Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

MEΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΙΟΥΝΙΟΥ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕΣΩ PASOK GR


Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει τελικά η κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές μέσω του pasok.gr. Την απόφαση αυτή πήρε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασής του το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Η κατάθεση των υποψηφιοτήτων θα λήξει μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ενώ η επιλογή για τις περιφέρειες και τις 10-15 μεγάλες πόλεις θα γίνει στα τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου από το Εθνικό Συμβούλιο κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Αξιολόγησης Υποψηφίων. Ενδιαμέσως θα υπάρξει σύσκεψη της Επιτροπής με του γραμματείς των περιφερειακών και των νομαρχιακών οργανώσεων, προκειμένου να υπάρξει συντονισμος στην επιλογή των υποψηφίων.

Με απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου η σύνθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης Υποψηφίων στην οποία ήδη συμμετέχουν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, ο βουλευτής Θανάσης Τσούρας, ο διευθυντής του κόμματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο υπεύθυνος του τομέα Εσωτερικών Λάμπρος Μίχος, η διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Δημήτρης Στεφάνου (αποχωρεί οικειοθελώς λόγω των καθηκόντων του στο υπουργείο) προστίθενται η Συλβάνα Ράπτη, ευρωβουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Χρυσάνθη Κισκήρα, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και ο Χρήστος Σπίρτζης, μέλος της γραμματείας Οργανωτικού.
http://aftodioikisi.gr

Καταβολή πολυτεκνικών επιδομάτων από τον Ο.Γ.Α.

Ξεκινά από τις 08 Ιουνίου η καταβολή των οικογενειακών πολυτεκνικών επιδομάτων από τον Ο.Γ.Α. στους δικαιούχους τους (432.098 οικογένειες), για το τρίτο δίμηνο του 2010.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουνίου, ενώ η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές ανέρχεται στο ποσό των 130.312.114, 16 ευρώ.

Έναρξη υποβολής αιτήσεων για ωρομίσθιο εκπαιδευτικό προσωπικό στις ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Από τον Ο.Α.Ε.Δ. ανακοινώνεται ότι η υποβολή αιτήσεων για την πρόσληψη ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού στις ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Ο.Α.Ε.Δ., για το σχολικό έτος 2010-2011, θα πραγματοποιηθεί από 7 Ιουνίου 2010 έως 16 Ιουνίου 2010. Ο Ο.Α.Ε.Δ. καλεί τους ενδιαφερόμενους να αποστείλουν ταχυδρομικώς (συστημένα) ή με courier τις αιτήσεις, καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπονται για κάθε θέση ωρομίσθιου εκπαιδευτικού, στη Διοίκηση του Οργανισμού, στη Διεύθυνση : Δ.Γούναρη 2 & Βουλιαγμένης 518, Άλιμος , Τ.Κ. 174 56, υπόψη της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Αξιολόγησης Ωρομίσθιου Εκπαιδευτικού Προσωπικού. Παρέχεται η δυνατότητα στον/στην υποψήφιο/α, να δηλώνει ότι επιθυμεί να αξιολογηθεί για την ίδια ειδικότητα και σε άλλες ΕΠΑ.Σ του ΟΑΕΔ του ίδιου Νομού, ή διαφορετικών Νομών. Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, στην διεύθυνση www.oaed.gr. Το ωρομίσθιο εκπαιδευτικό προσωπικό θα προσληφθεί με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, σύμφωνα με το άρθρο 3, παρ.2 και 3 του Νόμου 2336/95 και με το άρθρο 16 του Νόμου 2643/98.

Στις 11 Ιουνίου η Τακτική Γενική Συνέλευση από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Ευρυτανίας


Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 – 06 – 2010 και ώρα 09.00 π.μ. στην αίθουσα 3ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου.

Η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου για το θέμα αυτού έχει ως εξής:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΩΤΗ 103 ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ Τ.Κ. 36100
ΤΗΛΕΦΩΝΟ – ΦΑΞ : 22370 - 23986
e-mail: ekpeevrytanias@yahoo.gr
ΜΟΤΣΙΟΛΑΣ ΣΙΔΕΡΗΣ THΛ. 6937810060
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΗΛ. 6976616362
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ: 91
ΗΜΕΡ: 31-05-2010 ΠΡΟΣ Συνάδελφισσες – Συναδέλφους , Μέλη του Συλλόγου
ΘΕΜΑ:Σύγκληση Τακτικής Γενικής Συνέλευσης


Σύμφωνα με τα άρθρα 11,12,13,14,15 του καταστατικού του Συλλόγου μας καλούμε τα Μέλη μας σε Τακτική Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 11 – 06 – 2010 και ώρα 09.00 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου.
Η Γενική Συνέλευση, σύμφωνα με το άρθρο 14 του καταστατικού του Συλλόγου μας, βρίσκεται σε απαρτία, αν παραβρίσκεται σ’ αυτή το μισό του συνόλου των Μελών του Συλλόγου.

Θέματα της ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης είναι:

1.Εκλογή Προεδρείου Γεν. Συνέλευσης.
2.Σύντομη ενημέρωση από το Δ.Σ. του Συλλόγου και πρόταση του Δ.Σ. για την παραπέρα πορεία.
3.Ενημέρωση από μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
4.Τοποθετήσεις – Προτάσεις μελών για την 79η Τακτική Γενική Συνέλευση του κλάδου.
5.Πεπραγμένα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. – Κριτική, ψήφιση πεπραγμένων.
6.Ενημέρωση των μελών για τις εργασίες και τα αποτελέσματα του 24ου Πανελληνίου Συνεδρίου Δ.Ο.Ε. – Π.Ο.Ε.Δ.
Στους συναδέλφους που θα παραστούν στην τακτική γενική συνέλευση θα χορηγηθεί άδεια μιας ημέρας. Οι συνάδελφοι που δε θα λάβουν μέρος στη γενική συνέλευση θα πρέπει να βρίσκονται κανονικά στα σχολεία τους .
Η συμμετοχή όλων μας στην Τακτική Γενική μας Συνέλευση είναι υποχρεωτική και απαραίτητη για να διαμορφώσουμε θέσεις και προτάσεις και να αποφασίσουμε εμείς για τους εαυτούς μας. Η επίθεση της Κυβέρνησης σε εργασιακά – θεσμικά – οικονομικά – φορολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματά μας δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό. Ας περιφρουρήσουμε τα κεκτημένα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματά μας με ενεργό συμμετοχή και παρουσία. Γι’ αυτό είναι αυτονόητο ότι πρέπει να παραμείνουμε μέχρι το τέλος της Συνέλευσης συμμετέχοντας στις διαδικασίες της.
Είναι επίσης σημαντικό να ξεκινήσουμε τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης όσο το δυνατό νωρίτερα, γι’ αυτό παρακαλούμε τους συναδέλφους να βρίσκονται έγκαιρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου.

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Θέσεις και προτάσεις του Δημάρχου Φουρνάς κ. Ηλία Παπουτσόπουλου για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση γενικώς και ειδικότερα για την Ευρυτανία


Είναι να εκπλήσσετε ο καθένας ακούγοντας εν μέσω τέτοιων προβλημάτων την απόφαση της κυβέρνησης για την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης. Το νέο σχέδιο για την νέα δομή και αναδιοργάνωση του Κράτους (που την έχει ανάγκη) και που φιλοδοξεί να αλλάξει το χάρτη της χώρας, πιστεύω ότι έρχεται σε μια στιγμή που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του Δημότη, του πολίτη και όπως έχω προηγούμενα δηλώσει έχει ασάφειες, προχειρότητες και υποβαθμίζει το ρόλο της αυτοδιοίκησης σχετικά με την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη. Τούτο επισημαίνω για το λόγο ότι με το σχέδιο που ετέθη προς διαβούλευση και θα αποτελέσει νόμο του κράτους έχει αρκετά αρνητικά στοιχεία, ενώ τα θετικά του δεν μας δίδουν την εντύπωση ότι θα εξυπηρετηθεί ο Δημότης, πράγμα που κατά τη γνώμη μου είναι και το ζητούμενο, ιδιαίτερα των ορεινών και άγονων περιοχών, όπως η Ευρυτανία. Οι επιφυλάξεις μας για όλα αυτά απορρέουν και από την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας το τελευταίο διάστημα που δεν λειτουργούν επιτροπές για τα έργα μας μειώνονται στο έπαρκον οι χρηματοδοτήσεις ΣΑΤΑ και ΘΗΣΕΑΣ και πολλά άλλα που αφορούν τους Δήμους και είναι πολύ σοβαρά.
Ας έλθουμε τώρα και στο Νομό μας, στη μάνα μας Ευρυτανία, που δυστυχώς ήλθε η ώρα να χαθούμε με την απαράδεκτη συρρίκνωση, τη συγκέντρωση (ενώ μιλάμε για αποκέντρωση) που θα μαραζώσει τα χωριά μας και θα τα κάνει αρχικά χειμερινά σκιάχτρα και στη συνέχεια καλοκαιρινά εξασθενημένους οικισμούς, χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη νοητή εξυπηρέτηση και την ήπια και χωρίς άγχος διαβίωση των κατοίκων τους.
Τι εξαγγελίες είναι αυτές του Υπουργείου Εσωτερικών ότι η Φουρνά, η Αγία Τριάδα, η Δομνίστα θα είναι πεδινός Δήμος; Μήπως ο πληθυσμός του νέου διευρυμένου Δήμου πάνω από 10 χιλιάδες τον κάνει πεδινό; Ας είναι καλά ο Καραμπάς που με ιδιαίτερο τόνο στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ τους τα είπε χύμα και τσουβαλάτα και γι’ αυτό και για την απόφαση του Υπουργείου για δύο Δήμους.
Είναι γεγονός ότι ο Α’ Καποδίστριας βοήθησε τα χωριά μας. Τούτη, όμως, η υπέρμετρη συρρίκνωση με τον Καλλικράτη, ψεύτης να βγω, δεν θα είναι σε όφελος του Δημότη. Τι τον νοιάζει το Δημότη αν στον τόπο του γίνουν μεγάλα έργα, όταν ο ίδιος λόγω της κατάργησης του Δήμου του, θα αναγκαστεί να φύγει και όχι μόνο γι’ αυτό, αλλά ύστερα από τη συνένωση θα έρθουν και άλλα μαντάτα που δεν θα είναι καθόλου ευχάριστα.
Εμείς σαν Δημοτικό Συμβούλιου και ο γράφων ως Δήμαρχος με σύμφωνη γνώμη όλων των Δημοτών μας θα φωνάξουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θέλουμε τα χωριά μας να ζήσουν, θέλουμε να δώσουμε προς κάθε κατεύθυνση ισχυρό το μήνυμα διατήρησης της ιστορίας και της παράδοσής μας, θέλουμε να διακηρύξουμε ότι η Ευρυτανία δεν μπορεί να χωρισθεί και να διοικηθεί με τον τρόπο που την παρουσίασαν. Όσοι ζούμε ακόμα στα χωριά μας έχουμε λόγο και ευθύνη να στηρίξουμε τα δικαιώματά μας, που απορρέουν από τα ιδανικά και τις παραδόσεις και θα πρέπει να εισακουστούμε και όχι κάποιοι να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς.
Άραγε, διερωτώμαι, ο σχεδιασμός τότε του Καποδίστρια ΙΙ, η απόφαση του συνεδρίου της Κυλλήνης, η μελέτη του ΙΤΑ πετάχτηκαν ως άχρηστα στον κάλαθο;
Συνάδελφοι Δήμαρχοι, συνδημότες, φίλοι Ευρυτάνες αναλογισθείτε τις συνέπειες της συρρίκνωσης τω χωριών μας, των σημερινών Δήμων και βγάλτε φωνή να περισώσουμε τουλάχιστον ότι μπορέσουμε. Η αποδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών μας, αλλά και η μειωμένη εκπροσώπηση των χωριών μας στο διευρυμένο Δήμο δεν θα έχει καλά αποτελέσματα. Η υπερσυγκέντρωση λειτουργιών διαδικασιών, πόρων, υπαλλήλων, σ’ ένα μεγαλύτερο σχήμα θα είναι ολέθριο για τα χωριά μας. Τέσσερα χρόνια χρειάστηκαν για να προχωρήσουν κάποια έργα. Φταίει ο υπάρχων σήμερα Δήμος ή οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στις διαδικασίες;
Αύριο αυτά θα λυθούν ή θα περιμένουμε σαν την αλεπού με το κριάρι. Όλοι εμείς οι Δημότες του Δήμου Φουρνάς και στη γενέτειρά μας, αλλά και στην Αθήνα, όπου έγινε σχετική ημερίδα με θέμα: «Χωροταξικό Δήμων – Καλλικράτης» υποστηρίξαμε με αξιόλογα στοιχεία τη διατήρηση του Δήμου μας είπαμε ΝΑΙ στον Καλλικράτη αναγνωρίζοντας και τις θετικές πτυχές του προγράμματος, αλλά στο χωροταξικό για την Ευρυτανία, είπαμε και λέμε ΟΧΙ και επιμένουμε προς κάθε κατεύθυνση, όπως είπαμε και παραπάνω ότι οι Δήμοι στην Ευρυτανία σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι δύο, αλλά πέντε ή τέσσερις τουλάχιστον.
Όταν υπάρχουν οι υποδομές σε κάθε Δήμο και τα χρήματα, όλα μπορούν να γίνουν και μάλιστα καλύτερα. Πέραν αυτού με το νέο πλαίσιο μας σερβίρανε και το καινούργιο ότι «κάτοικοι των Δήμων θεωρούνται οι μόνιμοι. Τι είναι και τούτο πάλι δηλαδή αυτός που λείπει μόνο το χειμώνα από το Δήμο και όλο τον άλλο καιρό είναι στο χωριό του δεν είναι Δημότης; Έλεος πια μ’ αυτό το παραμύθι!!! Καθώς και με το άλλο παραμύθι που ελέγετο ότι σε κάθε καταργούμενο δήμο θα υπάρχει Αντιδήμαρχος τώρα μας άλλαξαν τα δεδομένα βάζοντας πληθυσμιακό.
Φίλοι, χωριανοί, αναγνώστες και Ευρυτάνες αισθάνθηκα την ανάγκη, γιατί εμείς οι Δήμαρχοι δίδουμε λόγο καθημερινά, να επικοινωνήσω μαζί σας και να πω αυτά που ύστερα από μελέτη, σύνεση και παράπονο, συμπέρανα ότι είναι αναγκαίο να δημοσιευθούν για τον τόπο μας, την Ευρυτανία και την τύχη των χωριών μας.
Πέραν αυτού σας γνωρίζω ότι διαβιβάζω το παρόν, αλλά και το πόρισμα των δράσεων μας προς το αρμόδιο Υπουργείο, μήπως και μας ακούσουν. Παλεύουμε όσο έχουμε καιρό και ότι προκύψει, αφού σύμφωνα με την λαϊκή παροιμία «η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία».
Επίσης, πολύ σοβαρό θεωρώ το γεγονός της μη αναφοράς των συνοδευτικών πόρων του προγράμματος για τους Δήμους. Τι θα γίνει, δηλαδή, με ΘΗΣΕΑ – ΕΛΛΑΔΑ το πλέον σοβαρό χρηματοδοτικό εργαλείο των Δήμων μας. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές πως θα χρηματοδοτούνται οι νέοι Δήμοι, ένα σοβαρό στοιχείο για τους διευρυμένους Δήμους και τους Δήμους που έστω και με συνένωση δεν έχουν τα απαιτούμενα έσοδα. Δεν υπάρχει αναφορά για τη διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των νέων θεσμών.
Επιγραμματικά επισημαίνουμε τα εξής:
Πιστεύω σ’ αυτή τη φάση που διανύουμε ότι μια μετάθεση του χρόνου εφαρμογής του Καποδίστρια θα ήταν καλό για την αυτοδιοίκηση τουλάχιστον του α’ βαθμού, προκειμένου να δοθεί ο ανάλογος χρόνος και να προετοιμαστεί το σχέδιο αλλαγής έχοντας τον ανάλογο χρόνο και στο διάστημα αυτό να προταθεί και σχέδιο εθελοντικών συνενώσεων. Ήδη οι Δήμοι έχουν με το ΘΗΣΕΑ ένα μπούσουλα Ανάπτυξης για την περιοχή τους και πιστεύω ότι μπορούν να προχωρήσουν και ως έχουν και να προετοιμαστούν με την ησυχία ους στο σχέδιο Καλλικράτης με άνεση και με σωστό προγραμματισμό.
Επίσης, το σχέδιο δεν αναφέρει ρητά ποιες υπηρεσίες θα λειτουργούν σε κάθε καταργούμενο Δήμο και με ποιες αρμοδιότητες.
Τι Καλλικράτης είναι αυτός που δεν πρόβλεψε καθόλου ποια επιτυχία θα είχε η συνένωση όμορων Δήμων στα σύνορα των Νομών, που όπως αποδεικνύεται από παλιότερα τέτοιες συνενώσεις είναι συμφέρουσα. Το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ δεν μπορεί από μόνο του να εγγυηθεί για τη μελλοντική ανάπτυξη.
Δεν θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να υπάρχουν πολιτικά και κομματικά κριτήρια στη χωροθέτηση των Δήμων παρά μόνον αποφάσεις των τοπικών κοινωνικών συνοχή των συνενούμενων Δήμων και εξυπηρέτηση των πολιτών, κάνοντάς τους κοινωνούς της Δημόσιας Διοίκησης.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Προς τους Δημάρχους της Ευρυτανίας
Με σεβασμό και εκτίμηση προς τους Δημότες μου
και τους απανταχού Ευρυτάνες

Ο Δήμαρχος Φουρνάς
Ηλίας Παπουτσόπουλος

Υψηλού επιπέδου η Ημερίδα για την Άλωση της Βασιλεύουσας


Τα καλύτερα σχόλια από τους παρευρισκομένους απέσπασε η Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων για την εκδήλωση που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο 29 Μαΐου 2010, ανήμερα της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους.
Σκοπός της ημερίδας ήταν κυρίως για τους μαθητές των σχολείων του Νομού να ενημερωθούν τόσο για ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, όσο και για την εφαρμογή του Σχεδίου Καλλικράτης στο Νομό, το οποίο παρουσίασαν επιτυχώς ο Νομάρχης Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος και ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Βασίλης Καραμπάς.
Η Ημερίδα αποτελούνταν από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος αναπτύχτηκε το θέμα «Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης» με βασικό ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη π. Δοσίθεο Ηγούμενου της Ι. Μονής Παναγίας Τατάρνης με θέμα: « Οι λόγοι της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης και τα μετά την Άλωση». Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος και στη συνέχεια το λόγο πήρε η Πρόεδρος της ΟΕΣ κ. Ελευθερία Φραγκάκη – Σταυροπούλου Δικαστής επί τιμή, η οποία με μοναδικό τρόπο ανέπτυξε το θέμα της «Εάλω η Πόλις».
Από τη χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Καρπενησίου παρουσιάστηκαν ψαλμοί, θρήνοι και άσματα σχετικά με την Άλωση της Πόλης, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και το χειροκρότημα.
Το δεύτερο μέρος της ημερίδας είχε ως κύριο θέμα την Ευρυτανία και τον «Καλλικράτη». Βασικοί ομιλητές, όπως προείπαμε ήταν ο Νομάρχης Ευρυτανίας και ο Δήμαρχος Καρπενησίου.
Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση επί των θεμάτων και η πολύ σημαντική αυτή εκδήλωση έκλεισε η Πρόεδρος της ΟΕΣ κ. Φραγκάκη, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της σε όλους τους συντελεστές της Ημερίδας.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην ΟΕΣ, για την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης και ιδιαιτέρως στην εμπνεύστρια αυτής την κ. Φραγκάκη. Πιστεύουμε ότι έτσι θα πρέπει να πορευτεί η Ομοσπονδία και σε ανάλογες εκδηλώσεις οι φορείς και το κοινό να συμμετέχουν πιο δυναμικά. vassoep@yahoo.gr

Κώστας Σκανδαλίδης: « Ο Κώστας Καραμανλής θα πρέπει να πει τι συνέβη και πως έγιναν όλα αυτά που έγιναν. Το χρωστάει στον ελληνικό λαό»!


Την αισιοδοξία του ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου θα πετύχουν στην δύσκολη αποστολή τους, εκφράζει σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα μας και στην Βάσω Φεγγούλη, ο Κώστας Σκανδαλίδης. Το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός, στα πλαίσια της επίσκεψης του στην Ευρυτανία, για τις εκδηλώσεις Μνήμης της Εθνικής Αντίστασης στην Βίνιανη, μας μίλησε ακόμη για τις αδυναμίες του ΠΑΣΟΚ και πως μπορεί αυτές να τις γιατρέψει ο Γιώργος Παπανδρέου, για τον Κώστα Καραμανλή, για τις τελευταίες συγκλονιστικές πολιτικές εξελίξεις, για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και φυσικά για το διαχρονικό μήνυμα που στέλνει η Βίνιανη προς όλους.
Η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Σκανδαλίδη έχει ως εξής:


Με τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ο λαός με την ετυμηγορία του έδωσε ισχυρή εντολή στο ΠΑΣΟΚ και στο Γιώργο Παπανδρέου να αλλάξει σελίδα ο τόπος. Μετά το ΔΝΤ και την «γροθιά στο στομάχι», όπως εύστοχα είχατε πει, αλλά και με τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τα καταφέρει;

Αλίμονο αν δεν τα καταφέρει! Όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά όλη η Ελλάδα. Και όλοι πρέπει να συμβάλλουμε και να συμπράξουμε και να προσπαθήσουμε μαζί. Είναι αδιανόητο αυτή την εποχή να ασκούνται μικροκομματικές πολιτικές. Πρέπει να πετύχουμε να ξαναξεκινήσει η χώρα. Αυτό είναι υποχρέωση όλου του πολιτικού συστήματος και κυρίως της Κυβέρνησης.

Σε πρόσφατη συνέντευξή σας, μεταξύ άλλων, είπατε ότι «δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να δίνει καθημερινά σκληρές μάχες επιβίωσης για τη χώρα σε όλο τον κόσμο και οι από κάτω να εμφανίζουν εικόνα Βαβέλ». Ποιοι είναι αυτοί οι «από κάτω»;

Από τι στιγμή που δίνεται αυτή η μεγάλη μάχη θα πρέπει όλοι να συστρατευτούν σε μια κατεύθυνση. Και πιστεύω ότι δεν έχει επιτευχτεί απόλυτη στόχευση αυτής της κατεύθυνσης. Δηλαδή, χρειάζεται μια πανστρατεία, ένας λαός ενωμένος και αποφασισμένος να δώσει μάχες.

Επίσης, δηλώσατε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποκτήσει πραγματική Κυβερνητική Επιτροπή με θεσμοποιημένες εξουσίες και το κόμμα σπονδυλική στήλη». Πιστεύετε ότι υπάρχει πρόβλημα σε Κυβέρνηση και κόμμα και πως μπορεί να γιατρευτεί;

Η αλήθεια είναι ότι ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τις αδυναμίες του σχήματος και αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να δουλέψει η κυβέρνηση συντονισμένα και δυνατά και αυτό ήδη το άρχισε.

Πως σχολιάζετε την στάση του Κώστα Καραμανλή να απέχει απ’ όσα συμβαίνουν στον πολιτικό μας βίο;

Την θεωρώ τουλάχιστον ακατανόητη γιατί είναι ο βασικός πολιτικός που πρέπει να πει τι συνέβη και πως έγιναν όλα αυτά που έγιναν. Το χρωστάει στον ελληνικό λαό!


Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι συγκλονιστικές, με κορυφαίους πολιτικούς, που πριν λίγο καιρό «κυβερνούσαν» την Ελλάδα, μπλεγμένους σε μεγάλα σκάνδαλα. Γιατί όλα αυτά; Φταίει τελικά το σύστημα;

Είμαστε σε μια φάση που το απόστημα αρχίζει να σπάει. Φαίνεται ότι τα πράγματα προχωράνε με αποφασιστικό τρόπο. Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στις εξελεγκτικές επιτροπές να λειτουργήσουν με απόλυτη διαφάνεια και να αποκαλύψουν την αλήθεια. Πιστεύω ότι το πολιτικό σύστημα μπορεί να ξαναβρεί την αναξιοπιστία του πρώτα με τη δική του αυτοκάθαρση και δεύτερον ψάχνοντας τους θεσμούς και τις δομές που δεν θα του επιτρέψουν να παραβεί ποτέ ξανά τα ιδανικά και τα πιστεύω του.

Ως πρώην Υπουργός Εσωτερικών, θα θέλαμε ένα σχόλιό σας για το σχέδιο Καλλικράτης;

Είναι προς θετική κατεύθυνση. Το στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις. Το σχέδιο έχει καθυστερήσει να εφαρμοστεί εδώ και 8 με 10 χρόνια και ομολογώ ότι αισθάνθηκα πάρα πολύ ωραία όταν το ανακοίνωσε ο κ. Ραγκούσης και του είπε ότι θα με βρει θερμό συμπαραστάτη.

Πως ο Κώστας Σκανδαλίδης, ένας έμπειρος πολιτικός είναι εκτός κυβέρνησης;

Είναι επιλογή του πρωθυπουργού. Δεν έχει καμία σημασία. Απ’ όπου κι αν βρισκόμουν μαχόμουν και μάχομαι για την παράταξη και για την πρόοδο της χώρας.

Το δικό σας μήνυμα για τα 66 χρόνια από την ίδρυση της Π.Ε.Ε.Α (Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης), που γιορτάσαμε στη Βίνιανη.

Νομίζω ότι ο καθένας που έρχεται εδώ, έρχεται σε επαφή με την ρίζα και την μνήμη και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, νομίζω ότι σ’ αυτόν τον όμορφο τόπο παλαίμαχο πραγματικά τόπο ταιριάζουν μόνο ηρωικές πράξεις και τις ηρωικές πράξεις έχουμε ανάγκη και σήμερα. Η Εθνική Αντίσταση και οι πρωτοβουλίες της μας δείχνουν ένα δρόμο, που μπορεί να θεωρείται από πολλούς παραδοσιακός, καλά είναι όμως να μελετήσουμε καλά τα ινδάλματα του.

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΠΑΠΑΡΑΤΣΙ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ


ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΠΑΠΑΡΑΤΣΙ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Δημήτρης Χρυσικός νέος πρόεδρος στη ΝΟΔΕ Ευρυτανίας


Ο Δημήτρης Χρυσικός εξελέγη Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ευρυτανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που λάβαμε από την τοπική ΝΟΔΕ στο Καρπενήσι και σε Νομαρχιακό επίπεδο, νικητής των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νομαρχιακής επιτροπής εκλέχθηκε ο κ. Δημήτρης Χρυσικός. Ο κ. Χρυσικός επικράτησε του εσωκομματικού του αντιπάλου κ. Χρήστου Αρβανίτη λαμβάνοντας επί συνόλου 382 ψήφων, τους 204, ενώ ο κ. Αρβανίτης έλαβε 165. Να υπενθυμίσουμε πως ο Δημήτρης Χρυσικός ήταν υποψήφιος βουλευτής το 2007 αλλά και πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ για 13 χρόνια ,από το 1993- 2004. Από τους 3000 σχεδόν εγγεγραμμένους στους καταλόγους, του Νομού Ευρυτανίας ψήφισαν μόλις 381 άτομα, δηλ. συμμετοχή γύρω στο 11%.
Στην Τ.Ο. Καρπενησίου πρόεδρος εξελέγη ο μοναδικός υποψήφιος, Δημήτρης Κολοκύθας, ενώ μέλη εξελέγησαν οι κ.κ. Αρμάγος Χρήστος, Φακίτσας Στάθης, Καββαδίας Κώστας, Λαθύρης Κώστας, Μακρής Γρηγόρης, Κατσιαρής Νίκος και Αναστασόπουλος Παναγιώτης. Αναλυτικά ο κάθε υποψήφιος έλαβε: Για Ν.Ο.Δ.Ε. Χρυσικός Δημήτριος: 204 Αρβανίτης Χρήστος: 165 Υποψήφιος Πρόεδρος ΔΗΜ.Τ.Ο. Καρπενησίου Κολοκύθας Δημήτριος του Σεραφείμ: 190 Υποψήφια Μέλη Αναστασόπουλος Παναγιώτης του Νικολάου: 33 Αρμάγος Χρήστος: του Γεωργίου: 94 Διαμαντής Ιωάννης του Λουκά: 47 Καββαδίας Κωνσταντίνος του Θωμά: 76 Κατσιαρής Νικόλαος του Παντελέωντα: 35 Λαθύρης Κωνσταντίνος του Παύλου: 76 Μάρκης Γρηγόριος του Γεωργίου: 63 Φακίτσας Στάθης του Βασιλείου: 83

Στους 350.000 οι ψηφίσαντες Ικανοποίηση στη Ρηγίλλης για τη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές

Ικανοποίηση επικρατεί στην ηγεσία της ΝΔ για την μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής. Εκτιμάται ότι ο αριθμός εκείνων που ψήφισαν κυμαίνεται μεταξύ 330.000 και 350.000. Ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε στη Ρηγίλλης, για να παρακολουθήσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η ικανοποίηση για τη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές συνίσταται στο γεγονός ότι η συγκυρία τόσο για τη ΝΔ, όσο και για το πολιτικό σύστημα γενικότερα είναι αρνητική.

Μεγάλη αποχή στην
Περιφέρεια Στερεάς


Με υψηλό το ποσοστό αποχής στους νομούς, όπου υπήρχε το στοιχείο της αντιπαράθεσης μεταξύ Ντορικών και Σαμαρικών, πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για τους προέδρους των ΝΟΔΕ και στη Στερεά. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι χαμένοι κάνουν λόγο για επικράτηση της κομματικής γραμμής. Η Βίβιαν Αργύρη εκλέγεται στην Φθιώτιδα, ο Δημήτρης Χρυσικός στην Ευρυτανία, ο Δημήτρης Καραμάνης στη Βοιωτία, ο Βασίλης Δεμερτζής στην Εύβοια και ο Κωνσταντίνος Καπούρος στη Φωκίδα. Για νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος κάνει λόγο ο Θωμάς Ρουμπιές που ήρθε δεύτερος στην Βοιωτία και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να φύγει από το κόμμα και αυτός και οι συνεργάτες του. Υπαναχώρησε της αρχικής του θέσης και δεν κατέθεσε ένσταση ο Χρήστος Αρβανίτης στην Ευρυτανία.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡ. ΑΡΒΑΝΙΤΗ

“Όταν έθετα υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου της ΝΟ.Δ.Ε. Ευρυτανίας, εγνώριζα ότι πιθανή εκλογή μου θα αποτελούσε έκπληξη πρώτου μεγέθους. Οι λόγοι είναι γνωστοί. Αρκεί εδώ να περιοριστώ σε μια επιγραμματική αναφορά.
Η αντιπαλότητά μου με έναν σκληρό πυρήνα μελών της απερχόμενης ΝΟ.Δ.Ε., η συνεπής και αδιάλειπτη αντίδρασή μου σε συμπεριφορές, πρακτικές και αντιλήψεις άλλων εποχών, είχαν διαμορφώσει εις βάρος μου το όλο σκηνικό. Αρκεί να σημειωθεί ότι ενώ ήμουν μέλος της παράταξης από χρόνια, περιέργως(!!!) το όνομά μου δεν συμπεριλαμβανόταν μεταξύ αυτών που είχαν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Και να σκεφθεί κανείς ότι ήμουν ο ένας εκ των δύο υποψηφίων Προέδρων! Μου ζητήθηκε μάλιστα να κάνω αίτηση εγγραφής μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς μου! Κάτι τέτοιο φυσικά ήταν αδύνατο να γίνει, επειδή θα τεκμηρίωνε λόγο ακυρότητας της υποψηφιότητάς μου, πράγμα που πολλοί θα το επιθυμούσαν διακαώς. Το ζήτημα τελικά διευθετήθηκε με άνωθεν παρέμβαση, αφού έγινε απαραίτητος έλεγχος και διασταύρωση στοιχείων, προκειμένου να αποκατασταθεί η διασαλευθείσα τάξη πραγμάτων.
Την τελευταία διετία εξ άλλου, ήμουν ex officio μέλος της ΝΟ.Δ.Ε., αλλά περιέργως, μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες μάλιστα αγωνίστηκα για λογαριασμό της παράταξης με την άκρως τιμητική ιδιότητα του υποψηφίου βουλευτή, δεν ελάμβανα ειδοποίηση για συμμετοχή μου στης συνεδριάσεις της ΝΟ.Δ.Ε. επειδή προφανώς ορισμένοι δεν άντεχαν εσωκομματική κριτική για τα τραγικά λάθη που είχαν διαπράξει, οδηγώντας την παράταξη σε πορεία αδιέξοδη.
Εις βάρος μου προσμέτρησε αναμφίβολα το γεγονός ότι στις εσωκομματικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, είχα το σθένος να βρεθώ στην «αντίπερα όχθη», καθώς συντάχθηκα φανερά με την υποψηφιότητα του σημερινού Αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Αυτό είναι μια πραγματικότητα την οποία κατανοώ απόλυτα, αφού η Ευρυτανία είχε τις δικές της ιδιαιτερότητες.
Εξ αρχής, εγνώριζα ότι ο αγώνας μου θα δινόταν «εκτός έδρας», σε μια «καυτή έδρα», αλλά είχα χρέος να επιμείνω, με στόχο να ανατραπούν οι συσχετισμοί και να σταματήσουν επιτέλους κάποιες μεθοδεύσεις που τόσο κακό έκαναν στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό μας. Προτίμησα μάλιστα να κρατήσω ηπίους τόνους, για το καλό της παράταξης, αν και είχα τη δυνατότητα να παρατηρώ εκ του σύνεγγυς τα κακώς κείμενα. Παρά το ότι κατά τη διαλογή των ψηφοδελτίων εντόπισα πληθώρα ψηφοδελτίων τα οποία κατά την κρίση μου ήταν άκυρα (προφανώς σημαδεμμένα), γεγονός το οποίο θα μπορούσε μετά από ένσταση να μεταβάλει το εκλογικό αποτέλεσμα. Ενσταση ως τόσο δεν υπέβαλα, για το καλό της παράταξης, και διότι το ζητούμενο δεν ήταν ποιος τελικά θα εκλεγεί Πρόεδρος, αλλά αν από την εκλογική αυτή διαδικασία θα προέκυπτε ενωτικό κλίμα και κατάλληλες προοπτικές για ριζικές αλλαγές στη δομή της κομματικής λειτουργίας.
Ετσι κι αλλιώς, το γεγονός ότι η εκλογή Προέδρου στην Ευρυτανία κρίθηκε οριακά (με διαφορά μόλις 39 ψήφων), αποτελεί για μένα - υπό αυτές τις συνθήκες - νίκη περιφανή. Για το λόγο αυτό, ευχαριστώ όλους όσους μου εμπιστεύθηκαν την ψήφο τους και διαβεβαιώνω ότι δεν διατηρώ πικρία από κανέναν και για τίποτα. Στόχος όλων είναι να περάσουμε δυναμικά στην επόμενη μέρα και πιστεύω ότι ενωμένοι θα το πετύχουμε, με την προϋπόθεση βέβαια ότι αποδεχόμαστε πλήρως και ανεπιφύλακτα τη νέα τάξη πραγμάτων, όπως αυτή οριοθετείται από τον νέο μας αρχηγό Αντώνη Σαμαρά και τα εξουσιοδοτημένα όργανα της Νέας Δημοκρατίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση συγκλίνει και το γεγονός ότι στις δύο Δημοτικές Τοπικές Οργανώσεις του Νομού μας, εκλέχθηκαν καινούριοι και άφθαρτοι πρόεδροι και νέα μέλη, με όρεξη - από ό,τι φαίνεται - για δουλειά, και με διάθεση να αποστασιοποιηθούν από τη ζημιογόνο εσωστρέφεια και τις υπόγειες μεθοδεύσεις του παρελθόντος.
Εύχομαι στον νέο Πρόεδρο Δημήτρη Χρυσικό, στους δύο νέους προέδρους και τα μέλη των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων, καλή επιτυχία. Μαζί θα δώσουμε τον αγώνα για το καλό της παράταξης και για το συμφέρον του Νομού Ευρυτανίας που τόσο αγαπάμε.
Αυτό είναι άλλωστε το χρέος μου απέναντι στην παράταξη και τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας που προσήλθαν στις κάλπες την περασμένη Κυριακή στην Ευρυτανία. Γιατί, πιστεύω, ότι όσοι μου εμπιστεύθηκαν την ψήφο τους (στο ποσοστό μάλιστα του 45%), έχουν την αξίωση να παραμείνω στις επάλξεις και όχι να επιλέξω το δρόμο της φυγής και της αποστασιοποίησης. Κάτι τέτοιο, δεν είναι του χαρακτήρα μου και να είναι βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να προδώσω την εμπιστοσύνη τους”.

Χρήστος Αρβανίτης

ΑΠΕΡΑΝΤΙΑΚΟΣ – ΜΥΡΙΚΗ 1-1 Ένα βήμα απ΄ τα σαλόνια


Στο τελικό του τοπικού μας πρωταθλήματςο προκρίθηκε με το σπαθί του ο Απεραντιακός παρά την ισοπαλία με σκορ 1-1 που παραχώρησε στην Μυρίκη. Οι ποδοσφαιριστές του Δημήτρη Τσιγαρίδα, καλά διαβασμένοι στον αγωνιστικό χώρο και με περίσσιο πάθος για την πρόκριση, κατέβηκαν στην αναμέτρηση αυτή για να μην χάσουν και το κατάφεραν με σχετική ευκολία.
Τώρα όμως η πρόκληση γι΄ αυτούς είναι μεγάλη καθότι θα κληθούν εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου ως πρωταθλητές Ευρυτανίας να εκπροσωπήσουν το Νομό μας στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα, σε μια πολύ δύσκολη αποστολή από πολλές πλευρές. Κακά τα ψέματα στους επερχόμενους τελικούς ο Απεραντιακός είναι το μεγάλο φαβορί καθότι η Δόξα δεν δείχνει έτοιμη γι΄ αυτό το μεγάλο άλμα. Βέβαια στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν μπορείς να μιλάς για φαβορί, όταν όμως πρόκειται για συμμετοχή μιας ομάδας σε ένα πρωτάθλημα με μεγάλες απαιτήσεις, τότε όλα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.
Οι γηπεδούχοι λοιπόν μετά το διπλό του 2ου ημιτελικού και έχοντας το αβαντάζ ότι πήγαιναν για δυο αποτελέσματα, ξεκίνησαν τον αγώνα δυνατά πιέζοντας από την αρχή για το γκολ που θα τους έβαζε για τα καλά σε θέση οδηγού.
Αυτό ήλθε με την συμπλήρωση του ημιώρου και αφού νωρίτερα χάθηκαν για τον Απεραντιακό 2 καλές ευκαιρίες. Στο 29΄ λοιπόν ο Γούλας με πλασέ, εκμεταλλευόμενος την ασθενή απόκρουση του Λυρούδια, άνοιξε το σκορ, βάζοντας τις βάσεις για την πρόκριση της ομάδας του στον τελικό.
Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τους γηπεδούχους να πλησιάζουν κοντά και σε ένα 2ο τέρμα όμως το δυνατό σουτ του Κονιαβίτη έφυγε άουτ.
Στην επανάληψη οι γηπεδούχοι έδωσαν χώρο στην Μυρίκη δίνοντας περισσότερο βάση στα μετόπισθεν. Όμως στο 60΄ ο Α. Τσιλίκας έφερε το ματς στα ίσα δίνοντας νέο ενδιαφέρον στην αναμέτρηση. Εύκολα – δύσκολα ο Απεραντιακός κράτησε το σκορ φτάνοντας έτσι για πρώτη φορά στον τελικό του τοπικού μας πρωταθλήματος, όπου θα διεκδικήσει την άνοδό του στα σαλόνια της Δ΄ Εθνικής.
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΚΟΛ
Α΄ Ημίχρονο
18΄ Ο Παππάς πλάσαρε από πολύ κοντά με τον Λυρούδια να αποκρούει με τα πόδια
24΄ Ο Μπισμπίκης σούταρε από την γραμμή της μεγάλης περιοχής με τον Λυρούδια να μπλοκάρει την μπάλα
29΄ Ο Παππάς έβγαλε ωραία πάσα στον Μπισμπίκη αυτός μπήκε στην περιοχή της Μυρίκης από αριστερά πλάσαρε τον Λυρούδια ο οποίος απέκρουσε με το πόδι και στην συνέχεια ο επερχόμενος Γούλας πλάσαρε με το δεξί σε κενό τέρμα στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα ανοίγοντας το σκορ για τους γηπεδούχους
43΄ Ο Κονιαβίτης επιχείρησε σουτ από μακριά με τον τερματοφύλακα της Μυρίκης να διώχνει εντυπωσιακά
Β΄ Ημίχρονο
61΄ Ο Οικονόμου σούταρε από την περιοχή του Απεραντιακού κόντραρε στους αμυντικούς και στην συνέχεια ο Τσιλίκας Α. με πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα των φιλοξενούμενων ισοφαρίζοντας σε 1-1
Απεραντιακός: Μεριγκούνης, Αρκουμάνης, Τσάκνης, Κουτσοθανάσης, Ανδρεάκης, Μπουμπουρής, Χρυσαφόπουλος (Ζήκας), Γούλας, Παππάς (Γαλανός), Κονιαβίτης (Κορέντζελος), Μπισμπίκης
Μυρίκη: Λυρούδιας, Πλατιάς, Ζαχαράκης, Ντότσικας, Οικονόμου, Τσιλιμέκης, Ράπτης (Γκορόγιας), Σταμούλης, Λιάγκας Η (Τσιλίκας Κ), Σαΐτης, Τσιλίκας Α

ΑΓΡΑΦΑ – ΔΟΞΑ 1-1


Ανώτερη η Δόξα, δίκαια στον τελικό
Η Δόξα ήταν τελικά η μεγάλη κερδισμένη του 3ου ημιτελικού, καθώς με την ισοπαλία που απέσπασε στο Κερασοχώρι, προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό όπου θα αναμετρηθεί με τον Απεραντιακό για την άνοδο στην Δ΄ Κατηγορία. Δεν λέμε για το πρωτάθλημα διότι θεωρούμε ότι ο μεγάλος στόχος των ομάδων που θέλουν να φτάσουν στον τελικό θα πρέπει να είναι η συμμετοχή τους στο Περιφερειακό πρωτάθλημα και όχι η κατάκτηση του τοπικού μας πρωταθλήματος.
Η ομάδα που θα μας εκπροσωπήσει στην Δ΄ Εθνική – να ευχηθούμε να μην συμβεί κάτι άλλο – Θα είναι εκείνη που θα σημειώσει 2 νίκες. Έτσι το ερχόμενο Σάββατο Απεραντιακός και Δόξα θα συναντηθούν στον πρώτο τελικό που θα γίνει στο γήπεδο Καρπενησίου με τον νικητή αυτού του αγώνα να αποκτά σοβαρό προβάδισμα για τον τίτλο.
Η Δόξα λοιπόν στον 3ο και καθοριστικό ημιτελικό με τα Άγραφα, ανώτερη στα σημεία σε ένα ακόμη εκτός έδρας ματς, πήρε αυτό που ήθελε από τους γηπεδούχους, που δεν έδειξαν ικανοί να κάνουν την υπέρβαση παρότι πάλεψαν το ματς μέχρι τέλος παίζοντας μάλιστα για μισή ώρα περίπου με παίχτη λιγότερο.
Το ματς στο πρώτο ημίχρονο ήταν μοιρασμένο, όπως μοιρασμένες ήταν και οι φάσεις που έγιναν μπροστά στις δυο εστίες.
Οι γηπεδούχοι έφτασαν πολύ κοντά στο γκολ με την συμπλήρωση του πρώτου 15λεπτου, όμως ο Φύκας από τα 3 μέτρα έστειλε την μπάλα στην αγκαλιά του Ρεσίτη!!!
Στο 27΄ ορθά ακυρώθηκε ως οφσάιντ το γκολ, που σημείωσε με κεφαλιά ο Καλύβας μετά από γύρισμα του Φύκα.
Στο 32΄ έκαναν αισθητή την παρουσία τους οι φιλοξενούμενοι, στα καρέ των γηπεδούχων, όμως το δυνατό σουτ του Μπαστάνη έφυγε πάνω από τα δοκάρια του Γ. Καλύβα.
Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με την Δόξα να έχει δοκάρι στο 40΄ .
Με την έναρξη της επανάληψης οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά στον αγώνα, πιέζοντας από νωρίς για το γκολ, καθότι μόνο με νίκη προκρίνονταν στον τελικό.
Στο 49΄ ο Φύκας έβγαλε ωραία σέντρα στην καρδιά της άμυνας των φιλοξενούμενων, όμως η κεφαλιά που επιχείρησε ο Ηλιάδης έφυγε άουτ.
Στο 54΄ δυνατό συρτό σουτ του Μόκκα έφυγε έξω από τα δοκάρια του Καλύβα.
Στο 56΄ οι γηπεδούχοι ζήτησαν πέναλτι σε πέσιμο του Κωστούλα με τον διαιτητή ορθά να λέει παίζεται.
Στο 65΄ σε μια φάση διαρκείας, οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν πέναλτι όταν η μπάλα βρήκε στο χέρι του Η. Τσιγαρίδα. Στην ίδια φάση ο Διαιτητής της αναμέτρησης έδειξε λίγο καθυστερημένα και κόκκινη κάρτα στον αμυντικό των γηπεδούχων, που υπέπεσε στην παράβαση. Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε ο Θ. Μπισμπίκης, ο οποίος με εύστοχο χτύπημα άνοιξε το σκορ για την ομάδα του.
Οι γηπεδούχοι παρά την ψυχρολουσία του γκολ και της αποβολής του Τσιγαρίδα δεν το έβαλαν κάτω. Ο Δημήτρης Αντωνίου, πέρασε στον αγώνα τον Μαρκή στην θέση του Θεοχάρη και έδωσε εντολή στην ομάδα να πιέσει ψηλά για την γρήγορη ισοφάριση.
Η πίεση αυτή έφερε καρπούς και 5 λεπτά αργότερα ο Κωστούλας με ωραίο πλασέ στην κίνηση ανάμεσα στους αμυντικούς και τον τερματοφύλακα έφερε το ματς στα ίσα.
Το γκολ της ισοφάρισης έδωσε άλλο αέρα στους γηπεδούχους που αναζήτησαν και 2ο γκολ προκειμένου να είναι αυτοί που θα πήγαιναν στον τελικό. Όμως τόσο ο Κ. Καλύβας στο 80΄ όσο και ο Ηλιάδης δυο λεπτά αργότερα δεν μπόρεσαν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα του Ρεσίτη.
Η τελευταία μεγάλη ευκαιρία του αγώνα ανήκε στους φιλοξενούμενους με τον Λ. Γούλα εξ επαφής με κεφαλιά να στέλνει την μπάλα δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Καλύβα.
Το τελευταίο σφύριγμα του κ. Μουτσώκου βρήκε τους φιλοξενούμενους να πανηγυρίζουν στο κέντρο του γηπέδου την ιστορική τους πρόκριση για πρώτη φορά σε τελικό του τοπικού μας πρωταθλήματος.
Νεότερα το ερχόμενο Σάββατο, για να δούμε επί τω έργω αν η μεγάλη αυτή πρόκριση της Δόξας θα έχει και συνέχεια ή ήταν απλώς μια πρόκριση στον τελικό και τίποτε άλλο!!!
ΑΓΡΑΦΑ: Γ. ΚΑΛΥΒΑΣ, Η. ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ, Π. ΖΩΧΑΚΗΣ, Δ. ΓΑΤΗΣ, (85΄ ΣΒΕΡΩΝΗΣ), Ι. ΗΛΙΑΔΗΣ, Ι. ΤΣΙΩΛΗΣ, Ι. ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ, Σ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ, (65΄ ΜΑΡΚΗΣ), Κ. ΚΑΛΥΒ ΑΣ, Γ. ΦΥΚΑΣ, Β. ΓΑΤΗΣ (46΄ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ).
ΔΟΞΑ: ΡΕΣΙΤΗΣ, ΠΑΠΑΝΤΖΙΜΑΣ, ΓΕΩΡΓΑΛΗΣ, ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ, Θ. ΜΠΙΣΜΠΙΚΗΣ, ΜΠΑΣΤΑΝΗΣ, ΓΟΥΛΑΣ, ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ (78΄ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ), ΜΟΚΚΑΣ, ΝΤΑΒΑΡΙΝΟΣ,(89΄ ΤΣΙΑΜΗΣ), ΝΤΖΙΜΑΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ


ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ

Κώστας Σκανδαλίδης:

« Ο Κώστας Καραμανλής θα πρέπει να πει τι συνέβη και πως έγιναν όλα αυτά που έγιναν. Το χρωστάει στον ελληνικό λαό»!

Την αισιοδοξία του ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου θα πετύχουν στην δύσκολη αποστολή τους, εκφράζει σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα μας και στην Βάσω Φεγγούλη, ο Κώστας Σκανδαλίδης. Το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός, στα πλαίσια της επίσκεψης του στην Ευρυτανία, για τις εκδηλώσεις Μνήμης της Εθνικής Αντίστασης στην Βίνιανη, μας μίλησε ακόμη για τις αδυναμίες του ΠΑΣΟΚ και πως μπορεί αυτές να τις γιατρέψει ο Γιώργος Παπανδρέου, για τον Κώστα Καραμανλή, για τις τελευταίες συγκλονιστικές πολιτικές εξελίξεις, για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και φυσικά για το διαχρονικό μήνυμα που στέλνει η Βίνιανη προς όλους.
Αυτά και άλλα πολύ ενδιαφέροντα στηνσυνέντευξη του κ. Σκανδαλίδη στον Ε.Π.

«Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ 8ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ»


Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνα Διαμαντοπούλου επικεφαλής 12μελούς αντιπροσωπείας αναχώρησε σήμερα για το La Baulle στη Γαλλία όπου θα συμμετέχει στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επενδύσεων. Πρόκειται για το 8th World Investment Conference 2010 στο οποίο η μόνη Ελληνική συμμετοχή είναι αυτή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας – μιας από τις 8 Περιφέρειες από όλο τον κόσμο που επιλέχτηκαν με αυστηρά επενδυτικά και οικονομικά κριτήρια ανάπτυξης. Το παγκόσμιο Συνέδριο Επενδύσεων που ξεκινά αύριο 2 και ολοκληρώνεται στις 4 Ιουνίου στο La Baulle στη Γαλλία είναι ένας υψηλού κύρους θεσμός που ειδικά όσον αφορά στην Ευρώπη είναι επικεντρωμένο στην τεχνολογία, στην επιχειρηματικότητα, στις επενδύσεις και γενικά στις δράσεις για την τόνωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Η επιλογή της Γενικής Γραμματείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έγινε μετά από αξιολόγηση της υποψηφιότητας της που συνοδεύτηκε από ολοκληρωμένες προτάσεις προσέλκυσης επενδύσεων. Η συμμετοχή της επιτεύχθηκε μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κας. Κατερίνας Διαμαντοπούλου και των συνεργατών της και αποτελεί μοναδική ευκαιρία προβολής και προώθησης της Περιφέρειας – και μέσω αυτής της χώρας – σε ένα ειδικό κοινό από ηγέτες παγκόσμιου επιπέδου στους τομείς οικονομίας, υψηλής τεχνολογίας και πολιτικής με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στους Νομούς Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας Ευρυτανίας και Φωκίδας. Ενδεικτικά, από τους επιβεβαιωμένους ομιλητές από τον χώρο της πολιτικής και των επιχειρήσεων είναι οι: • Herman van Rompuy, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου • Ben Verwaayen, Διοικητής της Alcatel – Lucent • Jiang Jianqing, Διοικητής της Industrial & Commercial Bank of China • James S.Turley, Διοικητής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ernst & Young και πολλοί άλλοι. Για την εκπροσώπηση των Περιφερειών, όπου τα κριτήρια είναι αυστηρά, δήλωσαν συμμετοχή 45 Διοικητικές Περιφέρειες από όλο τον κόσμο. Τελικά επιλέχθηκαν μόνο 8 – η Στερεά Ελλάδα είναι η μόνη Ελληνική που συμμετείχε στον διαγωνισμό αξιολόγησης με σχετική έκθεση δυνατοτήτων. Ειδικότερα οι 8 Περιφέρειες που θα παρουσιαστούν ως περιοχές με δυνατότητες αξιόλογων επενδύσεων και θα βρίσκονται στο επίκεντρο των τριήμερων εκδηλώσεων του 8th World Investment Conference 2010 είναι 4 από την Ευρώπη, 2 από την Ασία και 2 από την Αμερική. Τις δυνατότητες και το επενδυτικό – αναπτυξιακό θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα παρουσιάσει 12μελής αντιπροσωπεία, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωπος του Invest in Greece, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό του Συνεδρίου. Η προβολή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μέσω της συμμετοχής της Γενικής Γραμματέως κας Κατερίνας Διαμαντοπούλου και συνολικά της αντιπροσωπείας αναμένεται να είναι μεγάλη καθώς το συνέδριο καλύπτεται από περίπου 70 δημοσιογράφους των μεγαλύτερων Μ.Μ.Ε (εφημερίδων και TV) σε παγκόσμιο επίπεδο όπως τα: • Associated Press • Bloomberg • Dow Jones • Le Figaro • Time Magazine και άλλα. Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνα Διαμαντοπούλου σε δηλώσεις της τόνισε: «Έχουμε δουλέψει εντατικά σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (Invest in Greece) καθώς και το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ώστε να πάμε στο Συνέδριο όσο πιο καλά προετοιμασμένοι. Στην αποστολή συμμετέχει και εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων. Για την καλύτερη προβολή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχουμε δημιουργήσει και ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που δείχνει μια Ελλάδα δυναμική, μια Ελλάδα που αγωνίζεται, που δεν είναι επαίτης και μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη παγκόσμια σκηνή. Το μήνυμά μας αυτό δίνει απάντηση και στο δημοσίευμα του FOCUS που μας είχε λοιδορήσει αρκετά με το γνωστό πρωτοσέλιδό του. Οι εταιρίες που θα συμμετέχουν στην αποστολή έχουν εκπαιδευτεί ώστε να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα από τη διοργάνωση αυτή. Τα αποτελέσματα του Συνεδρίου θα τα δούμε μετά τις επαφές και τις συζητήσεις αλλά σίγουρα θα είναι ένα πρώτο βήμα στη κατεύθυνση προσέλκυσης επενδύσεων στο τόπο μας. Το επόμενο βήμα θα είναι τέλη Ιουνίου, που θα έχουμε εκπροσώπους Πρεσβειών από όλο τον κόσμο οι οποίοι θα ενημερωθούν για τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη Περιφέρειά μας.»

Θωμάς Μπόνιας Δήμαρχος Φραγκίστας: Ο Καλλικράτης «εξορίστηκε» στο Κερασοχώρι.


Με σκληρή γλώσσα για εκείνους που κρύφτηκαν πίσω από την δήθεν ουδετερότητά τους, κάνει λόγο ο Δήμαρχος Φραγκίστας σε δηλώσεις του στον ΕΠ. Ο κ. Μπόνιας θεωρεί άδικη και εξωπραγματική την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, όμως παρά την πικρία του για το αποτέλεσμα αναφερόμενος στην επόμενη μέρα κάνει λόγο για συστράτευση και συμμετοχή, απαραίτητα στοιχεία για να ¨περπατήσει» η διοικητική δομή. Η δήλωση του Δημάρχου Φραγκίστας έχει ως εξής:

«Θεωρούμε άδικη και εξωπραγματική την εν λόγω απόφαση, που ορίζει έδρα το Κερασοχώρι και όχι τη Δυτική Φραγκίστα, όπως αρχικά είχε προταθεί και σωστά είχε προταθεί…
Η δήθεν διαβούλευση που έγινε στο νομό Ευρυτανίας, από τα αρμόδια θεσμικά όργανα, που δεν είχαν προτείνει έδρες των νέων δήμων, αλλά μόνον αριθμό δήμων, οι δήθεν αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας, των δήμων προπαντός της Δυτικής Ευρυτανίας, που αποδείχτηκε ότι δεν είχαν τοποθετηθεί για την έδρα, που επικοινωνούν και εξυπηρετούνται σήμερα με αγροτικό δρόμο με το Κερασοχώρι «βόλευε» κάποιους, που κρυβόμενοι πίσω από την δήθεν ουδετερότητά τους και τα διάφορα τερτίπια, πέτυχαν να τοποθετήσουν την έδρα του νέου Δήμου Αγράφων στο Κερασοχώρι, που από όλους αναγνωρίζεται ότι δεν πληροί τους όρους, δεν έχει το ανθρώπινο δυναμικό, δεν έχει τις υποδομές – προπαντός Δημαρχείο – που ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης, το έθετε σαν προϋπόθεση όταν απαντούσε στον Πρόεδρο την Βουλής τον κ. Πετσάλνικο – δυο μέτρα και δυο σταθμά στην περίπτωσή μας – δεν έχει τη δυναμική ανάπτυξη της Φραγκίστας, με καινούργιο δημαρχείο, με Κέντρο Υγείας, κυρίως δε το ανθρώπινο δυναμικό – δεν έχει πολλά το Κερασοχώρι, αλλά αυτά την σήμερον ημέρα είναι πράγματα που δεν λαμβάνονται υπόψη και ας συνεχίσει να πληρώνει για υποδομές ο αλός σε μια οικονομική συγκυρία, δύσκολη για την χώρα.
Οι τιτάνιες προσπάθειες που κάναμε όλες αυτές τις ημέρες, υπό την πίεση του χρόνου, ανοίγοντας πόρτες μόνοι μας, με ελάχιστη βοήθεια – μετρήσαμε τους φίλους μας – δυστυχώς δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, γιατί κάποιοι δε το θελήσανε και πηγαίνοντας κόντρα στη γενική κατακραυγή των υγιώς σκεπτόμενων ανθρώπων και εντελώς τρίτων να δούνε κατάματα την πραγματικότητα, έχουν αποκλειστικά την ευθύνη και θα λάβουν την απάντηση από τον κόσμο που τους γνωρίζει.
Ο νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή, είναι νόμος του Κράτους. Η νέα διοικητική δομή απαιτεί συμμετοχή, απαιτεί συστράτευση την επόμενη ημέρα, ανεξάρτητα εάν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με την τελική επιλογή της έδρας».

Και με τη βούλα η έδρα στο Κερασοχώρι


Χωρίς σημαντικές αλλαγές ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή 28 Μαΐου 2010, επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αυτοδιοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας την οποία ζήτησε η ΝΔ.
Υπέρ του «Καλλικράτη» ψήφισαν 160 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ και οι τρεις ανεξάρτητοι Σοφία Σακοράφα, Γιάννης Δημαράς, Βασίλης Οικονόμου).
Κατά ψήφισαν 124 βουλευτές από την ΝΔ, το ΚΚΕ, τον ΛΑΟΣ και το ΣΥΡΙΖΑ.
«Παρούσα» δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη. Ψήφισαν συνολικά 285 βουλευτές.
Εν τω μεταξύ με ψήφους 156 υπέρ έναντι 112 κατά (σε σύνολο 268 βουλευτών) ψηφίστηκε και το άρθρο 1 που αφορούσε στο χωροταξικό του νομοσχεδίου για την νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης «Καλλικράτης», κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, την οποία ζήτησε η Νέα Δημοκρατία.
Στα καθ' ημάς, ο υπουργός Εσωτερικών, παρά τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν για το χωροταξικό, από τον Δήμο Φραγκίστας για την έδρα, δεν προχώρησε σε καμία άλλη αλλαγή στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι ανάλογα αιτήματα αλλαγής έδρας δεν ήταν 5 ή 6 αλλά 200 και μάλιστα εκτός των κανόνων που θέτει ο «Καλλικράτης».
Έτσι και μετά την ολοκλήρωση της ψήφισης του Σχεδίου που έγινε πλέον Νόμος του Κράτους, το Κερασοχώρι θα είναι και με τη «βούλα» η έδρα του νεοσυσταθέντος Δήμου Αγράφων.
Για το θέμα αυτό ως γνωστόν υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά του Δήμου Φραγκίστας, που έκανε λόγο για κατάφορη αδικία και για αποφάσεις που πάρθηκαν «κάτω από το τραπέζι».
ΣΤΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΙΔΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ
ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ!!!
Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο φύλλο μας, μετά την θυελλώδη συνάντηση – συζήτηση του Βουλευτή Ευρυτανίας με τον Δήμαρχο και δημότες του Δήμου Φραγκίστας στην Δυτική Φραγκίστα και τα όσα εκεί διαδραματίστηκαν, ο Ηλίας Καρανίκας, έκλεισε το ραντεβού που ζήτησαν οι δημότες με τον κ. Ραγκούση. Η συνάντηση των δυο πλευρών πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στις 3 μ.μ. στην Βουλή και ήταν ολιγόλεπτη. Ο Υπουργός άκουσε για λίγο τον Δήμαρχο στο διάδρομο και τους εκπροσώπους των φορέων, παρέλαβε το φάκελο που του παρέδωσε η Επιτροπή, υπεραμύνθηκε της «ουδέτερης» στάσης του Βουλευτή Ευρυτανίας, χωρίς ωστόσο να δώσει μια πειστική απάντηση για ποιο λόγο έγινε η αλλαγή της έδρας από τη Δυτική Φραγκίστα στο Κερασοχώρι. Μετά το πέρας της συνάντησης στο διάδρομο της Βουλής, τον Θωμά Μπόνια και τα μέλη της Επιτροπής συνάντησε η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία όταν από τον Δήμαρχο της συζητήθηκε να σχολιάσει το θέμα για το «πέρα δώθε» της έδρας, αφήνοντας άναυδους όλους, όσο και τον κ. Καρανίκα που ήταν εκεί, είπε τα εξής: «Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το τραγικό αποτέλεσμα της ενδοπασοκικής κόντρας στην Ευρυτανία».
Δεν έπεσε μακριά η κ. Μπακογιάννη, μέσες - άκρες, κάπως έτσι έγινε. Αξιοσημείωτο να αναφέρουμε ότι για το θέμα πραγματοποιήθηκε και άτυπη συνεδρίαση των ετεροδημοτών του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, αλλά κανένας από τους συμμετέχοντες σε αυτή δεν πήρε επί της ουσίας θέση για την έδρα.
Το ζητούμενο στην όλη υπόθεση είναι να «περπατήσει» ο Καλλικράτης και να βρεθεί η χρυσή τομή, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν στο σύνολό τους όλες οι υποδομές που υπάρχουν στο χωριά του νεοσυσταθέντος Δήμου. Περιθώρια για γκρίνιες δεν υπάρχουν, απλά γιατί σ’ αυτόν τον τόπο δεν περισσεύει κανένας.
Όσον αφορά για εκείνους που πραγματοποίησαν την περιβόητη διαβούλευση του σχεδίου για το λαό της Δυτικής Ευρυτανίας χωρίς τους εκπροσώπους αυτού του τόπου, η Ιστορία θα τους κρίνει ανάλογα !!!

Ραγκούσης: Διάλογος για την αλλαγή του 50%+1
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει το 50+1% στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου που προβλέπει ο "Καλλικράτης", αν συμφωνήσουν όλα τα κόμματα κατά τη διάρκεια διαλόγου που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, άφησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας το μεσημέρι στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προσέλθει με την πάγια θέση της (όπως αυτή, άλλωστε, ψηφίστηκε σήμερα στον "Καλλικράτη" -το νομοσχέδιο υπερψηφίσθηκε και επι των άρθρων - και ορίζει ποσοστό εκλογής για δημάρχους και περιφερειάρχες το 50% συν μία ψήφο) αλλά καθιστά σαφές σε όλα τα κόμματα ότι θα τους ζητηθεί να εξεύρουν κοινό σημείο συνάντησης, επιδιώκοντας και εξαντλώντας κάθε περιθώριο να υπάρξει ένα κοινό ενιαίο και πάγιο σύστημα για την εκλογή και στην αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού.
Αρχίζει το ψάξιμο υποψηφίων το ΠΑΣΟΚ
Από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει και επίσημα η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Η υποβολή υποψηφιοτήτων θα γίνεται μέσω Διαδικτύου, σε ειδική ιστοσελίδα του pasok.gr, είτε με αυτοπροτάσεις είτε με προτάσεις τρίτων, σε διάστημα μίας εβδομάδας ή το πολύ δέκα ημερών.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των προτάσεων η υπό τον Θανάση Τσούρα Επιτροπή (συμμετέχουν επίσης ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, ο διευθυντής του κόμματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο υπεύθυνος του τομέα Εσωτερικών Λάμπρος Μίχος, η διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Δημήτρης Στεφάνου) πρόκειται να εξετάσει τις υποψηφιότητες με βάση το Καταστατικό, μέσω και της διαδικασίας των συνεντεύξεων, προκειμένου το μεγάλο μέρος να επικυρωθεί στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου.
Παράλληλα με την εξέταση των υποψηφιοτήτων, θα αρχίσουν να «τρέχουν» και γκάλοπ στις 13 περιφέρειες και σε μεγάλους Δήμους - πρωτεύουσες Νομών από τρεις εταιρείες δημοσκοπήσεων που συνεργάζονται κατά περίπτωση με το ΠΑΣΟΚ. Σ' αυτές τις περιπτώσεις το κυβερνών κόμμα θα δώσει επίσημα χρίσματα, ενώ στους άλλους Δήμους θα επιχειρηθεί να υπάρξουν στηρίξεις ή να δοθούν κάποιες «κατευθύνσεις» για τους υποψηφίους που θα στηριχθούν.Όσον αφορά την Ευρυτανία και τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ στους Δήμους Αγράφων και Καρπενησίου, μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία επίσημη τοποθέτηση. Ωστόσο όμως έγκυρες πηγές του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ, αναφέρουν ότι στις επόμενες μέρες θα γίνουν οι πρώτες κινήσεις 4 προσώπων που θα εκδηλώσουν και επίσημα το ενδιαφέρον τους υποβάλλοντας σχετική αίτηση υποψηφιότητας.
Στο επόμενο φύλλο μας σε αποκλειστικότητα θα μπορέσετε να ενημερωθείτε για το τι σκέπτονται για τον Δήμο Αγράφων οι κ.κ. Κώστας Τσιγαρίδας, Ταξιάρχης Σκλαπάνης, Νίκος Γεωργίου και ποιες οι κινήσεις των Τσιαμάκη, Μπούρα και Τάτση. Ανάλογο ρεπορτάζ και για τα επόμενα βήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Βασίλη Καραμπά αλλά και ποια ονόματα ακούγονται για τον Δήμο Καρπενησίου.
vassoep@yahoo.gr

Απίστευτο και όμως αληθινό !!!


Με απόφαση της Υπουργού Υγείας,δεν θα εκπροσωπηθεί ο Δήμος Καρπενησίου στο Δ.Σ του Γηροκομείου

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί στην επιστολή του προς την Υπουργό ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου, για τον αποκλεισμό εκπροσώπησης της Δημοτικής μας Αρχής Καρπενησίου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας Ευρυτανίας. Ο κ. Βαγγέλης Καρφής απευθυνόμενος προς την κ. Ξενογιαννκοπούλου, χαρακτηρίζει στοχευμένο και προκλητικό αυτόν τον αποκλεισμό, που προήλθε όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «από συγκεκριμένη κομματική παρέμβαση και «συνταγή» με σκοπό να μην γίνει δεκτό το αίτημα του Δήμου Καρπενησίου για «άγνωστους λόγους».

Είναι πραγματικά αδιανόητη η αντιμετώπιση της Δημοτικής Αρχής, καθότι η πολιτεία έχει ρητή έγγραφη νομική δέσμευση και υποχρέωση που απορρέει από τα με αριθμό 111/17-12-1979 και 13781/01-09-1999 συμβόλαια δωρεάς (οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων του ιδρύματος) του Δήμου Καρπενησίου προς το Ελληνικό Δημόσιο, να τοποθετεί στο εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, έναν δημοτικό σύμβουλο κατά την βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επειδή αυτές οι λεγόμενες «κομματικές» παρεμβάσεις και λοιπές «συνταγές» έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην λειτουργία του κράτους και των θεσμών, καλό θα είναι η Υπουργός να ξαναδεί το θέμα, αλλά και να διαβάσει την παρακάτω επιστολή του Αντιδημάρχου, η οποία πέραν της διαμαρτυρίας στέλνει και πολλαπλά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καρπενήσι 25 Μαΐου 2010
ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ Αριθμ. 4394
ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
Πληροφ.:Β. Καρφής
Τηλ.:2237 350025
E-mail:Bkarfis@otenet.gr:

ΠΡΟΣ:ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ &
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΚΥΡΙΑ
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Κυρία Υπουργέ,

Την παρούσα επιστολή πιθανόν να μην την διαβάσετε ποτέ, ίσως και να μην φτάσει στα χέρια σας γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο του προληπτικού ελέγχου χάριν της διατήρησης μιας ήρεμης διοικητικής γαλήνης, πράγμα που εφαρμόστηκε από όλες τις προηγούμενες μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις με θετικά αποτελέσματα για τους λίγους, οδυνηρά όμως για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Είμαι όμως υποχρεωμένος λόγω της καταγραφής των πολιτικών γεγονότων από τον σύγχρονο τοπικό ιστορικό, μέσα από αυτή την επιστολή να εκφράσω την πραγματικότητα για ένα θέμα σημαντικό που έχει να κάνει με την Δημοτική μας Δημοκρατία, όρο που συχνά επαναλαμβάνουν Υπουργοί αυτής της Κυβέρνησης.
Αναφέρομαι στον στοχευμένο και προκλητικό αποκλεισμό εκπροσώπησης της Δημοτικής μας Αρχής στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας Ευρυτανίας μέσα από σκοτεινές διαδρομές και διαδικασίες που τουλάχιστον προσβάλλουν την κοινή νοημοσύνη. Γνωρίζετε την ιστορία της υπόθεσης και γνωρίζετε ότι η πολιτεία έχει ρητή έγγραφη νομική δέσμευση και υποχρέωση που απορρέει από τα με αριθμό 111/17-12-1979 και 13781/01-09-1999 συμβόλαια δωρεάς (οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων του ιδρύματος) του Δήμου Καρπενησίου προς το Ελληνικό Δημόσιο, να τοποθετεί στο εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, έναν δημοτικό σύμβουλο κατά την βούληση του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Όλα αυτά αναλυτικά αναφέρονται σε συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου η οποία σας διαβιβάστηκε (μαζί με την προηγούμενη απόφαση) και στην οποία ορίστηκε ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος για συμμετοχή τους στην διοίκηση του Ιδρύματος, απόφαση που ουσιαστικά μας υπαγορεύτηκε από ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου σας (αρμοδιότητα των υπηρεσιών της Υφυπουργού κας Γεννηματά – τηλ. 2105232821 –εσωτερικό 359) στις αρχές Φλεβάρη του 2010 σε τηλεφωνική επικοινωνία του υπογράφοντος το παρόν. Στη συνέχεια είναι γεγονός αυταπόδεικτο ότι έλαβε χώρα συγκεκριμένη κομματική παρέμβαση και «συνταγή» με σκοπό να μην γίνει δεκτό το αίτημα του Δήμου Καρπενησίου για «άγνωστους λόγους» πράγμα που επιτεύχθηκε.
Δεν επιθυμώ απάντηση στην παρούσα επιστολή γιατί οι στερεότυπες και τυπολατρικές δικαιολογίες που εξέφρασε σε αντίστοιχο αίτημά μας ο προκάτοχός σας Υπουργός της προηγούμενης Κυβέρνησης, ο κ. Αβραμόπουλος, έχουν αναλυθεί και έχουν αντικειμενικά απορριφθεί γιατί δεν μπορούν να σταθούν στην κοινή λογική αφού η πολιτεία διαχρονικά έχει αθετήσει μια συμβατική νομική της υποχρέωση απέναντι στο Δήμο Καρπενησίου.
Ειλικρινά αναρωτιέμαι αν με αυτή την νοοτροπία και αντιμετώπιση, είναι δυνατόν να εφαρμοστεί κατά το ελάχιστο η διοικητική μεταρρύθμιση, το σχέδιο της οποίας περιλαμβάνει εκατοντάδες δεσμεύσεις της πολιτείας προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και επίσης αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν όταν η χώρα έχει φθάσει σε αυτή την δεινή οικονομική κατάσταση και όταν καθημερινά οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες έχουν τεράστιες απώλειες από τα εισοδήματά τους και δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τις ελάχιστες συνθήκες διαβίωσης στις οικογένειές τους, κάποιοι ανεγκέφαλοι να ασχολούνται με την τρομο-κομματοκρατια.
Κλείνοντας, σας ευχαριστώ για την προσπάθεια την οποία αρχικά κατέβαλε η υπηρεσία σας σε ότι αφορά την ορθολογική αντιμετώπιση του αιτήματός μας και εύχομαι κάποτε η τοπική αυτοδιοίκηση που δημοκρατικά εκφράζει την κοινή γνώμη, να μπορεί να διαβουλεύεται με την κεντρική εξουσία χωρίς κομματικούς μεσάζοντες. Ελπίζω η επόμενη διευρυμένη «Καλλικρατική» Δημοτική Αρχή του Δήμου Καρπενησίου να τύχει «δικαιότερης» αντιμετώπισης τουλάχιστον από μια Σοσιαλιστική Κυβέρνηση και δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε γι΄αυτό.

Με ιδιαίτερη τιμή

Ο Αντιδήμαρχος
Βαγγέλης Καρφής

ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΜΑΤΙΑΖΟΝΤΑΙ…


Γράφει ο Ηλίας Γ. Προβόπουλος

Έχει παρατηρηθεί από τους απλούς κυρίως ανθρώπους της υπαίθρου πως κατά τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη μείωση των χελιδονιών σε όλη την επικράτεια…
Το γεγονός λένε, οφείλεται στην καταστροφή των βιοτόπων τους στην Αφρική όπως ακούνε καμιά φορά από την τηλεόραση αλλά αυτοί συμπληρώνουν πως μεγάλη ευθύνη έχει και το Τσερνομπίλ της συνέπειες του οποίου ποτέ δεν μάθαμε ακριβώς και κατά πολύ επίσης ευθύνεται η ραδιενέργεια από τους πρόσφατους βομβαρδισμούς που διέταξε ο ειρηνιστής καουμπόης Μπιλ Κλίντον στην πάλαι ποτέ μεγάλη Γιουγκοσλαυία.
Γενικά πάντως οι παραδοσιακοί πληθυσμοί της ελληνικής υπαίθρου είναι βαθιά πεισμένοι πως η ραδιενέργεια φταίει για ένα σωρό παράξενα πράγματα που βλέπουν και ζουν και θαρρετά μπορώ να πω ότι την ίδια άποψη με αυτούς κι εγώ έχω.
Για τα χελιδόνια λένε πως αυτά μολύνθηκαν πολύ εκείνες τις τραγικές ημέρες του 1986 όταν έσκασε το πυρηνικό εργοστάσιο στην Ουκρανία, ημέρες που μάλιστα έβρεχε πολύ και τα νερά πλημμύρισαν τα σωθικά της γης με τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας. Τα χελιδόνια επιβαρύνθηκαν δε περισσότερο και με τη φρέσκη λάσπη που μάζευαν να χτίσουν τις φωλιές τους και μέσα σε αυτές τις θανατηφόρες παγίδες μεγάλωσαν εκείνη τη χρονιά τα πουλάκια τους. Μαζί δε με όλα τ’ άλλα πράγματα του κόσμου μολύνθηκαν και τα νερά που ζούσαν τα κουνούπια και με τη σειρά της η μολυσμένη τροφή πέρασε στο σώμα τους κι έτσι την επόμενη χρονιά μόνο οι μισές από τις παλιές φωλιές ζωντάνεψαν πάλι.
Το είδαν τότε αλλά δεν έδωσαν και πολλή σημασία αλλά με το πέρασμα του χρόνου βλέποντας πως λιγόστεψαν πάρα πολύ τα χελιδόνια στα χωριά τους, θυμήθηκαν τη συμφορά και πάνω σε αυτή θεμελίωσαν την αιτία και κανείς δεν την αμφισβητεί.
Επειδή τα χελιδόνια ήταν πάντα μια καλή συντροφιά σε όλα τα σπίτια, σε όλους άρεσε να χτίζουν μια φωλιά σε ένα παράθυρο ή στο μπαλκόνι αλλά οι αποδεκατισμένοι πληθυσμοί τους δεν έφταναν να τους ικανοποιήσουν όλους. Και γι’ αυτό ορισμένοι θεωρούν το εαυτό τους τυχερό και φροντίζουν με όποιο τρόπο νομίζουν να ευχαριστήσουν τα χελιδόνια που προτίμησαν το δικό τους σπίτι από εκείνο του γείτονα ή κάποιο άλλο στο χωριό.
Έτσι δεν μπορεί να θεωρηθεί με τίποτα υπερβολή το κρέμασμα μιας πλεξίδας σκόρδων κάτω από τη φωλιά γιατί όπως λέει η κυρά του σπιτιού, μπορεί να της τα ματιάσουν, να φύγουν και να μη ξαναγυρίσουν!!!

ΟΙ ΕΥΡΥΤΑΝΕΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΖΑΧΑΡΙΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ


ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ


Οι Ευρυτάνες της Αθήνας - και όχι μόνο – ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Πανευρυτανικής Ένωσης και τίμησαν στις 29 Μαϊου 2010, στην Αθήνα τη μνήμη του μεγάλου Ευρυτάνα Λογοτέχνη Ζαχαρία Παπαντωνίου.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο, 29 Μαϊου 2010 και ώρα 10.45΄τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον ανακαινισμένο από την Πανευρυτανική Ένωση τάφο του, στο Α΄ Κοιμητήριο Αθηνών, κατά την οποία χοροστάτησε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ενώ παρόντες ήταν και οι Ευρυτάνες ιερείς π. Κωνσταντίνος Βαστάκης, π. Δημήτριος Παπασπύρου, π. Θωμάς Χρυσικός, π. Λάμπρος Ανδρεάκης, καθώς και άλλοι ιερείς και διάκονοι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ευκαιριακά στην επιμνημόσυνη αυτή δέηση μνημονεύθηκε και ο αείμνηστος μεγάλος Ευρυτάνας πολιτικός Γεώργιος Καφαντάρτης, ο τάφος του οποίου βρίσκεται πολύ κοντά στον τάφο του Ζαχαρία Παπαντωνίου.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και τις σχετικές ιδιαίτερες ευχαριστίες του Προέδρου της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Κώστα Παπαδοπούλου προς τον Μακαριότατο και προς όλους τους παρόντες η ηθοποιός κ. Άννα Πολυτίμου – Παπακωνσταντίνου απάγγειλε, με το δικό της θαυμάσιο τρόπο, την «Προσευχή του Ταπεινού» του Ζαχαρία Παπαντωνίου.
Ακολούθησε δεξίωση σε παρακείμενη του Κοιμητηρίου αίθουσα από τα Δ.Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης και της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών «Ο ΝΕΟΜΑΡΥΣ ΜΙΧΑΗΛ». Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης αυτής μίλησε για λίγο ο κ. Νίκος Ζωρογιαννίδης τ. Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Πολιτισμού, συγγενής του Ζαχαρία Παπαντωνίου, καθώς και ο Μιχάλης Σταφυλάς, με θέμα σχετικό με την ευαισθησία που είχε ο μεγάλος Ευρυτάνας Λογοτέχνης και για την καλαισθησία της πόλης των Αθηνών, ενώ μοιράστηκε και αντίγραφο σχετικής ιδιόχειρης επιστολής προς το αρμόδιο Συμβούλιο Καλαισθησίας στις 5-5-1931 (Αρχείο Μιχάλη Σταφυλά).
Ακολούθησαν ανακοινώσεις από τον Πρόεδρο της Πανευρυτανικής, σχετικές με τον εορτασμό του Έτους Ζαχαρία Παπαντωνίου.
Τέλος, στη λιτή αλλά λαμπρή αυτή εκδήλωση ήταν παρόντες ο βουλευτής του Νομού μας κ. Ηλίας Καρανίκας, ο Ευρυτάνας βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υπουργός (από Τροβάτο) κ. Νίκος Σαλαγιάννης, ο Αντινομάρχης Ευρυτανίας κ. Άλκιβιάδης Παπασπύρου, ο Αντινομάρχης Πειραιά κ. Καρράς (από Μυρίκη), ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Κ. Καρβέλης, ο τ. Βουλευτής και Νομάρχης Ευρυτανίας κ. Δημοσθένης Τσιαμάκης, οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές κ.κ. Ανδρέας Καμπιζιώνης (από Αμερική), και Κλεομένης Κουτσούκης, πολλοί πρόεδροι και μέλη των Δ.Σ. ευρυτανικών συλλόγων και σωματείων και πλήθος κόσμου. Σχετικά μηνύματα έστειλαν οι κυρίες Ντόρα Μπακογιάννη και Κέλλυ Μπουρδάρα.

Σημειώνεται ότι ο τάφος του Ζαχαρία Παπαντωνίου ανακαινίστηκε πρόσφατα από την Πανευρυτανική Ένωση. Τα σχέδια έκανε «δωρεάν» ο συμπατριώτης μας (από Βράχα) πολιτικός μηχανικός κ. Γιάννης Μάγκας, ενώ τις σχετικές εργασίες (μάρμαρα κ.λπ.) οι επίσης Ευρυτάνες μαρμαροτεχνίτες Α/φοί Παναγιώτης και Λάμπρος Πανάγος (από Δομνίστα).

Η ανάπτυξη του τουρισμού θα επιδράσει αποφασιστικά στην αναχαίτιση της οικονομικής δυσπραγίας της χώρας μας Έλκυσε και πείσε

Ιδού το σύνθημα που πρέπει να πρυτανεύσει στη συνείδηση των Ελλήνων φέτος και να κατακλύσει την Ελλάδα, για να έχει άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα κατά την αρξάμενη καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Καλόν είναι να δραστηριοποιηθούν πέραν των δυνατοτήτων τους όλα τα μέλη της Ένωσής μας, των Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού, καθώς και των Ενώσεων Συντακτών, υπέρ της εμπέδωσης τουριστικής συνείδησης στους Έλληνες.
Ιδιαίτερα φέτος και διαπαντός μέσου οι Έλληνες πρέπει να προβάλουν το τουριστικό προϊόν, να υπερισχύσουν στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και με προσιτές τιμές να ελκύσουν και να πείσουν τα πλήθη των τουριστών. Ο τόπος μας προσφέρεται. Οργάνωση και προγραμματισμός, μεθοδικότητα και συνεχής δράση, συνεργασία και ενεργητικότητα, οξυδέρκεια και ορθολογισμός, όλα αυτά απαιτούνται για να υπάρξει θεαματικό αποτέλεσμα.
Εκατομμύρια φιλέλληνες οιστρηλατούνται και εμπνέονται από την ιστορία της Ελλάδας και τις αρχαιότητες, ονειρεύονται ένα ταξίδι στη χώρα μας και περιμένουν τη δική μας πρόσκληση, την έμπρακτη αγάπη μας, την πειστική διαφώτισή μας. Αλλά και εκατομμύρια ομογενείς μας σε Ευρώπη, Αυστραλία και Αμερική ζουν, προκόβουν, δραστηριοποιούνται, διακρίνονται (τιμητική διάκριση δέχτηκε πρόσφατα ο συμπατριώτης μας καθηγητής κ. Ανδρέας Καμπιζιώνης, που εκλέχτηκε επίτιμο μέλος του Δ.Σ. του Φλώρενς – Μουσείο Τέχνης, Επιστήμης και Ιστορίας, της Ν. Καρολίνας) και περιμένουν αγωνιωδώς μια ολιγοήμερη παραμονή στην πατρίδα.
Επαναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ότι έχουμε πόλεμο, αλλά κατά το Δημοσθένη «δει τους ορθώς χρωμένους πολέμω ουκ ακολουθείν τοις πράγμασι αλλ’ έμπροσθεν είναι των πραγμάτων» (αυτοί οι οποίοι αγωνίζονται δεν ακολουθούν τα γεγονότα, αλλά βρίσκονται μπροστά από τα γεγονότα). Με αυτήν την αρχή οφείλουμε να δραστηριοποιήσουμε, να ελκύσουμε και να πείσουμε τους Έλληνες και φιλέλληνες να επισκεφτούν την πατρίδα, να δοθεί έμφαση στις επενδύσεις και να διοχετεύεται ανελλιπώς πολύτιμο αίμα στις αναιμικές οικονομικές φλέβες της Ελλάδας.
Γι’ αυτό πρέπει τάχιστα να συσταθεί ένα εθνικό κέντρο εκπονήσεως σχεδίου για τον τουρισμό και μια διακομματική επιτροπή, η οποία θα επισκεφτεί τις μεγάλες εστίες του Απόδημου Ελληνισμού με σκοπό την ενημέρωση για την οικονομική δυσπραγία της γενέτειρας, τη συσπείρωση και τη σφυρηλάτηση της εθνικής ενότητας και ομοψυχίας, σε μια ένωση ψυχών και θελήσεων και προσπαθειών.
kostasmitsios@yahoo.gr

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Δελτίο Τύπου

Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ συνεχίζει συλλογικά και άοκνα τις προσπάθειές της για σύνθετη ενημέρωση και στο επίπεδο των πολιτικών αποφάσεων, όπως η πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου επιτάχυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ, αλλά και στο επίπεδο του αθροιστικού αριθμού των έργων ΑΠΕ
• που έχουν εκτελεστεί στους Δήμους της Ευρυτανίας,
• που εκτελούνται αυτό το χρονικό διάστημα και
• που είναι υπό εξέταση και γνωμοδότηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του νομού,
kαθώς θεωρούμε ότι η αδικαιολόγητη υπερσυγκέντρωσή τους στο νομό μας αποτελεί απειλή για τον υδάτινο και δασικό του πλούτο και το τουριστικό του κεφάλαιο.

Παρακολουθούμε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικράτειας ενάντια στο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο των ΑΠΕ που έχει χαρακτηρίσει την ευρύτερη περιοχή της Ευρυτανίας ως Περιοχή Προτεραιότητας επιβαρύνοντάς τη με έναν υπέρογκο αριθμό έργων ΑΠΕ, αλλά και διασύνδεσης της ΔΕΣΜΗΕ - ΔΕΗ και μεταφοράς υψηλής τάσης ρεύματος, που θα επιφέρουν μη αναστρέψιμες καταστροφικές επιπτώσεις στα δάση και στα ποτάμια, στο φυσικό της αναπτυξιακό απόθεμα. Στις 13 Μαϊου 2010 ανακοινώθηκε η αναβολή της εκδίκασης επί του χωροταξικού για τις 3 Νοέμβρη 2010.

Στα πλαίσια της πανελλήνιας προσπάθειας η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ συντονίζει τις νομικές δράσεις της με αντίστοιχες συλλογικότητες στην Εύβοια, τη Λακωνία, την Αρκαδία, την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου ( Πανελλήνιο Φόρουμ για την Ενέργεια).

Δημοσιοποιώντας τον αγώνα της, επέδωσε ενημερωτική επιστολή στον κ. Απόστολο Κακλαμάνη που επισκέφτηκε τον τόπο μας στα πλαίσια της Επετείου του Εθνικού Συμβουλίου των Κορυσχάδων και στον κ. Κων/νο Σκανδαλίδη κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης της Εθνικής μας Αντίστασης στη Βίνιανη. Αντίστοιχη επιστολή έχει επιδοθεί και στην Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κα Κατ. Διαμαντοπούλου στην πρόσφατη επίσκεψή της στο νομό.


www.karpenissi.eu

Τιμήθηκε από τον Δήμο Βίνιανης ο Κώστας Σκανδαλίδης


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η ετήσια Εκδήλωση Μνήμης στην Βίνιανη με τη συμπλήρωση 66 χρόνων από την ίδρυση της Π.Ε.Ε.Α (Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης)

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε άψογα από τον Δήμο Βίνιανης και το τοπικό Συμβούλιο του Χωριού έγινε το Σάββατο 29 Μαΐου 2010, το πρωί στο χώρο του Σχολείου - Μουσείου της π. Βίνιανης και κεντρικός ομιλητής αυτής ήταν ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. κ. Κώστας Σκανδαλίδης.
Κατά την διάρκεια της ο Δήμαρχος Βίνιανης Νίκος Γεωργίου απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Σκανδαλίδη για την μέγιστη και διαχρονική προσφορά του στην πατρίδα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου, ο Γ.Γ. της Ν.Α Βασίλης Θεοδωρόπουλος, οι Δήμαρχοι Δομνίστας Γιάννης Σταμάτης, Μακρακώμης κ. Κριτικός, Ποταμιάς κ. Γιάννης Ίβρος, Φουρνάς Ηλίας Παπουτσόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου Βαγγέλης Καρφής, καθώς και εκπρόσωποι Αντιστασιακών Οργανώσεων αλλά και φορέων του τόπου.