Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΦΡΩΝΗ


Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμότατα τον Βουλευτή Ευρυτανίας Κο Ηλία Καρανίκα για την ξεχωριστή τιμή που μου έκανε να μου εμπιστευτεί από τον Οκτώβρη του 2007 έως σήμερα τη διεύθυνση του πολιτικού του γραφείου. Αυξημένες, όμως, οικογενειακές ανάγκες με υποχρεώνουν να παραιτηθώ και να επιστρέψω στην οργανική μου θέση ως καθηγητής στη Β/θμια εκπαίδευση.
Η συνεργασία με τον Ηλία Καρανίκα μου έδειξε ότι είναι ο πολιτικός που έκανε πράξη τη δέσμευση « πρώτα ο Ευρυτάνας ». Αποδεικνύει καθημερινά με τη δράση του ότι η πολιτική μπορεί να έχει ανθρώπινο και ηθικό πρόσωπο. Αποτελεί πολιτικό κεφάλαιο για την Ευρυτανία.
Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συμπατριώτες μου και τις συμπατριώτισσες μου καθώς και τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους τους τόπου μας για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε αυτό το διάστημα. Γιώργος Σοφρώνης

Την κυριαρχία του Αντώνη Σαμαρά στη ΝΔ σηματοδότησε το 8ο συνέδριο


Την «αλλαγή σελίδας» στην πορεία της Ν.Δ. υπό την ηγεσία του κ. Αντώνη Σαμαρά σηματοδοτεί το 8ο συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ολοκλήρωση του οποίου συνοδεύεται με ισχυρή ανανέωση σε πρόσωπα και θέσεις.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ επέρριψε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, κλείνοντας τις εργασίες του 8ου συνεδρίου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Α. Σαμαράς αντέτεινε στη «φτηνιάρικη και ανεύθυνη πολιτική» του ΠΑΣΟΚ τη νέα «εξωσυμβατική, ειλικρινής και υπερβατική» πολιτική της Ν.Δ.. Μίλησε για τέλος εποχής στην εσωστρέφεια, τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα να βγει το κόμμα από το καβούκι. Κεντρική πολιτική επιλογή του κόμματος είναι η απαλλαγή το ταχύτερο δυνατό από το μνημόνιο. Στις 7 Ιουλίου ο πρόεδρος της ΝΔ θα παρουσιάσει την οικονομική του πρόταση για έξοδο από το μνημόνιο.
Κατά το 8ο τακτικό συνέδριο ο πρόεδρος της Ν.Δ χρησιμοποίησε τον όρο «στρατηγική ελπίδας» δίνοντας υπόσχεση για ένα νέο αληθινό πολιτικό λόγο.
«Η πολιτική μας δεν είναι ομπρέλα θαλάσσης που τη μετακινούμε στην παραλία λίγο πιο δεξιά ή λίγο πιο αριστερά... Δεν τη μετακινούμε, τη διευρύνουμε», είπε ο Α. Σαμαράς
Ο πρόεδρος της Ν.Δ από το βήμα του 8ου συνεδρίου εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, ξεκινώντας από την περίοδο που ήταν αντιπολίτευση, επισημαίνοντας ότι έκανε οτιδήποτε για να κερδίσει την εξουσία, αδιαφορώντας για το πώς θα κυβερνήσει.
«Σε καμία από τις χώρες που αντιμετώπισαν ευθύς εξαρχής προβλήματα όπως και εμείς δεν κραύγαζε η αντιπολίτευση πως υπάρχουν λεφτά και δεν ζητούσε εκλογές. Πουθενά δεν ζήσαμε τέτοια αναλγησία λαϊκισμού, όπως πέρυσι στην Ελλάδα», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Ο Α. Σαμαράς έστειλε σαφές μήνυμα κατά του όποιου φαινομένου αλαζονείας, τονίζοντας πως «την αλαζονεία και τα μισόλογα» τα έχει σιχαθεί ο λαός. Ζήτησε από τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος, καθαρές κουβέντες, συνέπεια και όχι ωραία λόγια για να δώσουν στον τόπο αυτό που χρειάζεται, «στέρεες βάσεις και ελπίδα».
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε ότι η απαλλαγή από το μνημόνιο αποτελεί μία συνεπή και συνειδητή θέση του κόμματος, προκειμένου να μην μείνει βυθισμένη η χώρα σε μία σκληρή περίοδο ύφεσης. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα έστειλε ένα ακόμη απαγορευτικό σήμα περί επικείμενης συμπόρευσης στην Ντόρα Μπακογιάννη. «Όσοι προσυπέγραψαν αυτή την πολιτικής (σ.σ μνημόνιο) να μην έχουν το θράσος να μιλάνε για τη Ν. Δ». Μίλησε επίσης και έφερε σαν παράδειγμα την κυβέρνηση Ερντογάν η οποία απάλλαξε την Τουρκία από το Δ.Ν.Τ μπαίνοντας σε τροχιά ανάπτυξης.

Δεσμεύσεις της «νέας»
Νέας Δημοκρατίας δια στόματος Α.Σαμαρά.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ, δεσμεύτηκε για την «κατάργηση του ασύλου παρανομιών στα πανεπιστήμια», και του μεταναστευτικού νόμου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Έστειλε, δε, αναφερόμενος στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σαφές μήνυμα στην Άγκυρα: «Σεβασμός των κανόνων διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και την Κύπρο»

Κυριαρχία στην κεντρική επιτροπή
Τα πρώτα αποτελέσματα από τις κάλπες για τη νέα Πολιτική Επιτροπή επιβεβαιώνουν την κυριαρχία του Προέδρου καθώς οι «φίλοι» του αποτελούν την πλειοψηφία στην Πολιτική Επιτροπή. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο νέο όργανο εξασφάλιζαν την εκλογή τους, μεταξύ άλλων, οι: Εμμ. Αγγελάκας, Φ. Αγαδάκος, Στεφ. Αγιάσογλου, Διαμ. Βαχτσιαβάνος, Γ. Βερναδάκης, Πατρ. Γεωργιάδης, Κατερίνα Παπακώστα, Θοδ. Δραβίλλας, Κων. Ζωντανός, Βασ. Κικίλιας, Χ. Κόκκινος, Χρ. Λαζαρίδης, Φ. Κρανιδώτης. Π. Λειβαδάς, Α. Γεροντόπουλος, Ι. Μανώλης, Δημ. Σταμάτης και Π. Σκανδαλάκης.

Ικανοποίηση Αβραμόπουλου
Ικανοποιημένος από τις εργασίες του 8ου Συνεδρίου του κόμματος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής. "Η ΝΔ βγαίνει και παλι μπροστά με δύναμη ενότητα και λόγο εκφράζοντας την κεντροδεξιά, εμείς είμαστε η αυθεντική έκφραση του φιλελευθερισμού" τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως "δίπλα μας είναι οι δυνάμεις της κοινωνίας και όχι τα συμφέροντα. Τελειώνουμε με αυτά. Το 8ο συνέδριό μας ήταν συνέδριο σταθμός στην ιστορία της κεντροδεξιάς. ηταν ένα συνέδριο πυξίδα για το μέλλον μας. Μια νέα περίοδος ανατέλλει με οδηγό τον Αντώνη Σαμαρά. Προχωράμε μπροστά με τη νέα μεταπολίτευση που οδηγεί στο μετασχηματισμό του κράτους. Η κοινωνία απαιτεί να κινηθούμε γρήγορα. Η κρίση του πολιτικού συστήματος άλλαξε τα κόμματα. Όλοι είμαστε στην πρώτη γραμμή", τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.
Σημειώνεται πάντως ότι η απόφαση Σαμαρά για ορισμό δύο και όχι ενός αντιπροέδρου θεωρείται από κομματικά στελέχη ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο «έτοιμο και δεδομένο» διάδοχο του, όταν έρθει η ώρα της επόμενης διαδοχής.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΑΠΟ
ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Ο Νομάρχης Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ευρυτανίας κ. Δημήτρης Χρυσικός, οι Πολιτευτές κ.κ. Σεραφείμ Λιάπη και Χρήστος Αβρανίτης, ο πρώην Βουλευτής κ. Δημοσθένης Τσιαμάκης, και οι κ.κ. Φώντας Οικονόμου, Σοφρώνης Σπύρος, Μάκκας Ευάγγελος και η κ. Παπαδή Αθηνά.

Με επιτυχία το ΤΟΥΡΝΟΥΑ «summer cup 2010» goal! για τους μικρούς μας φίλους


Συνέπεια, οργάνωση & επιτυχία ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του 8ου τουρνουά ποδοσφαίρου ακαδημιών που πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι από τις 22 έως στις 26 Ιουνίου 2010 και διοργανώθηκε επιτυχώς από την SPORT team υπό την αιγίδα της ΕΠΣ Αθηνών.
Με τη συμμετοχή συνολικά 950 παιδιών και 350 συνοδών και κηδεμόνων πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το τουρνουά «summer cup 2010». Στο τουρνουά έλαβαν μέρος 17 ακαδημίες, μεταξύ των οποίων και ΠΑΕ όπως του Ολυμπιακού και Καλλιθέας.
Οι ομάδες που συμμετείχαν ήταν Απόλλων Λάρισας, FAIR PLAY Ανθούσας, ΟΣΦΠ Αφιδνών, Εθνικός Παλλήνης, ΟΦ Χολαργού, Αστέας Βάρης, ΑΟ Ανθούπολης, ΦΟΙΒΟΣ Αργυρούπολης, Εθνικός Αστέρας, ΠΑΕ Ολυμπιακός Πειραιώς, ΑΣΒΠΑ Κένταυρος Βριλησσίων, ΓΣ Καισαριανής, ΠΑΕ Καλλιθέα, ΑΟ Βύρωνα, ΑΙΜΟΣ Αθηνών, Γαλαξίας Περιστερίου και Ακαδημία ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 2002.
Στο τουρνουά οι ομάδες που συμμετείχαν χωρίζονταν σε τμήματα. Στο Εφηβικό τμήμα (91,92,93,94) αγωνίστηκαν 8 ομάδες, στο Παιδικό (95,96) 12 ομάδες, στο Παμπαιδικό (97,98) 12 ομάδες, στο Τζούνιορ (99,00) 12 ομάδες και στο Προτζούνιορ (01,02) 4 ομάδες.
Η τελική κατάταξη των αποτελεσμάτων ανά τμήμα είναι οι εξής:
Εφηβικό (91,92,93,94)
Εθνικός Αστέρας
ΑΙΜΟΣ Αθηνών
ΓΣ Καισαριανής
FAIR PLAY
Παιδικό (95,96)
ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς
ΑΟ Ανθούπολης
ΑΟ Βύρωνας
FAIR PLAY
Παμπαιδικό (97,98)
ΓΣ Καισαριανής
Απόλλων Χαλανδρίου
Κένταυρος Βριλησσίων
ΟΦ Χολαργού
Τζούνιορ (99,00)
Απόλλων Χαλανδρίου
ΟΦ Χολαργού
ΦΟΙΒΟΣ Αργυρούπολης
ΟΣΦΠ Αφιδνών
Προτζούνιορ (01,02)
ΦΟΙΒΟΣ Αργυρούπολης
Ακαδημία ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 2002
Ακαδημία ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 2002
Την Παρασκευή 25 Ιουνίου έπεσε η αυλαία του τουρνουά ποδοσφαίρου στη κεντρική πλατεία με πολλά παιχνίδια και εκπλήξεις για τους μικρούς μας φίλους . Πλήθος πιτσιρικάδων συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία για να απολαύσει την τελετή λήξης του τουρνουά ποδοσφαίρου που διοργανώθηκε φέτος στο Καρπενήσι. Το ενδιαφέρον και τα βλέμματα του κόσμου συγκεντρώθηκαν στον Footballer Freestyler, που ήταν καλεσμένος από τους υπεύθυνους της διοργάνωσης του τουρνουά. Ο δεξιοτέχνης της στρογγυλής θεάς, ξεδίπλωσε το πλούσιο ταλέντο του κάνοντας πολλά κόλπα με την μπάλα εντυπωσιάζοντας μικρούς και μεγάλους. Οι υπεύθυνοι του τουρνουά προσκάλεσαν κοντά τους τα παιδιά και σε όποιο προσπαθούσε να κάνει κάποιο από τα κόλπα που έκανε ο διασκεδαστής δώριζαν ποδοσφαιρικές μπλούζες από γνωστές εθνικές ομάδες.
Αμέσως μετά παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Αθηνών κ. Πάνος Δημητρίου, ο Νομικός Σύμβουλος της ΕΠΣ κ. Νικόπουλος και ο Γ.Γ. κ. Παπαδόπουλος, παρουσία όλων των προπονητών αλλά και υπευθύνων των ομάδων. Η συνέντευξη ξεκίνησε με τον υπεύθυνο της εταιρείας κ. Κώστα Αλάσσα και έκλεισε με το διεθνή διαιτητή και συμπολίτης μας κ. Γιαννόπουλο.
Το Σάββατο 26 Ιουνίου στο Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων στους συμμετέχοντες, αλλά και στους πρώτους των κατηγοριών, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη διοργάνωση του τουρνουά στο Καρπενήσι.
Σκοπός του τουρνουά σύμφωνα με τους διοργανωτές είναι η εμπέδωση σχέσεων συναδέλφωσης, συνεργασίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και φίλαθλου πνεύματος μεταξύ των σωματείων, η καλλιέργεια και η εξύψωση του αθλήματος του ποδοσφαίρου και πάνω απ’ όλα η σωματική και πνευματική ανάπτυξη των νέων και η προσαρμογή τους στο φίλαθλο πνεύμα. Η εταιρεία SPORT team υπό την αιγίδα της ΕΠΣ Αθηνών διοργανώνει Τουρνουά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού, δίνοντας τη δυνατότητα στους αθλητές των ακαδημιών να αντιμετωπίσουν ομάδες αντίστοιχων ακαδημιών της Ελλάδος και του εξωτερικού, αποκτώντας μεγαλύτερη ποδοσφαιρική εμπειρία, καλλιεργώντας το αθλητικό πνεύμα και συγχρόνως διασκεδάζοντας. Το κορυφαίο αυτό αθλητικό γεγονός για τον τόπο μας, τελεί υπό την αιγίδα της ΕΠΣ Αθηνών, όπως προείπαμε, και διοργανώνεται από την γνωστή εταιρεία sport team, ενώ αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους υπευθύνους κ.κ. Κώστα Αλάσσα, Σάκη Μαρκόπουλο και Κώστα Ιψαργιάρη. Η Sport Team συνεχίζει το έργο της με τουρνουά που διοργανώνει στην Ύδρα, στην Πάρο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και της Ιταλίας.

Στη Σιβίστα το Πανευρυτανικό Αντάμωμα της ΟΕΣ


Με ψήφους 6-5 επιλέχτηκε η Σιβίστα για να πραγματοποιηθεί το ετήσιο Πανευρυτανικό Αντάμωμα που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων, έναντι της Σωτήρας Ανατολικής Φραγκίστας που ήταν η δεύτερη κατά προτίμηση τοποθεσία.
Στο συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στα Γραφεία της ΟΕΣ στην Αθήνα, κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να διεξαχθεί το Αντάμωμα της 25ης Ιουλίου 2010, στη Σιβίστα, ενώ το Συμβούλιο έκανε αποδεκτή την πρόταση του Συλλόγου Σιβιστιανών να αναλάβει τα έξοδα της δεξίωσης των Επισήμων.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην τοποθεσία της «Αγίας Μαρίνας» (φωτο) όπου κάθε χρόνο διεξάγεται και το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου.

Με επιτυχία το 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Σε ρυθμούς λεβέντικους – Ελληνικούς


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και Λαϊκής Τέχνης που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου το Διήμερο 25 και 26 Ιουνίου 2010.
Η έναρξη του φεστιβάλ έγινε την Παρασκευή το απόγευμα στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Καρπενησίου. Την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ το χορευτικό του Συλλόγου παρουσίασε χορούς από διαφορετικά μέρη της Ελλάδος, όπως από τη Θεσσαλία, Μακεδονία, Αιγαίο και Αν. Ρωμυλία.
Την δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, παρουσιάστηκαν χοροί της Μακεδονίας από το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρυζιών του Δήμου Αξιούπολης Νομού Κιλκίς και από το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκουλάδικου Δήμου Αλυκών Ζακύνθου "Ο Ερωτόκριτος".
Το φεστιβάλ έκλεισε με τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου υπό την διεύθυνση του μουσικού κ. Αναστάσιου Ηλιόπουλου. Άπαντες έδωσαν ραντεβού για του χρόνου, για το 3ου φεστιβάλ, μια εκδήλωση, που όλα δείχνουν ότι πάει να γίνει θεσμός.
Αξίζουν συγχαρητήρια στον ακούραστο Πρόεδρο του Συλλόγου Σπύρο αλλά και σε όλους τους συντελεστές αυτής της σπουδαίας προσπάθειας, που γίνεται από ανθρώπους που δίνουν ξεχωριστό αγώνα για την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, σε πολύ δύσκολες εποχές....

Υπό κατάρρευση ο Βυζαντινός Ναός του Σωτήρα στην Ανατ. Φραγκίστα Εγκληματική αδιαφορία από τους αρμόδιους


Δυστυχώς άλλο ένα σπουδαίο Βυζαντινό Μνημείο του τόπου μας, ο ιστορικός Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, που δεσπόζει στην ομώνυμη περιοχή της Ανατολικής Φραγκίστας, αν δεν γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στους επόμενους δυο μήνες ή έστω πριν αρχίσει ο χειμώνας, κινδυνεύει να καταρρεύσει. Ο σημερινός Ιερός Ναός του Σωτήρος είναι το µόνο που απέμεινε στην παραδείσια τοποθεσία ΣΩΤΗΡΑ από το παλιό συγκρότημα του άλλοτε πλούσιου Μοναστηριού. Πρόκειται περί αξιόλογου Χριστιανικού μνημείου που ανακαινίσθηκε το 1725 αρχιερατεύοντος του Επισκόπου Λιτζάς και Αγράφων Διονυσίου του Χίου. Ο Ιερός Ναός είναι χτισμένος σε ρυθμό Ζακυνθινού τύπου τρίκογχος σταυρεπίστεγος µε νάρθηκα και λιθόκτιστο κλειστό τρούλο. Έχει μήκος 10 μέτρα πλάτος 5µ και ύψος 5 μέτρα. Το συνολικό εμβαδόν του είναι επομένως 50 τ.µ. Οι τοίχοι είναι λιθόκτιστοι και το πάχος τους είναι 0,60µ. Το εσωτερικό του Ναού είναι αγιογραφημένο σε κάθε του σημείο µε ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες βυζαντινότροπης τέχνης, από άγνωστο αγιογράφο που πιθανολογείται να ήταν μοναχός της Ιεράς Μονής το 1732, εποχή κατά την οποία επίσκοπος Λιτζάς και Αγράφων ήταν ο Διονύσιος ο εξ Ιωαννίνων.
Παρότι το έργο “Συντήρηση και αποκατάσταση ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος”, στην Ανατολική Φραγκίστα, προϋπολογισμού 350.000 €, ήταν στα προτεινόμενα έργα του Προγράμματος ΠΙΝΔΟΣ με φορέα υλοποίησης την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευρυτανίας, που προκήρυξε μάλιστα και την δημοπράτησή του, μέχρι στιγμής δεν έγινε απολύτως τίποτε. Να υπενθυμίσουμε ότι κατά την συνεδρίαση της 9ης Επιτροπής του Προγράμματος, ΠΙΝΔΟΣ, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ευρυτάνα Θανάση Μπούρα τότε Υφυπουργού Οικονομικών, το εν λόγω έργο ήταν μεταξύ των 7 μεγάλων έργων για την Ευρυτανία συνολικού προϋπολογισμού 2.331.750,60 ευρώ. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι τον περασμένο Μάρτιο που έγιναν οι προτάσεις για έργα μέσου του ΕΣΠΑ, από τους Δήμους της Ευρυτανίας, το εν λόγω έργο δεν προτάθηκε ούτε από τον Δήμο Φραγκίστας, που πρότεινε άλλα έργα, όπως: «Κατασκευή γηπέδων 5Χ5 Δήμου Φραγκίστας 675.000,00 ευρώ Βελτιώσεις γηπέδων ποδοσφαίρου στα ΔΔ Παλαιοκατούνας – Ανατ. Φραγκίστας – Δυτικής Φραγκίστας 150.000,00 ευρώ. Ανάπλαση ανάδειξη Κεντρικών Πλατειών ΔΔ Παλαιοκατούνας 600.000,00 ευρώ Αναβάθμιση – Ανάπλαση οικιστικών περιοχών ΤΔ Δήμου Φραγκίστας 218.500,00 ευρώ. Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας ΤΔ Δήμου Φραγκίστας 570.000,00 ευρώ Κατασκευή Τεχνικού και αποκατάσταση οδοστρώματος οικισμού Τσούκας Δήμου Φραγκίστας 106.000,00 ευρώ». Αντίθετα ο Δήμος Φουρνάς από τα βασικότερα έργα που πρότεινε να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ ήταν: «Συντήρηση Ιστορικών Αντικειμένων της Εκκλησιαστικής Συλλογής Αγίου Νικολάου Κορίτσας και ρύθμιση περιβαλλοντικών συνθηκών και αποθήκευσης 250.000,00 ευρώ. Συντήρηση Τοιχογραφιών Ι. Μ. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Βράχας και ρύθμιση περιβαλλοντικών συνθηκών και αποθήκευσης 350.000,00 ευρώ».
Το τελευταίο διάστημα με ενέργειες του Εκκλ. Συμβουλίου, τον Βυζαντινό Ναό του ΣΩΤΗΡΑ, επισκέφτηκε ειδικός συντηρητής Μνημείων από την Αθήνα και προέβη στην σύνταξη σχετικής τεχνικής και οικονομικής έκθεσης, για την εκπόνηση μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης του Καθολικού της Ι.Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αν.Φραγκίστας Ευρυτανίας (Αναστήλωση - αρχιτεκτονική και στατική μελέτη). Η εν λόγω μελέτη θα συνταχθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές Μελετών του Υπουργείου Πολιτισμού και τις διεθνείς αρχές αναστηλώσεων που έχουν κυρωθεί με Νόμο από το Ελληνικό Κράτος, και θα υποβληθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες για έγκριση.
Ειδικότερα θα περιλαμβάνει:
1.Την αποκατάσταση και την κατά, το δυνατόν, διατήρηση και ενίσχυση του υπάρχοντος δομικού συστήματος της λιθοδομής καθώς και των ξύλινων προσαρτημάτων (ξυλοδεσιές).
2.Τη βελτίωση της σεισμικής συμπεριφοράς του Μνημείου με την αποκατάσταση των ρηγματώσεων στη θολοδομία και στους περιμετρικούς τοίχους.
3.Την επιλογή κατάλληλων επεμβάσεων που θα εξασφαλίζουν την τήρηση των αναστηλωτικών αρχών (αναστρεψιμότητα, διακριτότητα κλπ).
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, για την χρηματοδότηση της μελέτης γίνονται προσπάθειες από την πλευρά του Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Ηλία Καρανίκα, οι οποίες βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Στη Σιβίστα το Πανευρυτανικό Αντάμωμα της ΟΕΣ

Με ψήφους 6-5 επιλέχτηκε η Σιβίστα για να πραγματοποιηθεί το ετήσιο Πανευρυτανικό Αντάμωμα που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων, έναντι της Σωτήρας Ανατολικής Φραγκίστας που ήταν η δεύτερη κατά προτίμηση τοποθεσία.
Στο συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στα Γραφεία της ΟΕΣ στην Αθήνα, κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να διεξαχθεί το Αντάμωμα της 25ης Ιουλίου 2010, στη Σιβίστα, ενώ το Συμβούλιο έκανε αποδεκτή την πρόταση του Συλλόγου Σιβιστιανών να αναλάβει τα έξοδα της δεξίωσης των Επισήμων.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην τοποθεσία της «Αγίας Μαρίνας» (φωτο) όπου κάθε χρόνο διεξάγεται και το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου.

Υπό κατάρρευση ο Βυζαντινός Ναός του Σωτήρα στην Ανατ. Φραγκίστα Εγκληματική αδιαφορία από τους αρμόδιους

Δυστυχώς άλλο ένα σπουδαίο Βυζαντινό Μνημείο του τόπου μας, ο ιστορικός Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, που δεσπόζει στην ομώνυμη περιοχή της Ανατολικής Φραγκίστας, αν δεν γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στους επόμενους δυο μήνες ή έστω πριν αρχίσει ο χειμώνας, κινδυνεύει να καταρρεύσει. Ο σημερινός Ιερός Ναός του Σωτήρος είναι το µόνο που απέμεινε στην παραδείσια τοποθεσία ΣΩΤΗΡΑ από το παλιό συγκρότημα του άλλοτε πλούσιου Μοναστηριού. Πρόκειται περί αξιόλογου Χριστιανικού μνημείου που ανακαινίσθηκε το 1725 αρχιερατεύοντος του Επισκόπου Λιτζάς και Αγράφων Διονυσίου του Χίου. Ο Ιερός Ναός είναι χτισμένος σε ρυθμό Ζακυνθινού τύπου τρίκογχος σταυρεπίστεγος µε νάρθηκα και λιθόκτιστο κλειστό τρούλο. Έχει μήκος 10 μέτρα πλάτος 5µ και ύψος 5 μέτρα. Το συνολικό εμβαδόν του είναι επομένως 50 τ.µ. Οι τοίχοι είναι λιθόκτιστοι και το πάχος τους είναι 0,60µ. Το εσωτερικό του Ναού είναι αγιογραφημένο σε κάθε του σημείο µε ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες βυζαντινότροπης τέχνης, από άγνωστο αγιογράφο που πιθανολογείται να ήταν μοναχός της Ιεράς Μονής το 1732, εποχή κατά την οποία επίσκοπος Λιτζάς και Αγράφων ήταν ο Διονύσιος ο εξ Ιωαννίνων.
Παρότι το έργο “Συντήρηση και αποκατάσταση ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος”, στην Ανατολική Φραγκίστα, προϋπολογισμού 350.000 €, ήταν στα προτεινόμενα έργα του Προγράμματος ΠΙΝΔΟΣ με φορέα υλοποίησης την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευρυτανίας, που προκήρυξε μάλιστα και την δημοπράτησή του, μέχρι στιγμής δεν έγινε απολύτως τίποτε. Να υπενθυμίσουμε ότι κατά την συνεδρίαση της 9ης Επιτροπής του Προγράμματος, ΠΙΝΔΟΣ, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ευρυτάνα Θανάση Μπούρα τότε Υφυπουργού Οικονομικών, το εν λόγω έργο ήταν μεταξύ των 7 μεγάλων έργων για την Ευρυτανία συνολικού προϋπολογισμού 2.331.750,60 ευρώ. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι τον περασμένο Μάρτιο που έγιναν οι προτάσεις για έργα μέσου του ΕΣΠΑ, από τους Δήμους της Ευρυτανίας, το εν λόγω έργο δεν προτάθηκε ούτε από τον Δήμο Φραγκίστας, που πρότεινε άλλα έργα, όπως: «Κατασκευή γηπέδων 5Χ5 Δήμου Φραγκίστας 675.000,00 ευρώ Βελτιώσεις γηπέδων ποδοσφαίρου στα ΔΔ Παλαιοκατούνας – Ανατ. Φραγκίστας – Δυτικής Φραγκίστας 150.000,00 ευρώ. Ανάπλαση ανάδειξη Κεντρικών Πλατειών ΔΔ Παλαιοκατούνας 600.000,00 ευρώ Αναβάθμιση – Ανάπλαση οικιστικών περιοχών ΤΔ Δήμου Φραγκίστας 218.500,00 ευρώ. Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας ΤΔ Δήμου Φραγκίστας 570.000,00 ευρώ Κατασκευή Τεχνικού και αποκατάσταση οδοστρώματος οικισμού Τσούκας Δήμου Φραγκίστας 106.000,00 ευρώ». Αντίθετα ο Δήμος Φουρνάς από τα βασικότερα έργα που πρότεινε να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ ήταν: «Συντήρηση Ιστορικών Αντικειμένων της Εκκλησιαστικής Συλλογής Αγίου Νικολάου Κορίτσας και ρύθμιση περιβαλλοντικών συνθηκών και αποθήκευσης 250.000,00 ευρώ. Συντήρηση Τοιχογραφιών Ι. Μ. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Βράχας και ρύθμιση περιβαλλοντικών συνθηκών και αποθήκευσης 350.000,00 ευρώ».
Το τελευταίο διάστημα με ενέργειες του Εκκλ. Συμβουλίου, τον Βυζαντινό Ναό του ΣΩΤΗΡΑ, επισκέφτηκε ειδικός συντηρητής Μνημείων από την Αθήνα και προέβη στην σύνταξη σχετικής τεχνικής και οικονομικής έκθεσης, για την εκπόνηση μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης του Καθολικού της Ι.Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αν.Φραγκίστας Ευρυτανίας (Αναστήλωση - αρχιτεκτονική και στατική μελέτη). Η εν λόγω μελέτη θα συνταχθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές Μελετών του Υπουργείου Πολιτισμού και τις διεθνείς αρχές αναστηλώσεων που έχουν κυρωθεί με Νόμο από το Ελληνικό Κράτος, και θα υποβληθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες για έγκριση.
Ειδικότερα θα περιλαμβάνει:
1.Την αποκατάσταση και την κατά, το δυνατόν, διατήρηση και ενίσχυση του υπάρχοντος δομικού συστήματος της λιθοδομής καθώς και των ξύλινων προσαρτημάτων (ξυλοδεσιές).
2.Τη βελτίωση της σεισμικής συμπεριφοράς του Μνημείου με την αποκατάσταση των ρηγματώσεων στη θολοδομία και στους περιμετρικούς τοίχους.
3.Την επιλογή κατάλληλων επεμβάσεων που θα εξασφαλίζουν την τήρηση των αναστηλωτικών αρχών (αναστρεψιμότητα, διακριτότητα κλπ).
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, για την χρηματοδότηση της μελέτης γίνονται προσπάθειες από την πλευρά του Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Ηλία Καρανίκα, οι οποίες βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο.