Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

O «Καλλικράτης» ψηφίστηκε επί της αρχής, χωρίς καμία αλλαγή στο άρθρο 1.


Ψηφίστηκε στη Βουλή ο «Καλλικράτης»

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 1 ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Με ψήφους 156 υπέρ έναντι 112 κατά (σε σύνολο 268 βουλευτών) ψηφίστηκε το άρθρο 1 που αφορά στο χωροταξικό του νομοσχεδίου για την νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης «Καλλικράτης», κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, την οποία ζήτησε η Νέα Δημοκρατία.

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, παρά τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν για το χωροταξικό, από πολλούς Δήμους καθώς και από τον Δήμο Φραγκίστας για την έδρα, δεν προχώρησε σε καμία άλλη αλλαγή στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι τα αιτήματα δεν ήταν 5 ή 6 αλλά 200 και μάλιστα εκτός των κανόνων που θέτει ο «Καλλικράτης».
Εν τω μεταξύ ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αυτοδιοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας την οποία ζήτησε η ΝΔ.
Υπέρ του «Καλλικράτη» ψήφισαν 160 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ και οι τρεις ανεξάρτητοι Σοφία Σακοράφα, Γιάννης Δημαράς, Βασίλης Οικονόμου).
Κατά ψήφισαν 124 βουλευτές από την ΝΔ, το ΚΚΕ, τον ΛΑΟΣ και το ΣΥΡΙΖΑ.
«Παρούσα» δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη. Ψήφισαν συνολικά 285 βουλευτές.
Η ΝΔ, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο γ.γ της ΚΟ Κώστας Τασούλας, κατέθεσε και αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί του άρθρου 1 για το χωροταξικό.
Ραγκούσης: Διάλογος για την αλλαγή του 50%+1
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει το 50+1% στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου που προβλέπει ο "Καλλικράτης", αν συμφωνήσουν όλα τα κόμματα κατά τη διάρκεια διαλόγου που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, άφησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας το μεσημέρι στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προσέλθει με την πάγια θέση της (όπως αυτή, άλλωστε, ψηφίστηκε σήμερα στον "Καλλικράτη" -το νομοσχέδιο υπερψηφίσθηκε και επι των άρθρων - και ορίζει ποσοστό εκλογής για δημάρχους και περιφερειάρχες το 50% συν μία ψήφο) αλλά καθιστά σαφές σε όλα τα κόμματα ότι θα τους ζητηθεί να εξεύρουν κοινό σημείο συνάντησης, επιδιώκοντας και εξαντλώντας κάθε περιθώριο να υπάρξει ένα κοινό ενιαίο και πάγιο σύστημα για την εκλογή και στην αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού.

«Έγινε μεγάλη συζήτηση και με τα κόμματα της Αριστεράς τα οποία έχουν την πάγια θέση τους για απλή αναλογική και συζήτηση που προκλήθηκε από την άποψη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ με την πρόταση για την ανάδειξη με ποσοστό 42% από την πρώτη εκλογή. Θέλω να γνωρίζει η Βουλή και τα κόμματα ότι έχουμε πραγματική και ειλικρινή διάθεση - και είμαστε αποφασισμένοι να την αποδείξουμε - για συναντίληψη, συναπόφαση και συνάντηση διαφορετικών πολιτικών απόψεων. Δηλώνω ότι το προσεχές διάστημα θα κάνουμε μια ακόμη προσπάθεια ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος πάνω σε αυτό το θέμα, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει λύση είτε για τις επόμενες δημοτικές εκλογές είτε για γενικά για τις δημοτικές εκλογές που διαμορφώνεται σε ένα πάγιο σύστημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.

«Καλλικράτης»: Νέα πρόβλεψη για τις ιστορικές έδρες
Παρόμοια διαδικασία με αυτή που προβλέπεται σήμερα για αλλαγές στις ονομασίες και στις έδρες δήμων (απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με πλειοψηφία δύο τρίτων) πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr, να προβλεφθεί και για τον ορισμό ή την αλλαγή των ιστορικών εδρών τους, σε προσθήκη που θα φέρει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στον «Καλλικράτη».

Πρόκειται, εκτός των άλλων, για μια προσπάθεια εκτόνωσης των, "λιγοστών", όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, αντιδράσεων που υπάρχουν ("είναι περίπου 10 περιπτώσεις") κατά την ομιλία του επί του άρθρου 1 του νομοσχεδίου, καθώς, όπως παραδέχθηκε, "σ’ αυτό το σημείο όντως υπάρχει κενό στο νόμο, το οποίο και θα καλυφθεί."

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία άλλη αλλαγή στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι τα αιτήματα δεν είναι 5 ή 6 αλλά 200 και μάλιστα εκτός των κανόνων που θέτει ο «Κ

Ο ήρωας της ήττας και η Άλωση της Πόλης

Υπάρχουν πράγματι στη διαδρομή των αιώνων χρονολογίες και ημερομηνίες που αναγκάζουν την ιστορία να κρατά την ανάσα της, να ακινητοποιείται για μια στιγμή, να τρομάζει να κοιτάξει πίσω της και να προχωρεί προς το αύριο με δισταγμό για τα νέα γεγονότα. 29 Μαΐου 1453. Στην ημερομηνία αυτή σταμάτησαν για το ελληνικό γένος οι δείχτες του χρόνου, για να σημειώσουν ένα τεράστιο γεγονός αίγλης και οδύνης.
Έσβησε μονομιάς το φως από τον κόσμο, έπαψε η ανθρωπότητα να τρέφεται από το «Μάννα» της Ανατολής, αλώθηκε η Πόλη. Ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο ήρωας της ήττας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος πέρασε στην επικράτεια του θρύλου και τον μαρμάρωσε η πάμφωτη συνείδηση ενός λαού, που έζησε με το παραμύθι του μαρμαρωμένου βασιλιά, νανουρίζοντας τον ύπνο της δουλείας του με το όνειρο της ανασύστασης.
Οι ήρωες δεν φαίνονται μόνο στην ανύψωσή τους. Στην πτώση τους φαίνονται οι πραγματικοί ήρωες. Και ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ ο Παλαιολόγος, με τη στάση του, με τη θυσία του κατά την Άλωση, ανυψώθηκε τόσο ψηλά στη συνείδηση του Έθνους, ώστε να γίνει θρύλος, να γίνει ο «μαρμαρωμένος βασιλιάς».
Ταξίδεψε το πνεύμα από την Πόλη προς τη Δύση, μετά την Άλωση. Μαθαίνουν, όμως, τα Ελληνόπουλα σήμερα και τα παιδιά της Ευρώπης τι είναι η 29η Μαΐου 1453, τι ήταν το Βυζάντιο, που ως πρόμαχος καθυστέρησε την τουρκική προέλαση; Αλλά η Ευρώπη δεν οφείλει μόνο απάντηση στο 1453, υπάρχει χρέος και χρεία απαντήσεως και στο 1922, λόγω των αντισυμμαχικών της ενεργειών και του βιαίως εκπατρισθέντος Ελληνισμού της Μ. Ασίας και του Πόντου.
Οφείλει ακόμη η Ευρώπη απάντηση και στο 1974, λόγω της καταλήψεως και εισέτι παραμένοντος υπό τουρκική κατοχή Κυπριακού εδάφους. Οφείλει απάντηση και στην Ελλάδα, σε έναν από τους εταίρους της, για τις σημερινές απειλές τής Τουρκίας, την οποία επιδοτεί με ευρώ και με την ανοχή της, για την είσοδο χιλιάδων λαθρομεταναστών στη χώρα μας, σε ευρωπαϊκό έδαφος, για τον τρόπο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, για την αγνώμονα στάση και συμπεριφορά της στον καλύτερο σύμμαχο και εταίρο.
kostasmitsios@yahoo.gr

ΔΟΞΑ – ΑΓΡΑΦΑ 1-2


Ο Κατσαντώνης «πήρε» την Δόξα

Διπλή γιορτή είχαμε την περασμένη Κυριακή για τον ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ. Το πρωί, στην γενέτειρά του μεγάλου ήρωα της επανάστασης, στον Μάραθο πραγματοποιήθηκε για μια ακόμη χρονιά με μεγάλη επιτυχία η καθιερωμένη εκδήλωση «ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΕΙΑ» ενώ το απόγευμα στην έδρα του Δήμου Ασπροποτάμου, είχαμε δεύτερο γιορτάσι με την ποδοσφαιρική ομάδα του Δήμου Αγράφων, που φέρει την επωνυμία «ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ», μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι να επικρατεί της γηπεδούχου Δόξας, στέλνοντας την υπόθεση πρόκριση στον μεγάλο τελικό σε 3ο παιχνίδι που αυτή τη φορά θα γίνει στην έδρα των Αγράφων.
Το ματς ήταν ένα πραγματικό ντέρμπι με τις δυο ομάδες να διεκδικούν στα ίσα την νίκη, παίζοντας μάλιστα και κατά διαστήματα πολύ καλή μπάλα. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι από αυτή την τόσο σημαντική αναμέτρηση απουσίαζαν για διαφορετικούς λόγους, δυο βασικά στελέχη των ομάδων, ο Ρεσίτης τερματοφύλακας των γηπεδούχων και Κατής από τους Αγραφιώτες.
Οι γηπεδούχοι, έχοντας ως μεγάλο αβαντάζ την νίκη από τον πρώτο αγώνα με 2-0, έδωσαν μεγάλο βάρος στα μετόπισθεν και με αιχμές του δόρατος του πολύ καλούς Μόκκα, Γούλα και Μπαστάνη, προσπάθησαν να πετύχουν κάποιο γκολ που θα τους έδινε μεγάλο αέρα για την υπόθεση 2η νίκη που θα σήμαινε ταυτόχρονα και πρόκριση στον τελικό.
Από την άλλη μεριά τα Άγραφα, σε αυτό το παιχνίδι, κατέβηκαν πολύ «διαβασμένα» έχοντας ως βασικό στόχο να μην χάσουν, καθότι με ήττα όλα τελείωναν. Ο Δημήτρης Αντωνίου, ένας προπονητής «ειδικών αποστολών», για ομάδες που παίζουν με την πλάτη στον τοίχο, «κατέβασε» τον «ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ» ετοιμοπόλεμο για το μεγάλο διπλό.
Κάτι τέτοιο βέβαια δεν φάνηκε στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, αλλά στο τελευταίο ημίωρο και κυρίως μετά την επίτευξη του γκολ για τους γηπεδούχους, επιβεβαιώθηκε στην πράξη.
Στο πρώτο 45λεπτο οι καλές φάσεις μπροστά στα καρέ των Καλύβα και Νταλλή ήταν ελάχιστες, με παιχνίδι κέντρου και δυνατές μονομαχίες.
Κάτι ανάλογο παρακολουθήσαμε και στην επανάληψη και μέχρι το 60ο λεπτό που ο Μόκκας, αυτός ο σπουδαίος στράικερ άνοιξε το σκορ για την Δόξα.
Από το 65΄ και μετά τα Άγραφα κυριάρχησαν ολοκληρωτικά στον αγωνιστικό χώρο, φτάνοντας δίκαια στην ισοφάριση στο 71΄ και στο 2-1 στο 85΄. Αν μάλιστα οι επιθετικοί του Δημήτρη Αντωνίου ήταν πιο προσεκτικοί σε δυο ακόμη φάσεις το σκορ μπορεί να ήταν και μεγαλύτερο υπέρ των φιλοξενούμενων.
Το γκολ της ισοφάρισης του Κώστα Καλύβα, ήταν χάρμα ιδέσθαι. Ο ταλαντούχος επιθετικός των Αγράφων, αφού έγινε κάτοχος της μπάλας στα καρέ τω γηπεδούχων, από το ύψος της περιοχής, με εντυπωσιακό τρόπο απέφυγε τους αμυντικούς και με αριστουργηματικό πλασέ που θα το ζήλευαν παίχτες μεγάλων ομάδων, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Νταλλή. Ανάλογης ομορφιάς ήταν και το γκολ της νίκης για τους Αγραφιώτες, με τον έμπειρο Γ. Φύκα να στέλνει με κεραυνό έξω από την περιοχή την μπάλα στο γάμα της εστίας του περτιέρο της Δόξας, που έμεινε «στήλη άλατος».
Εν κατακλείδι θα χαρακτηρίζαμε δίκαιη την νίκη των ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΑΙΩΝ και επιεικώς ατυχέστατη την συμπεριφορά του αμυντικού της Δόξας Κ. Τσιαμάκη που του στοίχησε την κόκκινη κάρτα στο τέλος του παιχνιδιού.
ΔΟΞΑ: Κ. ΝΤΑΛΛΗΣ, Λ.ΤΣΙΑΜΗΣ (85΄Β. ΓΕΩΡΓΑΛΗΣ), Θ. ΓΕΩΡΓΑΛΗΣ, Κ. ΤΣΙΑΜΑΚΗΣ, Θ. ΜΠΙΣΜΠΙΚΗΣ, Ν. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ, Λ. ΓΟΥΛΑΣ, Β. ΝΤΑΒΑΡΙΝΟΣ (72΄ Α. ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ), Κ. ΜΟΚΚΑΣ, Μ. ΜΠΑΣΤΑΝΗΣ, Θ. ΝΤΖΙΜΑΣ.
ΑΓΡΑΦΑ: Γ. ΚΑΛΥΒΑΣ, Η. ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ, Ι. ΤΣΙΩΛΗΣ, Α. ΓΑΤΗΣ, Ι. ΗΛΙΑΔΗΣ, Π. ΖΩΧΑΚΗΣ, Ι. ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ (66΄ ΜΑΡΚΗΣ), Σ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ (46΄Α. ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ), Κ. ΚΑΛΥΒΑΣ, Γ. ΦΥΚΑΣ, Β. ΓΑΤΗΣ (90΄ ΣΒΕΡΩΝΗΣ).

ΜΥΡΙΚΗ – ΑΠΕΡΑΝΤΙΑΚΟΣ 0-1


Πιο κοντά στο όνειρο

Σημαντική εκτός έδρας νίκη, που του δίνει προβάδισμα για πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης, σημείωσε ο Απεραντιακός επικρατώντας της πρωταθλήτριας Μυρίκης με 1-0. Ο αγώνας κρίθηκε σε ένα γκολ που σημείωσε ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος στο 10΄ και γενικά χαρακτηρίστηκε από τις δυνατές μονομαχίες και τις λιγοστές φάσεις μπροστά στις δυο εστίες.
Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν πολύ δυνατά στον αγώνα και με την συμπλήρωση του δεκάλεπτου πήραν κεφάλι στο σκορ, βάζοντας έτσι από νωρίς καλά θεμέλια για την κατάκτηση της νίκης. Μάλιστα ο Απεραντιακός θα μπορούσε να πετύχει και δεύτερο τέρμα, όμως ο Λυρουδιάς στο 30΄ είπε όχι στον Γαλανό που επιχείρησε να του παραβιάσει για 2η φορά την εστία.
Με το συγκρότημα του Δημήτρη Τσιγαρίδα να ελέγχει τον αγώνα και να προσέχει την άμυνά κρατώντας το υπέρ 1-0, ολοκληρώθηκε το πρώτο ημιχρόνιο.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι γηπεδούχοι, κατώτεροι του αναμενόμενου σε μια τόσο κρίσιμη συνάντηση, δεν έδειξαν σε κανένα σημείο του 45λεπτου ότι μπορούσαν να ανατρέψουν την κατάσταση.
Στα ίδια επίπεδα κινήθηκαν οι δυο αντίπαλοι και στο Β΄ ημίχρονο.
Οι φιλοξενούμενοι, παίζοντας αμυντικά και όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν με αντεπιθέσεις, ήταν αυτοί που ήλεγχαν τον αγώνα και η ομάδα που δημιούργησε δυο καλές στιγμές και για ένα 2ο γκολ. Αντίθετα οι γηπεδούχοι, παρά τις όποιες προσπάθειες του Ντότσικα και του Σαϊτη, δεν έδειξαν ικανοί ούτε καν να ισοφαρίσουν τον ματς.
Τώρα όλα θα κριθούν σε 3ο αγώνα με τον Απεραντιακό να περνάει στον τελικό ακόμη και με ισοπαλία και την Μυρίκη να χρειάζεται τουλάχιστον νίκη με σκορ 2-0.
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΚΟΛ
Α΄ Ημίχρονο
10΄ Πλασέ Γαλανού ύστερα από σέντρα του Κορέντζελου από αριστερά από κοντά στην αριστερή γωνία του Λυρούδια ανοίγοντας το σκορ για τους φιλοξενούμενους
30΄ Ο Γαλανός πλάσαρε στην δεξιά γωνία της εστίας της Μυρίκης απέκρουσε εντυπωσιακά ο Λυρούδιας
60΄ Ο Κορέντζελος σούταρε από πλάγια δεξιά της περιοχής των γηπεδούχων με την μπάλα να περνάει άουτ δίπλα από το δεξί δοκάρι του Λυρούδια
77΄ Ο Παππάς με ωραία ατομική ενέργεια μπήκε στην περιοχή της Μυρίκης και από το ύψος του πέναλτι πλάσαρε στέλνοντας την μπάλα άουτ
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
Μυρίκη: Λυρούδιας, Μπουμπουρής (Πλατιάς), Ζαχαράκης, Λώλος, Οικονόμου, Τσιλιμέκης, Ράπτης (Γκορόγιας), Ντότσικας, Λιάγκας, Σαΐτης (Τσιλίκας Κ), Σταμούλης
Απεραντιακός: Μεριγκούνης, Ζήκας (Χρυσαφόπουλος), Αρκουμάνης, Κουτσοθανάσης, Ανδρεάκης, Μπουμπουρής, Γαλανός, Μπισμπίκης, Παππάς (Τσάκνης), Κονιαβίτης, Κορέντζελος

Ο Κώστας Σκανδαλίδης κεντρικός ομιλητής στην αυριανή εκδήλωση Μνήμης στη Βίνιανη με την συμπλήρωση 66 χρόνων από την ίδρυση της Π.Ε.Ε.Α


Εκδήλωση Μνήμης με τη συμπλήρωση 66 χρόνων από την ίδρυση της Π.Ε.Ε.Α (Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης) θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 29 Μαΐου 2010, στο χώρο του Σχολείου - Μουσείου της π. Βίνιανης. Τις εορταστικές αυτές εκδηλώσεις διοργανώνει όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Δήμος Βίνιανης με το τοπικό Συμβούλιο του Χωριού. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που σας παραθέτουμε στην συνέχεια ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη πρώην Υπουργό και Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.
Την εκδήλωση αναμένεται να τιμήσουν με την παρουσία τους, ο βουλευτής, ο Νομάρχης, Δήμαρχοι του Νομού, και εκπρόσωποι Αντιστασιακών Οργανώσεων αλλά και φορέων του τόπου.
ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
10:15 Προσέλευση προσκεκλημένων
10:30 Επιμνημόσυνη δέηση
10:45 Κατάθεση στεφάνων
11:10 Δίλεπτα μηνύματα - χαιρετισμοί
11:30 Πανηγυρικός ημέρας από τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη πρώην Υπουργό και Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.
12:10 Ενός λεπτού σιγή
12:11 Εθνικός Ύμνος
12:30 Δεξίωση στη Ν. Βίνιανη

Αύριο η Ημερίδα από την ΟΕΣ


Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων και της Πρόεδρου της κ. Ελευθερίας Φραγκάκη – Σταυροπούλου, το Σάββατο 29 Μαΐου 2010, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα “η Άλωση της Κωνσταντινούπολης, η Ευρυτανία και ο Καλλικράτης”.
Πρo της ενάρξεως των εργασιών της Ημερίδας και πιο συγκεκριμένα στις 10:15 π.μ. θα τελεστεί Επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αγ. Τριάδος Καρπενησίου υπέρ των ηρωικώς πεσόντων κατά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαο. Στην συνέχεια οι παρευρισκόμενοι θα μεταβούν στο Συνεδριακό Κέντρο όπου θα λάβει χώρα η εκδήλωση, το πρόγραμμα της οποίας έχει ως εξής:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μέρος Πρώτο
Θέμα Πρώτο: Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης
Ώρα 10:15 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ηρωικώς πεσόντων κατά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αγ. Τριάδος Καρπενησίου στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος.
Ώρα 11:10 π.μ.: Προσέλευση κοινού στο Συνεδριακό Κέντρο Δ. Καρπενησίου, χαιρετισμός και ομιλία από την κα. Ελευθ. Φραγκάκη-Σταυροπούλου, Δικαστού επί τιμή και Προέδρου της Ο.Ε.Σ. με θέμα: «Εάλω η Πόλις».
Ώρα 11:30 π.μ.: Ομιλία του Αρχιμανδρίτου π. Δοσιθέου Ηγούμενου της Ι. Μονής Παναγίας Τατάρνης με θέμα: « Οι λόγοι της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης και τα μετά την Άλωση».
Ώρα 12:00 π.μ.: Παρουσίαση ψαλμάτων, θρήνων και ασμάτων σχετικών με την Άλωση της Πόλης από τη χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Καρπενησίου υπό την διεύθυνση του καθηγητή μουσικής κ. Αναστασίου Ηλιοπούλου.
Ώρα 12:16 π.μ.: Ευχαριστίες από την Πρόεδρο της Ο.Ε.Σ.
Ώρα 12:18: Διάλειμμα. Προσφορά γλυκισμάτων και αναψυκτικών.

Μέρος Δεύτερο
Θέμα Δεύτερο: Ευρυτανία και «Καλλικράτης»
Ώρα 12:30 μ.μ.: Ομιλία του Νομάρχη Ευρυτανίας κ. Κων/νου Κοντογεώργου με θέμα: «Ευρυτανία και Καλλικράτης»
Ώρα 12:45 μ.μ.: Ομιλία του Προέδρου της Τ.Ε.Δ.Κ. και Δημάρχου Καρπενησίου κ. Βασιλείου Καραμπά με θέμα: «Καλλικράτης».
Ώρα 13:00 μ.μ.: Παρεμβάσεις-συζήτηση.
Ευχαριστίες από την Πρόεδρο της Ο.Ε.Σ.
Τέλος εκδήλωσεις

«Το δε την πόλιν δούνται ούτ’ εμόν εστί ουτ’ άλλου των κατοικούντων ενταύθα κοινή γαρ γνώμη παντός αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν μη φειδόμενοι της ζωής ημών»
Κων. Παλαιολόγος Τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου

Τ’ άκουσε από τους Φραγκιστιανούς ο Καρανίκας για την έδρα


Τ’ άκουσε από τους Φραγκιστιανούς
ο Καρανίκας για την έδρα
Κρίσιμο ραντεβού με τον Ραγκούση
Να τους κλείσει ραντεβού με τον Ραγκούση ζήτησαν, ο Δήμαρχος Θωμάς Μπόνιας, Δημότες και φορείς της Φραγκίστας, από τον Ηλία Καρανίκα που βρέθηκε το περασμένο Σάββατο το απόγευμα στην Δυτική Φραγκίστα.
Σε συζήτηση που διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα και που κάποια στιγμή έγινε πολύ έντονη μεταξύ του Βουλευτή και των παρισταμένων, από τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους, τον πρώην Δήμαρχο, από Προέδρους Συλλόγων και Δημότες, τέθηκε στον Ηλία Καρανίκα το ερώτημα ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ άλλαξε έδρα ο Δήμος και ΠΟΙΟΣ ήταν πίσω από αυτές τις παρασκηνιακές κινήσεις.
Ο Βουλευτής είπε ότι για το ζήτημα της έδρας έχει κρατήσει από την αρχή ουδέτερη θέση και για ότι συνέβη , όσον αφορά την αλλαγή της έδρας ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτε καθότι για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε όταν βρίσκονταν στην Καβάλα.
Τόσο ο Δήμαρχος Θωμάς Μπόνιας όσο και οι Κώστας Κουτσούμπας, Κώστας Μπίκας, Βασίλης Γούλας, Θύμιος Κολοκύθας, Βαγγέλης Λάμπρου, Κώστας Ασπρογιάννης, που πήραν τον λόγο, αναφέρθηκαν σε όλα εκείνα τα στοιχεία που διαθέτει η Δυτική Φραγκίστα, όπως το νέο Δημαρχείο, άλλες υποδομές, το Κέντρο Υγείας και ζήτησαν από τον Βουλευτή, να τους απαντήσει για πιο λόγο αγνοήθηκαν όλα αυτά με αποτέλεσμα να προτιμηθεί τελικά το Κερασοχώρι για έδρα και όχι η Δυτ. Φραγκίστα.
Ο κ. Καρανικάς, στην αρχή της τοποθέτησής του είπε: « Είπα ναι για να γίνουν δυο Δήμοι στο Νομό, γιατί πιστεύω ότι έτσι συμφέρει τον τόπο μας, όσον αφορά όμως για την έδρα του Δήμου Αγράφων κράτησα και κρατώ ουδέτερη θέση». «Αν ήθελα να πάω την έδρα στο Κερασοχώρι, γιατί να την φέρω δια μέσω της Φραγκίστας», τόνισε με έμφαση.
Οι Δημότες επέμεναν να τους απαντήσει, ποιο χωριό ο ίδιος θεωρεί το κατάλληλο για την έδρα και επ΄ αυτού ο Βουλευτής υπερασπίστηκε και πάλι την ουδετερότητά του στην υπόθεση Καλλικράτη για το θέμα των εδρών.
Δευτερολογώντας ο Δήμαρχος Θωμάς Μπόνιας πρότεινε στον Βουλευτή να εισηγηθεί στην αρμόδια Επιτροπή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, την εναλλακτική λύση, να γίνει το Κερασοχώρι ιστορική έδρα του Δήμου και η Δυτ. Φραγκίστα η Διοικητική έδρα. Και σε αυτή την πρόταση η απάντηση του Γιατρού ήταν ίδια.
Τέλος από το σύνολο των παρευρισκόμενων, ζητήθηκε να κλείσει ραντεβού ο κ. Καρανίκας με τον Υπουργό Γιάννη Ραγκούση, προκειμένου επιτροπή αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Θωμά Μπόνια και δυο ακόμη εκπροσώπους φορέων του Δήμου Φραγκίστας, να δουν τον Υπουργό και να τον ενημερώσουν για την υπόθεση της έδρας.
Ο βουλευτής δεσμεύτηκε ότι θα επικοινωνήσει με τον Υπουργό για να κλείσει αυτό το ραντεβού για Τρίτη ή Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση αυτή ορίστηκε για σήμερα το πρωί, η οποία και θα πραγματοποιηθεί.
Όσον αφορά τα όσα άλλα απαράδεκτα διαδραματίστηκαν και ειπώθηκαν μετά το πέρας της θυελώδους πραγματικά συζήτησης μεταξύ του κ. Καρανίκα, του Δημάρχου και των Δημοτών και τα οποία κατέγραψε αποκλειστικά καρέ – καρέ ο φακός και η κάμερα του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ, είναι γεγονότα καταδικαστέα και σίγουρα από αυτά που δεν προάγουν τον πολιτικό μας πολιτισμό.
Δεν ξέρουμε κατά πόσο θα επηρεάσουν αυτά το θέμα της έδρας, όμως όπως και να το κάνουμε θεωρούνται και ήταν πέρα κάθε λογικής.

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

προκήρυξη για την εισαγωγή ιδιωτών στις σχολές αξιωματικών και αστυφυλάκων

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανήρτησε στην ιστοσελίδα www.astynomia.gr την προκήρυξη για την εισαγωγή ιδιωτών στις σχολές αξιωματικών και αστυφυλάκων με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων ακαδημαϊκού έτους 2010-2011.
Σύμφωνα μη την ως άνω προκήρυξη, η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών λήγει στις 11-06-2010.
Για σχετικές πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται αποκλειστικά στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και να επικοινωνούν με τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα ή με τα τηλέφωνα: 210-6977774, 210-6980910.
Παρακαλούμε η ανακοίνωση αυτή να αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων των Λυκείων και να αποσταλεί στις οικείες Νομαρχίες προς ανάρτηση στον αντίστοιχο πίνακα ανακοινώσεων, προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές και οι απόφοιτοι.

Χρήστος Αρβανίτης υποψήφιος Πρόεδρος ΝΟΔΕ: «Το κόμμα – σε τοπικό πάντα επίπεδο – θα πρέπει να δομήσει εκ νέου τη συνοχή και την αξιοπιστία του»


Χρήστος Αρβανίτης υποψήφιος Πρόεδρος ΝΟΔΕ:
«Το κόμμα – σε τοπικό πάντα επίπεδο – θα πρέπει
να δομήσει εκ νέου τη συνοχή και την αξιοπιστία του»

Αποκλειστική συνέντευξη με τον υποψήφιο πρόεδρο της ΝΟ.Δ.Ε. Ευρυτανίας Νέας Δημοκρατίας Χρήστο Αρβανίτη
Την ερχόμενη Κυριακή 30 Μαΐου, όπως είναι γνωστό θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα εκλογές για την ανάδειξη νέων Προέδρων στις κατά τόπους ΝΟΔΕ, ενώ θα λάβουν χώρα και οι εκλογές για τις τοπικές επιτροπές (Πρόεδροι και μέλη) και τις δημοτικές οργανώσεις της ΝΔ ανά νομό.
Για την Προεδρία της ΝΟΔΕ του Νομού Ευρυτανίας, έχουν θέσει υποψηφιότητα ο πρώην Πρόεδρος και Νομαρχιακός Σύμβουλος Δημήτρης Χρυσικός και ο επίσης Πολιτευτής και πρώην Αντινομάρχης Χρήστος Αρβανίτης.
Οι εκλογές αυτές είναι πολύ σημαντικές για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθότι διεξάγονται σε μια εποχή ιδιαίτερα κρίσιμη για το παρόν και το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας.
Για τις εκλογές αυτές, την πολιτική επικαιρότητα και για την απόφασή του να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΟΔΕ, ο Χρήστος Αρβανίτης μίλησε στην Βάσω Φεγγούλη. Όλα αυτά και άλλα ενδιαφέροντα στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί και θα συζητηθεί.

ΕΡΩΣΗΣΗ: Το γεγονός ότι θέσατε υποψηφιότητα για πρόεδρος στη ΝΟ.Δ.Ε. Ευρυτανίας της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίστηκε μάλλον ως έκπληξη, αφού δεν είχατε εκδηλώσει σχετική πρόθεση. Ποιοί λόγοι σας οδήγησαν να πάρετε αυτή την απόφαση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με συνδέουν αγώνες 25 περίπου ετών. Η παράταξη με τίμησε επανειλημμένα, αναθέτοντάς μου αποστολές και ρόλους με εξαιρετική σπουδαιότητα. Θέλω να πιστεύω ότι κι εγώ ανταπέδωσα την τιμή, με συνέχεια, συνέπεια και υπευθυνότητα. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, έκρινα ότι η παράταξη χρειάζεται – περισσότερο από κάθε άλλη φορά – βοήθεια από όλους μας, κι εγώ δεν είχα παρά να πράξω το αυτονόητο: Να θέσω την υποψηφιότητά μου στην κρίση των μελών της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό μας.
ΕΡΩΣΗΣΗ: Εσείς ο ίδιος, κατά το παρελθόν, εναντιωθήκατε στον τρόπο λειτουργίας της απερχόμενης ΝΟ.Δ.Ε. Σε περίπτωση κατά την οποία εκλεγείτε πρόεδρος, τι πρόκειται να αλλάξετε; Σε ποια σημεία σκοπεύετε να εστιάσετε την προσοχή σας περισσότερο, προκειμένου να εκλείψουν ή τουλάχιστον να περιοριστούν τα προβλήματα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν κάποιος κοιτάζει προς τα πίσω, είναι αδύνατο να πάει μπροστά. Λάθη έγιναν και τα πληρώσαμε ακριβά. Το θέμα είναι να αντλούμε διδαχές και να γινόμαστε σοφότεροι. Να πορευόμαστε προσεκτικά στο σήμερα και να χτίζουμε το αύριο σε στέρεες βάσεις. Εκτιμώ ότι το κόμμα – σε τοπικό πάντα επίπεδο – θα πρέπει να δομήσει εκ νέου τη συνοχή και την αξιοπιστία του. Να συσπειρώσει ξανά τα μέλη και τους φίλους του, προκειμένου να ανακτήσει δυνάμεις.
ΕΡΩΣΗΣΗ: Η Ευρυτανία, χαρακτηριζόταν μέχρι πρότινος, "απόρθητο κάστρο" της Νέας Δημοκρατίας. Στις δύο τελευταίες εθνικές εκλογές, γνώρισε την ήττα, ακολουθώντας μάλιστα πτωτική πορεία. Πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είμαι απολύτως βέβαιος ότι τα πράγματα πρέπει και μπορεί να αλλάξουν. Οι εξελίξεις στα μεγάλα εθνικά ζητήματα εκτυλίσσονται σε ρυθμούς καταιγιστικούς. Διανύουμε μια εποχή κρίσης αξιών και προσώπων. Οι κλυδωνισμοί είναι συθέμελοι και κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι μας επιφυλάσσει η αυριανή ημέρα. Προ αυτών των εξελίξεων, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί μια ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων, με νέες αντιλήψεις και ειλικρινείς συμπεριφορές. Αναγνώρισε τα δικά της λάθη και φαίνεται ότι διδάχτηκε από αυτά. Τώρα πλέον, οργανώνει σε νέες βάσεις την οργανωτική της δομή, οριοθετεί με σαφήνεια το ιδεολογικό της υπόβαθρο, με σκοπό να βρεθεί έτοιμη την κατάλληλη στιγμή, όταν ο λαός της αναθέσει εκ νέου την εξουσία.
Αυτή ακριβώς η πρακτική, θα πρέπει να βρει πρόσφορο έδαφος και στην Ευρυτανία. Αλλά για να γίνει αυτό, χρειάζεται δουλειά, καλή συνεργασία και αισιοδοξία.
ΕΡΩΣΗΣΗ: Αναμφίβολα, διανύουμε μια πολύ δύσκολη εποχή για τη χώρα, τις πολιτικές, τους πολιτικούς και τα κόμματα. Ο πολύς κόσμος προτιμάει να αποστασιοποιηθεί από τα πολιτικά και κομματικά δρώμενα. Αυτό δεν το λάβατε "υπόψη" όταν αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα για πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ευρυτανίας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν χωράει αμφιβολία ότι οι Ελληνες στο σύνολό τους, συνεπώς και οι Ευρυτάνες, αισθάνονται αποστροφή για πρακτικές και συμπεριφορές που πλήγωσαν τη χώρα και την έφεραν στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Γενικά, επικρατεί μια απογοήτευση, η οποία είναι διάχυτη παντού. Αυτό είναι απολύτως δικαιολογημένο. Ωστόσο, η εύκολη επιλογή της κριτικής του καναπέ, προσωπικά δεν με εκφράζει. Μου αρέσουν τα δύσκολα. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα κόμματα, θα πρέπει να αλλάξουν μορφή οι κομματικοί μηχανισμοί. Να επανακτήσουν σχέσεις σωστής επικοινωνίας με τους πολίτες, να λειτουργήσουν δημοκρατικά, να αφουγκραστούν την κοινή γνώμη, να λαμβάνουν υπόψη τη λαϊκή θέληση. Θα πρέπει να απομονωθούν και να βρεθούν εκτός πολιτικής σκηνής οι πολιτικοί που υπηρέτησαν την ιδιοτέλεια και το προσωπικό συμφέρον, προκειμένου να αξιοποιήσουν κατά το δοκούν τη λαϊκή εξουσιοδότηση. Προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, τα βήματα που έγιναν και γίνονται στη Νέα Δημοκρατία, σε εφαρμογή σχετικών αποφάσεων του αρχηγού της Αντώνη Σαμαρά, είναι μεγάλα και αποφασιστικά. Τα αποτελέσματα άρχισαν ήδη να φαίνονται. Στην πορεία θα φανούν ακόμη περισσότερο. Αυτή ακριβώς η αντίληψη εκφράζει κι εμένα. Να αλλάξουμε και στην Ευρυτανία το όλο σκηνικό. Να ερμηνεύσουμε σωστά τη λαϊκή βούληση και να τη μεταφέρουμε στα κέντρα των αποφάσεων ανόθευτη, δίνοντας πρώτοι εμείς το παράδειγμα με τις συμπεριφορές μας.

ΕΡΩΣΗΣΗ: Η Ευρυτανία, έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, η Ντόρα Μπακογιάννη απέσπασε το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων από τα κομματικά μέλη της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό μας. Λίγους μήνες αργότερα, η ίδια βρίσκεται εκτός κόμματος. Αυτή η εξέλιξη δεν νομίζετε ότι θα προκαλέσει τριγμούς στην οργάνωση του κόμματός σας στην περιοχή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην εκλογική εκείνη διαδικασία, τα μέλη ψήφισαν κατά συνείδηση ή ακόμη και υπό το κράτος κάποιας συναισθηματικής φόρτισης, η οποία – λόγω των γνωστών ιδιαιτεροτήτων – είναι απολύτως κατανοητή. Τώρα ωστόσο, περάσαμε στην επόμενη μέρα. Η κα Μπακογιάννη επέλεξε το δρόμο της εκτός Νέας Δημοκρατίας και ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της παράταξης. Το κόμμα έχει ένα ενιαίο πρόσωπο. Μία και μόνη ιδεολογική ταυτότητα, την οποία εκφράζει ο πρόεδρος και τα εξουσιοδοτημένα στελέχη.
Πιστεύω ότι οι συνέπειες αυτών των εξελίξεων δεν θα επηρεάσουν σε ιδιαίτερα σημαντικό βαθμό τα πολιτικά δρώμενα στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας του Νομού μας. Ακόμη και αν προκύψουν τριγμοί, θα είναι της στιγμής, χωρίς πολλές προεκτάσεις στο χρόνο. Οι Ευρυτάνες νεοδημοκράτες απέδειξαν ότι στην κρίσιμη στιγμή, θέτουν σε πρώτη μοίρα το καλό της παράταξης και μετά εστιάζουν την προσοχή τους σε πρόσωπα, όποια και αν είναι αυτά. Η Νέα Δημοκρατία στο Νομό μας έχει παρελθόν με πλούσια Ιστορία. Εχει όμως και παρόν, με ιδιαιτερότητες. Εχει και μέλλον, το οποίο οφείλουμε να χτίσουμε προσεκτικά και με κάθε επιμέλεια.
ΕΡΩΣΗΣΗ: Τελικά, τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει ούτως ώστε να ανακτήσει η Νέα Δημοκρατία το χαμένο έδαφος στο Νομό μας; Υπάρχουν περιθώρια να ξαναβρει την παλιά της αίγλη και την απήχηση που είχε στους ψηφοφόρους της εκλογικής μας Περιφέρειας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Να περιορίσουμε τα λάθη. Να προσεγγίσουμε και να επαναδραστηριοποιήσουμε τα μέλη που αδρανοποιήθηκαν, επειδή πικράθηκαν και απογοητεύτηκαν από κακές συμπεριφορές στελεχών και πρακτικές οπισθοδρομικές. Να διαβεβαιώσουμε ότι δεν πρόκειται στο μέλλον να λειτουργήσουν κλίκες, ίντριγκες και υπόγειοι μηχανισμοί. Να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία της οργάνωσης και τη διαφάνεια λειτουργίας της. Να σταθούμε πιο κοντά στους Ευρυτάνες και να προσεγγίσουμε τα προβλήματά τους με περισσότερη προσοχή. Να αξιοποιήσουμε καλύτερα το στελεχιακό μας δυναμικό, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς να υπονομεύουμε το κύρος κανενός.
Σίγουρα, ο δρόμος είναι ανηφορικός. Αναμφίβολα η προσπάθεια θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή. Οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, με θέληση, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία.

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΡΑΓΚΟΥΣΗ - ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΜΙΛΗΣΕ Η ΝΤΟΡΑ

Με τρίωρη καθυστέρηση είδαν τελικά τον Γιάννη Ραγκούση ο Δήμαρχος Φραγκίστας και τα μέλη της Επιτροπής, στο ραντεβού που τους έκλεισε ο Ηλίας Καρανίκας.
Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι όμως λόγω του γεγονότος ότι στην Βουλή βρίσκονταν σε εξέλιξη η διαδικασία συζήτησης του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, η συνάντηση του Δημάρχου Θωμά Μπόνια, του Προέδρου Ανατολικοφραγκιστιανών Κώστα Κουτσούμπα και του πρώην Προέδρου του Συλλόγου Δυτ. Φραγκίστας Γεωργίου Αντωνίου, με τον Υπουργό έγινε στις 3 περίπου το απόγευμα στην Βουλή.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η Επιτροπή παρέδωσε φάκελο στον Υπουργό και ζήτησε έστω και την τελευταία στιγμή να παρέμβει έτσι ώστε να αλλάξει η έδρα.
Ο κ. Ραγκούσης άκουσε τον Δήμαρχο και τα μέλη της Επιτροπής, χωρίς ωστόσο να τους πει τίποτε περισσότερο.
Στην συνάντηση ήταν παρών και ο Βουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας.
Λίγο αργότερα στον διάδρομο της Βουλής τους Φραγκιστιανούς και τον κ. Καρανίκα συνάντησε και η πρώην Υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία όταν της είπαν να πει τη γνώμη της για το θέμα είπε το εξής που αναμένεται να συζητηθεί: {Αυτά είναι αποτελέσματα του διχασμένου ΠΑΣΟΚ της Ευρυτανίας} !!!

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΑΥΡΙΟ ΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ


ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΟΔΕ ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ ΓΙΑ ΤΙΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΜΑΡΑΘΟ ΚΑΙ ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «REGIONS FOR ECONOMIC CHANGE» ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ


Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνα Διαμαντοπούλου συμμετείχε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό συνέδριο “Regions for Economic Change – Building Sustainable Growth”, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 και την Παρασκευή 21 Μαΐου στις Βρυξέλλες.
Στα πλαίσια του συνεδρίου υπέβαλλε και παρουσίασε στον Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική Johannnes Hahn τα σχέδια δράσης για την ευρυζωνικότητα και την Ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τα οποία προέκυψαν από τη συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στα προγράμματα διαπεριφερειακής συνεργασίας INTERREG IVC.
Η Γενική Γραμματέας κ. Κατ. Διαμαντοπούλου κατά την υποβολή του σχεδίου δράσης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ως Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ευρωπαική Επιτροπή, τη Γενική διεύθυνση περιφερειακής πολιτικής, καθώς και όλους τους εταίρους που συμμετείχαν στα διακρατικά προγράμματα Interreg, για το γεγονός ότι μας έδωσαν την ευκαιρία να εφαρμόσουμε όλες αυτές τις νέες ιδέες και μας βοήθησαν στο να σχεδιάσουμε και να εισάγουμε καινοτομίες στην πολιτική μας.
Κάναμε μία καθυστερημένη, αλλά δυναμική «είσοδο» στα προγράμματα αυτά. Κάτι που οφειλόταν στην πολιτική αλλαγή η οποία συνέβη στη χώρα μου. Μετά τη διενέργεια των εκλογών και την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση, θέσαμε αμέσως νέες αξίες και νέες αρχές στην πολιτική της χώρας. Και είμαστε ταγμένοι στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, η οποία είναι σύμφωνη και με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Γι’ αυτό και έχουμε θέσει σα στόχο κάθε επιχείρηση και κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα να αποκτήσει γρήγορη και φτηνή πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το σχέδιο δράσης που εκπονήσαμε θα ενταχθεί και θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ και ο προϋπολογισμός του ξεπερνά το 1 εκατομμύριο Ευρώ.
Σας διαβεβαιώ τέλος, ότι και στο μέλλον θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα διαθέσιμα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα έχουμε τη δυνατότητα μέσα από τη συμμετοχή μας σε αυτά να μοιραστούμε μαζί σας νέες εμπειρίες και ιδέες.»



Η Γενική Γραμματέας κ. Κατ. Διαμαντοπούλου παρέστη επίσης σε γεύμα εργασίας με τον επίτροπο, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις πάνω σε θέματα περιφερειακής πολιτικής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Το Ευρωπαϊκό συνέδριο «Regions for Economic Change» διοργανώνεται από το 2006 σε ετήσια βάση με στόχο να συμβάλλει στη βελτίωση και την ποιότητα των προγραμμάτων συνοχής και να βοηθήσει στη δημιουργία ενός δικτύου για την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των περιφερειών της Ευρώπης. Φέτος η θεματολογία του συνεδρίου αποτελείτο από τους άξονες i) Αειφόρος Ενέργεια, ii) Ανάπτυξη με νέες τεχνολογίες και εφαρμογές πληροφορικής iii) Πράσινες Ευρωπαϊκές πόλεις

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «REGIONS FOR ECONOMIC CHANGE» ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΑΥΡΙΟ ΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ

Η ΘΥΕΛΩΔΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΑΣΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Κυριακή, 23 Μάιος 2010, 23:10


Ο Σύλλογος Πρασιωτών Αθήνας τάσσεται υπέρ του ψηφίσματος των Πολιτιστικών Συλλόγων που εδρεύουν στην Αθήνα σχετικά με την πρόταση ως έδρας του νεοσύστατου Δήμου στην Δυτική Φραγκίστα και όχι στο Κερασοχώρι, γιατί πιστεύουμε ότι πέρα από μικροπολιτικές πρέπει επιτέλους να κρίνουμε με αντικειμενικά κριτήρια όπως( ιστορικά, οικονομικά, υποδομές κ.λ.π) και όχι με βάση τις πονηρές σκέψεις κάποιων μη ΄΄ Καλλικράτειων ΄΄ . Εξάλλου εάν ρίξει κανείς μια ματιά στους πίνακες του Υπουργείου, ως έδρες των περισσοτέρων υπό σύσταση νέων Δήμων ορίστηκαν Δήμοι που είχαν την ανάλογη υποδομή με οτι αυτό συνεπάγεται .
Αρα λοιπόν γιατί η Ευρυτανία να αποτελέσει εξαίρεση ;

ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΑΣΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Με τις δέουσες τιμές η 66η Επέτειος από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.


Απ. Κακλαμάνης από Κορυσχάδες: «Το πνεύμα της Αντίσταση που έδειξε ο λαός μας απέναντι στην τριπλή κατοχή είναι και πάλι επίκαιρο, αναγκαίο».

Με απόλυτη επιτυχία και άψογη οργάνωση πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή 23 Μαΐου 2010 στις Κορυσχάδες οι εκδηλώσεις μνήμης για την 66η επέτειο από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.
Στον προαύλιο χώρο του ιστορικού σχολείου των Κορυσχάδων, για ακόμη μια χρονιά, πλήθος κόσμου προσήλθε για να τιμήσει με την παρουσία του όλους εκείνους που οραματίστηκαν μια ελεύθερη Ελλάδα, σε μια από τις πιο δύσκολες εποχές στην ιστορία του Ελληνισμού.
Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση Στεφάνων από τους επίσημους προσκεκλημένους, αλλά και από εκπροσώπους φορέων και Συλλόγων.
Στη συνέχεια ακολούθησε ο χαιρετισμός και ομιλία από τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Ευρυτανίας και Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Βασίλη Καραμπά, ο οποίος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα εκείνης της συνεδρίασης στις 14 Μάη 1944, στις Κορυσχάδες και στα διαχρονικά της μηνύματα που σήμερα είναι τόσο επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε.
Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτή Β’ Αθηνών ΠΑΣΟΚ κ. Απόστολο Κακλαμάνη.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με χαιρετισμούς από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κ. Αριστείδη Προυδράρα, Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, του Βασίλη Πριόβολο (Καπετάν Ερμή) και έκλεισε με τον εθνικό ύμνο.
Τίμησαν με την παρουσία τους, την κορυφαία αυτή γιορτή μνήμης της Εθνικής Αντίστασης, πέραν των προαναφερθέντων, ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Ηλίας Καρανίκας, ο Αντινομάρχης Ευρυτανίας κ. Άλκης Παπασπύρου, οι Δήμαρχοι Δομνίστας, Ποταμιάς, Βίνιανης και Φουρνάς κ.κ. Ιωάννης Σταμάτης, Ιωάννης ΄Ιβρος, Νικόλαος Γεωργίου και Ηλίας Παπουτσόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Καρπενησίου κ.κ. Ευάγγελος Καρφής, Κώστας Καρβέλης, Λεωνίδας Παπαδόπουλος και Γιώργος Παπαροϊδάμης, ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Κρητικός, η Πρόεδρος της ΚΕΠΑΔΗΚ κα. Μαρία Πάζιου, η Διοικητής του Συσμανόγλειου Νοσοκομείου κ. Όλγα Οικονόμου, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ευρυτανίας κ. Δημήτρης Καρατσίκης, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και Αντιστασιακών Οργανώσεων κ.α. Γεύμα προς τιμήν των επίσημων προσκεκλημένων παρέθεσε ο Δήμος Καρπενησίου στην όμορφη Πλατεία των Κορυσχάδων.

Στη συνέχεια ακολουθεί απόσπασμα της ομιλίας του κ. Κακλαμάνη
«Σήμερα, 66 χρόνια μετά, η Ελλάδα ζει και πάλι μια δύσκολη στιγμή της ιστορίας της και οι κατακτήσεις στις οποίες αναφέρθηκα πριν μοιάζουν για πρώτη φορά μετά από τρεισήμισι δεκαετίες να βρίσκονται υπό αίρεση. Η λαϊκή κυριαρχία, βασικά κοινωνικά δικαιώματα και κυρίως η αίσθηση της εθνικής αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας του λαού μας, δέχτηκαν την επίθεση των ίδιων ουσιαστικά δυνάμεων, οι οποίες κάτω από άλλες ιστορικές συνθήκες και με διαφορετικά εξωτερικά γνωρίσματα, βρίσκονταν πίσω από την ανθρωποσφαγή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Αναφέρομαι στις δυνάμεις που επιδιώκουν πάντα να χειραγωγούν και να καταπιέζουν τους ανθρώπους στο όνομα των δικών τους συμφερόντων.
Ο Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος δημιούργησε όχι μόνο έναν νέο παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη, αλλά και έναν νέο παγκόσμιο οικονομικό χάρτη.
Από τα ερείπια που άφησε πίσω του, αναδύθηκαν οι αυτοκρατορίες που άσχετα από την πολιτειακή τους ικανότητα, εξακολουθούν να κυριαρχούν στην παγκόσμια κατανομή του πλούτου και να ορίζουν τη μοίρα των λαών.
Όσοι προσδοκούμε ακόμα ότι η Ευρώπη μπορεί να παίξει έναν αυτόνομο και πρωταγωνιστικό ρόλο, ως παράγοντας διεθνούς ειρήνης, ασφάλειας, ισορροπίας και ευημερίας, διαπιστώνουμε σήμερα με απογοήτευση τη διάψευση αυτής της ελπίδας από τις πολιτικές ηγεσίας της Ευρώπης, οι οποίες, από το Μάαστριχτ μέχρι σήμερα, υποχωρούν ολοένα και περισσότερο στις διαθέσεις των αδηφάγων οικονομικών ολιγαρχιών.
Σ’ αυτήν τη διαρκή διολίσθηση σε μια πορεία που περιορίζει όχι μόνο τις κοινωνικές κατακτήσεις, αλλά και την ίδια τη λαϊκή κυριαρχία ολοένα και περισσότερο, μια χώρα όπως η Ελλάδα πρέπει, εάν θέλει να επιβιώσει να αντιτάξει τη λογική και την ενότητα.
Το πνεύμα της Αντίσταση που έδειξε ο λαός μας απέναντι στην τριπλή κατοχή είναι και πάλι επίκαιρο, αναγκαίο.
Είναι, στις σύγχρονες συνθήκες, η μόνη απάντηση σε όσους χρησιμοποιούν την απογοήτευση και την οργή, που δικαιολογημένα αισθάνεται μεγάλο μέρος της κοινωνίας για τη σημερινή κατάσταση για να τη στρέψουν στην ουσία ενάντια στον ίδιο της τον εαυτό και στη μόνη πραγματική διέξοδο που μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο.
Κι αυτή η διέξοδος δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση, τη θωράκιση και τη διεύρυνση της Δημοκρατίας, δηλαδή της λαϊκής κυριαρχίας, που διασφαλίζει την εθνική κυριαρχία και την κοινωνική συνοχή.
Αυτό ήταν το πνεύμα της Αντίστασης, αυτό πρέπει να είναι το πνεύμα της σημερινής προσπάθειας.
Μιας προσπάθειας που δεν μπορεί να είναι κομματική, παραταξιακή, αλλά κοινωνική και πατριωτική. Κι αυτό σημαίνει ότι οφείλουν να τη στηρίξουν πρώτα και κύρια οι δυνάμεις που διαχρονικά αγωνίζονται για την εθνική αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Κάθε άλλη στρατηγική δεν υπηρετεί την πατρίδα, αλλά στο όνομα ενός, εκτός τόπου και χρόνου, βολονταρισμού, καταλήγει να υπονομεύει ό,τι πιο πολύτιμο διαθέτει σήμερα το έθνος. Την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα για το ξεπέρασμα των άμεσων απειλών που αντιμετωπίζει.
Θέλω να ευχαριστήσω το Δήμο Καρπενησίου και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, καθώς και το Τοπικό Συμβούλιο των Κορυσχάδων για την τιμή αυτής της ομιλίας. Και θέλω να αφιερώσω αυτήν την ομιλία στα «παιδιά με τα γρατζουνισμένα γόνατα» της Λευκάδας και όλης της Ελλάδας, σε εμάς, δηλαδή, που βλέπαμε την ξένη στολή να μπαίνει στα σπίτια, στα χωράφια μας, να παίρνει το βιός των γονιών μας και να στήνει στον τοίχο τα παλικάρια του χωριού και της πόλης μας»


14 Μάη 1944, 66 ολόκληρα χρόνια πίσω
Ιστορική μέρα.

Μια από τις σπουδαιότερες και σημαντικότερες στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, ένας κορυφαίος σταθμός στην πάλη του ελληνικού λαού για πραγματική λαϊκή εξουσία, η μοναδική ίσως στιγμή που ίσχυσε πραγματικά – και για τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς του κράτους – ότι “όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται από το λαό”.
14 Μάη 1944.
Στις Κορυσχάδες, στο ορεινό αυτό χωριό της Ευρυτανίας, αρχίζει τη συνεδρίασή του το Εθνικό Συμβούλιο των αντιπροσώπων της μαχόμενης Ελλάδας, κορυφώνοντας έτσι τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα κατά της φασιστικής κατοχής κι επισφραγίζοντας από τη σκοπιά της πολιτικής οργάνωσης, την εξουσία του λαού.
Χώρος συνεδρίασης το σχολείο του χωριού, όπου στην είσοδό του μια επιγραφή δίνει το ιστορικό στίγμα: “ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ 1821 – ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ 1944″.
Κορυσχάδες, 14 Μάη 1944, ώρα 2 μ.μ. Η αίθουσα του Εθνικού Συμβουλίου κατάμεστη. Στις πόρτες και στους διαδρόμους το πλήθος στριμώχνεται. Έξω από την αίθουσα, στην αυλή του σχολείου, η μπάντα των μουσικών της 13ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ παίζει τον εθνικό ύμνο και αποδίδει τιμές.
Η ιστορική συνεδρίαση αρχίζει. Ένα προσωρινό προεδρείο αναλαμβάνει να διευθύνει το πρώτο στάδιο των εργασιών. Κατόπιν γίνεται δοξολογία, στην οποία χοροστατεί ο ΕΑΜίτης Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ και στη συνέχεια οι Εθνοσύμβουλοι δίνουν τον όρκο.

Ο ΟΡΚΟΣ“Ορκίζομαι ότι θα εκτελώ πιστά τα καθήκοντά μου, σαν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, έχοντας σαν γνώμονα το συμφέρον της Πατρίδας μου και του Ελληνικού Λαού. Ότι θα αγωνιστώ με αυτοθυσία, για την απελευθέρωση της χώρας μου απ΄ τον ζυγό των καταχτητών, ότι θα υπερασπιστώ παντού και πάντοτε τις λαϊκές ελευθερίες και θα είμαι παραστάτης και οδηγός του λαού στον αγώνα για τη λευτεριά του και για τα κυριαρχικά του δικαιώματα”.
Στιγμές άφθαστου μεγαλείου !
Μνήμες που ζωντανεύουν σήμερα … και μας οδηγούν …

Λαμπρή γιορτή στο Μάραθο προς τιμή του Σταυραετού των Αγράφων


Για ακόμη μια χρονιά, ανήμερα της Πεντηκοστής, τιμήθηκε στο Μάραθο ο Σταυραετός των Αγράφων, ο ήρωας Κατσαντώνης. Παρουσία πλήθους κόσμου, που κατέκλεισαν την πλατεία του χωριού, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στο πρόσωπο του Αντώνη Μακρυγιάννη, που έπεσε ηρωικά για την πατρίδα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, όπως προείπαμε την Κυριακή της Πεντηκοστής, και ξεκίνησε με θεία λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίων Ταξιαρχών. Αμέσως μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, οι παρευρισκόμενοι επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο Αγράφων. Όπως γνωρίζουμε το μουσείο περιλαμβάνει δυο πτέρυγες με την έκθεση 150 πινάκων με θεματογραφία από τον βίο του Κατσαντώνη (50) και διάφορα θέματα σε ασπρόμαυρο φόντο απ' τον πόλεμο του '40 ,την Αντίσταση και την μεταπολεμική Ελλάδα (100), απεικονισμένα απ' την φωτογραφική μηχανή του 90χρονου σήμερα Κώστα Μπαλάφα, ενός απ' τους σημαντικότερους φωτογράφους και λαογραφικοϊστορικούς ερευνητές συγχρόνως του 20-ου αιώνα. Στη συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τους επίσημους παρευρισκόμενους. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Μαραθιωτών κ. Σβερώνης διάβασε το προσκλητήριο κλεφταρματωλών - Κατσαντωναίων και μη (Καταγόμενων από την Περιοχή των Αγράφων) και τα ονόματα αυτών τα εξής: ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ Αντώνιος ή Κατσαντώνης, καταγόμενος από το Πετροβούνι Ιωαννίνων, γεννημένος στο Μάραθο. ΧΑΣΙΩΤΗΣ Γιώργος αδελφός του Κατσαντώνη ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ Κώστας αδελφός του Κατσαντώνη ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ Αικατερίνη αδελφή του Κατσαντώνη ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ Χρήστος ή Κούτσικος Αδελφός του Κατσαντώνη ΧΟΝΔΡΟΠΑΝΟΣ Γιώργος από Μάραθο ΛΕΠΕΝΙΩΤΑΚΗΣ Κώστας από Μάραθο ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣ Γιάννης από Μάραθο ΧΟΡΜΟΒΑΣ, το «Μικρό Χορμόπουλο» από Άγραφα ΔΙΠΛΑΣ Βασίλης από Άγραφα ΧΟΝΔΡΟΜΗΤΡΟΣ Νίκος από Βραγγιανά ΤΣΑΚΑΣ Θανάσης από Μοναστηράκι ΑΓΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος από Στύλο Μαράθου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Στέργιος από Άγραφα Ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Χρήστος Μπούρας μ’ ένα σύντομο χαιρετισμό, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Συλλόγου. Ο πανηγυρικός της ημέρας, που ήταν αφιερωμένος στη ζωή και τη δράση του ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ, εκφωνήθηκε από τον πρ. Αντιπρόεδρο της Βουλής, πρ. πρόεδρο του ΕΛΓΑ και Βουλευτή Λάρισας κ. Νικόλαο Κατσαρό. Ακολούθησε πατροπαράδοτο γλέντι με το χορευτικό του Συλλόγου Απανταχού Μαραθιωτών να κλέβει τις εντυπώσεις. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους πέραν των προαναφερθέντων, ο κ. Τσιαμάκης Δημοσθένης πρώην βουλευτής Ευρυτανίας, ο Αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Ευθύμιος Μιχόπουλος, ο πρ. Δήμαρχος Αγράφων Κατσιφός Βαγγέλης, ο Αντιδήμαρχος Βίνιανης κ. Βασίλης Κολημένος, ο Διοικητής του Α.Τ. Κερασοχωρίου κ. Γιώργος Ρήγας, ο Φυσέκης Στέργιος από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπενησίου, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Δημήτρης Χρυσικός, ο Πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Μπουμπουρής, ο εκπρόσωπος της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων κ. Απόστολος Αβράμπος, ο εκπρόσωπος της ΟΕΣ Τσιγαρίδας Κώστας, ο Καραγκούνης Απόστολος αντιπρόεδρος Συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου - Ξηρομέρου - Ευρυτανίας, και εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου. Η άψογη οργάνωση και η τελετή αξίζουν συγχαρητηρίων, ιδιαίτερα στον πρόεδρο του συλλόγου Ταξιάρχη Λ. Σβερώνη, στην γραμματεία και στον τελετάρχη της, ο Αστυνομικό Δ/ντή εν αποστρατεία κ. Ηλία Μπουμπουρή. Στη συνέχεια σας παραθέτουμε την ομιλία – χαιρετισμό του Πρόεδρου κ. Ταξιάρχη Σβερώνη. «Αιδεσιμότατε, Επίσημοι προσκεκλημένοι, Φίλες και φίλοι, Αγαπητοί Μαραθιώτες και επισκέπτες του χωριού μας Καλώς ήλθατε στο Μάραθο και στα Κατσαντώνεια 2010. Τα Κατσαντώνεια ως θεσμός, γεννήθηκαν στο χωριό μας το 1993 όπου στήθηκε ο ανδριάντας που στέκει περήφανος και αγέρωχος μπροστά μας. Απο τότε πέρασαν 18 χρόνια και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι ως Μαραθιώτες εκπληρώσαμε το ελάχιστο χρέος μας στο σταυραετό των Αγράφων. Τα Κατσαντώνεια όμως θα πρέπει να συνεχισθούν και σε αυτό συμφωνούμε νομίζω όλοι οι Μαραθιώτες αλλά και οι πραγματικοί φίλοι των Μαραθιωτών. Κάποιος συγχωριανός μας μου είπε ότι ακόμα και να μείνουμε οι δύο μας τα Κατσαντώνεια θα γίνονται. Δε γίνεται όμως με λίγους ανθρώπους!θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί και να βοηθηθούμε και από τους φορείς του τόπου. θα πρέπει όμως να συνεχιστούν και να επιζήσουν και μετά τον Καλικράτη. Εδώ θα πρέπει να ξαναπώ και ας γίνομαι λίγο κουραστικός ότι την σκυτάλη του συλλόγου να την αναλάβουν νέα άτομα του χωριού μας με όρεξη για δουλειά και έχοντας στο πλευρό τους επιστρατευμένους όλους εμάς. Εάν δεν λειτουργήσουμε έτσι όλα αυτά μάλλον θα αποτελούν σε λίγα χρόνια παρελθόν. Επανεκδόσαμε την εφημερίδα του Μαράθου η οποία όμως για να κρατηθεί θα πρέπει όλοι να κάνουμε προσπάθεια για να γράψουμε κάποια άρθρα τα οποία θα δημοσιευθούν. Εδώ θα πρέπει να σταθώ σε μια παρένεση που έκανα πριν δύο χρόνια για την εκκλησία του χωριού μας των Αγίων Ταξιαρχών. Οι τοιχογραφίες της εκκλησίας μας απροστάτευτες από τον αδισόπιτο χρόνο και την δικιά μας αδιαφορία καταστρέφονταν. Ήδη έγινε η αμμοβολή της εκκλησίας και σε λίγες μέρες θα γίνει η αλλαγή της στέγης, σύμφωνα πάντα και με την γνώμη και συμβουλή των ειδικών σε αυτά τα θέματα. Ευχαριστώ ιδιαίτερα γιαυτό τον Δήμαρχο Αγράφων και συγχωριανό μας Χρήστο Μπούρα όπως και για την βαφή του λαογραφικού μουσείου και για την συν διοργάνωση των Κατσαντωνείων. Ευχαριστώ όσους βοήθησαν για την οργάνωση αυτής της εκδήλωσης τους χορηγούς επικοινωνίας και όσους προσέφεραν τα δώρα για την λαχειοφόρο αγορά. Τον Ηλία Μπουμπουρή- Κώστα Μπουμπουρή- Στέφανο Κωστούλα. Το χοροδιδάσκαλο Σωτήρη Ντόκα, τους συγχωριανούς μας Γιώργο Διαμάντη και Νίκο Μπουμπουρή που θα μας διασκεδάσουν με την ορχήστρα τους όπως αυτοί γνωρίζουν. Επίσης να ευχαριστήσω όσους ήρθαν φέτος στο χωριό μας να αποτίσουν τον ελάχιστο φόρο τιμής στην εκδήλωσή μας. Και πάνω απ' όλα ευχαριστώ θερμά όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ να τιμήσετε τους Κατσαντωναίους, το Μάραθο και τα Άγραφα. Εδώ θα ήθελα να ζεστάνετε με το δικό σας χειροκρότημα τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου μας: Μπουμπουρής Δημήτριος- (αντιπρόεδρος του συλλόγου) Τσιγαρίδας Κων/νος- (γραμματέας του συλλόγου) Δημοσθένης Λάμπρου- (ταμίας) Σβερώνης Δημήτριος- (μέλος) Εύχομαι όλοι μας σήμερα να περάσουμε καλά, δίνοντας ραντεβού στο χειμωνιάτικο αντάμωμα του συλλόγου μας και στα Κατσαντώνεια του 2011. Σας ευχαριστώ θερμά».

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση για το χωροταξικό στη Βουλή

Χωρίς αλλαγές στο χωροταξικό πρόκειται να ψηφισθεί (ψηφίσθηκε επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή) τόσο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σήμερα το απόγευμα όσο και στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή ο «Καλλικράτης».
Σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα των 325 δήμων. Θα προχωρήσει μόνο σε επιμέρους αλλαγές όσον αφορά την ονομασία ή την έδρα ορισμένων δήμων. Κι αυτό γιατί, μεταξύ άλλων, ούτως η άλλως το εκάστοτε δημοτικό συμβούλιο έχει το δικαίωμα για αλλαγή τόσο στην έδρα όσο και στην ονομασία του δήμου, εφόσον αυτή υπερψηφιστεί με πλειοψηφία δύο τρίτων.

Ημερίδα από την ΟΕΣ ανήμερα της Άλωσης της Πόλης


Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων και της Πρόεδρου της κ. Ελευθερίας Φραγκάκη – Σταυροπούλου, το Σάββατο 29 Μαΐου 2010, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα “η Άλωση της Κωνσταντινούπολης, η Ευρυτανία και ο Καλλικράτης”.
Πρo της ενάρξεως των εργασιών της Ημερίδας και πιο συγκεκριμένα στις 10:15 π.μ. θα τελεστεί Επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αγ. Τριάδος Καρπενησίου υπέρ των ηρωικώς πεσόντων κατά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαο. Στην συνέχεια οι παρευρισκόμενοι θα μεταβούν στο Συνεδριακό Κέντρο όπου θα λάβει χώρα η εκδήλωση, το πρόγραμμα της οποίας έχει ως εξής:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μέρος Πρώτο
Θέμα Πρώτο: Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης
Ώρα 10:15 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ηρωικώς πεσόντων κατά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αγ. Τριάδος Καρπενησίου στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος.
Ώρα 11:10 π.μ.: Προσέλευση κοινού στο Συνεδριακό Κέντρο Δ. Καρπενησίου, χαιρετισμός και ομιλία από την κα. Ελευθ. Φραγκάκη-Σταυροπούλου, Δικαστού επί τιμή και Προέδρου της Ο.Ε.Σ. με θέμα: «Εάλω η Πόλις».
Ώρα 11:30 π.μ.: Ομιλία του Αρχιμανδρίτου π. Δοσιθέου Ηγούμενου της Ι. Μονής Παναγίας Τατάρνης με θέμα: « Οι λόγοι της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης και τα μετά την Άλωση».
Ώρα 12:00 π.μ.: Παρουσίαση ψαλμάτων, θρήνων και ασμάτων σχετικών με την Άλωση της Πόλης από τη χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Καρπενησίου υπό την διεύθυνση του καθηγητή μουσικής κ. Αναστασίου Ηλιοπούλου.
Ώρα 12:16 π.μ.: Ευχαριστίες από την Πρόεδρο της Ο.Ε.Σ.
Ώρα 12:18: Διάλειμμα. Προσφορά γλυκισμάτων και αναψυκτικών.

Μέρος Δεύτερο
Θέμα Δεύτερο: Ευρυτανία και «Καλλικράτης»
Ώρα 12:30 μ.μ.: Ομιλία του Νομάρχη Ευρυτανίας κ. Κων/νου Κοντογεώργου με θέμα: «Ευρυτανία και Καλλικράτης»
Ώρα 12:45 μ.μ.: Ομιλία του Προέδρου της Τ.Ε.Δ.Κ. και Δημάρχου Καρπενησίου κ. Βασιλείου Καραμπά με θέμα: «Καλλικράτης».
Ώρα 13:00 μ.μ.: Παρεμβάσεις-συζήτηση.
Ευχαριστίες από την Πρόεδρο της Ο.Ε.Σ.
Τέλος εκδήλωσεις

«Το δε την πόλιν δούνται ούτ’ εμόν εστί ουτ’ άλλου των κατοικούντων ενταύθα κοινή γαρ γνώμη παντός αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν μη φειδόμενοι της ζωής ημών»
Κων. Παλαιολόγος Τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου

Τριποταμίτικο Αντάμωμα με εκδηλώσεις μνήμης


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος ανήμερα της Πεντηκοστής, Κυριακή 23 Μαΐου 2010, στον Τριπόταμο, η ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης για τα 189 χρόνια από την πρώτη μάχη της Επανάστασης του '21 στη Ρούμελη, που έγινε στις 22 Μαρτίου 1821 στο γεφύρι της Τατάρνας, μεταξύ των Τουρκαλβανών του Χασάμπεη Γκέκα και του Οδυσσέα Ανδρούτσου, με τη συμμετοχή των καλόγερων του μοναστηριού της Τατάρνας από τον Ηγούμενο Κυπριανό. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στη τοποθεσία "Λαχανόκηπος" του Δημοτικού Διαμερίσματος Τριποτάμου, Δήμου Φραγκίστας και διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Φραγκίστας με συνδιοργανωτή τον πολιτιστικό Σύλλογο Τριποταμιτών Αιτ/νιας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας από την Πρόεδρο του Συλλόγου Τριποταμιτών Αιτ/νίας κ. Λάμπου Παναγιώτα. Αμέσως μετά το γλέντι άναψε και φυσικά πρώτοι έσυραν το χορό οι επίσημοι και ακολούθησαν όλοι οι προσκεκλημένοι και παρευρισκόμενοι.
Στην εκδήλωση αυτή παραβρέθηκαν ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Φραγκίστας Θωμάς Μπόνιας, η Αντινομάρχης Ευρυτανίας Αλεξάνδρα Φακίτσα, ο Δήμαρχος Αγγελοκάστρου κ. Ρουσογιάννης, οι Αντιδήμαρχοι Νεάπολης κ. Γιάννης Καλατζής, Ποταμιάς κ. Νίκος Γραβάνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας κ. Ζαρκαδούλας, ο Διοικητής του Α.Τ. Κερασοχωρίου κ. Ματσούκας, ο Πρόεδρος του Πανευρυτανικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστας Νταβαρίνος, ο αντιπρόεδρος της ΟΕΣ κ. Καρράς και πλήθος Τριποταμιτών που την μέρα αυτή "ανταμώνουν" στον ιστορικό αυτό τόπο.

Τιμήθηκε η ευρυτάνισσα ρέφερι Κωνσταντίνα Μπουμπουρή από τη Νομαρχία Αχαΐας


Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας και συγκεκριμένα από την Αντινομαρχία Περιβάλλοντος βραβεύτηκε η ευρυτάνισσα ρέφερι Κωνσταντίνα Μπουμπουρή, στα πλαίσια ημερίδας με θέμα ”Επένδυση για ένα υγιές μέλλον- Διαχείριση απορριμμάτων Νομού Αχαΐας και Αθλητισμός- Διαιτησία και Περιβάλλον”.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2010, και κατά την διάρκεια των εργασιών της η Ν. Α. Αχαΐας τίμησε τις Διεθνείς Διαιτητές και Βοηθούς Διαιτητές για την προσφορά τους στη διαιτησία. Φυσικά μέσα στα τιμώμενα πρόσωπα ήταν και η δικιά μας Κωνσταντίνα Μπουμπουρή, διαιτητή FIFA, που τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τον αθλητισμό και ειδικά για το ποδόσφαιρο και τη διαιτησία.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης η κ. Μπουμπουρή δήλωσε:
«Ήταν μεγάλη τιμή για μένα να βραβευτώ από τη Νομαρχία Αχαΐας. Είναι ενθαρρυντικό να αναγνωρίζονται οι προσπάθειές μας σε αυτό τον χώρο, τον ανδροκρατούμενο χώρο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημοσίως, γι’ αυτήν την πρωτοποριακή ενέργεια, τον Νομάρχη Αχαΐας κ. Κατσικόπουλο Δημήτρη και τον Αντινομάρχη κ. Γασπαρινάτο Ιωάννη, ευχόμενη και στην κόρη του Μυρτώ να τύχει ανάλογης βράβευσης στο μέλλον, μιας και η ίδια ασχολείται με τη διαιτησία».