Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΩΑΝ. ΑΡΜΑΓΟΥ, Μνήμες Καρπενησίου (1930-1950), Καταγραφή, φιλολογική επιμέλεια, σχόλια: Αθ


Η Πανευρυτανική Ένωση στην πολύπλευρη προσπάθειά της να καταγράψει και να προβάλει την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας αθόρυβα, με χαμηλούς τόνους και μεθοδικά έχει προβεί, κυρίως τελευταία, στην έκδοση αρκετών πολύτιμων τόμων με την τοπική ιστορία μας. Αποτελεί ευτύχημα για τον τόπο μας το γεγονός ότι πολλοί συμπατριώτες μας, ιστορικοί ερευνητές και φιλίστορες, ανταποκρίθηκαν και ανταποκρίνονται στο σάλπισμά της για τη συγκέντρωση και καταγραφή πρωτογενούς ιστορικού υλικού, το οποίο και το παραδίδουν προς αξιοποίηση. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και από την αθρό9α συμμετοχή πολλών και εκλεκτών εισηγητών στα συνέδρια και τις ημερίδες που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία της τακτικότατα. Ένας, λοιπόν, από τους πολύτιμους αυτούς συνεργάτες της είναι και ο Γεώργιος Ι. Αρμάγος., ο οποίος ανασκαλεύοντας τις «σκονισμένες ατραπούς της μνήμης του» μας χάρισε τις πολυτιμότατες αναμνήσεις του, που περιλαμβάνονται στον παρόντα τόμο με τον τίτλο «Μνήμες Καρπενησίου (1930-1950)».
Ο Γεώργιος Ι. Αρμάγος, γόνος παλιάς και ισχυρής, οικονομικά, οικογένειας του Καρπενησίου, με τις αστείρευτες και πολύτιμες αναμνήσεις του αλλά και με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που διαθέτει, μας μεταφέρει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού «στο Καρπενήσι του Μεσοπολέμου, στο Καρπενήσι της Κατοχής, στο Καρπενήσι του Εμφυλίου, όπως ο ίδιος το βίωσε ως παιδί και ως έφηβος…». Μας μεταφέρει στο Καρπενήσι της περιόδου 1930-1950, σε ένα Καρπενήσι «που βρισκόταν στη φάση της μετεξέλιξης από μια ορεινή αγροτοποιμενική κωμόπολη σε ένα υποτυπώδες αστικό κέντρο».
Οι μνήμες που καταγράφονται στον τόμο αυτόν από τον Γεώργιο Αρμάγο μας δείχνουν πώς είδαν οι άνθρωποι της εποχής τη συγκλονιστική δεκαετία της ειρήνης (1930-1940) και την κατακλυσμιαία δεκαετία του πολέμου (1940-1950). «Οι αναμνήσεις του», όπως γράφεται στον πρόλογο, «καταγράφηκαν σε πολυάριθμες συναντήσεις και πολύωρες κουβέντες του με τον επιμελητή της έκδοσης έγκριτο φιλόλογο και Γενικό Γραμματέα της Πανευρυτανικής κ. Αθανάσιο Σταμάτη», ο οποίος «έμπειρος και ειδικευμένος στις καταγραφές αναμνήσεων και στην επιμέλεια και παρουσίαση παρόμοιου υλικού, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επιστημοσύνη, μας δίνει εκτός των αναμνήσεων του συγγραφέα και το δικό του «επίμετρο», συμπληρώνοντας έτσι πληρέστερα την εικόνα του Καρπενησίου της εποχής εκείνης»….
Το βιβλίο αποτελείται από έντεκα κεφάλαια, επίλογο και επίμετρο του επιμελητή. Τα κεφάλαια αναφέρονται στην οικογένεια του συγγραφέα, στις επιχειρήσεις της, στα παιδικά του χρόνια, στο Καρπενήσι του μεσοπολέμου και την καθημερινότητα, στον Πόλεμο του 1940 και στην Κατοχή, στο σπίτι του που χρησιμοποιείταν ως κατάλυμα προσώπων που έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο κατά την εποχή αυτή (Άρης Βελουχιώτης, Γκρογκόρι Ποπώφ, Γεωργαλάς κ.ά.), στις εχθρικές επιδρομές και το ολοκαύτωμα του Καρπενησίου, στο νέο ξεκίνημα («Η ζωή ανθίζει στα ερείπια»), στις Μνήμες και στους ανθρώπους, στην εγκατάστασή του στην Αθήνα, στις σπουδές του στη Γερμανία κ.ά.
(την εκμετάλλευσή τους είχε προπολεμικά η οικογένεια Αρμάγου), στο Καρπενήσι του Μεσοπολέμου, στο Καρπενήσι προ της Καταστροφής (του Δήμου Τσακνιά) κ.ά.
Τέλος, το έργο αυτό, έργο ιστορικής μνήμης αλλά και έργο ηθογραφικό και διδακτικό, εμπλουτίζει σίγουρα την τοπική ιστορία μας αλλά και την εθνική μας βιβλιογραφία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το προμηθευτούν από τα Γραφεία της Πανευρυτανικής Ένωσης, το βιβλιοπωλείο της «ΕΣΤΙΑΣ» στην Αθήνα και το βιβλιοπωλείο της κ. Σπυριδούλας Κρουστάλλη στο Καρπενήσι.

Αρχές φθινοπώρου ανακοινώνει το νέο κόμμα η Ντ.Μπακογιάννη

Στις αρχές φθινοπώρου αναμένεται να ανακοινώσει η Ντόρα Μπακογιάννη τη δημιουργία νέου κόμματος, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος- στο παρασκήνιο πυκνώνουν οι επαφές της για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

Ο αρχικός σχεδιασμός της πρώην υπουργού προέβλεπε την ανακοίνωση του κόμματος μετά τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς αρχική σκέψη της ήταν να επενδύσει πολιτικά σε ενδεχόμενη ήττα της ΝΔ. Στο επιτελείο της όμως φοβούνται έντονα το σενάριο των διπλών εκλογών και έτσι αποφάσισαν να επιταχυνθούν οι κινήσεις, ώστε το νέο κόμμα να έχει διάρκεια λειτουργίας τουλάχιστον δύο μηνών.

Ενδεικτική της αλλαγής του σχεδιασμού της είναι η επίθεση που εξαπέλυσε την περασμένη Δευτέρα στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, κατηγορώντας τον ότι οδηγεί το κόμμα σε συρρίκνωση και σε «απόκομμα τύπου Πολιτικής Άνοιξης».

Το νέο σχήμα θα έχει τη δομή των ευρωπαϊκών κομμάτων, ενώ έχει συζητηθεί το όνομα «Νέα Ελλάδα», χωρίς να επιβεβαιώνεται.

Προ ημερών, όμως, μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα η κ. Μπακογιάννη κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι ακολουθεί «λογική πολιτικού οπορτουνισμού» και τόνισε με έμφαση ότι «αυτή είναι η παλιά Ελλάδα».

Ορισμένα στελέχη της ΝΔ δεν αποκλείουν η αντεπίθεση της πρώην υπουργού στην ηγεσία του κόμματος να κλιμακωθεί με την αποχώρηση τουλάχιστον ενός βουλευτή από την ΚΟ και αρκετών μελών της ΚΕ, τις παραμονές του συνεδρίου (25-27 Ιουνίου).

Η κυρία Μπακογιάννη έχει την ενεργό στήριξη του πατέρα της, πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη, που συναντά σχεδόν καθημερινά στελέχη και διάφορους παράγοντες της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής, ενώ ιδιαίτερα επιφυλακτικός είναι ο αδελφός της κ. Κυρ. Μητσοτάκης . Το επιτελείο της παραμένει το ίδιο, ενώ στους βουλευτές που τη στηρίζουν συγκαταλέγονται οι Έλσα Παπαδημητρίου, Κ. Κιλτίδης, Γ. Κοντογιάννης, ο ευρωβουλευτής Θ. Σκυλακάκης κ.ά.

Newsroom ΔΟΛ

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Καθολική η κρίση του πολιτικοκοινωνικού συστήματος

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι χρεοκόπησε ένα ολόκληρο πλέγμα αντιλήψεων για την κοινωνία και την οικονομία, ένα οικονομικό μοντέλο που έχει κέντρο του το κράτος. Με πρόσχημα την κοινωνική δικαιοσύνη και με ιαχές για τα κεκτημένα, το κράτος στην Ελλάδα κατέληξε μια μαύρη τρύπα που απορροφά χρήματα, ανθρώπους και δεξιότητες. Στη φαντασία του Έλληνα, το κράτος ήταν ένα μηχάνημα που παρήγαγε πλούτο και το μόνο που χρειαζόταν ήταν κάποιος να τον μοιράζει.
Στις πραγματικές ανάγκες που έπρεπε να καλύψει το κράτος κόλλησαν πανταχόθεν αιτήματα που η εκπλήρωσή τους είχε μικρό μεν κοινωνικό όφελος, μεγάλες δε απολαβές για λίγους. Οι συντεχνίες κατάφερναν να αποσπούν τρελά επιδόματα, οι πολιτικοί παράγοντες προωθούσαν έργα που δεν είχαν λόγο ύπαρξης με σκοπό να επιδείξουν το «ενδιαφέρον» τους για την εκλογική τους περιφέρεια, οι επιχειρηματίες πετύχαιναν σκανδαλώδεις συμβάσεις και πολλά «ων ουκ έστιν αριθμός».
Η διάχυτη διαφθορά και το βαθύ χάσμα ανάμεσα στην επιφανειακή ισοπολιτεία και στην ουσιαστική ανομία είναι το βαθύτερο χαρακτηριστικό τής μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας, που της έδωσε το διπλό πρόσωπό της: ένα ευρωπαϊκό λούστρο και μια βαλκάνια ουσία, την οποία προσπαθούν απεγνωσμένα κάποιοι να αποκρύψουν. Ο λαός, όμως, με διαδηλώσεις, πλακάτ και συνθήματα στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα στις πολιτικές δυνάμεις να αφήσουν τη μικροπολιτική και τη διγλωσσία, να διασφαλίσουν τις θυσίες του, να του δώσουν ελπίδα και προοπτική, να γίνει σε βάθος έρευνα και να επιστραφούν τα κλοπιμαία.
Δυστυχώς οι μεγαλόστομες εξαγγελίες για εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και οι μεγάλες προσδοκίες που δημιουργούν στο λαό, θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Τα επικοινωνιακά τρικ, οι εντυπωσιασμοί, όπως με τον «παραδειγματικό» διασυρμό φοροφυγάδων, τα κομματικά ξεχωριστά αποτελέσματα της εξεταστικής, η αντικατάσταση του συμψηφισμού της αθωότητας με το συμψηφισμό της ενοχής, δεν πείθουν, προκαλούν τη χλεύη και επιτείνουν την οργή του λαού.
Είναι ανάγκη επομένως η κυβέρνηση να δραστηριοποιηθεί τάχιστα και να επιδείξει θεαματική ικανότητα και αποφασιστικότητα, συνέπεια και ενότητα στις αποφάσεις της, για να οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες στο εσωτερικό της χώρας και στην Ευρώπη.

kostasmitsios@yahoo.gr

Βασίλης Καραμπάς Δήμαρχος Καρπενησίου: “Παραμένω μάχιμος στην Αυτοδιοίκηση”


Καθοριστικό κριτήριο για να «περπατήσει» σωστά και αποτελεσματικά ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, θεωρεί την εμπειρία των Αυτοδιοικητικών ο Δήμαρχος Καρπενησίου Βασίλης Καραμπάς. «Όλο αυτό το εγχείρημα με τις δυσκολίες του θα εφαρμοστεί στο βαθμό που θα είναι ώριμοι και έμπειροι αυτοδιοικητικοί να το υλοποιήσουν, αλλιώς θα καθυστερήσει και δεν μπορεί να καθυστερήσει κάτι το οποίο γεννιέται» τονίζει χαρακτηριστικά για το νέο Διοικητικό Σχήμα που είναι πλέον Νόμος του Κράτους, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ. Στην εφ΄ όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξή του στην Βάσω Φεγγούλη, ο Βασίλης Καραμπάς μιλάει ακόμη για την πορεία των 3 μεγάλων έργων του Δήμου, όπως είναι το γήπεδο, του οποίου οι εργασίες τοποθέτησης χλοοτάπητα θα ξεκινήσουν στις επόμενες μέρες και θα γίνει ένα πραγματικό στολίδι για το Καρπενήσι και όχι μόνο, το παρκινγκ που δημοπρατείτε άμεσα για να είναι έτοιμο μέχρι τον Αύγουστο και φυσικά για τον κόμβο, οι νέες μελέτες του οποίου έχουν ήδη εκπονηθεί.
Όσον αφορά αν θα είναι υποψήφιος στο νέο Δήμο Καρπενησίου ο Βασίλης Καραμπάς δηλώνει ότι παραμένει μάχιμος στην Αυτοδιοίκηση τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εμένα πάντα με ενδιέφερε η αυτοδιοίκηση και τώρα με ενδιαφέρει, από εκεί και πέρα τα μηνύματα θα τα πάρω από τους πολίτες και από το κόμμα μου που με στήριξε στις προηγούμενες εκλογές - ποιες είναι οι προθέσεις, ποια είναι η βούληση - .Περιμένουμε να λήξουν οι διεργασίες από πλευράς των κομμάτων, να δούμε με ποιόν τρόπο θα γίνουν, γιατί ακούγονται πολλά, με ποιόν τρόπο θα γίνει αυτή η διαβούλευση επιλογής των υποψηφίων. Όπως και να έχει πάντως εγώ είμαι μάχιμος στην αυτοδιοίκηση»


Αυτά και τι λέει ο Δήμαρχος για τις σχέσεις του με τον Ηλία Καρανίκα στην συνέντευξη που ακολουθεί


Κ. Καραμπά, ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι πλέον Νόμος του κράτους και έτσι οι εκλογές της 7ης Νοέμβρη θα διεξαχθούν με βάση τη νέα Διοικητική δομή. Τι προσδοκάτε εσείς ένας έμπειρος και μάχιμος Αυτοδιοικητικός από το νέο αυτό σχέδιο;

Ο κύβος ερρίφθη! Το ό,τι ο Καλλικράτης θεσμοθετήθηκε είναι θετικό βήμα, γιατί αποκεντρώνονται πάρα πολλές αρμοδιότητες, εξουσίες από το κεντρικό κράτος προς την περιφέρεια και πάνω από όλα προς την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση. Πιστεύω ότι οι αλληλοκαλύψεις που υπήρχαν, ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο βαθμό, θα εκλείψουν, γιατί ακόμα ξέρουμε τις αρμοδιότητες σαν γενικό περίγραμμα. Δεν τις ξέρουμε, όμως εξειδικευμένα, οπότε πιστεύω ότι θα είναι πολύ ποιο ευέλικτο το σχήμα και αυτό πάντα είναι προς όφελος του πολίτη, διότι ο πολίτης, μέχρι σήμερα, έχει μάθει να ταλαιπωρείται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας είτε στον δημόσιο τομέα είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Με το νέο σχήμα του Καλλικράτη, όλα αυτά τα προβλήματα θα εκλείψουν.
Από εκεί και πέρα υπήρχε και το χωροταξικό, όπου εκεί ακούστηκαν πολλές διαφορετικές απόψεις. Το υπουργείο έκρινε ότι στην Ευρυτανία πρέπει να υπάρχουν δύο δήμοι. Είναι πάρα πολύ δύσκολο και δεν είναι ευέλικτο το σχήμα με τους δυο δήμους, κατά την άποψή μου. Από εκεί και πέρα, όμως, πιστεύω ότι οι πολίτες, αλλά και τα κόμματα, θα ζητήσουν έμπειρους αυτοδιοικητικούς για να μπορέσουν, αυτό το όλο επιχείρημα, να το βγάλουν εις πέρας. Πιστεύω ότι θα είναι το πρώτο ή το μοναδικό και καθοριστικό κριτήριο η εμπειρία, ούτος ώστε, το νέο αυτό διοικητικό σχήμα να μην καθυστερήσει στην εφαρμογή του. Γιατί αν καθυστερήσει στην εφαρμογή του, μετά θα πολλαπλασιαστούν τα προβλήματα, ενόψει και της μεγάλης οικονομικής κρίσης που διανύουμε και που θα διανύουμε.

Παρότι η ΤΕΔΚ, ο Νομάρχης και στο σύνολό τους οι Αυτοδιοικητικοί της Ευρυτανίας, τοποθετήθηκαν με αποφάσεις και ψηφίσματα για περισσότερους Δήμους, τελικά έγιναν μόνο δύο. Γιατί δεν ελήφθησαν υπόψη αυτές οι τόσο σοβαρές θέσεις; Ποιοι τελικά πήραν τις αποφάσεις;

Από τότε που σχεδιάστηκε ο Καλλικράτης υπήρχαν τρία σκέλη, το θεσμικό, τα οικονομικά και το χωροταξικό. Στο θεσμικό και στα οικονομικά δεν υπήρχαν μεγάλα προβλήματα, γιατί υπήρχαν προτάσεις από την ΚΕΔΚΕ και πάνω από όλα από την Επιτροπή Θεσμών και το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, όπου υιοθετήθηκε το μεγάλο μέρος από το Υπουργείο. Στο χωροταξικό, δεν υιοθετήθηκε η άποψη της ΚΕΔΚΕ, γιατί η ΚΕΔΚΕ συνέστησε Επιτροπή, η οποία εξέτασε όλες τις αποφάσεις των τοπικών ΤΕΔΚ της χώρας και εισηγήθηκε ανάλογα προς το Υπουργείο. Εκεί όμως, δεν έγιναν οι θέσεις από το χωροταξικό αποδεκτές. Ο λόγος που δεν έγιναν είναι ο εξής: για μεγαλύτερη οικονομία ενόψει της κρίσης.
Πιστεύω ότι θα ήταν πολλοί περισσότεροι δήμοι αν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση. Το ζητούμενο, όμως, είναι άλλο. Θα υπάρχει οικονομία κλίμακας ή δεν θα υπάρχει; Σε κάποιους δήμους θεωρώ πως θα υπάρχει. Στους δύσκολους, όμως, ορεινούς δήμους, και για αυτό παλέψαμε και την ορεινότητα εμείς, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα επιτευχθεί αυτή η οικονομία κλίμακας, που επιθυμεί το Υπουργείο και εκεί πιστεύω ότι ήταν η σύγκρουση και δεν ακούστηκαν οι απόψεις μας.

Πιστεύετε ότι είναι καλό για τον τόπο μας οι δύο Δήμοι που επιλέχτηκαν;

Θα φανεί αν είναι καλό ή κακό ανάλογα με το ποιοι θα διοικήσουν.
Γιατί από πλευράς θεσμικού πλαισίου, θα δυσκολέψουν λίγο τα οικονομικά, αυτό είναι σίγουρο γιατί έχουν ήδη δυσκολέψει. Νοικοκυρεμένοι δήμοι, που δεν αντιμετωπίζουν σήμερα οικονομικά προβλήματα, δεν νομίζω ότι θα αντιμετωπίσουν και με την εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, και ένας από αυτούς τους δήμους είναι ο δήμος Καρπενησίου. Μπορεί να συσφίγγει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες, άρα και το έργο προς τους πολίτες, αλλά δεν βρίσκεται μέσα στην κόκκινη γραμμή που βρίσκονται οι υπόλοιποι δήμοι της Ελλάδας. Όλο αυτό το εγχείρημα με τις δυσκολίες του θα εφαρμοστεί στο βαθμό που θα είναι ώριμοι και έμπειροι αυτοδιοικητικοί να το υλοποιήσουν, αλλιώς θα καθυστερήσει και δεν μπορεί να καθυστερήσει κάτι το οποίο γεννιέται. Όταν γεννιέται κάτι πρέπει θα γεννηθεί με όλες τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις τις καλύτερες. Εάν αυτό σέρνεται στην πορεία του χρόνου, με λίγα λόγια δεν μπορεί να αποδώσει στους πολίτες, τότε τα προβλήματα θα είναι πολύ περισσότερα και ειδικά προς το τέλος της πρώτης τετραετίας.

Δήμαρχε μπήκαμε ήδη στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσης της δημαρχιακής σας θητείας με τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ. Κατά κοινή ομολογία στο Δήμο Καρπενησίου έγιναν όλα αυτά τα χρόνια σημαντικά έργα, ωστόσο όμως, 2-3 πολύ μεγάλα έργα βρίσκονται σε κατάσταση στασιμότητας. Τι θα γίνει με το γήπεδο, με το πάρκινγκ, με τον κόμβο;

Για το γήπεδο, έχει έρθει ήδη ο χλοοτάπητας και είναι θέμα μερικών ημερών, πλέον να αρχίσουν οι εργασίες, να λυθούν κάποια προβλήματα που υπήρχαν και να ξεκινήσουν εργασίες τοποθέτησης του. Θα είναι στολίδι, όχι μόνο για τον νομό μας, αλλά και για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, καθώς ο χλοοτάπητας είναι ότι πιο τέλειο και πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα στην ευρωπαϊκή αγορά.
Όσον αφορά το ΚΤΕΛ. Μέχρι σήμερα ήταν παγωμένος ο ΘΗΣΕΑΣ. Εμείς έχουμε υποβάλει την πρόταση από το Σεπτέμβριο στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, όπου το έργο αυτό χρηματοδοτείτε από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ περίπου κατά το 1/3 και κατά τα 2/3 από τον Δήμο, από την λεγόμενη ΣΑΤΑ. Αυτό το έργο ξεμπλοκάρει σε δύο-τρεις μέρες, ουσιαστικά σήμερα με την απόφαση που θα λάβει το Δ.Σ. το βράδυ και τυπικά σε δυο-τρεις μέρες από την επιτροπή παρακολούθησης του Θησέα. Άρα δημοπρατούμε άμεσα και αυτό το έργο, πιστεύω ότι μέχρι τον Αύγουστο θα είναι έτοιμο, ούτως ώστε να αποδοθεί ελεύθερο, να μεγαλώσουμε τις θέσεις στάθμευσης στο συγκεκριμένο χώρο και να φύγει αυτή η εστία μόλυνσης μέσα από το κέντρο της πόλης μας.
Όσον αφορά το κόμβο ολοκληρώνονται όλες οι μελέτες και έχει δεχθεί η Περιφέρεια ότι είναι έργο πάνω στον εθνικό δρόμο Λαμίας - Καρπενησίου για άμεση χρηματοδότηση αποκατάστασης. Θα έχουμε δύο ή τρεις εναλλακτικές λύσεις την μία ήδη την έχουμε, οικονομικές εννοώ λύσεις, όλες είναι αξιόπιστες τεχνικά και θα επιλεγεί η ποιο συμφέρουσα.

Την περασμένη εβδομάδα συμμετείχατε στην 3η συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας & Ηπείρου 2007-2013 που έγινε στη Λάρισα. Υπήρξε κάτι θετικό όσον αφορά χρηματοδοτήσεις έργων στο Δήμο Καρπενησίου και εν γένει στην Ευρυτανία;

Πρέπει να πούμε ότι το ΕΣΠΑ, το Δ’ ΚΠΣ και κατά συνέπεια το Περιφερειακό μας πρόγραμμα που είναι ενταγμένο εκεί, έχει δεσμεύσεις νομικές στο Γ’ ΚΠΣ αυτό σημαίνει ότι κάποια έργα θα είναι γέφυρες, δηλαδή είναι σήμερα ενταγμένα, εκτελεσμένα κατά ένα μέρος και εκτελούνται και θα εκτελεστεί ένα τμήμα στην συνέχεια χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι αφαιρούνται πόροι για νέες προτάσεις. Ακόμη χρειάζονται πόροι για να κλείσει το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης και οι πόροι είναι περίπου στα δώδεκα εκατομμύρια και το τρίτο είναι ότι όσοι είναι ώριμοι στο πρόγραμμα αυτό, ειδικά με έργα ειδικά στο περιβάλλον, υπάρχει η δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης. Επειδή άμεσα θα χρηματοδοτηθεί ο ΧΥΤΑ και μέχρι τον Αύγουστο ολοκληρώνουμε τη μελέτη για την δημιουργία κέντρου γενικής ανακύκλωσης, δηλαδή να γίνεται η ανακύκλωση στο Καρπενήσι, θα μετατρέψουμε αυτόματα το ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ όπου θα γίνεται η δουλεία από τον δήμο Καρπενησίου.
Επιπλέον έχουμε υποβάλει αυτές τις μέρες την μελέτη, περίπου στα τρία εκατομμύρια ευρώ, για την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, ώριμη μελέτη και δεσμευτικέ η κυρία Περιφερειάρχης ότι θα χρηματοδοτήσει και αυτό το έργο. Εμείς αυτή την στιγμή επικεντρωνόμαστε σε αυτά. Ζητούμε χρηματοδότηση της μελέτης για να προχωρήσουμε αποχαρακτηρισμού κατολισθήσιμων οικισμών τον Άγιο Ανδρέα και την Καλλιθέα που θα είναι και αυτό ένα μεγάλο έργο και υπάρχει θετική δέσμευση από την πλευρά της Περιφερειάρχης και βεβαίως και άλλα έργα πολύ σημαντικά τα οποία ωριμάζουν.
Θέλω να πω ότι θα είναι μεγάλα τα έργα που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και επειδή είναι με την άμεση αξιολόγηση, δηλαδή όποιος είναι ώριμος και υπάρχει ανοιχτή η πρόσκληση μπορεί να πάρει έργο, αυτή την στιγμή πιστεύω ότι έχει μεγάλη ωριμότητα ο δήμος και για όλα αυτά που είπα θα μπορέσει να έχει απορρόφηση μέσα σε ένα περιορισμένο περιφερειακό πρόγραμμα από το Δ’ ΚΠΣ. Τα πάντα όμως θα εξαρτηθούν από την ωριμότητα που θα έχει ο κάθε φορέας και θεωρό ότι ο δήμος Καρπενησίου όπως και στο τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης θα πάει καλά.

κ. Καραμπά αφήσαμε για το τέλος την πιο σημαντική ερώτηση της παρούσας συνέντευξης και αντιλαμβάνεστε ποια θα είναι αυτή. Πέστε μας λοιπόν, για να ενημερωθούν οι δημότες μας αλλά και οι αναγνώστες μας, θα είστε τελικά υποψήφιος Δήμαρχος Καρπενησίου;

Αυτή την στιγμή με ολοκληρωμένο τον Καλλικράτη στα χέρια μας σίγουρα βαδίζουμε πλέον με γοργούς ρυθμούς στις τελικές μας αποφάσεις. Εμένα πάντα με ενδιέφερε η αυτοδιοίκηση και τώρα με ενδιαφέρει, από εκεί και πέρα τα μηνύματα θα τα πάρω από τους πολίτες και από το κόμμα μου που με στήριξε στις προηγούμενες εκλογές - ποιες είναι οι προθέσεις, ποια είναι η βούληση - .Περιμένουμε να λήξουν οι διεργασίες από πλευράς των κομμάτων, να δούμε με ποιόν τρόπο θα γίνουν, γιατί ακούγονται πολλά, με ποιόν τρόπο θα γίνει αυτή η διαβούλευση επιλογής των υποψηφίων. Όπως και να έχει πάντως εγώ είμαι μάχιμος στην αυτοδιοίκηση και κατά συνέπεια όλα θα εξαρτηθούν από αυτές τις παραμέτρους που ακόμα εξετάζουμε μέχρι να ληφθεί η οριστική απόφαση. Πιστεύω, όμως, μέχρι 30 Ιουνίου θα είναι κλεισμένα σχεδόν στο σύνολο τους αυτά τα θέματα.

Υπάρχει το ενδεχόμενο να «κατεβείτε» υπερκομματικός;

Τα κόμματα δεν πρέπει να δώσουν χρίσματα και οι λόγοι είναι δύο. Ήδη έχω την εντύπωση ότι οι πολίτες τα ξεπεράσανε τα κόμματα και το δεύτερο δεν υπάρχει λόγος στην αυτοδιοίκηση να υπάρχουν ούτε χρίσματα, ούτε στηρίξεις κ.τ.λ. Ο καθένας έχει την ταυτότητα του την πολιτική και από εκεί και πέρα πιστεύω στα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια, τα οποία θα είναι, όμως, ισχυρά ψηφοδέλτια και μέσα από αυτά υπάρχει και η ταυτότητα του καθενός. Από εκεί και πέρα, αφού αναλάβουμε την ευθύνη του αυτοδιοικητικού, θα πρέπει καθημερινά να κρινόμαστε, άρα την ταυτότητά μας την έχουμε στην άκρη. Οι πολίτες μας βλέπουν και αυτοί θα κρίνουν αν την έχουμε αφήσει στην άκρη ή όχι (την κομματική ταυτότητα).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Δημάρχου Φραγκίστας κ. Μπόνια με τον κ. Ραγκούση στη Βουλή, την περασμένη βδομάδα, βρέθηκε τυχαία και η κ. Μπακογιάννη, η οποία σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ευρυτανία είπε χαρακτηριστικά: «αυτά δημιουργήθηκαν (δηλ. για την αλλαγή της έδρας) από την εσωκομματική κόντρα του ΠΑΣΟΚ στο Νομό». Πιστεύετε ότι υπάρχει εσωκομματική κόντρα στην παράταξή σας;

Καταρχάς να πω ότι δεν γνωρίζω την συνάντηση της κυρίας Μπακογιάννη και βεβαίως για την συνάντηση που είχε ο κ Μπόνιας με τον κ Ραγκούση ενημερώθηκα από τον τοπικό Τύπο. Δεν ξέρω τις δηλώσεις αυτές της κυρίας Μπακογιάννη για διχασμένο ΠΑΣΟΚ και εσωκομματική κόντρα. Το τοπικό ΠΑΣΟΚ είχε εκφράσει την άποψή του, ενώ οι Αυτοδιοικητικοί, δηλαδή η ΤΕΔΚ, είχαν εκφράσει τη δική της. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ανταγωνισμός. Οι διαφορετικές απόψεις είναι στοιχείο υγείας στη Δημοκρατία. Πολλές φορές, βεβαίως, όταν δεν συμφωνούν οι απόψεις μας, ανησυχούμε και μπορεί να διαφωνήσουμε, όμως, δεν θεωρώ ότι αυτό είναι διχασμός.
Θα σας πω και το εξής, ήμουν αυτές της μέρες με τον βουλευτή και επισκεφθήκαμε τους οικισμούς και τοπικά διαμερίσματα. Μπορεί να διαφέρουμε σε κάποιες απόψεις, αλλά αγωνιζόμαστε για τον ίδιο σκοπό. Για το καλό του τόπου μας. Μαζί ήμασταν, μαζί είμαστε και μαζί θα είμαστε. Η διαφορά υπήρχε στις απόψεις μας.

Επερώτηση Ουρανίας Παπανδρέου (ΛΑΟΣ) αναφορικά με το έργο του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ευρυτανία


Η Βουλευτής Ευβοίας του ΛΑ.Ο.Σ κ. Ουρανία Παπανδρέου – Παπαδάκη κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αναφορικά με το έργο του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ευρυτανία. Η σύνδεση της περιοχής με το σιδηροδρομικό δίκτυο και την Δυτική Ελλάδα είναι ένα σημαντικό έργο που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρυτανίας και θα την βγάλει από την στασιμότητα και την απομόνωση. Η Βουλευτής ρωτά να μάθει ποια είναι η θέση του Υπουργείου στο συγκεκριμένο θέμα, εάν υπάρχει σχετικός προγραμματισμός για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

ΣΤΙΣ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ Η Γ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Α.Ο. ΜΥΡΙΚΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το ΔΣ του ΑΟ Μυρίκης καλεί τα μέλη και τους φίλους της ομάδας στην ετήσια τακτική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 19-06-2010 ημέρα Σάββατο και ώρα 19:00 στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού (ΔΔ Μυρίκης) για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Η συμμετοχή σας κρίνεται απαραίτητη για την υπόσταση και το μέλλον της ομάδας.


Το ΔΣ

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Νίκος Γεωργίου Δήμαρχος Βίνιανης: «Θέτω εαυτόν στην διαδικασία της αξιολόγησης


Στα πλαίσια της συχνής μας επικοινωνίας με τους Αυτοδιοικητικούς του τόπου μας μέσα από τις στήλες του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ, σήμερα φιλοξενούμε τον Δήμαρχο Βίνιανης. Ο Νίκος Γεωργίου σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Βάσω Φεγγούλη, μιλάει για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να επιλεγεί το Κερασοχώρι ως έδρα του νέου Δήμου Αγράφων, για την πορεία των έργων στον Δήμο και φυσικά για τον αν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές.
Η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Δημάρχου Βίνιανης έχει ως εξής:


1. Κύριε δήμαρχε, ο «Καλλικράτης» ψηφίσθηκε στη Βουλή. Τι νέο, θεωρείτε, φέρνει για την Αυτοδιοίκηση;

Κάθε νέο μέτρο, όπως και κάθε αλλαγή, μπορεί να φέρει θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα. Πόσο μάλλον δε, όταν πρόκειται για ένα νέο μέτρο που θα εφαρμοστεί στην τοπική αυτοδιοίκηση και θα επηρεάσει άμεσα τους πολίτες αυτής της χώρας. Θέλω να πιστεύω ότι ο Καλλικράτης θα γίνει ένα σημαντικό εργαλείο, μία τομή για την αυτοδιοίκηση, ένα σχέδιο το οποίο αν εφαρμοστεί σωστά και αποτελεσματικά, θα αλλάξει ριζικά τη νοοτροπία στην τοπική αυτοδιοίκηση, αρκεί να δοθούν στους νέους Δήμους εκείνοι οι πόροι, από τους οποίους θα μπορεί να ανταπεξέλθει στα νέα δύσκολα δεδομένα που θα δημιουργηθούν, αλλά και να στελεχωθούν με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό.
Όταν επιβαρύνεται ένας δήμος με νέες ευθύνες, θα πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί η δυνατότητα κάλυψης των νέων δαπανών, ειδάλλως θα παραμονεύει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας.

2. κ. Γεωργίου τελικά το Υπουργείο Εσωτερικών επέλεξε το Κερασοχώρι ως έδρα του νέου Δήμου Αγράφων. Θεωρείτε δίκαιη αυτή την απόφαση και γιατί;

κ. Φεγγούλη η απόφαση του Υπουργείου είναι πέρα για πέρα δίκαιη γιατί το Κερασοχώρι πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για έδρα του νεοσυσταθέντος Δήμου Αγράφων. Θεωρώ ότι ο ογκώδης φάκελος που υποβάλλαμε στον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος περιείχε όλα εκείνα τα στοιχεία που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να επιλεγεί το Κερασοχώρι ως έδρα του νέου Δήμου, έπεισε την αρμόδια Επιτροπή του Σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, και όρισε οριστικά το Κερασοχώρι ως έδρα του Δήμου.

3. Ποια είναι αυτά τα στοιχεία που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του Κερασοχωρίου.

Πέραν των ιστορικών λόγων και των υποδομών που διαθέτει το Κερασοχώρι, πιστεύω ακράδαντα ότι ο κύριος λόγος της τελικής επιλογής, είναι η γεωφυσική του θέση. Το Κερασοχώρι βρίσκετε στο κέντρο του νέου Δήμου Αγράφων, καθότι ισαπέχει από όλα τα μεγάλα χωριά και τις έδρες των πρώην Καποδιστριακών Δήμων και το βασικότερο ότι είναι συγκοινωνιακός κόμβος όλης της Δυτικής Ευρυτανίας. Από το Κερασοχώρι διέρχονται τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τα Άγραφα και τα υπόλοιπα χωριά του, την Παλαιοκατούνα, τον Τριπόταμο μεγάλα χωριά που ανήκουν στο Δήμο Φραγκίστας, τη Γρανίτσα καθώς και για τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου Απεραντίου και Ασπροποτάμου.
Εν κατακλείδι το Κερασοχώρι είναι η καλύτερη επιλογή για έδρα του νέου Δήμου, για τους εξής λόγους:
•Έχει ΜΕΓΑΛΟ αριθμό ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ δημοσίων υπηρεσιών (Ειρηνοδικείο, Αστυνομία, Ταχυδρομείο, Περιφερειακό Ιατρείο κλπ).
• Λειτουργεί Γυμνάσιο – Λύκειο και μαθητική εστία, εξυπηρετώντας και μαθητές του Δήμου Φραγκίστας.
• Έχει επάρκεια κτιριακής υποδομής και ελάχιστο κόστος διαμόρφωσης & στέγασης νέων υπηρεσιών, στο υπάρχων Δημαρχείο 600 τ.μ. • Έχει κατάλληλη ηλεκτρονική υποδομή.
• Έχει επάρκεια υπηρεσιών διαμονής & μετακίνησης.
• Είναι η πρωτεύουσα του ιστορικού Δήμου Βίνιανης.
• Αποτελεί διαχρονικά το κέντρο της ευρύτερης περιοχής».

4. Ποιες ήταν οι δικές σας ενέργειες για την επίτευξη αυτού του στόχου και τι ρόλο πιστεύετε ότι έπαιξε σε αυτό το αποτέλεσμα η απόφαση του Δήμου Αγράφων;

Ως επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής, καταρχήν σεβάστηκα στο απόλυτο την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου αλλά και την επίσης σύμφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγράφων, να οριστεί το Κερασοχώρι ως έδρα του νέου Δήμου. Στην συνέχεια, κινήθηκα με την πρέπουσα σοβαρότητα και έχοντας στα χέρια μου σημαντικά στοιχεία για το θέμα, τα οποία και κατέθεσα στους αρμοδίους, πιστεύω ότι δημιούργησα όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να φανεί ξεκάθαρα το δίκαιο αίτημά μας, να επιλεγεί το Κερασοχώρι ως έδρα του νέου Δήμου.

3. Πολλοί όμως λένε ότι καθοριστικό ρόλο στο θέμα αυτό έπαιξε ο Βουλευτής Ευρυτανίας. Έτσι έχουν τα πράγματα;

Δεν πιστεύω ότι για το θέμα της έδρας ενεπλάκη ο Βουλευτής. Απ΄ ότι γνωρίζω, καθότι συμμετείχα όπως γνωρίζετε στην διαβούλευση για το Σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, ο κ. Καρανίκας είχε τοποθετηθεί μόνο υπέρ των δυο Δήμων στην Ευρυτανία.

4. Ναι κ. Γεωργίου αλλά από την πλευρά της Φραγκίστας λέγεται ότι ο Βουλευτής ήταν αυτός που «αποφάσισε» τελικά για την έδρα παρά τις δηλώσεις του ότι ήταν στο θέμα αυτό ουδέτερος.

Σας είπα και προηγουμένως ότι ο Βουλευτής κράτησε θέση ουδέτερη για το ζήτημα αυτό. Μάλιστα μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλο αυτό το διάστημα ουδέποτε κουβεντιάσαμε οτιδήποτε γι΄ αυτό το θέμα. Όμως ότι έγινε – έγινε. Το μεγάλο ζητούμενο για μένα είναι η επόμενη μέρα κ. Φεγγούλη και αυτό πλέον θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά. Με το νέο Δήμο πολλά θα αλλάξουν και σε αυτά τα νέα δεδομένα δεν περισσεύει κανένα χωριό, κανένας συνδημότης. Για να πετύχουμε θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, σε μια δύσκολη μάλιστα συγκυρία για την χώρα μας. Και εγώ, όπως και πολλοί από τους Δημότες μου, φυσικό είναι να είχαμε μια πικρία αν δεν επιλέγονταν το Κερασοχώρι ως έδρα, όπως συνέβη και από την πλευρά του Δήμου Φραγκίστας. Όμως από δω και πέρα θα πρέπει να δούμε το αύριο και αυτό είναι θεωρώ ότι το μεγάλο στοίχημα με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, τόσο της Κυβέρνησης όσο βέβαια και όλων μας που διακονούμε την Αυτοδιοίκηση.

5. Ας αφήσουμε αυτό το θέμα και ας δούμε λίγο τα του Δήμου. Κ. Δήμαρχε σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Περιφέρειας Στερεάς είστε από τους Δήμους της Ευρυτανίας με τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης κονδυλίων για την κατασκευή έργων μέσα από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ αλλά και άλλα Προγράμματα.

Και εδώ κ. Φεγγούλη κινηθήκαμε με σχεδιασμό και σοβαρότητα. Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου και έχοντας υπόψη όλα τα σοβαρά προβλήματα των Δημοτικών Διαμερισμάτων, ζήτησα από τους συνεργάτες μου, να τρέξουμε για να προλάβουμε. Πρώτος στόχος μας ήταν η εκπόνηση μελετών και δεύτερος η άσκηση πολιτικής για να χρηματοδοτηθούν. Είναι γεγονός ότι τα πήγαμε καλά στην απορρόφηση κονδυλίων και στην κατασκευή σημαντικών έργων.

6. Από τα έργα που έχουν δρομολογηθεί θα μπορέσετε να τα υλοποιήσετε στα πλαίσια της θητείας σας, μια που ο χρόνος διεξαγωγής των επερχόμενων δημοτικών εκλογών είναι σύντομος;

Τα έργα που είχαν δρομολογηθεί όσον αφορά το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ έχουν ολοκληρωθεί. Ένα έργο είναι σε εξέλιξη το οποίο θα αποπερατωθεί μέσα στο καλοκαίρι, δεν χρειαζόμαστε τους πέντε μήνες που υπολείπονταν μέχρι τις εκλογές. Φροντίσαμε όχι μόνο να μην μας μείνουν έργα την τελευταία στιγμή, αλλά να έχουμε μελέτες ώριμες και μάλιστα πληρωμένες τις τάξεως των 2.500.000 €, για έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ ή άλλα προγράμματα τα επόμενα χρόνια.

7. Στα τριάμισι έως τώρα χρόνια της θητείας, τι λάθος έχετε κάνει ή τι θα αλλάζατε από αυτά που έχετε κάνει;

Όλα αυτά τα χρόνια εργαζόμαστε με συνέπεια για την επιτυχία των στόχων μας. Φυσικά και υπάρχουν λάθη, όπως και παραλείψεις. Έχουμε όμως το προτέρημα της καθημερινής επαφής με τους δημότες μας, οι οποίοι και κριτική ασκούν και τα λάθη επισημαίνουν. Με σύμμαχο λοιπόν τον κάθε πολίτη που αγωνιά για την πορεία του τόπου προσπαθούμε και τα λάθη μας να διορθώσουμε και τις παραλείψεις μας να ελαχιστοποιήσουμε.

8. Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση της αυτοδιοίκησης. Κ. Γεωργίου θα διεκδικήσετε τη δημαρχία του νέου Δήμου Αγράφων;

Ήμουν και συνεχίζω να είμαι υπέρ της αξιολόγησης των προσώπων ειδικά μάλιστα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αξιολόγηση, με κριτήρια, για όλους και για όλα, παντού και πάντα. Η μέχρι τώρα ανταπόκριση των συνδημοτών μου στο έργο που έχουμε επιτελέσει ως Δημοτική Αρχή αλλά και οι τελευταίες μου επαφές με δημότες των άλλων Δήμων που θα συγκροτήσουν το νέο Δήμο Αγράφων, δείχνει το δρόμο για τις επόμενες εκλογές. Ναι κ. Φεγγούλη, μετά από πολύ ώριμη σκέψη, θέλω να γνωστοποιήσω στους δημότες μου αλλά και σε όλους τους κατοίκους της Δυτικής Ευρυτανίας και προσεχώς συνδημότες μου, ότι θέτω εαυτόν στην διαδικασία της αξιολόγησης για να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος Αγράφων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ LEADER ΚΑΙ ΟΠΑΑΧ

1,1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ-ΟΞΥΓΟΝΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ»


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER

Δημόσια Δαπάνη Εθνική Συμμετοχή Κοινοτική Συμμετοχή
€ 294.697.261 € 70.127.261 € 224.570.000


Τι είναι η προσέγγιση LEADER;
Η πρωτοβουλία LEADER I αποτέλεσε αρχή μίας νέας προσέγγισης στην πολιτική αγροτικής ανάπτυξης, δίνοντας την ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να σχεδιάσουν και να επιλέξουν οι ίδιες τον τρόπο και τη «διαδρομή» ανάπτυξή τους. Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματά της οδήγησαν σε ένα πιο συστηματικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό της LEADER II. Η πρωτοβουλία συνεχίστηκε, κατά τη 3η Προγραμματική Περίοδο, με την LEADER PLUS, στην ίδια λογική και φιλοσοφία των προηγούμενων εφαρμογών. Στην 4η Προγραμματική Περίοδο, μέσω της προσέγγισης LEADER, η οποία πλέον είναι ενσωματωμένη στο ΠΑΑ (Άξονας 4), εφαρμόζονται τοπικά προγράμματα με ολοκληρωμένο και πολυτομεακό χαρακτήρα
σε αγροτικές περιοχές μικρότερες της περιφέρειας. Τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται με την «εκ των κάτω προς τα πάνω προσέγγιση», από τοπικά εταιρικά σχήματα δημοσίου – ιδιωτικού τομέα (Ομάδες Τοπικής Δράσης – Ο.Τ.Δ.) που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένη περιοχή παρέμβασης.
Σε ποιες περιοχές της χώρας εφαρμόζεται;
Η προσέγγιση LEADER υλοποιείται σε αγροτικές περιοχές της χώρας και ειδικότερα
σε ορεινές, μειονεκτικές, νησιωτικές και πεδινές περιοχές. Οι επιλεγμένες περιοχές,
των οποίων το ποσοστό εκτιμάται ότι καλύπτει περίπου 65% της έκτασης της χώρας, διαθέτουν συνοχή και επάρκεια πόρων. Ο πληθυσμός τους κυμαίνεται μεταξύ 5.000 και 150.000 κατοίκων, ενώ οι σχετικές παρεμβάσεις υλοποιούνται σε Δημοτικά Διαμερίσματα έως 5.000 κατοίκους.
Πώς σχεδιάζονται τα τοπικά προγράμματα και ποιοι είναι υπεύθυνοι για την υλοποίησή τους;
Τα τοπικά προγράμματα σχεδιάζονται από τις Ο.Τ.Δ. μετά από ενέργειες διαβούλευσης με τους αντιπροσωπευτικούς εταίρους της κάθε περιοχής και χαρακτηρίζονται από πολυτομεακό σχεδιασμό και αλληλεπίδραση μεταξύ φορέων και έργων της τοπικής οικονομίας. Τα προγράμματα υποβάλλονται για έγκριση από τις ενδιαφερόμενες Ο.Τ.Δ. στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από το οποίο αξιολογούνται. Η διαδικασία επιλογής και αξιολόγησης των Ο.Τ.Δ. και των αντίστοιχων τοπικών προγραμμάτων είναι ανοικτή στις σχετικές αγροτικές περιοχές και καθορίζεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που διασφαλίζουν την άμιλλα μεταξύ των ομάδων που είναι σε θέση να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης. Οι Ομάδες Τοπικής Δράσης που εκπονούν και εφαρμόζουν τη στρατηγική τοπικής ανάπτυξης πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικές των δημοσίων και ιδιωτικών φορέων της περιοχής αναφοράς τους. Συνιστούν κοινή δομή με νομική μορφή αυτή της Ανώνυμης Εταιρείας ή Κοινοπραξία, με ενδεικτικούς εταίρους Δήμους ή Κοινότητες, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις ή και άλλους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ, ΤΕΔΚ, Σύνδεσμοι και οι Ανώνυμες Αναπτυξιακές Εταιρείες Ο.Τ.Α.), φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα, συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών, Επιστημονικοί φορείς, Επιμελητήρια, φορείς συλλογικών, κοινωνικών και οικονομικών συμφερόντων, καθώς και τραπεζών και πιστωτικών ιδρυμάτων.
Ποιο είναι το περιεχόμενο των τοπικών προγραμμάτων;
Tα τοπικά προγράμματα της προσέγγισης περιλαμβάνουν τα εξής Μέτρα:

1. Στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης
2. Συνεργασία
3. Δαπάνες λειτουργίας, απόκτηση δεξιοτήτων

1. Μέσω των παρεμβάσεων που αφορούν στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης επιδιώκεται:
•η προώθηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε τοπικό επίπεδο
•η ενίσχυση της προσπάθειας διαφοροποίησης της οικονομίας της υπαίθρου
•η βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο
•η μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των κατοίκων των αγροτικών και αστικών περιοχών
•η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας
•η δημιουργία θέσεων απασχόλησης
•η διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε νέους, γυναίκες και ειδικές ομάδες πληθυσμού
•η αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων και η καλύτερη πρόσβασή τους στην αγορά
•η προστασία και ανάδειξη φυσικών και πολιτιστικών πόρων
•η χρήση σύγχρονης τεχνολογίας / τεχνογνωσίας για τη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας προϊόντων και υπηρεσιών
Στο παραπάνω πλαίσιο, μπορούν να ενταχθούν και επενδύσεις που αντιστοιχούν σε άλλους Άξονες του ΠΑΑ.
Οι επενδύσεις αυτές αφορούν:
•Στήριξη της ανταγωνιστικότητας και αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων
•Διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες
•Στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων
•Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων
•Βασικές υπηρεσίες για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό
(Αναφέρεται στη δημιουργία βασικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων πολιτισμού και αναψυχής, που αφορούν ένα χωριό ή ομάδα χωριών και τη συναφή μικρής κλίμακας υποδομή, όπως μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα, διαχείρισης υδατικών πόρων, πρόσβαση στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, κέντρα φροντίδας παιδιών, βιβλιοθήκες, ωδεία, χώροι πολιτιστικών δραστηριοτήτων, πολιτιστικές εκδηλώσεις, κ.λ.π.).
•Ανακαίνιση και ανάπτυξη χωριών
•Διατήρηση και αναβάθμιση της αγροτικής κληρονομιάς
•Ενισχύονται παρεμβάσεις σχετικές με διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιοχών, πολιτιστικών χαρακτηριστικών και τοπίου της αγροτικής υπαίθρου, μουσεία αγροτικής κληρονομιάς κ.λπ.
2.Μέσω του μέτρου που αφορά τη «Συνεργασία», ενισχύεται η εφαρμογή κοινής δράσης είτε μεταξύ περιοχών της χώρας είτε με χώρες άλλων κρατών – μελών ή τρίτων χωρών.
3.Μέσω του μέτρου που αναφέρεται σε «Δαπάνες λειτουργίας και απόκτηση δεξιοτήτων» στηρίζονται παρεμβάσεις για τη λειτουργία των Ο.Τ.Δ., τις δεξιότητες και την εμψύχωση στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ


Αποκλειστική Συνέντευξη στην Βάσω Φεγγούλη του Δημάρχου Βίνιανης

Ποιές είναι οι επόμενες κινήσεις του Νίκου Γεωργίου και ποιές οι προθέσεις του για τον Δήμο Αγράφων.

Απονομή ετήσιων «Βραβείων 2010» για το περιβάλλον και την οικολογία


από το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης
Φυσικού Περιβάλλοντος του Τ.Ε.Ι. Καρπενησίου


Κατά την διάρκεια της τελετής καθομολόγησης και στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλεται από το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, του Καρπενησίου, για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Ευρυτανίας, στην Προστασία του Περιβάλλοντος και την Οικολογία, αλλά και των Υπηρεσιών, Φορέων και Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ευρυτανία, πραγματοποιήθηκε και η καθιερωμένη απονομή των «Ετήσιων Τιμητικών Διακρίσεων». Ο πρόεδρος επιτροπής αξιολόγησης βραβείου για το περιβάλλον και την οικολογία που αφορά τους κατοίκους της Ευρυτανίας, υπηρεσίες, φορείς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρυτανία απονέμη βραβεία στο 2ο, 3ο και 4ο Δημοτικό σχολείου του Δήμου Καρπενησίου. Τα βραβεία παρέλαβαν οι εκπρόσωποι κ. Ι.Τσακνιάς, κ. Χ.Γερονίκος και η κ. Ε.Βλάχου.
Επίσης, στο πλαίσιο της παροχής κινήτρων για την συνεχή βελτίωση του επιπέδου των σπουδαστών μας, που μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό και την ευγενή άμιλλα «μαθαίνουν» να διεκδικούν τη διάκριση, στις προαναφερόμενες «Ετήσιες Τιμητικές Διακρίσεις» περιλαμβάνονται και οι «Τιμητικές Διακρίσεις» που αφορούν και απευθύνονται στους σπουδαστές & σπουδάστριες του Τμήματος Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος.

Χαρά και προβληματισμός για το Τμήμα Δασοπονίας στα πλαίσια της φετινής ορκωμοσίας


Την Τετάρτη 2 Ιουνίου το πρωί σε αίθουσα του ΤΕΙ Δασοπονίας στο Καρπενήσι, πραγματοποιήθηκε η τελετή καθομολόγησης 51 φοιτητών οι οποίοι αποφοίτησαν από το ΤΕΙ και η απονομή πτυχίων και βραβείων. Ακολούθησε η καθιερωμένη παραλαβή των διπλωμάτων από τους απόφοιτους, οι οποίοι υπέγραψαν και στο βιβλίο αποφοίτων της σχολής. Την εκδήλωση παρακολούθησε όλος ο φοιτητόκοσμος, γονείς, καθηγητές και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Χαιρετισμό και ευχές για καλή σταδιοδρομία έκαναν από μικροφώνου, ο προϊστάμενος του ΤΕΙ Λαμίας κ. Μερτζάνης Αριστείδης, ο γενικός γραμματέας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κ. Θεοδωρόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Καρβέλης, οι οποίοι έδωσαν τις ευχές τους στους αποφοίτους επισημαίνοντας τα εφόδια και το κλειδί που αποκτούν αποφοιτώντας από το Τμήμα καθώς και τα εύσημα και στους γονείς των αποφοίτων που με θυσίες κατάφεραν να καμαρώσουν ως απόφοιτους τα παιδιά τους. Στην ομιλία του ο κ. Καρβέλης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε ο Δήμος για να παραμείνει το τμήμα αυτό στο Καρπενήσι καθώς και να αναβαθμιστεί στα πλαίσια του σχεδίου Καλλικράτη, Ο Αντιδήμαρχος συγκεκριμένα ανέφερε: "Θα παλέψουμε μαζί με την γραμματεία του τμήματος αλλά και με τους φορείς του αυριανού Δήμου, που πραγματικά θα είναι πιο ισχυρός να μας δοθεί η ευκαιρία αυτό το τμήμα να αναβαθμιστεί, να συμπληρωθεί, να είναι ανεξάρτητο τμήμα και να μην είναι παράρτημα στο τμήμα Λαμίας όπως είναι σήμερα" .
Ακόμα στην τελετή καθομολόγησης παραβρέθηκαν οι υποδιευθυντές της αστυνομικής Δ/νσης Ευρυτανίας κ.κ.. Γιάννης Κατσαρός και Νίκος Πολύζος, ο Διευθυντής Δασών κ. Καραγιώργος, ο Γιατρός Δημήτρης Καρατσίκης, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων.
Πολλοί ήταν οι συμφοιτητές των αποφοίτων που παρακολούθησαν την ορκωμοσία των φίλων τους και τους καταχειροκρότησαν, όταν ανέβηκαν στο βήμα ένας-ένας για να παραλάβουν το πτυχίο, ευχόμενοι με την σειρά τους, να μην αργήσει η μέρα που θα πάρουν και τα δικά τους πτυχία. Οι περήφανοι γονείς των αποφοίτων δεν μπορούσαν να κρύψουν τη χαρά και την εμφανή συγκίνηση τους, καθώς παρακολουθούσαν τα παιδία τους να αμείβονται για τους κόπους τους. Στα μάτια τους διακρίνονταν τα όνειρα που είχαν για τα παιδιά τους να κάνουν μια καλύτερη ζωή από εκείνους και να πετύχουν στον επαγγελματικό τομέα αλλά και στη ζωή τους γενικότερα. Τα παιδιά παίρνοντας στα χέρια τους το πτυχίο έβγαιναν από την αίθουσα με την πεποίθηση ότι κάτι έχει αλλάξει, κάτι πολύ σημαντικό για τη μετέπειτα εξέλιξη τους. Μετά την αποφοίτηση των 51 σπουδαστών, ο αριθμός αυτών που παραμένουν μειώνεται σημαντικά καθώς η εισαγωγή των νέων φοιτητών τα τελευταία χρόνια έχει καθοδική πορεία. Επ΄ αυτού θα πρέπει να υπάρξει άμεση δραστηριοποίηση του Βουλευτή, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των φορέων του Δήμου, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει όχι μόνο με την βοήθεια των ανώτερων αρχών αλλά και με αυτή της τοπικής αγοράς ή με την ίδρυση νέων ανεξάρτητων τμημάτων. Η εφημερίδα μας συγχαίρει όλους τους φοιτητές που αποφοίτησαν και συμμετείχαν στην τελετή ορκωμοσίας του τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος ΤΕΙ Λαμίας, Παραρτήματος Καρπενησίου και τους εύχεται καλή σταδιοδρομία στην ζωή τους.

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

1ος ΤΕΛΙΚΟΣ - ΑΠΕΡΑΝΤΙΑΚΟΣ – ΔΟΞΑ 2-0


Γράφει ιστορία

Ο Απεραντιακός έκανε το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του τίτλου στην Α' κατηγορία της Ευρυτανίας. Η ομάδα του Δημήτρη Τσιγαρίδα, όπως άλλωστε αναμένονταν, παίζοντας καλή μπάλα στο τελευταίο τέταρτο του πρώτου ημιχρόνου επικράτησε της Δόξας Ραπτοπούλου στον πρώτο τελικό αγώνα του πρωταθλήματος με δυο γκολ που σημείωσαν μέσα σε ένα πεντάλεπτο, ο Παππάς στο 38΄ και ο Κορέντζελος στο 42΄. Έτσι τώρα ο Απεραντιακός με νίκη στο δεύτερο τελικό που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή 13 Ιουνίου στις 6 μ.μ. στο Ραπτόπουλο κατακτά το πρωτάθλημα Ευρυτανίας για πρώτη φορά στην ιστορία του και θα είναι η μοναδική ομάδα που θα μας εκπροσωπήσει στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα.
Το πρώτο ημίωρο της αναμέτρησης ανήκε στους φιλοξενούμενους, οι οποίοι μπήκαν δυνατά στον αγώνα για να αιφνιδιάσουν τον αντίπαλό τους.
Από το 15΄ μέχρι και το 33΄μάλιστα δημιούργησαν 2-3 καλές ευκαιρίες χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να παραβιάσουν την εστία του πολύ καλού Μεριγκούνη.
Από το χρονικό αυτό σημείο και μετά, οι γηπεδούχοι κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο και το πρώτο ημίχρονο του βρήκε να προηγούνται με 2-0, ένα σκορ απόλυτης ασφάλειας όπως αποδείχτηκε.
Στην επανάληψη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα παίχτηκε παιχνίδι κέντρου με δυνατές μονομαχίες, με τους γηπεδούχους να προσέχουν τα μετόπισθεν για να διατηρήσουν τα κεκτημένα και τους φιλοξενούμενους να προσπαθούν για την μείωση του σκορ χωρίς όμως επιτυχία όπως αποδείχτηκε.
Το τελικό σκορ κρίνετε απόλυτα δίκαιο. Οι γηπεδούχοι έδειξαν πιο έτοιμοι για το μεγάλο άλμα και όπως όλα δείχνουν αυτοί θα είναι που θα σηκώσουν την κούπα και θα μας εκπροσωπήσουν στην Δ΄ Εθνική.

ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΚΟΛ
Α΄ Ημίχρονο
14΄ Ο Μπαστάνης πάσαρε στον Λ. Γούλα αυτός επιχείρησε διαγώνιο σουτ από δεξιά με την μπάλα να περνάει λίγο άουτ δίπλα από το δεξί δοκάρι του Μεριγκούνη
31΄ Ο Νταβαρίνος σούταρε από πλάγια αριστερά με την μπάλα να καταλήγει άουτ πάνω από το οριζόντιο δοκάρι
33΄ Ο Μπαστάνης εκτέλεσε απευθείας φάουλ με την μπάλα να περνάει λίγα εκατοστά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι
38΄ Ο Κορέντζελος έβγαλε πάσα από αριστερά στον Παππά ο οποίος αμαρκάριστος πλάσαρε σε κενό τέρμα ανοίγοντας το σκορ για τους γηπεδούχους
42΄ Ο Κορέντζελος ύστερα από πάσα του Γαλανού μπήκε στην περιοχή και πλάσαρε τον Ρεσίτη κάνοντας το 2-0
Β΄ Ημίχρονο
76΄ Ο Κορέντζελος επιχείρησε σουτ από την γραμμή της περιοχής των φιλοξενούμενων αλλά ο Ρεσίτης μπλόκαρε με δεύτερη προσπάθεια
85΄ Ο Σ. Γούλας σούταρε από το ύψος του πέναλτι με τον Ρεσίτη να αποκρούει
86΄ Ο Χρυσαφόπουλος εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά βρήκε τον Γαλανό ο οποίος με κεφαλιά έστειλε την μπάλα λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι
89΄ Σουτ του Καντούνη από την γραμμή της περιοχής της Δόξας με την μπάλα να καταλήγει άουτ δίπλα από το αριστερό δοκάρι
90΄ Ο Γαλανός σούταρε από πλάγια αριστερά με τον Ρεσίτη να αποκρούει σε κόρνερ.

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
Απεραντιακός: Μεριγκούνης, Αρκουμάνης, Μπισμπίκης Δ, Κουτσοθανάσης, Ανδρεάκης, Μπουμπουρής (Καντούνης), Γαλανός, Κορέντζελος (Τσάκνης), Παππάς (Χρυσαφόπουλος), Κονιαβίτης, Γούλας Σ
Δόξα Ραπτοπούλου: Ρεσίτης, Παπατζίμας (Καραβίδας), Γεωργαλής Θ, Αζακάς, Μπισμπίκης Θ, Μπαστάνης Μ, Γούλας Λ, Νταβαρίνος (Ντζίμας Γ), Μόκκας, Μπαστάνης Θ, Ντζίμας Θ

Συνεδρίασε το ΔΣ Φραγκίστας για την έδρα


Αναρτήσεις πανό σε όλο το Δήμο και περαιτέρω κινητοποιήσεις

Με κυρίαρχο θέμα τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και πιο συγκεκριμένα την απόφαση του Υπουργείου να προβεί στην αλλαγή της έδρας από την Δυτική Φραγκίστα που είχε αρχικά επιλεγεί στο Κερασοχώρι, συνεδρίασε το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής το Δημοτικό Συμβούλιο Φραγκίστας.
Στην συνεδρίαση του οργάνου που έλαβε χώρα στην αίθουσα του Δ.Σ. παραβρσέθηκαν και αρκετοί δημότες, για να παρακολουθήσουν την ενημέρωση από το Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους, για το πολυσυζητημένο θέμα της έδρας του νεοσυσταθέντος Δήμου Αγράφων.
Ο κ. Μπόνιας ενημέρωσε τόσο τα μέλη του Δ.Σ., όσο και τους Δημότες, για όλες εκείνες τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που έγιναν από την Δημοτική Αρχή προκειμένου να επιλεγεί από το Υπουργείο Εσωτερικών η Δυτική Φραγκίστα ως έδρα του νέου δήμου Αγράφων.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε λεπτομερώς στις επιστολές και στα υπομνήματα που κατέθεσε στο Υπουργείο, στις συναντήσεις του με τον Βουλευτή Ευρυτανίας, αλλά και για τη συνάντησή του με τον ίδιο τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση στη Βουλή και για το τι ειπώθηκε μεταξύ των δυο ανδρών και των μελών της επιτροπής που συνόδευε τον κ. Μπόνια.
Αναφερόμενος στην συνάντηση αυτή ο Δήμαρχος την χαρακτήρισε ως «στάχτη που έριξαν στα μάτια» των παραγόντων του Δήμου Φραγκίστας.«Αν ήξερα ότι θα γινόταν η συνάντηση αυτή «στο πόδι» και μάλιστα στους διαδρόμους της Βουλής, δεν θα πήγαινα, σεβόμενος τον εαυτό μου», είπε με πολύ νόημα ο κ. Μπόνιας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ακούστηκαν αρκετές προτάσεις δημοτών, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της δημοτικής αρχής για μαζικούς αγώνες που θα πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε η έδρα να γυρίσει στη Φραγκίστα. Επ΄ αυτού μάλιστα ομόφωνα αποφασίστηκε από το ΔΣ να αναρτηθούν πανό σε κεντρικά σημεία του Δήμου, στα οποία να αναγράφονται τα δίκαια αιτήματα του Δήμου για την αλλαγή της έδρας.
Παρότι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ έγινε πλέον Νόμος του κράτους, στον Δήμο Φραγκίστας θεωρώντας ότι στο ζήτημα της έδρας έχουν αδικηθεί, δεν πρόκειται να αφήσουν το θέμα έτσι. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πέραν των πανό που θα αναρτήσουν σε κεντρικά σημεία του Δήμου, προγραμματίζονται και άλλες κινητοποιήσεις και μάλιστα με ιδιαίτερα δυναμικό τρόπο.

Όλα τα θέματα που συζητήθηκαν στην συνεδρίαση ήταν τα εξής:
. Έγκριση πρακτικών 5ης,6ης, & 7ης συνεδρίασης Δ.Σ.
2.Λήψη απόφασης για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ (ορισμός έδρας νέου Δήμου-Ενημέρωση - περαιτέρω ενέργειες).
3.Αποδοχή πίστωσης 1.916,67 ευρώ για μισθοδοσία ΚΕΠ.
4.Αποδοχή πίστωσης 14.400 και κατανομή αυτής (δασοπυροπροστασία).
5.Αποδοχή 1ης Δόσης ΣΑΤΑ 2010, κατανομή αυτής.
6.Αναμόρφωση προϋπολογισμού 2010 και τεχνικού προγράμματος 2010.
7.Λήψη απόφασης επί εγγράφου ΟΕΣ για την οικονομική ενίσχυσή της.
8.Λήψη απόφασης- πρόταση για καθορισμό οικόσιτων ζώων.
9.Λήψη απόφασης για απαγόρευση στάσης-στάθμευσης αυτοκινήτων σε κοινόχρηστους χώρους.
10.Διοργάνωση εκδήλωσης με το ίδρυμα Γ. Καφαντάρης για τα εγκαίνια του Ιδρύματος.
11.Διοργάνωση εκδηλώσεων «Καφαντάρεια».
12.Λήψη απόφασης σε αίτηση για χορήγηση αδείας καντίνας στην Γεωργία Κατσαδούρου.
13.Λήψη απόφασης σε αίτηση του Ανδρέα Ανδρεόπουλου.
14.Λήψη απόφασης σε αίτηση Ελισάβετ Σταμέλου.
15.Λήψη απόφασης επί αίτησης Γεωργίου Κοντοπάνου.
16.Λήψη απόφασης επί αίτησης- αναφοράς Κων/νου Διανέμου.
17.Λήψη απόφασης επί αιτήσεων Παναγιώτη Σουλιώτη και Βασιλείου Σαρρή.
18.Λήψη απόφασης επί αίτησης Ευθαλίας και Θεμιστοκλή Σαρρή.
19.Λήψη απόφασης επί αίτησης Κων/νου Μακρή για επέκταση ηλεκτροδότησης τ.δ. Αγ. Γεωργίου.
20.Λήψη απόφασης επί αίτησης κατοίκων Φτερόλακας Δυτ. Φραγκίστας.
21.Λήψη απόφασης επί αίτησης Ιωάννη Ντουφεκούλα.
22.Λήψη απόφασης επί αίτησης κατοίκων Ανατ. Φραγκίστας.
23.Λήψη απόφασης επί εγγράφου Σεραφείμ Τομαρά.
24.Λήψη απόφασης επί αίτησης κατοίκων Τσούκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ


Ποιοί είναι τα φαβορί και τα αουτσάιντερ στους Δήμους Καρπενησίου και Αγράφων

Ποια ονόματα «παίζουν» δυνατά, ποιοι ακόμη το σκέφτονται - Μέχρι και την Κυριακή 13/06/2010 οι υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ

Τσιαμάκης, Τάτσης, οι πιθανοί μονομάχοι στον Δήμο Αγράφων, ενώ ακούγονται και τα ονόματα των Χ. Μπούρα, Κ. Τσιγαρίδα και Ν. Γεωργίου. Στάση αναμονής από τον Θωμά Μπόνια, ενώ δεν έχει βλέψεις για παραπέρα ο Χρήστος Τριαντάφυλλος.
Σίγουρη θεωρείτε η υποψηφιότητα του Βασίλη Καραμπά στον Δήμο Καρπενησίου, που ήδη έχει κάνει τις πρώτες του κινήσεις για ισχυρό ψηφοδέλτιο.
Κρατάει κλειστά τα χαρτιά του ο Κώστας Κοντογεώργος. Ο Νομάρχης δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν θα συμμετάσχει στις Περιφερειακές εκλογές ως επικεφαλής του Ψηφοδελτίου στην Ευρυτανία ή αν θα μετακινηθεί προς τον Δήμο Καρπενησίου.
«Παίζουν» τα ονόματα του Γιάννη Παπαδόπουλου και Κώστα Χονδρού, ενώ δεν αποκλείεται και η υποψηφιότητα έκπληξη !!!

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Στερεάς στο 8ο Διεθνές Επενδυτικό Συνέδριο (World Investment Conference)


Πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (2-4 Ιουνίου 2010) στη Γαλλική, παραθαλάσσια στον Ατλαντικό πόλη, La Baulle το 8ο Διεθνές Επενδυτικό Συνέδριο (World Investment Conference) στο οποίο η πρώτη και μόνη Ελληνική συμμετοχή ήταν αυτή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Η ελληνική αποστολή επικεφαλής της οποίας ήταν η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου αποτελούνταν από τους εκπροσώπους των εταιρειών:
- Ο κ. Γεώργιος Κουκάς από την εταιρεία "SABO".
- Ο κ. Μενέλαος Ιωαννίδης από την "Build-it".
- Η κα Κωνσταντίνα Ανδρεούλη από την "ΕΚEΠΥ" (Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυριμάχων).
- Ο κ. Σπύρος Κασδάς από την "ALUMINUM OF GREECE-MYTILINEOS GROUP".
- Ο κ. Θεόδωρος Ρέντζος από την "RAMEUROPE" (εναλλακτική διαχείριση απορρυμάτων).
- Ο κ. Άρης Βενέτης από την "ATLAS TAPES"
- Ο κ. Σοφοκλής Πιταροκοίλης από την "ODITEC" (Οπτική Ψηφιακή Τεχνολογία) και
- Ο κ. Γιάννης Καραγιάννης από τη SICAP

Με τη συμμετοχή της σε "ντιμπέιτ" περιφερειαρχών, η κα Διαμαντοπούλου, προέβαλε τις δυνατότητες επενδύσεων στην Στερεά Ελλάδα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Αναφέρθηκε όμως γενικότερα στις αλλαγές και στα νέα κίνητρα για επενδύσεις που δίνονται στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως ευκαιρία για αναζήτηση κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων.
Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου ενημέρωσε ακόμα για το νέο αναπτυξιακό νόμο καθώς και για το νόμο Fast-Track (για τη διευκόλυνση μεγάλων επενδύσεων με γρήγορη αδειοδότηση) ενώ ανέφερε ως παράδειγμα την αραβική επένδυση στον Αστακό. Συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επικέντρωσε στις δυνατότητες επενδύσεων στον Τουρισμό (ιαματικές πηγές, εναλλακτικός τουρισμός κλπ) και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς μέχρι το 2020 η χώρα, σύμφωνα με το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να παράγει ακόμα 9,000 MW ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές.
Κατά την ομιλία της στο συνέδριο η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής :
«Η ειρωνική φράση του Μαρκ Τουέιν που είπε διαψεύδοντας το θάνατο του: “θεωρώ ότι η αναγγελία του θανάτου μου είναι αρκετά υπερβολική.”, εκφράζει εμάς τους Έλληνες σήμερα. Είμαστε μια χώρα με μορφωμένο και ικανό ανθρώπινο δυναμικό, με ανεξάντλητους πόρους και πολιτισμό. Η κρίση που βιώνουμε είναι γνωστή σε όλους αλλά όπως κάθε κρίση έχει δύο όψεις: αυτή του κινδύνου και αυτή της ευκαιρίας. Από τη στιγμή που μπήκαμε στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κίνδυνος έχει μειωθεί και η ευκαιρία έχει μεγαλώσει.»
Ιδιαίτερα σημαντικές κρίνονται οι επαφές της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κας Κατερίνας Διαμαντοπούλου με την Υπουργό Οικονομίας του Λιβάνου Raya Haffar El Hassan, πρώτη γυναίκα Υπουργό στον Αραβικό κόσμο, τον Francis Bailly Αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της General Electric, τον David Fisher Πρόεδρο της Dynamic Architecture Group , τον Hermann Hauser Ιδρυτή της Amadeus Capital Partners Ltd , τον Gilles Miche Πρόεδρο της French Strategic Investment Fund και τον Raphael Goldstein υπεύθυνο του τομέα φωτοβολταικών του Γερμανικού Κέντρου Εμπορίου και Επενδύσεων αλλά και με άλλους επενδυτές.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Ζαν Μπερνάρ Γκερέ, Διευθύνοντος Συμβούλου του Παγκόσμιου Συνεδρίου Επενδύσεων (World Investment Conference):
“Eίχαμε την ευκαιρία η Ελλάδα να έχει μια δυναμική παρουσία και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι υπάρχει ελπίδα» καθώς και των εκπροσώπων των ελληνικών εταιριών που συμμετείχαν στην αποστολή.
Το συνέδριο της La Baulle, που υποστηρίζεται από την Commission, ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια με την πρωτοβουλία του Ιδρύματος "Europe Plus" και της συμβουλευτικής εταιρείας επιχειρήσεων "Ernst & Young". Πρωταρχικός στόχος της ετήσιας αυτής συνάντησης στην La Baulle, ήταν η προσέλκυση επενδύσεων στην βορειοδυτική αυτή περιοχή της Γαλλίας. Σταδιακά όμως πήρε διεθνή διάσταση. Πέρσι συμμετείχαν για πρώτη φορά η Κίνα και επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η Ελλάδα πήρε μέρος, μέσω της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για πρώτη φορά. Πρόκειται για το μοναδικό Συνέδριο στην Ευρώπη που έχει ως αντικείμενο τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία στις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και τις πολιτικές που φέρονται ως ικανές να τονώσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

Το ΚΠΕ Καρπενησίου πρόκειται να διοργανώσει τις παρακάτω δύο δράσεις που απευθύνονται στο πλατύ κοινό, μπορεί δηλαδή όποιος θέλει ελεύθερα να συμμετάσχει σε αυτές.

Γνωριμία με τον έναστρο Ουρανό: Τρίτη 29 Ιουνίου 2010, ώρα 08:30 μ.μ. το απόγευμα. Αίθουσα ΚΠΕ (εντός της Μαθητικής Εστίας Καρπενησίου)
Θα γίνει αρχικά μία θεωρητική ενημέρωση για τον Έναστρο Ουρανό: Μυθολογία-Αστερισμοί- Πλανητικό Σύστημα. Στη συνέχεια θα μετακινηθούμε με τα οχήματα των συμμετεχόντων σε μία σκοτεινή τοποθεσία πλησίον του Καρπενησίου. Εκεί θα αναγνωρίσουμε επιτόπου τους αστερισμούς, τους φωτεινότερους αστέρες και τους ορατούς πλανήτες. Στη συνέχεια με τηλεσκόπια θα δούμε τα πιο ενδιαφέροντα ορατά ουράνια σώματα. Απευθύνεται σε όλους, ανεξάρτητα ηλικίας. Προσοχή κάποιοι θα πρέπει θα πρέπει να φέρουν τα οχήματά τους για να διευκολύνουν και τους μη έχοντες όχημα.


Τουρνουά τοξοβολίας: Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010, ώρα 05:30 μ.μ. το απόγευμα. Κεφαλόβρυσο.


Απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω, ερασιτέχνες, χωρίς απαραίτητα κάποια προηγούμενη ενασχόληση με το άθλημα. Το ΚΠΕ Καρπενησίου θα διαθέσει τα τόξα, βέλη και στόχους. Θα πραγματοποιηθεί πλησίον των γηπέδων τένις, στο Κεφαλόβρυσο. Η διεξαγωγή θα έχει καθαρά φιλικό χαρακτήρα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες, αλλά και χωρίς κάποια οικονομικά έπαθλα. Προσοχή δηλώσεις συμμετοχής θα γίνουν επιτόπου στις 5:30 μ.μ. Μετά θα ακολουθήσει ο αγώνας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μετακινηθούν μερίμνη τους, επίσης προτείνεται να φοράνε καπέλο για τον ήλιο, και μία μακρυμάνικη μπλούζα, όταν εκτελούν τις βολές τους.

Μέλη και φίλοι της ΑΛΑΚ στο Grand Prix της Τουρκίας


Την μεγάλη εμπειρία να παρακολουθήσουν ζωντανά ένα αγώνα της Φόρμουλα 1 έζησαν μέλη και φίλοι της ΑΛΑ Καρπενησίου. Ο Παναγιώτης Καραγιάννης με την σύζυγό του, ο Δημήτρης Κεφαλάς, ο Γιάννης Κουτρουμάνος, ο Κ. Γιαννακόπουλος, ο Κ. Χαλκιάς, ο Γ. Φραγκαλιός, ο Ι. Μαντζούφας, και ο φίλος της Λέσχης Βασίλης ο Μηχανικός, το διήμερο 29 και 30 Μαΐου 2010, βρέθηκαν στην Βασιλεύουσα, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να δουν από δια ζώσης τον έβδομο αγώνα της Φόρμουλα 1 στο Grand Prix της Τουρκίας τον οποίο νίκησε ο Lewis Hamilton οδηγός της McLaren. Το Σάββατο παρακολούθησαν τα δοκιμαστικά και την επόμενη τον εντυπωσιακό αγώνα.
Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Πόλη, οι Καρπενησιώτες εκδρομείς επισκέφτηκαν το Πατριαρχείο, πραγματοποιώντας προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτο) και σε άλλα σημεία της Κων/πολης.
Όπως μας είπε ο Δημήτρης Κεφαλάς, η συγκεκριμένη εκδρομή θα τους μείνει αξέχαστη για δυο λόγους. Πέραν του γεγονότος ότι είδαν από κοντά ένα τόσο συγκλονιστικό αγώνα της Φόρμουλα 1, το Σάββατο 29 Μαΐου, αποφράδα ημέρα για τον Ελληνισμό και το Βυζάντιο, είχαν την ατυχία να δουν πως γιορτάζουν οι γείτονες την ημέρα αυτή με πανηγυρισμούς και φιέστες σε όλη την Πόλη, ως Εθνική γιορτή.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
Ο HAMILTON ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ GRAND PRIX Συναρπαστικός αποδείχθηκε ο έβδομος αγώνας της Φόρμουλα 1 στο Grand Prix της Τουρκίας τον οποίο νίκησε ο Lewis Hamilton. Ο Άγγλος οδηγός της McLaren εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την σύγκρουση των δύο πρωτοπορών – μέχρι εκείνο το σημείο – Mark Webber και Sebastian Vettel της Red Bull και κατάφερε και πέρασε μπροστά διατηρώντας την πρωτοπορία μέχρι τέλους παρά την επίθεση που του άσκησε ο συνοδηγός του Jenson Button. Ο αγώνας άρχισε με τις καλύτερες προϋποθέσεις αφού οι δέκα πρώτοι δεν άλλαξαν θέσεις μετά και τον πρώτο γύρο. Μπροστά βρισκόταν ο Webber ακολουθούμενος από τον Hamilton από πολύ κοντά. Τρίτον ήταν ο Vettel ενώ την τέταρτη θέση είχε ο Button. Αυτά μέχρι την πρώτη αλλαγή ελαστικών όπου ενώ Webber και Hamilton μπήκαν μαζί για pit stop η ομάδα της McLaren καθυστέρησε με αποτέλεσμα η κατάταξη να αναδιαμορφωθεί με πρώτο τον Webber, δεύτερο τον Vettel και τρίτο τον Hamilton. Αυτό όμως κράτησε μέχρι τον 39ο γύρο καθώς ο πρωτοπόρος Αυστραλός ήταν πιο αργός με αποτέλεσμα ο Vettel να δοκιμάσει να τον προσπεράσει. Το προσπέρασμα ήταν πετυχημένο όμως όχι ολοκληρωμένο αφού ο Webber ακούμπησε τον πίσω δεξί τροχό του μονοθεσίου του Vettel και τον έβγαλε εκτός πίστας αναγκάζοντας τον να εγκαταλείψει. Ο ίδιος πλήγωσε το αυτοκίνητο του και αναγκάσθηκε να κατευθυνθεί στα pits για αλλαγή μπροστινής πτέρυγας. Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο οι οδηγεί της McLaren οι οποίο και τερμάτισαν στις θέσεις 1-2 αν και παρατρίχα να υποπέσουν στο ίδιο λάθος καθώς ο Button έκανε κίνηση για να προσπεράσει τον Hamilton με αποτέλεσμα τα δύο μονοθέσια να ακουμπήσουν χωρίς όμως περαιτέρω προβλήματα. Το αποτέλεσμα του Τουρκικού Grand Prix δίνει τεράστιο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα αφού οι οδηγοί της McLaren μπαίνουν δυνατά στην διεκδίκηση του τίτλου και παράλληλα σίγουρα οι σχέσεις μεταξύ Button – Hamilton αλλά πολύ περισσότερο Webber – Vettel θα οξυνθούν επικίνδυνα. Κατά τα άλλα, οι δύο οδηγοί της Mercedes Schumacher και Rosberg τερμάτισαν στην τέταρτη και πέμπτη θέση ακολουθούμενοι από Kubica με Renault και τις δύο Ferrari – Massa και Alonso – ενώ την βαθμολογούμενη δεκάδα έκλεισαν οι Sutil με Force India και ο Kobayashi με BMW Sauber.

Όλα έτοιμα για τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ»


Tο Σάββατο 19 Ιουνίου 2010 στην Ανατ. Φραγκίστα

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο φύλλο μας, το Σάββατο 19 Ιουνίου 2010, στις 12 το μεσημέρι στην Ανατολική Φραγκίστας, γενέτειρα του Γεωργίου Καφαντάρη, Πρωθυπουργού της Ελλάδας, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ». Το κτίριο που θα στεγαστεί το Ίδρυμα είναι έτοιμο και σύμφωνα με τον Δήμαρχο Φραγκίστας κ. Θωμά Μπόνια αλλά και τον Πρόεδρο κ. Κώστα Κωστόπουλο, απομένουν κάποιες μικρές πινελιές που θα γίνουν στις επόμενες μέρες, έτσι ώστε το Σάββατο 19 Ιουνίου 2010, το μεσημέρι να είναι όλα στην τάξη για την προγραμματισμένη εκδήλωση.

Το Πνευματικό αυτό Κέντρο στεγάζεται στο πατρικό σπίτι του αειμνήστου Πρωθυπουργού Γεωργίου Κ. Καφαντάρη το οποίο παραχώρησε στο ίδρυμα ο Δήμος Φραγκίστας. Ο Κώστας Καφαντάρης διετέλεσε Δήμαρχος Απεραντίων στις αρχές του 19ου αιώνα και είχε στενή συγγένεια με τον επίσης Δήμαρχο Απεραντίων Δήμο Μηλιά. Στο ισόγειο του ανακαινισμένου κτίσματος, λειτουργεί λαογραφικό Μουσείο και έκθεση φωτογραφίας του χωριού και στο ανώγειο έχει τοποθετηθεί με πολύ μεράκι από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Κώστας Κωστόπουλο, που έχει κάνει μεγάλο αγώνα για το ίδρυμα, τμήμα του αρχείου του Γεωργίου Καφαντάρη το οποίο παραχώρησε η Βουλή των Ελλήνων στο ίδρυμα και μεγάλη βιβλιοθήκη με 3000 βιβλία, προσφορά του Ευρυτάνα λόγιου και συγγραφέα Μιχάλη Σταφυλά.
Μέγας δωρητής και βασικός χρηματοδότης των εργασιών αναστήλωσης και αναπαλαίωσης του ιστορικού κτιρίου που στεγάζεται το Ίδρυμα είναι ο γνωστός Ελληνοαμερικάνος επιχειρηματίας Κώστας Πανουργιάς από την Ανατολική Φραγκίστα, (στη φωτό με τον Δήμαρχο Θωμά Μπόνια), γόνος της οικογένειας ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ.
Ο Κώστας Πανουργιάς ακολουθώντας το παράδειγμα του μεγάλου ευεργέτη της Ανατολικής Φραγκίστας, Αθανασίου Παπαδόπουλου που είχε χρηματοδοτήσει την κατασκευή υδραγωγείου στο χωριό το 1925, προσέφερε το ποσόν των 100.000,00 $ για τις επιβεβλημένες εργασίες που έγιναν στο κτίριο.
Ο κ. Πανουργιά που έζησε όλες τις περιπέτειες της Κατοχής και της Αντίστασης στη γενέτειρα, άκουγε επίσης από τους μεγαλύτερούς του για τον συγχωριανό τους Γεώργιο Καφαντάρη, τον σπουδαίο πολιτικό και πρωθυπουργό της Ελλάδας, που με τα έργα του σημάδεψε τη νεώτερη ελληνική ιστορία, το 1951 έφυγε από το χωριό προς αναζήτηση καλύτερης τύχης στην Αμερική.
Εκεί δούλεψε πολύ σκληρά και από τα άδυτα των εστιατορίων της Βόρειας Καρολίνας έφτασε, το 1973, να ανοίξει ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Νέας Υόρκης, το περίφημο «L' escargo» - σαλίγκαρος στα ελληνικά, στη λαμπρή 5η Λεωφόρο. Όταν οι υποχρεώσεις του τελείωσαν, επέστρεψε στην Ανατολική Φραγκίστα, επισκεύασε το πατρικό του και από το 1990, πλέον, μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και στο χωριό του.
Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κώστας Κωστόπουλος μας είπε: «Είμαστε καθόλα έτοιμοι, τόσο ο Δήμος όσο και το Δ.Σ. του Ιδρύματος για την ημέρα των εγκαινίων του Πνευματικού Κέντρου και του Λαογραφικού Μουσείου, που θα πραγματοποιηθούν ως γνωστόν το Σάββατο 19 Ιουνίου το μεσημέρι. Η ίδρυση και η λειτουργία του Ιδρύματος εδώ στην γενέτειρα του Γεωργίου Καφαντάρη, είναι ένας ελάχιστος φορός τιμής στην μνήμη ενός εκ των κορυφαίων πολιτικών που γέννησε η πατρίδας μας»

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΟΜΝΙΣΤΑΣ

Δομνίστα 31 Μάιου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ: Γενική Γραμματέας Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Δ/ντή Δ.Ε.Η. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Η κα. Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας επισκέφθηκε το Δήμο Δομνίστας και την έδρα του το Κρίκελλο και ενημερώθηκε από το Δήμαρχο και από μέλη του Δ.Σ. στις 30 Απριλίου σχετικά με επικείμενα έργα του Δήμου μας, καθώς και με ανάγκες του Δημοτικών Διαμερισμάτων σε οδοποιία και κατασκευές. Ανέφεραν σχετικά με το Δ.Δ. Ψιανών την επιθυμία κατασκευής ασφαλτοστρωμένου δρόμου και γέφυρας που να το συνδέει με το χωριό Καστανούλα. Ήδη υπάρχει πρόσβαση στο χωριό Ψιανά από τρεις(3) διαφορετικούς δρόμους. Είναι όμως τέτοια η θέση του χωριού που λόγω των καιρικών συνθηκών του χειμώνα και των καταπτώσεων, υπέρχει δυσκολία πρόσβασης. Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού αυτού είναι συνήθως δύο(2 ) και μόνο το καλοκαίρι για ένα μήνα αυξάνονται σε 10- 15. Ποια αναγκαιότητα θα εξυπηρετήσει η κατασκευή ενός ακόμη δρόμου ή και γέφυρας ακόμη που να το συνδέει με το χωριό Καστανούλα; Ποια αναγκαιότητα θα εξυπηρετήσει η σπατάλη οικονομικών πόρων για μελέτη και κατασκευή ενός τέτοιου έργου, όταν οι ανάγκες των άλλων δημοτικών διαμερισμάτων για έργα υποδομής και πρόσβασης ( λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών) είναι ήδη μεγάλες. Ακόμη και αναλογικά αν το εξετάσει κανείς, των μονίμων κατοίκων του Δήμου, τα χωριά Κρίκελλο και Δομνίστα με 150 κατοίκους σε σχέση με τους 2 των Ψιανών και 0 του Βυθίσματος, έχουν σαφώς πολύ πιο αυξημένες ανάγκες έργων. Ήδη ένα μεγάλο έργο, η ασφαλτόστρωση του δρόμου Δομνίστα - Ροσκά, έχει ξεκινήσει. Ένα έργο ύψους 9.000.000 € σε μία περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς ( η&ΐιίΓΗ ). Πρόσφατα είδαμε ότι η Δ.Ε.Η. ξεκινά έργο για να δώσει δεύτερη εναλλακτική γραμμή ρεύματος από το Καρπενήσι στα Ψιανά, μέσω της γραμμής Καρπενήσι -Ανιάδα - Βύθισμα - Ψιανά. Τα Ψιανά ηλεκτροδοτούνται κανονικά από τη γραμμή του Δήμου, Καρπενήσι-Κρίκελλο-Δομνίστα. Για ποιο λόγο να αποκτήσουν και δεύτερη εναλλακτική γραμμή; Για να εξυπηρετηθούν οι «πολυάριθμοι» κάτοικοι, οι τουρίστες, ή οι επαγγελματίες του χωριού; Η γραμμή της Δ.Ε.Η. του Δήμου είναι πολύ παλιά και προβληματική. Το χειμώνα κόβεται το ρεύμα λόγω καιρικών συνθηκών ( χιόνι, ανεμοθύελλες ) και το καλοκαίρι κόβεται λόγω συντήρησης και υπερφόρτωσης του δικτύου, εν γνώσει της Δ.Ε.Η. Ο αείμνηστος Δημήτριος Κρέτσης, μηχανικός της Δ.Ε.Η. είχε ξεκινήσει το έργο αντικατάστασης της ηλεκτροδότησης του Δήμου και την επέκτασή του. Γιατί οι συνεργάτες του δεν το συνέχισαν, αφού το υποσχέθηκαν, έτσι ώστε να αντικατασταθεί και η κεντρική γραμμή από το Καρπενήσι; Γιατί τώρα ξαφνικά κάνει έργο η Δ.Ε.Η. μόνο για ένα χωριό με τόσο λίγους κατοίκους και καθόλου επαγγελματικές εγκαταστάσεις ; Οι μόνιμοι κάτοικοι Κρικέλλου και Δομνίστας, καθώς και οι έχοντες επαγγελματική μόνιμη εγκατάσταση δεν θέλουν κι αυτοί εναλλακτική γραμμή ρεύματος όταν πέφτει η παλιά και αναγκάζονται να διώχνουν πελάτες-τουρίστες από ξενοδοχεία, καταλύματα, ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ, παντοπωλεία και κρεοπωλεία, που εκτός των άλλων χαλάνε και τα προϊόντα τους στα ψυγεία; Για να μην αναφέρουμε τους καυστήρες καλοριφέρ που έχουν χαλάσει την τελευταία δεκαετία, τα οικιακά και επαγγελματικά ψυγεία. Θα πείτε ίσως ότι ο καθένας επαγγελματίας που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να έχει την δική του γεννήτρια ρεύματος και τη δική του δεξαμενή νερού για τις περιπτώσεις που κόβεται το ρεύμα και το νερό. Μήπως να έχει και δικό του μηχάνημα για αποχιονισμό για όταν δεν υπάρχει το μηχάνημα του Δήμου ή της Νομαρχίας ; Αν είναι έτσι, γιατί να είμαστε φορολογούμενοι πολίτες, να πληρώνουμε ρεύμα στη Δ.Ε.Η., Δημοτικά τέλη και ύδρευση στο Δήμο μας ; Άλλωστε η Δ.Ε.Η. είναι ΔΕΚΟ: Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας. Για ποιους όμως Κοινής Ωφέλειας ; Μόνο για τους κατοίκους Ψιανών ; Οι υπόλοιποι κάτοικοι του Δήμου δεν έχουν κοινή ωφέλεια ; Γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι όλα αυτά γίνονται για να ηλεκτροδοτηθεί ο οικισμός «Βύθισμα», ο οποίος είναι χαρακτηρισμένος κατολισθήσιμος - έχουν δοθεί οι νόμιμες αποζημιώσεις - και κατά συνέπεια δεν μπορεί να έχει νόμιμα ούτε ρεύμα, ούτε οικοδομική άδεια, ούτε καινούρια σπίτια. Ποιος αδαής θα έβαζε την υπογραφή του για κάτι μη σύννομο όπως η ηλεκτροδότηση ενός τέτοιου οικισμού ; Παρεμπιπτόντως, πληροφορηθήκαμε ότι υπήρξε παρέμβαση Βουλευτή και Νομάρχη για την επίσπευση των διαδικασιών !!!;;; Πιθανόν η Δ.Ε.Η. να ξεκίνησε το έργο αυτό με δική της πρωτοβουλία ή και του αρμόδιου εργολάβου, ίσως. Πώς να ξεχάσουμε ότι επαγγελματίας του Δήμου μας που έφτιαξε ξυλουργείο πριστής ξυλείας, προπλήρωσε για την κατασκευή του ρεύματος στη Δ.Ε.Η. σχεδόν οκτώ εκατομμύρια δραχμές (8.000.000) το 2000 και το έργο έγινε το 2003, αφού παρακάλεσε από διευθυντές τοπικούς και περιφερειακούς, μέχρι εργολάβους και εργάτες για να βάλει σε λειτουργία το ξυλουργείο, μήπως και ξεχρεωθεί ποτέ από τα δάνεια που πήρε για να πληρώσει την «Κοινή Ωφέλεια» ; Πόσα λοιπόν θα πρέπει να δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα και σε μία εποχή που ήδη σαν πολίτες αυτής της χώρας πληρώνουμε με το αίμα και τον ιδρώτα μας αυτά που «κάποιοι» επιτήδειοι μας χρέωσαν, χωρίς να λογοδοτούν σε κανένα ; Η οικονομική κρίση επιτρέπει αλόγιστη χρήση και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος για ένα έργο αμφισβητήσιμης αναγκαιότητας ; Όλα τα έργα είναι χρήσιμα, ΑΛΛΑ επιτέλους ας μπουν προτεραιότητες στις ανάγκες του Δήμου. Σας ευχαριστούμε που μας ακούσατε και περιμένουμε την ανταπόκρισή σας ως Αυτοδιοικητικό στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης απέναντι σε πολίτες ενεργούς και σκεπτόμενους. Αποδείξτε μας ότι υπάρχει ισονομία και χρηστή διοίκηση. ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ
Με τιμή Κίνηση Πολιτών Δήμου Δομνίστας

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟ ΚΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΠΕΤΡΑ


Με μεράκι και πολύ τέχνη ο Ηλίας Δήμου, ένας σπουδαίος μάστορας της πέτρας, κτίζει αυτό τον καιρό και το καμπαναριό στην Εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου στην Κρέντη.
Το κόστος κατασκευής του εν λόγω καμπαναριού είναι προσφορά - δέηση του Παναγιώτη Κλ. Μάκκα πετυχημένου επιχειρηματία στην Αμερική.
Ανάλογες εργασίες ο Μαστρο - Ηλίας έχει κάνει πολλές στην Ευρυτανία, όπως στον Ι.Ν. των Αγίων Ευρυτάνων, στο κτίριο ης Ι. Μητρόπλης κ.α.

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Δημοτική Τοπική Οργάνωση Καρπενησίου ευχαριστεί τα μέλη του κόμματος της Ν.Δ. που προήλθαν στις Εσωκομματικές Εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή 30 Μαΐου 2010 και μας τίμησαν με την ψήφο τους.
Σας ενημερώνουμε ότι η Δημ. Τ.Ο. Καρπενησίου στεγάζεται και θα λειτουργεί στα γραφεία του κόμματος μας, στη διεύθυνση Ζαχ. Παπαντωνίου 2 στο Καρπενήσι το τηλέφωνο επικοινωνίας 22370-25410.


Για την ΔΗΜ. Τ.Ο. Καρπενησίου
Ο Πρόεδρος
Δημήτριος Κολοκύθας

40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ! ! !


Συνάντηση αποφοίτων της ΣΤ΄ τάξης
του Γυμνασίου Καρπενησίου (1970)

Το διήμερο 26-27 Ιουνίου 2010 θα συναντηθούν οι απόφοιτοι της ΣΤ΄ Τάξης του Γυμνασίου Καρπενησίου, γιορτάζοντας τα 40 χρόνια της αποφοίτησης τους τον Ιούνιο του 1970 ! !!
Ο εμπνευστής της ευλογημένης αυτής σύναξης Ηλίας Παλαιοδημόπουλος, με την κίνησή του αυτή θα συγκεντρώσει σκορπισμένους στην Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία συμμαθητές και συμμαθήτριες αλλά και τους καθηγητές και καθηγήτριες τους, για ένα διήμερο με πολλές θύμησες.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα το μεσημέρι του Σαββάτου 26 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση – καλωσόρισμα στο προαύλιο του Λυκείου Καρπενησίου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη – προσκύνημα με λεωφορείο του ΚΤΕΛ στην Παναγία Προυσιώτισα και το βράδυ θα συγκεντρωθούν σε Κέντρο Διασκέδασης στο Καρπενήσι, για να γλεντήσουν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ με μουσική , χορούς και τραγούδια της εποχής της " νιότης " τους, να θυμηθούν όλα αυτά που τους " έδεναν " και να ξαναπιάσουν τη συνέχεια του νήματος, να " ξαναγνωριστούν ".
Την Κυριακή το πρωί σε καφετέρια κοντά στο Καρπενήσι η ώρα του αποχαιρετισμού και μοίρασμα στον καθένα συμμαθητή και στην καθεμιά συμμαθήτρια το αναμνηστικό της συνάντησης και η αποχώρηση.
Για περισσότερες πληροφορίες για την σπουδαία αυτή συνάντηση: Ηλίας Παλαιοδημόπουλος Καπαδοκίας 8 Τ.Κ. 38445 Ν. Ιωνία Βόλου
Τηλ. 24210-25750 κιν. 6946-552754