Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Εκδηλώσεις από το Σύλλογο Μεγαλοχωριτών «Η Αγία Παρασκευή»

Για ακόμη μια χρονιά η Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Μεγαλοχωριτών «Η Αγία Παρασκευή» διοργανώνουν την Πολιτιστική Εβδομάδα στο Μεγάλο Χωριό, με εκδηλώσεις στο Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο, αλλά και με συνάντηση των μαθητριών της Οικοκυρικής Σχολής του Μεγάλου Χωριού.
Συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις έχουν ως εξής:
Η Πρόεδρος Μαίρη Καλλιάνη και τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Εβδομάδας 2010, προσκαλούν όλους τους Ευρυτάνες να τιμήσετε με την παρουσία τους, την Κυριακή 8 Αυγούστου και ώρα 10:30, στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας (Αίθουσα Εκδηλώσεων του Λαογραφικού Μουσείου) τις εκδηλώσεις Εγκαίνια-Ξενάγηση στο ανακαινισμένο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο μας.
Παρουσίαση της έκδοσης βιβλίου του Συνδέσμου από τη δημοσιογράφο κυρία Κική Τριανταφύλλη.
Θα προηγηθεί δεξίωση στον προαύλιο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου.
Την επομένη, θα πραγματοποιηθεί η 1η συνάντηση μαθητριών της Οικοκυρικής Σχολής του Μεγάλου Χωριού.
Την Δευτέρα 9 Αυγούστου και ώρα 6.30 μ μ στην αίθουσα του λαογραφικών Μουσείου την 1η συνάντηση των μαθητριών που φοίτησαν στην Οικοκυρική Σχολή του Μεγάλου Χωριού Ευρυτανίας.
Τηλέφωνα για πληροφορίες 6948295141 και 6945858582

Ρέστα απ΄ τον Νομάρχη

Δημοπρατούνται 7 σημαντικά έργα στις αρχές Αυγούστου και έπεται συνέχεια


Με συντονισμένες κινήσεις και ενέργειες του Κώστα Κοντογεώργου δημοπρατούνται το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου 7 σημαντικά έργα ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ του τεχνικού προγράμματος της Ν. Α. Ευρυτανίας που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Λίγους μόνο μήνες πριν ολοκληρωθεί η πολύχρονη παρουσία του Νομάρχη στο Νομαρχιακό θώκο, ο Κώστας Κοντογεώργος έδωσε «ρέστα» προκειμένου να πετύχει την χρηματοδότηση 34 σημαντικών έργων που θα βελτιώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα το υπάρχων οδικό δίκτυο του Νομού μας.
Τα έργα που δημοπρατούνται στις 5 και 12 Αυγούστου 2010 είναι τα εξής:
1. Υποθεμελίωση βάθρου γέφυρας Καραβασαρά προϋπολογισμού 30.000,000 ΕΥΡΩ με υπάρχουσα πίστωση 30.000,00 ΕΥΡΩ.
2. Συντήρηση ασφαλτοτάπητα Δ. Φραγκίστα-Κρυονέρι και Κεράσοβο-Κρέντη-Βούλπη προϋπολογισμού 170.000,000 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 120.000,00 ΕΥΡΩ.
3. Αποκατάσταση τεχνικών και βλαβών στον οδικό άξονα Φουρνα-Κλειστός
και Φουρνα-Βράχα προϋπολογισμού 200.000,000 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα
πίστωση 150.000,00 ΕΥΡΩ.
4. Αποκατάσταση βλαβών οδικού δικτύου Παλαιοκατούνα-Βούλπη
προϋπολογισμού 100.000,000 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 70.000,00
ΕΥΡΩ.
5. Συντήρηση ασφαλτοτάπητα Νέο Μικρό Χωριό-Παλαιό Μικρό Χωριό και Κλαυσίο-Ανιάδα προϋπολογισμού 180.000,000 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 1540.000,00 ΕΥΡΩ.
6. Αποκατάσταση βλαβών στον οδικό άξονα Βίνιανη-Δάνφη προϋπολογισμού 140.000,000 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 100.000,00 ΕΥΡΩ.
7. Αποκατάσταση βλαβών στον οδικό άξονα Προφήτης Ηλίας-Αγία Τριάδα-
Δομιανοί και Αγία Τριάδα-Χόχλια προϋπολογισμού 120.000,000 ΕΥΡΩ, με
υπάρχουσα πίστωση 100.000,00 ΕΥΡΩ.

Περισσότερα στοιχεία για τη δημοπράτηση κάθε έργου θα δίνονται από τη Τεχνική Διεύθυνση της Ν.Α. Ευρυτανίας (Κατσαντώνη 2 – Καρπενήσι – τηλ. 2237080231) και στις αντίστοιχες ανακοινώσεις που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο του ΕΠ.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΓΙΑ 9ο ΧΡΟΝΟ

Ήταν το πρωινό της 10ης Ιουλίου του 2002, όταν ο ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ ξεκίναγε το ταξίδι του στον μαγικό κόσμο της τοπικής ενημέρωσης.
Από τότε πέρασαν 8 χρόνια συνεχούς και επίπονης εβδομαδιαίας εργασίας και ο Ε.Π. σιγά- σιγά ενηλικιώθηκε και καθιερώθηκε στη συνείδηση των αναγνωστών του. Παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε όλα αυτά τα χρόνια, συνεχίσαμε, αντέξαμε, παλέψαμε και σήμερα αισθανόμαστε την ανάγκη να σας κοιτάξουμε στα μάτια και να σας πούμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Η αποδοχή του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ από τους απανταχού Ευρυτάνες και όχι μόνο μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε ακόμα πιο εμπεριστατωμένα το δύσκολο έργο μας, ευελπιστώντας να γίνει η εφημερίδα μας, η εφημερίδα ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ.
Κάθε προσπάθεια μας αποσκοπεί στο να παραμείνει ο ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ ένα πνευματικό βήμα ανοικτό στο πλατύ κοινό. Μια εφημερίδα που θα σμίγει την τοπική κοινωνία και θα την φέρνει πιο κοντά στην παράδοση και την κληρονομιά του τόπου μας. Η εμπιστοσύνη και η εκτίμηση του αναγνωστικού κοινού, μας ενδυναμώνει και μας δίνει μεγάλο κουράγιο σ’ αυτό το τόσο δύσκολο ταξίδι.
Αγαπητά αδέλφια, φίλες και φίλοι αναγνώστες, σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την κοινωνία μας, εμείς δεν θα το βάλουμε κάτω, αλλά θα συνεχίσουμε να κουβαλάμε παντού, όπου χτυπάει Ευρυτανική καρδιά, και όχι μόνο, τις πνευματικές πραμάτειες του ευλογημένου τόπου μας, όπως τις ξεθάφτουν με την ιστορική μνήμη και τις σοδιάζουν στις σελίδες του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ οι άξιοι συνεργάτες μας.
Για άλλη μια φορά σας ευχαριστούμε που βρίσκεστε δίπλα μας.
Ενημερωθείτε κάθε μέρα για ότι συμβαίνει στην Ευρυτανία στο www.evrytanikospalmos.blogspot.com

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
Βάσω Φεγγούλη

Το ΝΑΙ και το ΟΧΙ του Γιάννη Σταμάτη


Γιατί «άδειασε» την Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ο Δήμαρχος Δομνίστας

Δεν δέχτηκε τελικά να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Καρπενησίου στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου ο Γιάννης Σταμάτης, παρά την πρόταση της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ, Ευρυτανίας, με ψήφους 6-3, που κατατέθηκε και έγινε εν μέρει αποδεκτή από την Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφιοτήτων να είναι αυτός που θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου του κυβερνώντος κόμματος στον διευρυμένο πλέον Δήμο Καρπενησίου.
Ο Γιάννης Σταμάτης, με επιστολή στις 12 Ιουλίου στην Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας, γνωστοποίησε την «παραίτησή» του από την θέση του υποψηφίου Δημάρχου, επικαλούμενος σοβαρούς προσωπικούς, οικογενειακούς λόγους.
Η εξέλιξη αυτή είναι γεγονός ότι αλλάζει κατά πολύ το όλο τοπίο για τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στην ευρυτανική πρωτεύουσα. Γιατί όμως ο Γιάννης Σταμάτης «άδειασε» κυριολεκτικά την Νομαρχιακή Επιτροπή; Τι ήταν αυτό που τον οδήγησε σε αυτή την απόφαση;
Κορυφαία στελέχη του Κινήματος στο Νομό, λένε ότι η κίνηση του Γιάννη Σταμάτη ήταν τουλάχιστον πολιτικά άστοχη, γιατί ο Δήμαρχος Δομνίστας με την παραίτησή του αυτή, γνώρισε την πρώτη ουσιαστικά πολιτική του ήττα στην πολύχρονη παρουσία του στην Τ.Α, καθότι στις μέχρι τώρα «αναμετρήσεις» έβγαινε Δήμαρχος χωρίς αντίπαλο.
Βέβαια αρκετοί είναι και εκείνοι που ισχυρίζονται ότι ο κ. Σταμάτης έκανε πίσω, φοβούμενος ότι δεν θα τα κατάφερνε στο τεστ «κοπώσεως» στο οποίο θα τον υπέβαλλαν και έτσι προτίμησε να μην μπει σε αυτή την «μάχη».
Άσχημη ωστόσο εντύπωση προκάλεσε η στάση του Δημάρχου Δομνίστας, με τα όσα είπε στην ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ «Εάν πιστεύει ο κόσμος ότι μπορώ να προσφέρω (ως υποψήφιος Δήμαρχος Καρ/σίου) τότε θα είμαι ο τελευταίος που θα το αρνηθώ». Δυστυχώς ο κ. Σταμάτης, άλλα δήλωνε στην εφημερίδα το Σάββατο 10 Ιουλίου που παραχώρησε την συνέντευξη και άλλα έπραξε την Δευτέρα το μεσημέρι. Τι μεσολάβησε λοιπόν αυτές τις δυο μέρες και ο Γιάννης Σταμάτης έκανε πίσω; Μήπως έλαβε κάποιο μήνυμα από τον κόσμο, ότι δεν μπορεί να προσφέρει από αυτό το μετερίζι και παραιτήθηκε ή μήπως κατάλαβε ότι άλλο είναι ο κυρίαρχος λαός του ΠΑΣΟΚ και άλλο τα κομματικά όργανα.
Από την άλλη μεριά στη ΝΕ υπάρχει έντονος προβληματισμός για το «άδειασμα» του Σταμάτη. Το όλο σκηνικό φαίνεται πως στοίχησε πολύ και κυρίως σε εκείνους που έδωσαν «μάχη» να προταθεί ο Σταμάτης αντί του Καραμπά, ο οποίος είχε αυτοπροταθεί στις διαδικασίες που προηγήθηκαν, εν αντιθέσει με τον Δήμαρχο Δομνίστας που ετεροπροτάθηκε.

Πάντως παρά τα θρυλούμενα ότι η ΝΕ ΠΑΣΟΚ για το τόσο πολύ σημαντικό αυτό θέμα θα συνεδρίαζε προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος αλλά και οι αυτοδιοικητικοί που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, μέχρι στιγμής δεν έγινε καμία κίνηση, γεγονός που επιβεβαιώνει όλους εκείνους που ισχυρίζονται ότι στην ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας το τελευταίο διάστημα έχει χαθεί το τόπι.
Εν κατακλείδι θεωρούμε ότι από την υπόθεση αυτή κάποιοι θα ωφεληθούν πολιτικά, με πρώτο εξ αυτών τον νυν Δήμαρχο Καρπενησίου Βασίλη Καραμπά που κράτησε σοβαρότατη στάση η οποία ήδη έχει εκτιμηθεί θετικά. Καλά πληροφορημένες πηγές όμως αναφέρουν ότι από την υπόθεση αυτή, πολιτικό όφελος έχει και άλλο πολιτικό πρόσωπο του Νομού μας, που εδώ και καιρό καλοβλέπει τον Δημαρχιακό θώκο περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να παρέμβει.
Τα γεγονότα τρέχουν και εμείς είμαστε εδώ να σας ενημερώνουμε, όπως αυτά καταγράφονται μέρα με την μέρα.

Ο Δημήτρης Βελαέτης Πρόεδρος στον Απεραντιακό

για μια καλή πορεία στα σαλόνια της Δ΄ Εθνικής

Ανοιχτή επιστολή του Δ.Σ. προς όλα τα ποδοσφαιρικά Σωματεία της Ευρυτανίας για στήριξη των πρωταθλητών

Με τον ευρυτάνα επιχειρηματία Δημήτρη Βελαέτη στο τιμόνι, όπως γράψαμε και στο προηγούμενο φύλλο μας, θα πραγματοποιήσει το παρθενικό του ταξίδι στην Δ΄ Εθνική ο πρωταθλητής Ευρυτανίας Απεραντιακός.
Στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα εξελέγη το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου με την παρακάτω σύνθεση:
Πρόεδρος: Βελαέτης Δημήτριος Αντιπρόεδρος: Ζαρμακούπης Νικόλαος Γεν. Γραμματέας: Τσιαμάκης Κοσμάς Ταμίας: Κατσιάδας Γεώργιος Ειδικός Γραμματέας: Ζαρμακούπης Αλκιβιάδης Σύμβουλος: Τάτσης Δημήτριος Σύμβουλος: Κατσίκης Χριστόφορος Γενικός Αρχηγός: Κατσίκης Βασίλειος
Μεταξύ των σημαντικότερων θεμάτων που απασχόλησαν το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο, ήταν η αποστολή Επιστολής προς όλα τα Ευρυτανικά Σωματεία (ακολουθεί παρακάτω) για έμπρακτη υποστήριξη, «υποστήριξη που όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή «που πάντα είχε μέχρι σήμερα όποια ομάδα μας εκπροσωπούσε στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα».
Στις επόμενες μέρες αναμένονται εξελίξεις τόσο στο θέμα του προπονητή όσο και σε αυτό των μεταγραφών.

ΠΡΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Σχετικά με τη συμμετοχή της ομάδας μας στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής κατηγορίας για την περίοδο 2010-2011, ζητάμε τη βοήθειά σας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εκπροσωπήσουμε το Νομό όσο το δυνατόν καλύτερα. Όπως άλλωστε όλοι μας γνωρίζουμε, είναι σχεδόν αδύνατο για όποια ομάδα του Νομού μας να συμμετάσχει στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα, χωρίς την αρωγή των υπολοίπων ομάδων του Νομού. Ο μικρός αριθμός των Ποδοσφαιρικών Σωματείων που μετέχουν στο πρωτάθλημα του Νομού μας, δημιουργεί μια πολύ μικρή βάση ποδοσφαιριστών που μπορούν επάξια να βοηθήσουν την εκάστοτε ομάδα, που μας αντιπροσωπεύει στο Πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής. Εξάλλου για να μετακινηθεί ο οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής χρειάζεται και η συναίνεση του Σωματείου στο οποίο ανήκει. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε την έμπρακτη υποστήριξή σας «υποστήριξη που άλλωστε πάντα είχε μέχρι σήμερα όποια ομάδα μας εκπροσωπούσε στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα».

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Ένα μικρό Μουσείο στο Αθλητικό Κέντρο! Εμπνευστής και δημιουργός, ο εκπαιδευτικός Παναγιώτης Παπαδημητρίου


Ένα υπέροχο, μικρό λαογραφικό Μουσείο, έχει δημιουργήσει σε αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου Καρπενησίου, ο υπεύθυνος του Α.Κ. κ. Παναγιώτης Παπαδημητρίου.
Ο γνωστός εκπαιδευτικός και λάτρης της ελληνικής παράδοσης, με πολύ κόπο και μεράκι, συγκέντρωσε διάφορα παλαιά αντικείμενα, προκειμένου να τα συντηρήσει και να τα προφυλάξει από την φθορά, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στον κάθε επισκέπτη να πληροφορηθεί δια μέσω αυτών για τον τρόπο ζωής των γονέων και προγόνων μας, πριν πολλά χρόνια.
Στο μικρό αυτό Μουσείο που στεγάζεται όπως προαναφέραμε σε μία αίθουσα του Αθλητικού Κέντρο Καρπενησίου, υπάρχουν εργαλεία που χρησιμοποιούνταν για την καλλιέργεια της γης, παλαιά όπλα, τρεις πολύγραφοι, εργαλεία οδοντιατρικής καθώς και σκεύη που χρησιμοποιούνταν για εργασίες μέσα και έξω από το σπίτι. Επίσης το Μουσείο φιλοξενεί πολλά και σπάνια αντικείμενα λαογραφίας αλλά και βιβλιοθήκη στην οποία μεταξύ των άλλων υπάρχει και μία σπάνια εγκυκλοπαίδεια χημείας σε ξένη γλώσσα, έκδοσης του 1929.
Όλα τα εκθέματα τα συγκέντρωσε ο κ. Παπαδημητρίου ενώ τα περισσότερα από αυτά ήταν του οικογενειακού του περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα τα παλαιά εργαλεία οδοντιατρικής που απέκτησε ο κ. Παναγιώτης από τον πεθερό του, που τα χρησιμοποιούσε για την θεραπεία των ασθενών του, καθότι ήταν στην εποχή του ο πρακτικός οδοντίατρος της περιοχής.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον κ. Παπαδημητρίου που δημιούργησε στον χώρο αυτό του Αθλητικού κέντρου μία μοναδική μηχανή του χρόνου. Όποιος μπαίνει στην αίθουσα αισθάνεται πραγματικά ότι μεταφέρεται σε μία άλλη εποχή τελείως διαφορετική από αυτή που ζούμε σήμερα !!!
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΕΓΓΟΥΛΗ

Σε όσους γάμους κι αν επήγα τέτοια νιόγαμπρα δεν είδα “Κάηκε” το πελεκούδι στο Γάμο του Θανάση Μάκκα και της Τριανταφυλλιάς Κολοκύθα στην Κρέντη


Η Κρέντη από χρόνια τώρα φημίζεται ως το χωριό εκείνο της Ευρυτανίας που γίνονται οι καλύτεροι γάμοι και τα καλύτερα γαμήλια τραπέζια. Γάμος στην Κρέντη σημαίνει χαρά για όλο το χωριό, για όλους τους συγχωριανούς , οι οποίοι, άνδρες και γυναίκες, συμμετέχουν ενεργά σε όλο το γιορτάσι που κρατάει ουσιαστικά 3 μέρες.
Αν ο Γάμος έχει προγραμματιστεί να γίνει Σάββατο, από το πρωί της Παρασκευής όλο το χωριό και όταν λέμε όλο το εννοούμε, στην κυριολεξία βρίσκεται στο πόδι.
Από πολύ νωρίς οι άνδρες θα καταπιαστούν με το σφάξιμο των αμνοεριφίων που θα «θυσιαστούν» για τα νιόγαμπρα. Μέχρι να φτιαχτούν τα σφαχτά – γύρω στα 40 ζωντανά χρειάζονται για κάθε Γάμο στην Κρέντη– για σούβλισμα, ετοιμάζονται τα κάρβουνα για το ψήσιμο, στην μεγάλη ψησταριά που κατασκεύασε ο Δήμος και βρίσκεται στην άκρη του χωριού.
Το ίδιο χρονικό διάστημα οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα κοκορέτσια και τις νοστιμότατες πίτες για τον κόσμο που θα βρεθεί στο χώρο της ψησταριάς αλλά και για το γαμήλιο τραπέζι.
Στο σπίτι του γαμπρού ή της νύφης, οι οικογενείς ετοιμάζουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες έτσι ώστε ανήμερα του γάμου να είναι όλα έτοιμα.
Μετά το μεσημέρι και αφού οι «ειδικοί» δώσουν το ΟΚ για να μπουν τα σουβλισμένα σφαχτά στην μεγάλη ψησταριά, οι περισσότεροι χωριανοί μετακινούνται εκεί για να βοηθήσουν στο ψήσιμο, με εναλλάξ σύστημα.
Όσο περνάει η ώρα ο χώρος αυτός γεμίζει από κόσμο και όταν καλοβραδιάσει 3-4 γυναίκες μοιράζουν στον κόσμο μερίδες λαχταριστό κοκορέτσι, τυρί ντόπιο και κρασάκι σκέτο ανάμα, ενώ ταυτόχρονα όποιος έχει κέφι ρίχνει και καμιά στροφή παρέα με τους μελλόνυμφους που επισκέπτονται την ψησταριά για να πάρουν ευχές από τον κόσμο που βρίσκεται εκεί.
Αργά τα μεσάνυχτα και αφού τα ψητά κριθούν έτοιμα για «λιάνισμα», βγαίνουν από την ψησταριά και μεταφέρονται στο χώρο του παλιού σχολείου όπου την επομένη το πρωί θα κοπούν σε για να μπουν στα μπολ που θα σερβιριστούν στη γαμήλια τράπεζα.
Ανήμερα του Γάμου στο σπίτι ή στα σπίτια των μελλονύμφων ετοιμάζονται ο γαμπρός και η νύφη για την μεγάλη και ευλογημένη στιγμή του γάμου.
Κομμωτές και κομμώτριες ξεδιπλώνουν την τέχνη τους έτσι ώστε να κάνουν όσο πιο όμορφους γίνεται τον Γαμπρό και την νύφη αλλά και άλλους συγγενείς.
Στο σπίτι του γαμπρού, λίγο πριν το γάμο, γίνεται το ξύρισμα και το ντύσιμο του γαμπρού με το γαμπριάτικο κουστούμι – κάπως έτσι βγήκε η λαϊκή ρήση που λέει «στο τέλος ξυρίζουν τον Γαμπρό» και στο αντίστοιχο της νύφης λαμβάνει χώρα το τελετουργικό του ντυσίματος του νυφικού και προς το τέλος η σχετική διαδικασία με τα παπούτσια που φέρνουν συγγενείς του γαμπρού και τα οποία πάντα είναι μεγαλύτερα και δεν ταιριάζουν στο πόδι της νύφης, αν πρώτα δεν μπει ένα μάτσο από χαρτονομίσματαμέσα σε αυτά.
Κάτι ανάλογο έγινε και το περασμένο Σάββατο 17 Ιουλίου 2010 στην όμορφη Κρέντη, όπου με τα ιερά δεσμά του Γάμου ενώθηκαν τα Κρεντηόπουλα ο Θανάσης Μάκκας του Σταύρου και της Γιαννούλας, με την Τριανταφυλλιά Κολοκύθα του Παναγιώτη και της Σταματίας.
Στην εκκλησία η νύφη ως είθισται έφτασε συνοδευμένη από τον πατέρα της Παναγιώτη και τον αδελφό της Γρηγόρη, υπό τον ήχο παραδοσιακής μουσικής και οργάνων. Εκεί την υποδέχτηκε ο πανευτυχής γαμπρός με τους γονείς και τα αδέλφια του και άπαντες μπήκαν στον Ιερό Ναό για το Γάμο.
Το μυστήριο που ευλόγησαν ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης και ο π. Βασίλειος Ρεσίτης, θείος της νύφης, τελέστηκε στο Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Κρέντης, που γέμισε ασφυκτικά από τους συγγενείς των νεόνυμφων και από εκατοντάδες φίλους και γνωστούς. Μετά το πέρας του μυστηρίου, στην πλατεία του χωριού, έλαβε χώρα το γαμήλιο τραπέζι που παρέθεσαν οι οικογενείς προς τιμήν των προσκεκλημένων. Μόλις έφτασαν οι νεόνυμφοι, έγινε η κοπή της γαμήλιας τούρτας και ακολούθησε πλούσιο φαγοπότι και τρικούβερτο γλέντι που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η διασκέδαση ξεκίνησε με τον μπάρμπα – Γιάννη Μάκκα να ερμηνεύει 3-4 παραδοσιακά τραγούδια του γάμου, αφιερωμένα στα νιόπαντρα. Στη συνέχεια γαμπρός , νύφη, η νουνά Αθανασία Μάκκα και οι γονείς των νεονύμφων, έσυραν τον χορό καταχειροκροτούμενοι από τον κόσμο.
Μετά τους στενούς συγγενείς, η πλατεία της Κρέντης μετατράπηκε σε ένα απέραντο χοροστάσι, με το κέφι να φτάνει στα ύψη.
Αξιοσημείωτο να τονισθεί ότι από τους βασικούς συντελεστές να γίνονται με τον ωραίο τρόπο αυτό οι γάμοι στην Κρέντη και να συμμετάσχουν έτσι ενεργά στη χαρά ΟΛΟΙ ΟΙ ΧΩΡΙΑΝΟΙ, είναι ο πατέρας του γαμπρού.
Για πολλά χρόνια ο Σταύρος Μάκκας, ήταν και είναι ο επιτελικός συντονιστής των γάμων που γίνονται στο χωριό. Στο γάμο του Θανάση, οι συγχωριανοί του θέλοντας να του ανταποδώσουν αυτή την προσφορά και να τον ευχαριστήσουν, φρόντισαν με πολύ μεράκι έτσι ώστε άλλος ένας ακόμη γάμος στην Κρέντη να γράψει την δική του ξεχωριστή ιστορία.
Άπαντες οι συντελεστές του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ, ευχόμαστε στους νεόνυμφους, Βίον ανθόσπαρτον και εν Χριστώ Ευλογημένον και στους γονείς των να τους χαρούν όπως επιθυμούν.

Στις 8 Αυγούστου η εκδήλωση στη Σπηλιά του ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλοβρυσιωτών (Σύχνικο) και ο Δήμος Αγράφων, πιστοί στο ραντεβού τους με την ιστορία του τόπου μας, θα διοργανώσουν και φέτος την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση στην Σπηλιά του ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ, προς τιμή του Σταυραετού των Αγράφων.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Κυριακή 8 Αυγούστου 2010 στις 7:00 θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Κεφαλοβρύσου (Σύχνικο).
Στις 11:00 π.μ. θα ξεκινήσει η εκδήλωση στο χώρο πλησίον της Σπηλιάς με την εξής σειρά:
Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Κατσαντώνη
Κατάθεση στεφάνων
Εθνικός Ύμνος
Πανηγυρικός της ημέρας
Δίλεπτα μηνύματα – χαιρετισμοί
Αναπαράσταση σύλληψης του ήρωα ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ
Λαλήματα φλογέρας
Παραδοσιακοί χοροί
Γεύμα - Γλέντι προσφορά των διοργανωτών
Ο ακούραστος και δυναμικός Πρόεδρος του Συλλόγου Βασίλης Κολοκώτσιος οι συνεργάτες του και ο Δήμος Αγράφων, έχουν φροντίσει με πολύ μεράκι έτσι ώστε και φέτος το μεγάλο αυτό Αγραφιώτικο γιορτάσι να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Στη σύγχρονη Βαβυλώνα

Βαβυλώνα: σύμβολο του κακού, του αντίθετου πνεύματος, του αμαρτωλού κόσμου. Μήπως, όμως, και ο σημερινός κόσμος, η σύγχρονη κοινωνία μας, δεν υπολείπεται σε αισχρότητα, ακολασία και διαφθορά της αρχαίας Βαβυλώνας; Αποστασία, χειραφέτηση και αυτονόμηση του ανθρώπου από το Θεό. Ακάθεκτη πορεία προς τη δουλεία, τη βεβήλωση των ιερών συμβόλων, τη χαλάρωση των ηθών, την άμβλυνση της συνείδησής μας. Σύγχυση παντού και αδιαφορία. Ζούμε, πράγματι, «εν μέσω της σημερινής Βαβυλώνος».
Καθημερινά αντιμετωπίζουμε το κακό μπροστά μας και καμία σημασία δεν δίνουμε, ουδόλως μας κάνουν εντύπωση και ούτε μας συγκινούν τα συμβαίνοντα. Παντελής αδιαφορία και άμβλυνση του ηθικού μας αισθητηρίου. Δεν μπορούμε, βέβαια, να επιβάλουμε τιμωρία, να συγκρατήσουμε το κακό, να εμποδίσουμε την ηθική αποχαλίνωση. Αγανάκτηση, όμως, και λύπη και πένθος και αντίδραση και διαφώτιση και προσευχή μπορούμε να κάνουμε.
Ως χριστιανοί έχουμε υποχρέωση να αντιμετωπίζουμε το κακό με το καλό, «νίκα εν τω αγαθώ το κακόν». Να εμποδίσουμε την εξάπλωση του κακού με τις δραστηριότητές μας μέσα στην Εκκλησία, στην ενορία, στους θρησκευτικούς συλλόγους, στην κοινωνία. Να καταδικάζουμε κάθε κακή πράξη και να διαμαρτυρόμεθα για κάθε παράβαση του νόμου του Θεού, υπακούοντας στον ιερό Χρυσόστομο: «Η μήτηρ Εκκλησία απώλεσεν αδελφόν... και εσύ έστηκας σιγών και ου καταγγέλεις;». Με τη φράση του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στον Ηρώδη «ουκ έξεστί σοι», δεν σου επιτρέπεται, διασφαλιζόταν το ηθικό αισθητήριο του λαού και διαστελλόταν το κακό από το καλό.
Ακόμα να προσευχόμεθα για το κακό που απλώνεται με ταχύτητα και να λυπούμεθα για τους συνανθρώπους μας που έχουν «Θεόν την κοιλίαν των, δόξαν των πράξεις που φέρουν εντροπήν». Επιβάλλεται επομένως αντίσταση με τη ζωή μας, τη στάση μας, το λόγο μας, το παράδειγμά μας, γιατί έτσι ομολογούμε το Θεό «σώματι και πνεύματι», αντί να βλασφημείται εξαιτίας μας το όνομά Του «εν τοις Έθνεσι».
Αξίζει να πηγαίνουμε οι χριστιανοί αντίθετα, κόντρα, ενάντια στο ρεύμα του κακού, παρά να παγιδευτούμε στο τέλμα της διαφθοράς. Αξίζει να παραμείνουμε αμετακίνητοι στις αρχές μας, στα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, ασυμβίβαστοι και αμόλυντοι «εν μέσω της σημερινής Βαβυλώνος».

kostasmitsios@yahoo.gr

4ΟΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΛΑΓΑΡΗ

"Την Κυριακή 25 Ιουλίου 2010 και ώρα 10.00 τελείται στην Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου 40/ήμερο μνημόσυνο
για την ανάπαυση της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου και πατέρα Κωνσταντίνου Λάγαρη.
Η Σύζυγός Τα Παιδιά του"

Ευχαριστώ
Γιώργος Λάγαρης

Με συγγενείς και φίλους θα γιορτάσει τα ογδοηκοστά γενέθλιά του ο γνωστός Ελληνοαμερικάνος Επιχειρηματίας Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος


Ο κύριος Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος είναι ένας σπάνιος άνθρωπος με αδαμάντινο χαρακτήρα, που χρόνια τώρα δραστηριοποιείται επιτυχώς την Αμερική στον επιχειρηματικό χώρο.
Η δυναμική του προσωπικότητα και η ελληνική του λεβεντιά, είναι τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα και τα στοιχεία εκείνα που τον έχουν αναδείξει στην Ελίτ των ομογενών μας που διαβιούν στην Αμερική.
Αγαπάει την πατρίδα και ότι είναι ελληνικό, όπως και την γενέτειρά του Ευρυτανία, για την οποία πάντα έχει ένα καλό λόγο να πει όπου και να βρεθεί.
Είναι πιστός και ευλαβής Χριστιανός και λάτρης της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας.
Με αφορμή την άφιξη του και φέτος στη γενέτειρα του Ευρυτανία και επ΄ ευκαιρία των ογδοηκοστών γενεθλίων του, ο κ. Ζαχαρόπουλος εξέφρασε την επιθυμία του να συναντηθεί με συγγενείς και φίλους προκειμένου να τους χαιρετήσει από κοντά και να περάσει με την οικογένεια του λίγες ευχάριστες στιγμές μαζί τους.
Η επιθυμία του έγινε πράξη και έτσι με την φροντίδα του Χαραλάμπου Δήμου , που είναι πνευματικό του τέκνο, στις 7 Αυγούστου και ώρα 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο AVARIS στο Καρπενήσι, ο κ. Ζαχαρόπουλος θα δεξιωθεί τους καλεσμένους του και στην συνέχεια θα ακολουθήσει γλέντι λεβέντικο του παλιού καλού καιρού, που θα κρατήσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Στη φωτό ο κ. Ζαχαρόπουλος με τον Νομάρχη Ευρυτανίας Κώστας Κοντογεώργο με τον οποίο διατηρούν ιδιαίτερα καλές σχέσεις.

Ανδρέας Καμπιζιώνης: "Είμαι υπερήφανος για το θεάρεστο έργο που έχει επιτελέσει η Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής "Το Βελούχι" στα 66 χρόνια της δράσης της


Με μεγάλη χαρά φιλοξενούμε σήμερα στον ΕΠ αποκλειστική συνέντευξη του κ. Ανδρέα Καμπιζιώνη, Καθηγητή Φιλοσοφικών του Frances Marion University και του Florence – Darlington Technical College, στην Αμερική, ενός σπουδαίου επιστήμονα και καταξιωμένου Πανεπιστημιακού Δάσκαλου, που τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα και ειδικότερα για την Ευρυτανία που είναι τόπος καταγωγής της εκλεκτής συζύγου του κ. Παναγιώτας Χονδρού από την Αγία Βλαχέρνα.
Συναντήσαμε τον κ. Καμπιζιώνη στο Καρπενήσι και κουβεντιάσαμε μαζί του για την Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής «ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ», για την τρέχουσα επικαιρότητα και φυσικά για το σημαντικό διδακτικό του έργο σε Κολλέγια της Αμερίκής.
Όλα αυτά και άλλα πολύ ενδιαφέροντα στην παρακάτω συνέντευξη που ευγενικά παραχώρησε στην Βάσω Φεγγούλη ο κ. Καμπιζιώνης.


Ποιος είναι ο σκοπός της επισκέψεως σας στην Ευρυτανία;
Αναζωογόνηση, ανανέωση σχέσεων, ενδυνάμωση της γέφυρας που ενώνει τα δυο μέρη του Ατλαντικού, μέσω επαφών με τις Αρχές και τους Συλλόγους και ειδικότερα βιντεολήψεις / συνεντεύξεις για την παραγωγή ντοκιμαντέρ, επ’ ευκαιρία των 66 χρόνων του φιλανθρωπικού, εκπαιδευτικού, πατριωτικού έργου την Ενώσεως Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι». Kαι φυσικά τη συμμετοχή στο Επιστημονικό Συνέρδιο του Δήμου Δομνίστας, στις 23-25 Ιουλίου, που συνδιοργανώνουν η εξαίρετη Πανευρυτανική Ένωση με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευρυτανίας.

Ποιο είναι το επιτελεσθέν έργον της Ενώσεως Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι»;
Ως πρώην πρόεδρος και επί μισό αιώνα μέλος της Ενώσεως Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι», είμαι υπερήφανος για το θεάρεστο έργο που έχει επιτελέσει η Ένωσή μας στα 66 χρόνια της δράσης της. Δόξα και τιμή στους πρωτοπόρους μας για την αγάπη τους για την Γενέτειρα τους. Με τον ιδρώτα του προσώπου των, με εράνους, προσφορές και θυσίες έκτισαν το Γυμνάσιο Καρπενησίου, βοήθησαν στο κτίσιμο του Νοσοκομείου και με τα πρώτα τους χρήματα και ενέργειες προκάλεσαν τη διάθεση οικοπέδου, παρά του Δήμου Καρπενησίου και εν συνεχεία την ανάληψη του έργου του Γηροκομείο Καρπενησίου. Υποτροφίες, συσσίτια, φάρμακα, ρουχισμός, προικοδοτήσεις, κατ’ ευθείαν χρηματικά βοηθήματα, το οικοτροφείο Κερασοχωρίου, ενίσχυση παιδιών με ειδικές ανάγκες, είναι μερικά από τα έργα των.
Και σ’ όλα αυτά ακάματοι συνεργοί είναι ο επιβοηθητικός σύλλογος των «Θυγατέρων Αμερικής».
Δικαίως λοιπόν η Ένωσή μας θεωρείται και βραβεύεται ως ένας εκ των καλλιτέρων Συλλόγων της Αμερικής.
Τιμή και καθήκον των νεωτέρων και των όπου γης Ευρυτάνων να συνεχίσουν το φιλανθρωπικό, πατριωτικό και εκπαιδευτικό του έργο.

Ποιες οι σχέσεις της Ενώσεως Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι» και της Πανευρυτανικής Ενώσεως;

Οι σχέσεις των δυο συλλόγων είναι άριστες και αδελφικές και χρονολογούνται από τα χρόνια των αείμνηστων Ανδρέα Πουρνάρα και Παναγιώτη Κωστοπαναγιώτη και συνεχίζονται αρραγείς και με την προεδρία του φιλόπονου και αεικίνητου κ. Κων/νου Παπαδόπουλο και του εξαίρετου Διοικητικού Συμβουλίου του. Ο πρώτος σταθμός, για κάθε ανάγκη των ομογενών, που επισκέπτονταν την γενέτειρα, ήταν η Πανευρυτανική Ένωση. Ως μέλος και αντιπρόσωπος αυτής εν Αμερική, είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για το εκδοτικό της έργο, καθώς και για τα άψογα συνέδρια που διοργανώνει. Αναφέρομαι μόνο στις πολυάριθμες εκδόσεις και στο μνημειώδες έργο του «Γεώργιος Καφαντάρης» και τελευταίο αυτό της κα. Αφροδίτης Ιωακείμ- Κωστοπαναγιώτου «Η Χριστιανική κοσμοθεωρία και η ελληνική και ευρωπαϊκή φιλοσοφία». Άριστο δείγμα των ενεργειών της Πανευρυτανικής Ενώσεως είναι και το τριήμερο επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνει με το Δήμο Δομνίστας και τη Νομαρχιακή Διοίκηση Ευρυτανίας στη Δομνίστα στις 23,24 και 25 Ιουλίου 2010.

Πώς βρίσκεται την πατρίδα Ελλάδα και ειδικότερα την γενέτειρα Ευρυτανία μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσεως;
Η πατρίδα μας και ο λαός της έχει ως γνωστόν διασυρθεί παγκοσμίως από εχθρούς και από άσπονδους «φίλους». Δολίως βάλλεται όχι μονάχα απ’ όσους θέλουν να την υποδουλώσουν οικονομικώς, αλλά και από πολλούς άλλους που θέλουν να την αφανίσουν πολιτικώς και πολιτισμικώς. Ας σκεφθούμε τους νέους φαλμεραϊερς, που πρεσβεύουν ότι οι Έλληνες δεν είμαστε καν Έλληνες, καθώς και τον απαίσιο Κίσσιντζερ που συμβουλεύει «αφανίστε αυτούς τους σκληροτράχηλους Έλληνες, χτυπώντας τους στη γλώσσα των, την θρησκεία των και τον πολιτισμό των». Και σαν να μην έφταναν οι έξωθεν εχθροί μας, έχουμε και τους έσωθεν εχθρούς και ήτοι την επικατάρατη διχόνοια, τον κομματισμό, τα σκάνδαλα και την αναξιοκρατία, τον ηθικό ξεπεσμό, που μας κάνει κάθε φορά, ενώ κερδίζουμε τον πόλεμο, να χάνουμε την ειρήνη. Είναι ανάγκη να νοικοκυρευτούμε, να ανανήψουμε και να κοιτάξουμε το κοινωνικό καλό και συμφέρον του τόπου μας.
Ως προς την Ευρυτανία μας, ασφαλώς δεν είναι πια «πέτρα, στέρηση και εγκαρτέρηση», αλλά ούτε αυτό που θα μπορούσε να είναι, κάτι ανώτερο κι απ’ αυτή την «Ελβετία», την οποία πολλάκις χρησιμοποιούμε για συγκριτικό παράδειγμα. Δεν έχει η Ελβετία τις φυσικές μας ομορφιές, την ποικιλία εδάφους, το κλίμα μας, τα νόστιμα προϊόντα μας, τις διακριτικές μας εποχές του χρόνου, την θέρμη του λαού μας, την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά.
Ωστόσο, όλα αυτά μένουν ανεκμετάλλευτα λόγω ελλείψεως κεφαλαίων και διορατικότητας, θα έλεγα δε και πατριωτισμού όταν οι έχοντες και κατέχοντες τοποθέτησαν τα χρήματα τους αλλού και όχι στην πατρίδα.

Η οικονομική κρίση που άρχισε στις ΗΠΑ, έχει επηρεάσει την ομογένεια αισθητά. Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα της και πως τα αντιμετωπίζει;
Η οικονομική κρίση ασφαλώς δεν άφησε ανεπηρέαστη την ομογένεια. Τα κυριότερα προβλήματά της ωστόσο είναι το πως θα διατηρήσει και θα μεταδώσει στην νέα γενιά την ταυτότητα της, τα ήθη και τα έθιμα, την γλώσσα την ελληνική και την ελληνοορθοδοξία, μέσα στο χωνευτήρι αυτό που λέγεται Αμερική. Υπάρχει έλλειψη δασκάλων και ιερέων, με γνώση της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας. Κι η Αρχιεπισκοπή μας, αδυνατεί στο να είναι και Υπουργείο Παιδείας. Φροντίζει να περισώσει και να μεταδώσει μάλλον Ορθοδοξία, παρά την τόσο επιθυμητή και αναγκαία για την ομογένεια ελληνοορθοδοξία. Η ομογένεια φροντίζει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την δημιουργία κοινοτικών απογευματινών σχολείων καθώς και ημερήσιων «charter» σχολείων, όπως είναι το εξαίρετο σχολείο «Σωκράτης» στην πόλη Charlotte της Β. Καρολίνας, υπό την φωτισμένη διεύθυνση του συμπατριώτη μας κ. Περούλα.
Παρήγορο και εποικοδομητικό είναι και το γεγονός ότι όλοι από τους συμπατριώτες μας στέλνουν τα παιδιά τους στην πατρίδα για να γνωρίσουν τις ρίζες τους. Το ίδιο γίνεται και με βαπτίσεις και γάμους των νέων. Τα μυστήρια κανονίζονται να γίνονται στην Ελλάδα και έρχονται ολόκληρες οικογένειες και παραμένουν στην πατρίδα σχεδόν όλο το καλοκαίρι. Εποικοδομητικά είναι και τα προγράμματα ανταλλαγής νέων προγραμμάτων που πρέπει περισσότερο να ενισχυθούν.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι δεκαετίες τώρα διδάσκεται σε κολέγια, σε πανεπιστήμια της περιφέρειας στην ΗΠΑ. Τι σας κάνει, παρά το κάπως προχωρημένο της ηλικία σας, να συνεχίζετε την διδασκαλία και ποιο είναι ακριβώς το αντικείμενο σας;
Διδάσκω φιλοσοφική και ηθική. Διδάσκοντας αισθάνομαι ότι κάνω έργο στη διαμόρφωση χαρακτήρων και προβάλλω συγχρόνως την πατρίδα μου Ελλάδα. Λόγω της θέσεως μου, καθώς και λόγω της αντιλήψεώς μου, όπως κάθε Έλληνας στο εξωτερικό πρέπει να είναι απλήρωτος και αδιόριστος πρεσβευτής της πατρίδας του. Συμμετάσχω ως μέλος διοικητικών συμβουλίων κοινωνικών, πολιτιστικών και φιλανθρώπινων ελληνικών και αμερικανικών οργανισμών. Αυτό μου δίνει την ευκαιρία να προσφέρω το κατά δύναμη και όπως λέει ο ποιητής «να δίνω από το φως μου κι ας είμαι ένα μικρό λυχνάρι» κι είναι ευτύχημα ότι η Αμερικάνικη κοινωνία εκτιμά την όποια προσφορά των μελών της. Παίρνω έτσι σε αναγνώριση περισσότερα απ’ ότι προσφέρω, προβάλλοντας έτσι και την πατρίδα μου Ελλάδα/ Ευρυτανία.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Ανδρέας Καμπιζιώνης γεννήθηκε στη Λαμία Φθιώτιδας και είναι παντρεμένος με την Παναγιώτα Χονδρού από την Αγία Βλαχέρνα Ευρυτανίας. Έκτοτε η Ευρυτανία για τον κ. Καμπιζιώνη απέκτησε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του, πιο καλή και από αυτή της γενέτειράς του Λαμίας.
Απόφοιτος του Γυμανσίου και της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας, εδίδαξε επί τριετία, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος ανθυπολοχαγός και το 1957 μετανάστευσε με τη σύζυγό του Παναγιώτα στις ΗΠΑ με πρώτο σταθμό τη Νέα Υόρκη.
Στη Νέα Υόρκη, εργάστηκε ως τραπεζικός και συγχρόνως παρακολουθούσε μαθήματα Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, έλαβε το πτυχίο του με ειδίκευση στις Οικονομικές Επιστήμες και εν συνεχεία, εγκαταστάθηκε στην πόλη Φλόρενς της Νοτίου Καρολίνας, επεδόθη σε κτηματολογικές επιχειρήσεις και σε επιχειρήσεις εστιατορίων. Το έτος 1999 έγινε ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της First Reliance Bank.
Αποφοιτώντας από το Πανεπιστήμιο της Νοτίου Καρολίνας με Master’s στα Φιλοσοφικά, προσλαμβάνεται ως καθηγητής Φιλοσοφικών από το Frances Marion University καθώς και από το Florence – Darlington Technical College, Ιδρύματα εθνικώς αναγνωρισμένα, όπου και διδάσκει ανελλιπώς από το έτος 1988.
Ο κ. Καμπιζιώνης, στο διάστημα των 50 περίπου χρόνων που είναι μέλος της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής, προσέφερε πολλές υπηρεσίες ως πρόεδρος της Ενώσεως την δεκαετία του 1970. Επίσης, ως Πρόεδρος διαφόρων Επιτροπών, πρόεδρος γενικών συνελεύσεων και ως μέλος πολλών επιτροπών. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του ήταν, όταν ο ίδιος πρότεινε, σε γενική συνέλευση της δεκαετίας του 1970, τη δημιουργία των Τμημάτων της Ένωσης και αρχίζοντας από το πρώτο Τμήμα της πολιτείας του Φλόρενς, όπου ο ίδιος διαμένει μέχρι και σήμερα.

“Ρέστα” από το Νομάρχη


Δημοπρατούνται 7 σημαντικά έργα στις αρχές Αυγούστου και έπεται συνέχεια


Με συντονισμένες κινήσεις και ενέργειες του Κώστα Κοντογεώργου δημοπρατούνται το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου 7 σημαντικά έργα ΟΔΟΟΠΙΙΑΣ του τεχνικού προγράμματος της Ν. Α. Ευρυτανίας που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Λίγους μόνο μήνες πριν ολοκληρωθεί η πολύχρονη παρουσία του Νομάρχη στο Νομαρχιακό θώκο, ο Κώστας Κοντογεώργος έδωσε «ρέστα» προκειμένου να πετύχει την χρηματοδότηση 34 σημαντικών έργων που θα βελτιώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα το υπάρχων οδικό δίκτυο του Νομού μας.
Τα έργα που δημοπρατούνται στις 5 και 12 Αυγούστου 2010 είναι τα εξής:
1.Υποθεμελίωση βάθρου γέφυρας Καραβασαρά προϋπολογισμού 30.000,000 ΕΥΡΩ με υπάρχουσα πίστωση 30.000,00 ΕΥΡΩ.
2.Συντήρηση ασφαλτοτάπητα Δ. Φραγκίστα-Κρυονέρι και Κεράσοβο-Κρέντη-Βούλπη προϋπολογισμού 170.000,000 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 120.000,00 ΕΥΡΩ.
3.Αποκατάσταση τεχνικών και βλαβών στον οδικό άξονα Φουρνα-Κλειστός
και Φουρνα-Βράχα προϋπολογισμού 200.000,000 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα
πίστωση 150.000,00 ΕΥΡΩ.
4.Αποκατάσταση βλαβών οδικού δικτύου Παλαιοκατούνα-Βούλπη
προϋπολογισμού 100.000,000 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 70.000,00 ΕΥΡΩ.
5.Συντήρηση ασφαλτοτάπητα Νέο Μικρό Χωριό-Παλαιό Μικρό Χωριό και Κλαυσίο-Ανιάδα προϋπολογισμού 180.000,000 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 150.000,00 ΕΥΡΩ.
6.Αποκατάσταση βλαβών στον οδικό άξονα Βίνιανη-Δάνφη προϋπολογισμού 140.000,000 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 100.000,00 ΕΥΡΩ.
7.Αποκατάσταση βλαβών στον οδικό άξονα Προφήτης Ηλίας-Αγία Τριάδα- Δομιανοί και Αγία Τριάδα-Χόχλια προϋπολογισμού 120.000,000 ΕΥΡΩ, με υπάρχουσα πίστωση 100.000,00 ΕΥΡΩ.
Περισσότερα στοιχεία για τη δημοπράτηση κάθε έργου θα δίνονται από τη Τεχνική Διεύθυνση της Ν.Α. Ευρυτανίας (Κατσαντώνη 2 – Καρπενήσι – τηλ. 2237080231) και στις αντίστοιχες ανακοινώσεις που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο του ΕΠ.
Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα δημοπρατηθούν και τα υπόλοιπα έργα που εγκρίθηκαν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Αλλαγές στην εξέταση υποψηφίων οδηγών


Ριζικές αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των υποψηφίων οδηγών, προωθεί το υπουργείο Μεταφορών, με στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς στην έκδοση των διπλωμάτων. Το νέο σύστημα αναμένεται να εφαρμοστεί σε περίπου 7 μήνες και θα προβλέπει ότι δεν θα αναφέρεται το ονοματεπώνυμο του υποψήφιου αλλά ένας ηλεκτρονικός κωδικός. Εκτιμάται, ότι ο παράνομος τζίρος από τον χρηματισμό για την έκδοση διπλωμάτων ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Αλλαγές εναντίον διαφθοράς
Ένας ηλεκτρονικός κωδικός, μοναδικός για κάθε υποψήφιο οδηγό , μπαίνει στη φαρέτρα του Υπουργείου Υποδομών στη μάχη κατά της διαφθοράς για την έκδοση των διπλωμάτων
Σύμφωνα με έκθεση των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης η ταρίφα για την έκδοση διπλώματος φθάνει τα 300 ευρώ ετησίως. Εκδίδονται περίπου 400.000 διπλώματα και ο ετήσιος τζίρος από τα φαινόμενα χρηματισμού φθίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ
Τα φαινόμενα διαφθοράς οδήγησαν το Υπουργείο Υποδομών να προβεί σε αλλαγή του πλαισίου εξέτασης υποψηφίων οδηγών.
Μεταξύ των αλλαγών ο ηλεκτρονικός κωδικός που θα συνοδεύει τον υποψήφιο οδηγό, η επιλογή τόπου και χρόνου για τη εξέταση του υποψήφιου οδηγού μέσω του προσωπικού κωδικού την τελευταία στιγμή και η τυχαία επιλογή εξεταστή, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι προσυνεννοήσεις.
Ο υποψήφιος οδηγός θα εξετάζεται όχι με το ονοματεπώνυμο του αλλά με τον ηλεκτρονικό κωδικό του που θα περιέχει όλα τα προσωπικά στοιχεία του .
Οι αλλαγές στο σύστημα εξέτασης υποψήφιων οδηγών, για τις οποίες θα απαιτηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις ,θα εφαρμοστούν μετά από 7 μήνες.

Νέα μέτρα για τους Ιδιοκτήτες Ενοικιαζομένων Δωματίων


Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Ευρυτανίας ενημερώνει τα μέλη του που έχουν καταλύματα κάτω των 7 δωματίων ότι από 1η Ιουλίου 2010 άλλαξε το φορολογικό καθεστώς και χρειάζεται πλέον να διαθέτουν βιβλίο πόρτας διάτρητο από την Οικονομική Εφορία και βιβλίο αποδείξεων όπως ήδη ισχύει και στα μεγαλύτερα τουριστικά καταλύματα.
Επίσης όλα τα τουριστικά καταλύματα που έχουν παιδότοπους εσωτερικούς και εξωτερικούς θα πρέπει να προβούν άμεσα στην έκδοση άδειας λειτουργίας που χορηγείται από τον ΕΟΤ.
Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία του Συλλόγου.

Με επιτυχία το τουρνουά τοξοβολίας από το ΚΠΕ


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Τουρνουά Τοξοβολίας που διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου.
Το τουρνουά έλαβε χώρα την περασμένη Τετάρτη 7 Ιουλίου στο Κεφαλόβρυσο, πλησίον του γηπέδου τένις, στις 5.30 το απόγευμα.
Συνολικά έλαβαν μέρος 25 άτομα, μικροί και μεγάλοι, που έχουν ιδιαίτερη αγάπη στο Άθλημα. Το τουρνουά απευθυνόταν σε άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω, ερασιτέχνες, χωρίς απαραίτητα κάποια προηγούμενη ενασχόληση με το άθλημα.
Οι υπεύθυνοι του τουρνουά διέθεσαν το πλήρης εξοπλισμό στους συμμετέχοντες, τόξα, βέλη και στόχους, χωρίς κανένα κόστος.
Εξάλλου η διεξαγωγή του τουρνουά είχε καθαρά φιλικό χαρακτήρα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες, αλλά και χωρίς κάποια οικονομικά έπαθλα.
Δυστυχώς ο άστατος καιρός δεν επέτρεψε στους διοργανωτές και στους συμμετέχοντες να απολαύσουν το παιχνίδι όπως θα ήθελαν, με αποτέλεσμα να επισπεύσουν τις διαδικασίες ολοκλήρωσης του τουρνουά.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο ΚΠΕ Καρπενησίου για τις αποφάσεις που παίρνει και τις εκδηλώσεις που διοργανώνει και αξίζει τον κόπο όλοι οι Ευρυτάνες να βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία του ΚΠΕ.

Κορυφαίος προορισμός το Καρπενήσι Βραβεύτηκε την Τρίτη στον ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ από το περιοδικό Conde Nast Traveller ως κορυφαίος σε βαθμολογία προο


Το βραβείο του κορυφαίου σε βαθμολογία προορισμού στην Ελλάδα, απονεμήθηκε στον Δήμο Καρπενησίου από τις «Εκδόσεις Λυμπέρη Α.Ε.» και το περιοδικό Conde Nast Traveller. Οι υπεύθυνοι του εκδοτικού οίκου ανακοίνωσαν στο Δήμο Καρπενησίου, ότι στην ψηφοφορία του θεσμού «Conde Nast Traveller Awards», που διοργάνωσε για 1η χρονιά στην Ελλάδα το ταξιδιωτικό, παγκοσμίου εμβέλειας περιοδικό Conde Nast Traveller, οι αναγνώστες του ανέδειξαν το Καρπενήσι «Κορυφαίο σε βαθμολογία Προορισμό» στην κατηγορία «Περιοχές» και παράλληλα προσκάλεσαν το Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Βασίλη Καραμπά, στην τελετή απονομής των βραβείων.
Η σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, Τρίτη 13η Ιουλίου 2010, στο «The Westin, Athens Astir Palace Beach Resort» και το Βραβείο παρέλαβε από τους διοργανωτές και υπεύθυνους του περιοδικού ο Δήμαρχος της Ευρυτανικής Πρωτεύουσας Βασίλης Καραμπάς.
Το περιοδικό αυτό εκδίδεται από το 1988 στην Αμερική, Μεγάλη Βρετανία και Ισπανία και κάθε χρόνο διοργανώνει ψηφοφορία για τους αναγνώστες του μέσα από την οποία αναδεικνύονται προορισμοί, ξενοδοχεία, μεταφορικά μέσα και γενικά υπηρεσίες στον τουρισμό.
Στην χώρα μας το συγκεκριμένο περιοδικό εκδίδεται εδώ και ένα χρόνο σε Ελληνική έκδοση από την εταιρεία «εκδόσεις Λυμπέρη Α.Ε.» και για την πρώτη χρονιά κυκλοφορίας του, το Καρπενήσι και η Ευρυτανία αναδείχτηκαν από τους αναγνώστες ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός.
Το γεγονός της βράβευσης αυτής αποτελεί μία μεγάλη διάκριση για την περιοχή μας, ιδιαίτερα σήμερα που ο τουρισμός στη χώρα μας δέχεται πλήγμα λόγω της οικονομικής κρίσης.

‘Ενα, ισχυρό και υπερκομματικό ψηφοδέλτιο στο Δήμο Αγράφων

Για να γίνουν οι εκλογές “γιορτή” όπως χαρακτηριστικά λένε
Μια ιδιαίτερα σημαντική πολιτική κίνηση- πρωτοβουλία, αναμένεται να πάρει στις επόμενες μέρες πρώην αυτοδιοικητικός της Κεντροδυτικής Ευρυτανίας, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα, υπερκομματικό ψηφοδέλτιο στον Δήμο Αγράφων, στο οποίο θα συμμετάσχουν ισχυρές προσωπικότητες απ΄ όλους τους πολιτικούς χώρους.
Εμπνευστής αυτής της κίνησης, που από αρκετούς έχει χαρακτηριστεί πολύ ώριμη πολιτικά, είναι πρώην Αυτοδιοικητικός, που διετέλεσε για μια τετραετία Δήμαρχος σε Δήμο της Κεντρικής Ευρυτανίας, προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πηγές, η πρωτοβουλία αυτή, που ήδη έχει γίνει γνωστή στους περισσότερους αυτοδιοικητικούς και μη, που έχουν εκφράσει ή θα εκφράσουν την επιθυμία να συμμετάσχουν σε ένα κοινό, υπερκομματικό ψηφοδέλτιο, έχει βρει αρκετούς υποστηρικτές. Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια αυτής της συνάντησης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τέλη Ιουλίου, θα γίνουν γνωστά και τα ονόματα που αναμένεται να συγκροτήσουν το ψηφοδέλτιο αυτό.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στην πρωτοβουλία αυτή δεν γίνεται λόγος για τον επικεφαλή του ψηφοδελτίου, καθότι αυτός ήδη υπάρχει, αλλά η προσπάθεια γίνεται προκειμένου να συγκροτηθεί ένα όσο πιο δυναμικό ψηφοδέλτιο στο οποίο θα συμμετάσχουν ισχυρές προσωπικότητες, που θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις τεράστιες δυσκολίες που θα έχει η διοίκηση του νεοσύστατου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ Δήμου Αγράφων.
Επίσης ο πρώην Δήμαρχος, θεωρεί ότι η κίνηση αυτή είναι η ιδανικότερη για το συμφέρον του τόπου, αλλά και των κατοίκων, καθότι οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, μπορεί έτσι να μετατραπούν σε μια «γιορτή» για την πολυπαθούσα τοπική κοινωνία, χωρίς κόντρες και αντιπαραθέσεις. Με ενδιαφέρον αναμένουμε τις εξελίξεις.