Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΦΟΥΡΝΑΣ


Έντονο ενδιαφέρον για ένα ακόμη ευρυτανικό ζήτημα δείχνει ο Βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος. Με νέα ερώτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο κ. Μαρίνος και οι συνάδελφοί του Βουλευτές κ.κ. Γκιόκας και Χαραλάμπους, ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό για το θέμα που την λειτουργία του Αγροτικού Ιατρείου Φουρνάς (ΦΩΤΟ ΕΡΩΤΗΣΗ).
Δεν γνωρίζουμε αν θα έχει αποτέλεσμα η ερώτηση και πότε. Όμως το γεγονός ότι ο κ. Μαρίνος για ένα ακόμη ευρυτανικό θέμα είναι παρών, λέει νομίζομε πολλά…

Την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011 θα συμβεί μερική έκλειψη ηλίου, ορατή και από την Ελλάδα.


Άρτεμις – Σύλλογος Φίλων Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ευρυτανίας
Σας γνωρίζουμε ότι την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011 θα συμβεί μερική έκλειψη ηλίου, ορατή και από την Ελλάδα.
Τα χαρακτηριστικά της σε προσέγγιση για το Καρπενήσι θα είναι:
Έναρξη στις 8:20 πμ, το μέγιστό της θα είναι στις 10:25 πμ με 65% ποσοστό απόκρυψης του ηλιακού δίσκου και τέλος στις 12:00 το μεσημέρι.
Η παρατήρηση του φαινομένου δεν είναι ευχερής με γυμνό οφθαλμό λόγω της φωτεινότητας του ήλιου, τυχόν παρατήρηση απευθείας με κιάλια απαγορεύεται φυσικά διότι τα κιάλια ενισχύουν παραπάνω από 10 φορές το ηλιακό φως και υπάρχει κίνδυνος για τα μάτια μας. Η παρατήρηση πρέπει να γίνεται με κιάλια με ειδικά για αυτό το σκοπό φίλτρα.
Ο Σύλλογος Φίλων Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ευρυτανίας με αυτή την ευκαιρία, και εφόσον το επιτρέψει ο καιρός, οργανώνει παρατήρηση στο χώρο του Γηπέδου Καρπενησίου στον Κάτω Ξηριά, την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011, από τις 9:00 πμ έως και τις 11:30 πμ για όποιον θέλει, οιασδήποτε ηλικίας, ελεύθερα, να παρακολουθήσει το φαινόμενο.
Σημειώνεται ότι η παρούσα Σελήνη ήδη έδωσε μία ολική έκλειψη Σελήνης στις 21 Δεκεμβρίου 2010, μη ορατή από την Ελλάδα, που συνέπεσε ακριβώς με το χειμερινό ηλιοστάσιο. Γεγονός που συνέβη για τελευταία φορά πριν από 372 χρόνια.
Σας γνωρίζουμε επίσης ότι θα πραγματοποιηθεί αστροπαρατήρηση με τηλεσκόπια και με παράλληλη γνωριμία αστερισμών με γυμνό οφθαλμό την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011, βράδυ 8 μμ.
Τόπος: Προπονητικό Κέντρο (μεταξύ Καρπενησίου και Αγίου Νικολάου).
Όποιος θέλει μπορεί να συμμετάσχει, οποιασδήποτε ηλικίας, ελεύθερα και φυσικά δωρεάν.
Όσοι έρθουν να αποφεύγουν την άσκοπη και παρατεταμένη χρήση φώτων του αυτοκινήτου τους, και να είναι ντυμένοι πολύ καλά και με σκούφο.
Σε περίπτωση που δεν το επιτρέπει ο καιρός (δριμύ ψύχος κάτω των 0 ⁰C ή νεφοκάλυψη) δεν θα γίνει η παρατήρηση.

Από τις 28 Δεκεμβρίου έως και τις 13 Ιανουαρίου, υπάρχει η βροχή διαττόντων «Βοωτίδες». Το μέγιστό τους αναμένεται να είναι στις 3 Ιανουαρίου 2011, με 120 μετέωρα ανά ώρα, αλλά είναι ορατές μετά τα μεσάνυχτα από τις 4 πμ και μετά, στον Ανατολικό ουρανό. Για την παρατήρηση των «πεφταστεριών» αρκεί ο γυμνός οφθαλμός, και χρειάζεται αντοχή, υπομονή, τύχη και φυσικά ενδιαφέρον.

Εάν κάποιος ενδιαφέρεται να του αποστέλλει ο Σύλλογος e-mail, με τις δράσεις και τις αστροπαρατηρήσεις που οργανώνει, παρακαλούμε να μας αποσταλεί e-mail, με ονοματεπώνυμο και ηλεκτρονική διεύθυνση, στο artemisastronomy@gmail.com


Παρακαλούμε, εάν έχετε την ευχέρεια και θέληση να ανακοινωθεί το παραπάνω.
Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε Καλές Γιορτές και Ευτυχές το Νέο Έτος.


Εκ μέρους του ΔΣ

ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΗΘΙΝΟ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΥΡΥΤΑΝΟΠΟΥΛΟ


«Άγιος Βασίλης έρχεται, Γενάρης ξημερώνει,
Βασίλη μ΄ πούθεν έρχεσαι και πούθεν κατεβαίνεις;
Από την μάνα μ΄ έρχομαι και στο σχολειό πηγαίνω.
Κάτσε να φας, κάτσε να πιείς, κάτσε να τραγουδήσεις
Ούτε πεινώ, ούτε διψώ, ούτε τραγούδια ξέρω,
την αλφαβήτα έμαθα κι αυτήνη σας τη λέγω.
Και στο ραβδάκι ακούμπησε να πει την αλφαβήτα,
Και το ραβδάκι_ήταν ξερό, χλωρούς βλαστούς πετάει.
Εδώ που τραγουδήσαμε πέτρα να μη ραγίσει
κι ο νοικοκύρης του σπιτιού χρόνους πολλούς να ζήσει».

Μαλισόβα Μαρία, Σταύλοι Ευρυτανίας 2009

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΠΕΡΓΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΧΡΟΝΟ


Εύχομαι καλές γιορτές και το 2011 να είναι μια χρονιά δημιουργική, ειρηνική, με υγεία και προσωπική ευτυχία για όλους.

Γνωρίζουμε όλοι ότι η χώρα μας διανύει μια δύσκολη και κρίσιμη περίοδο. Θέλουμε να πιστεύουμε πως το 2011, εκτός από μια δύσκολη χρονιά θα είναι και χρονιά μεγάλων αλλαγών. Αυτή την εποχή, που οι αντοχές όλων υφίστανται μια σκληρή δοκιμασία, οι πολίτες και η πολιτεία θα πρέπει να συντονίσουν το βηματισμό τους για να διαμορφωθεί ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό συμβόλαιο. Να διαμορφωθεί ένας νέος κώδικας αξιών που θα προσδιορίζει τη σύγχρονη Ελλάδα, θα δημιουργεί μια καινούργια συνθήκη στο δημόσιο βίο, και θα υπερασπίζεται τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Το 2011 είναι παράλληλα η χρονιά των μεγάλων αλλαγών για την αυτοδιοίκηση και τον τόπο μας. Πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να μην διαψεύσουμε τις προσδοκίες των πολιτών. Στο νέο μας ξεκίνημα, φιλοδοξούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Με ευθύνη, εργατικότητα, ευαισθησία και αισιοδοξία, θέλουμε να προχωρήσουμε, να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε περισσότερα για τη Στερεά Ελλάδα και τους πολίτες της.

Καλές γιορτές, καλή χρονιά.

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Διοργάνωση θεατρικής παράστασης


Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευρυτανίας σε συνεργασία με την Κ.Ε.Π.Π.Α.ΔΗ.Κ. και το Δήμο Καρπενησίου διοργάνωσε χθες Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010, την παρουσίαση παράστασης από την Παιδική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης ενός έργου βασισμένου στην ελληνική μυθολογία, του έργου «Περσέας και Ανδρομέδα» της Κάρμεν Ρουγγέρη. Το έργο παρουσιάστηκε σε δύο παραστάσεις (09.00 -11.00 και 11.00 -13.00) στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου και το παρακολούθησαν 985 μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων του νομού μας καθώς και 128 εκπαιδευτικοί, συνοδοί των μικρών μαθητών.
Οι μικροί μαθητές καθώς και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί στο σύνολό τους έμειναν ενθουσιασμένοι από την καταπληκτική παράσταση που παρακολούθησαν.
Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στο Δήμο Καρπενησίου και την Κ.Ε.Π.Π.Α.ΔΗ.Κ. που φρόντισαν η είσοδος να είναι ελεύθερη για όλους, στο Διευθυντή του 3ου Δημοτικού Σχολείου για την παραχώρηση καθισμάτων ώστε να καταστεί δυνατή η παρακολούθηση των παραστάσεων από τόσους πολλούς μικρούς μαθητές. Τέλος συγχαίρουμε και ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που ανέλαβαν την ευθύνη μετακίνησης των μαθητών ακόμα και από τα πιο απομακρυσμένα χωριά του νομού μας.

Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας
Ευθυμίου Γιάννης Μπούκα Κατερίνα

Εις μνήμην Γεωργίου Τσιαντή

Στην Χελιδόνα το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου τελέστηκε το 40μερο μνημόσυνο υπέρ ανάπαυσης της ψυχής του διακεκριμένου Καθηγητή Φιλοσοφίας Γεωργίου Τσιαντή.
Ήταν στην ουσία πνευματικό μνημόσυνο για έναν λαμπρό επιστήμονα και εξαίρετο νέο άνθρωπο που χάθηκε πρόωρα. Με δυο συγκλονιστικές ομιλίες που ράγιζαν καρδιές, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Μηχανολογίας- Ηλεκτρολογίας Πειραιώς κ. Κων/νος Τσιαντής, μίλησε για τον ανιψιό του, τον άνθρωπο, τον επιστήμονα και για πόσο αγαπούσε και ενδιαφερόταν για το χωριό του τη Χελιδόνα. Η πιο ανθρώπινη και συγκλονιστική στιγμή της ομιλίας του ήταν όταν ανέφερε λόγια φοιτητών για το δάσκαλό τους.
Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του Δημοτικού Συμβούλου Ποταμιάς κ. Νικολάου Τραστέλη «για τον φίλο του, τον αδερφό του», όπως είπε χαρακτηριστικά: « Έρχομαι σήμερα συγκλονισμένος για την τραγική απώλεια του αδερφού Γιώργου Τσιαντή ως απλός πολίτης και φίλος της οικογένειας για δύο λόγους: α) να αποθέσω φόρο τιμής στον αδικοχαμένο αδερφό και β) να τονίσω την μεγάλη απώλεια για τα Ευρυτανικά γράμματα απ’ τον ξαφνικό χαμό του. Ο Γιώργος Τσιαντής γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1968 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία Ψυχολογίας και Παιδαγωγικά στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Φιλοσοφία (Τμήμα ΦΠΨ κατεύθυνση Φιλοσοφίας). Μετά από μακροχρόνια ενασχόληση σε επίπεδο μεταπτυχιακών- ερευνητικών σεμιναρίων με θέματα εφαρμοσμένης ηθικής, πολιτικής Φιλοσοφίας, αρχαιολογίας, νεώτερης και σύγχρονης φιλοσοφίας, τον Οκτώβριο του 1996 αναγορεύθηκε αριστούχος διδάκτωρ της Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τίτλος της διατριβής του «Ακρασία Χρόνος- Ήθος», φιλοσοφική προσέγγιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Από το φθινόπωρο του 1998 δίδασκε φιλοσοφία της παιδείας και κοινωνιολογία της παιδείας στην ΑΣΠΑΙΤΕ Αθηνών καθώς και φιλοσοφία της τεχνολογίας (Τμήμα ΓΕΤΕ στην ίδια σχολή) παράλληλα ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών τομέας Φιλοσοφίας), όπου σε συνεργασία με το Φιλοσοφικό τεχνολογικό εργαστήριο οικολογικής και εφαρμοσμένης φιλοσοφίας πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα με αντικείμενο τις πολιτικές συνδηλώσεις της τεχνολογίας (ειδικά των σύγχρονων πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων και γενικό τίτλο «Τεχνική και σύγχρονη δημοκρατία» η οποία υποστηρίζεται από το ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Επίσης συμμετείχε ενεργά με ανακοινώσεις του σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια φιλοσοφίας και αρθρογραφούσε σε σχετικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Το μέλλον του προμηνυόταν λαμπρό στον επιστημονικό του τομέα εάν η άδικη τύχη δεν του έκοβε τόσο σύντομα το νήμα της ζωής του. Αδερφέ μου ήσουν ένα κρίνο της αυγής έφυγες τόσο απρόοπτα, άδικα και ξαφνικά. Αγαπούσες τον τόπο σου με λεβεντιά, περηφάνια, ανιδιοτέλεια, ήσουν πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, ήσουν απλός και ταπεινός όπως γαλουχήθηκες από την ενάρετη οικογένειά σου. Το γεγονός του θανάτου σου συγκλονίζει τους οικείους σου, συγκλονίζει ολόκληρη την κοινωνία του Νομού καθώς η οικογένειά σου είναι από τις πιο ενάρετες και αγαπητές στη Χελιδόνα και σε ολόκληρη την Ευρυτανία
Εκεί ψηλά στη Γειτονιά των Αγγέλων που είσαι μαζί με το Βουλευτή Ευρυτανίας Παύλο Μπακογιάννη που δολοφονήθηκε από άνανδρα χέρια και οι δυο σας πλέον στο Πάνθεον των Ηρώων, από εκεί ψηλά μαζί με το Θεόδωρο Γαβρίλη, τον Ανδρέα Τσούτσουρα, τον Γιάννη Δημόπουλο, τον Πάνο Λαμπαδάρη, τον Κων/νο Ελευθερίου, τους Προέδρους Κων/νο και Δ. Μαραγούσια, τον θεμελιωτή του χωριού Νικόλαο Τσιαντή ιατρό, τον αξέχαστο Δημήτρη Τσιαντή και τον αλησμόνητο πατέρα μου που έφυγε νωρίς και άδικα, να προσεύχεστε για εμάς να μείνουμε άνθρωποι. Καλό ταξίδι αγαπημένε φίλε Γιώργο».
Παραβρέθηκαν ακόμη στην εξόδιο ακολουθία, ο απερχόμενος Νομάρχης Ευρυτανίας κ. Κων/νος Κοντογεώργος, οι Δήμαρχοι Ποταμιάς και Προυσού κ.κ Φέγγος Αθανάσιος και Ιωάννης Ίβρος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ντζούφρας Γεώργιος, ο πρώην Δήμαρχος Ποταμιάς κ. Γαβρίλης Ιωάννης, ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Χελιδινιωτών κ. Κων/νος Μαραγούσιας, ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Ζαχαρόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Χελιδονιωτών Άγιος Γεώργιος κ. Ιωάννης Τσιαντής, ιατρός.
Προτείνουμε να πραγματοποιηθεί πνευματικό μνημόσυνο για να τιμηθεί ο αξέχαστος Γιώργος, ο νέος επιστήμονας, ο άνθρωπος με συνδιοργάνωση Πανευρυτανικής Ένωσης, Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων και Συλλόγου Χελιδονιωτών για το άξιο τέκνο της Ευρυτανίας, που έφυγε νωρίς, εντελώς άδικα, ξαφνικά και απρόσμενα.

Η γέννηση του Χριστού στο σταύλο


Δεύτε ίδωμεν πιστοί πού εγεννήθη ο Χριστός». Στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, στη φάτνη των αλόγων, στο σπήλαιο – σταύλο των ζώων. Ο κόσμος όλος ήταν σταύλος, κοπρώνας αποκρουστικός, που μέσα του ο άνθρωπος ήταν άλογο ζώο, ξεπεσμένος από τη θεϊκή αγάπη, φτωχός και δυστυχής. Γεννήθηκε ο Χριστός στο σταύλο των ζώων για να πάρει τον αποκτηνωμένο άνθρωπο και να τον ανθρωποποιήσει, να τον θεανθρωποποιήσει, να τον χρηστοποιήσει, να τον θεώσει. «Εύρεν αποκτηνωθέντα τον άνθρωπο˙ διά τούτο εν φάτνη ως εν τάξει τίθεται, ίνα τον κτηνοπρεπή μεταμείψαντες βίον εις την ανθρώπω πρέπουσαν ανακομισθώμεν σύνεσιν» (Κύριλλος Αλ.).
Η θεότητα κρυμμένη μέσα στη φάτνη. Το διαμάντι κρυμμένο μέσα στα άχυρα. Ο ένδοξος Θεός μέσα στην αθλιότητα μιας υγρής σπηλιάς. Ο Ιησούς (Σωτήρας) μέσα στο βρώμικο σταύλο, πάνω στο παχνί των ζώων. «Ο Χριστιανισμός γεννήθηκε στο σπήλαιο, μεγαλούργησε στις κατακόμβες και θάφτηκε στα μέγαρα» (Τζ. Παπίνι).
Εκείνη τη χριστουγεννιάτικη, τη χειμωνιάτικη κρύα νύχτα, χτύπησε πολλές πόρτες ο προστάτης Ιωσήφ, αλλά καμία δεν άνοιξε για να υποδεχτεί το θείο Βρέφος, που θα γεννιόταν εκείνη τη βραδιά. Δύο από τα χειρότερα δώρα πρόσφερε η κακότητα του ανθρώπου στο Σωτήρα Χριστό: Σταύλος και Σταυρός. Σε βρώμικο Σταύλο Τον έβαλαν να γεννηθεί, σε οδυνηρό Σταυρό Τον κάρφωσαν για να πεθάνει.
Ίσως το σπουδαιότερο που πετύχαμε εμείς οι άνθρωποι είναι ο εξωραϊσμός του σταύλου – σπηλαίου, που τον στολίζουμε λαμπρά, με φαντασία και εφευρετικότητα και δημιουργούμε ωραία εικόνα και γιορτινή ατμόσφαιρα. Οι ίδιοι δε, ντυνόμαστε λαμπρότερα, καλοπερνούμε και καλοτρώμε, χωρίς να θυμόμαστε τίποτα από το πνεύμα – το νόημα της Γέννησης του Χριστού στο σταύλο της Βηθλεέμ. Η προσμονή των Χριστουγέννων είναι για όλους μας ένας τύπος και μια ευκαιρία έντονης ζωής εξωτερικής ζωής και εσωτερικής φτώχειας.
Σπήλαιο βρώμικο με κτήνη ήταν ο τόπος που γεννήθηκε ο Χριστός. Σπήλαιο ληστών κοντεύει να γίνει η κοινωνία μας. Ζούμε με τρόμο και φόβο. Εγκλήματα, βιασμοί, ληστείες παντού. Ζούγκλα κοντεύει να καταντήσει ο κόσμος. Διότι δεν προσφέρουμε τόπο στο Χριστό, δεν το βάλαμε μέσα μας Σωτήρα, Κυβερνήτη, Οδηγό. Να γίνει ο Χριστός «τα πάντα εν πάσι πρωτεύων» (Κολ.1,18).
kostasmitsios@yahoo.gr

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ορκίστηκε ο 1ος αιρετός Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας


Σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία όλων των αρχών της Περιφέρειας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, στις 11,30 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας, στην οδό Αινιάνων, στη Λαμία η τελετή ορκωμοσίας του πρώτου αιρετού Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχου Περγαντά, των Αντιπεριφερειαρχών και των Μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώπιον των Σεβασμιότατων Μητροπολιτών Φθιώτιδας κ.κ. Νικόλαου, Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου, Φωκίδας κ.κ. Αθηναγόρα και Θηβών κ.κ. Γεωργίου.
Κατά την διάρκεια της τελετής ορκίστηκαν και οι εκπρόσωποι της Ευρυτανίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καραμπάς και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ταξιάρχης Σκλαπάνης, Λάμπρος Τσιτσάνης και Κώστας Κοντογεώργος. Ακόμη στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ κ. Βέτα Καρφή, ο Δήμαρχος Φραγκίστας Θωμάς Μπόνιας, ο πρώην Δήμαρχος Αγράφων και Δ.Σ Βαγγέλης Κατσιφός, ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Καρβέλης, ο υποψ. Δήμαρχος Αγράφων Θεόδωρος Μπαμπαλής, ο Δ.Σ. Ποταμιάς Νίκος Τραστέλης καθώς και άλλα πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Περγαντάς σε σύντομο χαιρετισμό του, ανέλυσε τους στόχους και τις προτεραιότητες του πρώτου αιρετού περιφερειακού συμβουλίου, κάνοντας λόγο για μεγάλη ευθύνη έναντι της κοινωνίας.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του νέου περιφερειάρχη Κλ. Περγαντά
Σεβασμιώτατοι, κυρίες και κύριοι βουλευτές, κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των θεσμικών, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, αγαπητές φίλες και φίλοι,
Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μας κάνετε, να βρίσκεστε μαζί μας σήμερα στην τελετή ορκωμοσίας του πρώτου εκλεγμένου Περιφερειακού Συμβουλίου της Στερεάς Ελλάδας.
Αυτή τη σημαντική μέρα, που είναι ο επίσημος προπομπός της έναρξης λειτουργίας της αιρετής Περιφέρειας από την 1η Ιανουαρίου του 2011, θέλω να συγχαρώ τους Αντιπεριφερειάρχες, τους εκλεγμένους Περιφερειακούς Συμβούλους, αλλά και όλους τους υποψήφιους που συμμετείχαν με όλες τις παρατάξεις στην εκλογική διαδικασία, ανεξάρτητα από την έκβαση του αποτελέσματος.

Σε λίγες μέρες ξεκινά η υλοποίηση μιας ιστορικής μεταρρύθμισης στην Αυτοδιοίκηση. Ξεκινά η μεγάλη αλλαγή του Καλλικράτη, που έχει δυο κυρίαρχες αναφορές.

Η πρώτη σχετίζεται με το τέλος του κρατικού συγκεντρωτισμού. Γίνεται πλέον ουσιαστική αποκέντρωση, που σημαίνει ότι ως χώρα επενδύουμε στην Περιφέρεια.
Η Περιφέρεια οργανώνεται σε μια σύγχρονη δομή, με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, ικανή να πρωταγωνιστήσει στην τοπική ανάπτυξη και κατ΄ επέκταση στην ανάπτυξη της Ελλάδας, με κεντρική αρχή της εγγύτητας στον πολίτη.

Η δεύτερη βασική αναφορά της αλλαγής του Καλλικράτη, έχει να κάνει με το νέο μοντέλο περιφερειακής διακυβέρνησης.
Ένα μοντέλο δημοκρατικά νομιμοποιημένο, που έχει την εντολή της κοινωνίας των πολιτών.
Με το νέο μας βήμα στην αιρετή Περιφέρεια αποκτούμε την κυριότητα των τοπικών μας υποθέσεων. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε εμείς οι ίδιοι το δικό μας πρόγραμμα, το πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας.
Το Περιφερειακό μας Συμβούλιο λειτουργεί για πρώτη φορά με εκλεγμένους εκπροσώπους και είναι η πραγματική και άμεσα δημοκρατική έκφραση των πολιτών.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Ο νέος μας ρόλος, ως Περιφερειακή Αρχή της Στερεάς Ελλάδας, μας φέρνει σε θέση ευθύνης έναντι της κοινωνίας.
Επωμιζόμαστε κι αποδεχόμαστε την υποχρέωση να δουλέψουμε αποτελεσματικά, συλλογικά, συνθετικά, με διαφάνεια, αξιοκρατία, καθαρό λόγο και σεβασμό στους Στερεοελλαδίτες.
Θέλουμε γόνιμη συμμετοχή, θέλουμε αντιπολίτευση με ουσιαστικό ρόλο, θέλουμε κριτική εποικοδομητική και καλόπιστη.
Θέλουμε όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο να συγκλίνει στον κοινό μας στόχο για την ανάπτυξη και την ευημερία της Στερεάς Ελλάδας.
Ας μην ξεχάσουμε, ούτε για μια στιγμή, ότι το αποτέλεσμα θα χρεωθεί σε όλους.

Στη νέα μας λειτουργία πρέπει να βάλουμε, ως οριζόντια λογική μια νέα φιλοσοφία. Να δουλέψουμε με συνολική περιφερειακή συνείδηση.
Να αντιλαμβανόμαστε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως ενιαίο πλαίσιο, με ιεράρχιση αναγκών και προτεραιοτήτων μιας χωρικής ενότητας που μας αφορά όλους.
Βασική μας επιδίωξη είναι να μεγιστοποιήσουμε το παραγόμενο έργο, να εξαντλήσουμε τις χρηματοδοτικές δυνατότητες και να τις μετατρέψουμε σε αναπτυξιακές υποδομές, έργα και ευκαιρίες απασχόλησης.
Επιδιώκουμε τη βελτίωση της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, αφού παρά τις καλές της πλευρές, παρουσιάζει μια υστέρηση στην αποκέντρωση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εξάμηνη συγκράτηση στη διαχείριση του ΕΣΠΑ.
Πιστεύουμε ότι αυτή η κορυφαία αρμοδιότητα θα πρέπει να αποδοθεί στην αιρετή Περιφέρεια το συντομότερο δυνατό.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Είναι γνωστό ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι το κέντρο βάρους της χώρας, είναι τόπος πολύμορφος, ιστορικός, παραγωγικός με τεράστιες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Είναι εξίσου γνωστό ότι η Στερεά Ελλάδα έχει πολλές ενδοπεριφερειακές ανισότητες και ιδιαιτερότητες.
Θα εργαστούμε έτσι ώστε να αμβλύνουμε τις ανισότητες και να επιτύχουμε τη συνοχή της Περιφέρειας.
Θα προχωρήσουμε για να μετατρέψουμε τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας σε πλεονέκτημα και ευκαιρίες ανάπτυξης σε όλους τους παραγωγικούς τομείς : πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή.
Δεν παραγνωρίζουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε συνθήκες κρίσης, που ασκεί πιέσεις στην κοινωνία.
Επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να απαντήσουμε στις προκλήσεις της εποχής :
- Με την αξιοποίηση και την διεκδίκηση πόρων από κάθε διαθέσιμο πρόγραμμα : ΕΣΠΑ, Ταμείο Συνοχής, LEADER – Μπαλτατζής και Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα.
- Με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, διασφαλίζοντας και παράγοντας θέσεις εργασίας.

Στόχος μας είναι να δουλέψουμε δομικά, συγκροτημένα, και να λειτουργήσουμε έξω από μικροπολιτικές λογικές, παραγοντισμούς και σκοπιμότητες.
Στόχος μας είναι να δώσουμε στη Στερεά Ελλάδα οντότητα και δυνατότητες στους ανθρώπους της.
Επιδιώκουμε να αναδείξουμε τη Στερεά Ελλάδα σε Περιφέρεια – πρότυπο κι αυτό αποτελεί για μας διαρκή στόχο.
Αυτή η νέα λειτουργία της αιρετής Περιφέρειας που ξεκινά σε λίγες μέρες πρέπει να είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να προχωρήσουμε, να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε περισσότερα για τον τόπο μας και για τους πολίτες”.

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

«Πρόγραμμα επιχορήγησης 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, για τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας


O ΟΑΕΔ ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους, ότι στα πλαίσια του ανωτέρω προγράμματος το Δ.Σ. του Οργανισμού με την με αριθμ. 4861/14-12-2010 απόφασή του, αποφάσισε την αναστολή της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα, στις 31-12-2010, διότι οι ενισχύσεις που προβλέπονται στο ανωτέρω πρόγραμμα, χορηγούνται βάσει του εγκεκριμένου καθεστώτος Ν.304/2009 στο πλαίσιο της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Προσωρινό κοινοτικό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης» (2009/C83/01). Βάσει του ως άνω καθεστώτος, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα επιχειρήσεις έως τις 31-12-2010.
Το ανωτέρω πρόγραμμα θα συνεχιστεί στις αρχές του 2011, αφού προηγουμένως τροποποιηθεί ως προς το καθεστώς ενίσχυσης, ως προς τον ανώτατο αριθμό επιχορηγουμένων θέσεων, καθώς και ως προς την κατηγορία των επιχειρήσεων με βάση τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού. Οι ενισχύσεις που θα χορηγηθούν, θα βασίζονται πλέον στον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1998/2006 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis). Σύμφωνα με τον ανωτέρω Κανονισμό η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση, αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη de minimis ενίσχυση έχει λάβει ή θα λάβει η επιχείρηση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Το συνολικό ποσό ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγείται σε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των οδικών μεταφορών δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.
Μετά την τροποποίηση και την σχετική πρόσκληση οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους στον ίδιο διαδικτυακό τόπο του Οργανισμού www.oaed.gr.

ΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ


Σύσκεψη για τα αγροτικά προϊόντα της Βοιωτίας πραγματοποιήθηκε σήμερα (Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010 ) στο δημαρχείο Οινοφύτων υπό την προεδρία του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Χρήστου Αηδόνη και της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνας Διαμαντοπούλου.
Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκτός από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) κ. Γεώργιος- Ιωάννης Νυχάς, ο σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Φώτης Σερέτης και εκπρόσωπος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που διεξάγει επιδημιολογική έρευνα στην περιοχή.
Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Χρήστος Αηδόνης αφού ενημερώθηκε έθεσε χρονοδιάγραμμα διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων στα γεωργικά προϊόντα που πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα ενώ έδωσε οδηγίες στις υπηρεσίες του να λάβουν όλα τα μέτρα ώστε να κινηθούν συντονισμένα και να έχουν τα αποτελέσματα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Νέα εγκύκλιος για τα φωτοβολταϊκά σε γεωργική γη – Άκυρη η προηγούμενη οδηγία


Το «αλαλούμ» με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) σε γεωργική γη, ποια γη χαρακτηρίζεται γεωργική και ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν, έρχεται να «θεραπεύσει» νέα εγκύκλιος με την οποία καταργείται προγενέστερος «Οδηγός» του ίδιου υπουργείου Περιβάλλοντος. Συγκεριμένα:

Εγκύκλιο για την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε γεωργική γη απέστειλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφερειακής διοίκησης, με σκοπό την αποσαφήνιση των διατάξεων του σχετικού νόμου. Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο παύει η ισχύς του «Οδηγού υποβολής νέων αιτήσεων που υποβάλλονται από αγρότες, για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος έως 100kW", που υπήρχε στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ. Δείτε την αναλυτικά μαζί με σχετικό σχεδιάγραμμα για την παρακολούθηση της χρονικής αλληλουχίας των επιμέρους σταδίων που ακολουθούν
Στην εγκύκλιο περιγράφεται ο τρόπος διαχείρισης και εξυπηρέτησης των αιτημάτων, η έκδοση απαραίτητων δικαιολογητικών, τα στάδια αδειοδοτικής διαδικασίας, η σύναψη συνδέσεων κ.ά, για την εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας (ΓΓΥΠ), συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας των επαγγελματιών αγροτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ


* ΠΛΟΥΣΙΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΙΡΕΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ

* ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΠΕΡΓΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΑΜΠΑ, ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΣΚΛΑΠΑΝΗ, ΛΑΜΠΡΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΟ

* ΧΕΙΡΟΤΙΝΙΑ ΝΕΟΥ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΡΠΕΝΗΙΟΥ

* ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΣ

ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΜΕ 4 ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ Ο ΑΠΕΡΑΝΤΙΑΚΟΣ


Τα πολύ καλά τελευταία αποτελέσματα και γενικότερα το άριστο κλίμα που επικρατεί στις τάξεις του Απεραντιακού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα οδηγήσει τον Πρόεδρο στην απόφαση να προβεί στην ενίσχυση της ομάδας, ενόψει της δύσκολης συνέχειας στο Περιφερειακό πρωτάθλημα. Με βάση λοιπόν αυτές τις πηγές, ο ισχυρός άνδρας του Απεραντιακού Δημήτρης Βελαέτης, (φωτο) έκανε δεκτή την εισήγηση του Δημήτρη Παναγιώτου και έδωσε το ΟΚ, για να έλθουν τον Γενάρη στην ομάδα 4 τουλάχιστον ποδοσφαιριστές ενδεκάδας, που θα δώσουν νέα ώθηση στην ομάδα για να ανεβεί στον βαθμολογικό πίνακα, έτσι ώστε όσο το δυνατόν νωρίτερα να εξασφαλιστεί η παραμονή στην Δ΄ Εθνική. Ο κ. Βελαέτης, ένας παράγοντας υψηλού επιπέδου για τα ποδοσφαιρικά δρώμενα του τόπου μας, με την κίνησή του αυτή, αποδεικνύει περίτρανα ότι ανέλαβε την Διοίκηση του Απεραντιακού, όχι για να κερδίσει τις εντυπώσεις, αλλά για να προσφέρει ουσιαστικά και να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας στον ευρυτανικό χώρο, που θα μπορεί να στέκεται ανταγωνιστικά στην Δ΄ Εθνική.
)

Σπουδαίες επιδώσεις στους μαθητικούς αγώνες ανωμάλου δρόμου


Σε συνέχεια των μαθητικών αγώνων, διεξήχθησαν με επιτυχία στις 3/12/2010 στο Αθλητικό προπονητικό κέντρο Καρπενησίου, οι προγραμματισμένοι αγώνες Ανωμάλου Δρόμου. Τους αγώνες διοργάνωσε το Γραφείο Φυσικής Αγωγής Ν. Ευρυτανίας με τη συμμετοχή 51 μαθητών/τριών από σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) του Νομού μας.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:Δημοτικά Σχολεία
Κορίτσια: Δρόμος 1000μ.1.Πεταρούδη Νεκταρία του1ου Δ.Σ. Καρπενησίου με χρόνο 4.05΄΄
2.Γιαννοπούλου Ναυσικά του1ου Δ.Σ. Καρπενησίου με χρόνο 4΄.18΄΄
3.Μήτσιου Ναυσικά του1ου Δ.Σ. Καρπενησίου με χρόνο 4΄.19΄΄
Αγόρια: Δρόμος 1000μ. 1.Φούκας Νίκος του 4ου Δ.Σ. Καρπενησίου με χρόνο 3.53΄΄
2.Λιάγκας Παναγιώτης του 1ου Δ.Σ. Καρπενησίου με χρόνο 3.54΄΄
3.Φύκας Βαγγέλης του 4ου Δ.Σ. Καρπενησίου με χρόνο 3.59΄΄
Γυμνάσια
Κορίτσια: Δρόμος 2000μ.
1.Κουρλού Νίκη του 1ου Γυμν. Καρπενησίου με χρόνο 7.54΄΄
2.Κουρλού Κων/να του 1ου Γυμν. Καρπενησίου με χρόνο 8.46΄΄
3.Κολόκα Φωτεινή του 2ου Γυμν. Καρπενησίου με χρόνο 9.43΄΄
Αγόρια: Δρόμος 3000μ.
1.Κατσίκης Δημ. του 2ου Γυμν. Καρπενησίου με χρόνο 12.18΄΄
2.Τσιαμάκης Θωμάς του Γυμν. Γρανίτσας με χρόνο 12.32΄΄
3.Καλάλουε Φώτης του 1ου Γυμν. Καρπενησίου με χρόνο 12.46΄΄
Λύκεια
Κορίτσια: Δρόμος 3000μ.
1.Χουσιάδα Βάσω του Γεν. Λυκείου Καρπενησίου με χρόνο 13.12΄΄
2.Καλύβα Σοφία του Επαγγ. Λυκείου Καρπενησίου με χρόνο 15.54΄΄
Αγόρια: Δρόμος 4000μ.1.Τζερεμές Κώ/νος του Λυκείου Γρανίτσας με χρόνο 16.40΄΄
2.Τσούκο Γιάννης του Γεν. Λυκείου Καρπενησίου με χρόνο 17.52΄΄
3.Κουρκούνης Κων/νος του Επαγγ. Λυκείου Καρπενησίου με χρόνο 18.24΄΄
Οι πρώτοι νικητές των Γυμνασίων & Λυκείων θα συμμετάσχουν στους πανελληνίους μαθητικούς αγώνες. Η Οργανωτική επιτροπή των μαθητικών σχολικών αγώνων εκφράζει τα θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές/τριες που πήραν μέρος στους αγώνες για την προσπάθεια που κατέβαλαν και για τις πολύ καλές επιδόσεις & τους εύχεται καλές γιορτές και ευτυχισμένο το νέο έτος.

Άξιος εργάτης του Αμπελώνα του Κυρίου ο π. Χρήστος Καρανίκας


Άλλον έναν προσοντούχο και πολλά υποσχόμενο κληρικό απέκτησε η Ιερά Μητρόπολή μας. Στις 19 Δεκεμβρίου 2010, Κυριακή της προ του Χριστού Γεννήσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος, κατά την διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, που ετελέστη στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Βουτύρου, συλειτουργούντων πολλών ιερέων της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου, χειροτόνησε Διάκονο, τον π. Χρήστο Καρανίκα, γιό του πατρός Ιωάννου Καρανίκα, κληρικού της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου.
Ο 30χρονος νεοχειροτονηθείς, είναι παντρεμένος με την Ιουλία Βλαχάκη και απόφοιτος του Εκκλησιαστικού Λυκείου Καρπενησίου. Γεννήθηκε στην Αμερική και σε ηλικία 6 ετών, ήλθε με τους γονείς του στην γενέθλια γη, όπου και διαμένουν μέχρι σήμερα.
Συντετριμμένος ο χειροτονηθείς Διάκονος προσφώνησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Νικόλαο, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Τριαδικό Θεό που τον επέλεξε για να τον καταστήσει διάκονο του Θυσιαστηρίου Του και ποιμένα των λογικών Του προβάτων. Υποσχέθηκε ότι θα διακονήσει την τοπική Εκκλησία με ταπείνωση, υπακοή, ευλάβεια, φόβο Θεού, αγάπη, υπομονή, ανεκτικότητα, συγχωρητικότητα, διάκριση, απλότητα καρδιάς και χαρά πνευματική.
Από την πλευρά του ο σεπτός ποιμενάρχης της θεοσόστου Επαρχίας μας, μίλησε για το ασύγκριτο μεγαλείο της ιερωσύνης έναντι κάθε κοσμικής δόξας και εξουσίας, την ευθύνη του ιερέως στις μέρες μας επισημαίνοντας την εντονότερη πνευματική ζωή που θα πρέπει να ζει ο κάθε κληρικός άμα τη χειροτονία του, για να διατηρεί πάντοτε άσπιλη και αμόλυντη την ιερωσύνη του.
Ευχόμεθα εκ βάθους καρδίας, όπως ο εν λόγω κληρικός, αξιωθεί να υπηρετήσει μετά φόβου Θεού και παρρησίας το Ιερόν Θυσιαστήριον και να γίνει ΑΞΙΟΣ εργάτης του Αμπελώνα του Κυρίου.

ΟΙ «ΚΑΛΟΙ ΣΑΜΑΡΕΙΤΕΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ


Συνεχές, δημιουργικό και ουσιαστικό το έργο της Πανευρυτανικής Ένωσης
Η Ομάδα των Γιατρών Αλληλεγγύης της Πανευρυτανικής Ένωσης, «Οι Καλοί Σαμμαρείτες», συνεχίζοντας την θεάρεστη ανθρωπιστική προσφορά τους στον τόπο μας, πραγματοποίησαν τριήμερη επίσκεψη στα πιο απομακρυσμένα σχολεία του νομού μας, στα σχολεία του Δήμου Ασπροποτάμου, όπου εξέτασαν το σύνολο των εκεί μαθητών του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνασίου – Λυκείου Ραπτοπούλου.
Δέκα (10) συνολικά γιατροί και νοσηλεύτριες του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν συμμετάσχει και στην προ διετίας εξόρμηση στους Δήμους Απεραντίων και Ασπροποτάμου, αψηφώντας τις άσχημες καιρικές συνθήκες των ημερών, μετέβησαν στο Ραπτόπουλο στις 9 Δεκεμβρίου 2010, όπου στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2010, «έστησαν» τα ιατρεία τους στο διδακτήριο του Γυμνασίου – Λυκείου και εξέτασαν όλα τα νήπια και όλους τους μαθητές των εκεί Σχολείων (Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου). Σημειωτέον ότι οι γιατροί μετέφεραν και τον αντίστοιχο απαιτούμενο ιατρικό εξοπλισμό για τις εξετάσεις τους (οφθαλμιατρικά μηχανήματα, κ.ά.)
Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι οφθαλμίατροι Νίκος Μανιός, Διευθυντής Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και Ανδρέας Δρούλιας, ειδικευόμενος οφθαλμίατρος, οι παιδίατροι Νικόλαος Μυριοκεφαλιτάκης (Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής), Ευαγγελία Σερέτη, Διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, Κώστας Παπαντζίμας, Α΄ Επιμελητής στο ίδιο Νοσοκομείο και Αθανάσιος Κολυβάνος, ιδιώτης παιδίατρος, ο παιδοχειρουργός Ερεκάτ Χαλίλ, Α΄ Επιμελητής, ο παιδοκαρδιολόγος Μάρκος Καλαχάνης Α Επίμελητής, και οι νοσηλεύτριες Βασιλική Ασημάκη (Αναισθησιολογικού) και Αναστασία Νικολαϊδου (Χειρουργείου).
Εξετάσθηκαν συνολικά εκατόν δύο (102) μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς και νήπια του εκεί Νηπιαγωγείου. Η συμμετοχή των μαθητών ήταν συγκινητική, η βοήθεια δε και η συμπαράσταση στο έργο της ομάδας των ιατρών από τον Δ/ντή του Δημοτικού Σχολείου κ. Αντώνιο Πούλιο και, κυρίως, τον Δ/ντή του Γυμνασίου – Λυκείου κ. Ευάγγελο Στάμου και από όλους τους εκπαιδευτικούς ήταν σημαντική και τεράστια. Διέθεσαν τον πολύτιμο χρόνο τους, εντός και, κυρίως, εκτός της υπηρεσίας τους σε ολοήμερη βάση, προκειμένου να εξετασθούν άπαντες οι μαθητές και να επιτευχθεί πλήρως ο σκοπός των προληπτικών εξετάσεων από μέρους των γιατρών. Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του Γυμνασίου – Λυκείου Ραπτοπούλου.
Οι πραγματοποιηθείσες ιατρικές εξετάσεις αποδείχθηκαν εξαιρετικά αναγκαίες και χρήσιμες αφού, εκτός των άλλων, εντοπίστηκαν και σοβαρά προβλήματα υγείας σε μαθητές, που και οι ίδιοι δεν τα ήξεραν, αλλά και οι γονείς τους τα αγνοούσαν ή δεν γνώριζαν την έκταση της σοβαρότητάς τους. Έτσι, δόθηκαν από τους γιατρούς οι δέουσες οδηγίες για την άμεση και έγκαιρη θεραπευτική αγωγή και, σε μερικές περιπτώσεις, την άμεση χειρουργική αντιμετώπισή τους.
Οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές τους και, κυρίως, οι γονείς τους δεν ήξεραν πώς να εκφράσουν τις ευγνώμονες ευχαριστίες τους προς τους «Καλούς Σαμαρείτες», οι οποίοι με την πολύτιμη αυτή προσφορά τους δίδαξαν «ανθρωπιά», εισπράττοντας ειλικρινή και εγκάρδια ευγνωμοσύνη και συγκίνηση αυτών που επιμένουν ακόμη να ζουν στον τόπο τους και να «φυλάττουν Θερμοπύλες». Η ενέργεια αυτή των γιατρών της Πανευρυτανικής Ένωσης θα μείνει σίγουρα στη μνήμη τους ως εκδήλωση ανθρωπιάς στην πράξη. Σημειώνεται ότι γονείς των μαθητών πρόσφεραν στους «Καλούς Σαμαρείτες», συμβολικά, διάφορα ντόπια προϊόντα (μέλι, κάστανα, τσίπουρο κ.ά.) και από μία εικόνα από κερί, εκδηλώνοντας έτσι την ευγνωμοσύνη τους….
Σημειώνεται ότι ο Διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Ραπτοπούλου κ. Ευάγγελος Στάμος εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων απέστειλε σχετικές ευχαριστήριες επιστολές προς τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, την Διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και προς το Δ.Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης, στις οποίες τονίζεται ότι αυτή «η ανιδιοτελής προσφορά και η επαγγελματική ευαισθησία (ιατρών και νοσηλευτριών – εκπαιδευτριών), αποτέλεσε σημείο αναφοράς στη δυσπρόσιτη περιοχή του Ραπτοπούλου, που επωφελήθηκαν οι μαθητές ....».
Το Δ. Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης, λόγω του πραγματοποιηθέντος Συμποσίου για το Ζαχαρία Παπαντωνίου στην Ακαδημία Αθηνών, στις 12-12-2010, εκπροσωπήθηκε επάξια από το μέλος της και συντονιστή της Ομάδας των Γιατρών Αλληλεγγύης Ευρυτάνα κ. Κώστα Παπαντζίμα, παιδίατρο – Επιμελητή Α΄ του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, που ήταν και «η ψυχή» της εξόρμησης και ο οποίος κατά το αποχαιρετιστήριο γεύμα ευχαρίστησε τους συναδέλφους του εκ μέρους της Ένωσης, μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ., καθώς και τα συγχαρητήρια του βουλευτή του Νομού μας παιδιάτρου και μέλους της Ομάδας Αλληλεγγύης των Γιατρών της Πανευρυτανικής κ. Ηλία Καρανίκα, τους πρόσφερε δε, συμβολικά, από ένα αντίτυπο του, πρόσφατα εκδοθέντος από την Πανευρυτανική Ένωση, βιβλίου «Γρανίτσα: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Δυτικής Ευρυτανίας» , καθώς και το σχετικό με την περιοχή βιβλίο: «Ασπροπόταμος: Άγνωστη Ιστορία και Ανάπτυξη», που περιλαμβάνει τα πρακτικά της σχετικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το 2008 στο Ραπτόπουλο.
Όπως οι ίδιοι οι γιατροί δήλωσαν, ξεκινώντας για το ταξίδι της επιστροφής, δεν έμειναν καταγοητευμένοι μόνον από τις ομορφιές των τοπίων, που επισκέφθηκαν, αλλά έφυγαν κατενθουσιασμένοι - και με τις καλλίτερες εντυπώσεις - από την ευγένεια των κατοίκων, κατάπληκτοι δε από την απόλυτη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, την άρτια οργάνωση και την καθολική συμμετοχή του μαθητικού δυναμικού της περιοχής και, κυρίως, έφυγαν γεμάτοι περηφάνια που βοήθησαν συνανθρώπους τους και ως άλλοι «Ανάργυροι» πρόσφεραν τις ιατρικές υπηρεσίες τους στα παιδιά της απομακρυσμένης αυτής περιοχής…. Υποσχέθηκαν, τέλος, ότι «το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης θα είναι πάντα ανοιχτό για όλα τα ευρυτανόπουλα για προληπτικές και άλλες εξετάσεις» και ότι «οι εξορμήσεις αυτές στην Ευρυτανία έγιναν πλέον θεσμός σε ετήσια βάση και θα συνεχιστούν, σε συνεργασία πάντα με την Πανευρυτανική Ένωση».
Τέλος, σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αυτό, όπως και το πρόγραμμα της διδασκαλίας των Μαθημάτων Πρώτων Βοηθειών, που εφαρμόστηκε στη Γρανίτσα και στο Ραπτόπουλο στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2010, υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων), ήταν δε αφιερωμένο με απόφαση του Δ.Σ. στον αείμνηστο Τάσο Κοντομέρκο, ο οποίος επί δύο (2) δεκαετίες, σχεδόν, ήταν ο υπεύθυνος των εξορμήσεων της Ομάδας Γιατρών Αλληλεγγύης της Πανευρυτανικής Ένωσης στα χωριά του Νομού μας.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ


Στα πλαίσια των προγραμματισμένων από το Υπουργείου Εσωτερικών ημερίδων επιμόρφωσης των Δημοτικών Συμβούλων για την μετάβαση στην νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας, ανάλογη εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010, στο Καρπενήσι.
Στην ημερίδα για τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμων Καρπενησίου και Αγράφων, που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο AVARIS, παρουσιάστηκαν από τους εισηγητές Φεγγίτη Δημήτρη, Στέλεχος ΕΕΤΑΑ - Υπεύθυνο Γραφείου Θεσσαλίας, Πουτσιάκα Νίκο, Κοινωνιολόγο – Εθνολόγο, Ειδικό Επιστήμονα Περιφέρειας Θεσσαλίας, Σέγγη Χρυσαυγή, Υπεύθυνη Τμήματος Σχεδιασμού & Μελετών ΑΝ.ΚΑ. ΑΕ, θέματα που αφορούν τους Τομείς άσκησης πολιτικής και το ρόλο του Δημοτικού Συμβούλου. Πιο συγκεκριμένα από τους προαναφερθέντες εισηγητές, αναπτύχθηκαν οι εισηγήσεις όπως: «Από το όραμα στη καθημερινή δράση», «Δημόσιες Τοπικές Πολιτικές», « Ενδοδημοτική Αποκέντρωση και Τοπική Διακυβέρνηση», «Επιχειρησιακός Σχεδιασμός», «Οργάνωση και Πόροι», ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε στο καυτό θέμα των υπερχρεωμένων Δήμων και τι προβλέπει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, σε τέτοιες περιπτώσεις.
Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση και συμπεράσματα από τους συμμετέχοντες.