Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

«Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά κι αρχή καλός μας χρόνος...»



Αγαπητοί αναγνώστες του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ, η Δ/νση και όλοι οι συντελεστές της εφημερίδας και των Εκδόσεων ΠΑΛΜΟΣ, σας ευχόμαστε ο νέος χρόνος που μόλις ανέτειλε να είναι ευτυχισμένος και δημιουργικός για όλους τους Ευρυτάνες και τους όπου γης Έλληνες. Η πατρίδα περνάει μια δύσκολη περίοδο και θα χρειαστεί να καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες για να τα καταφέρουμε.
Επειδή είμαστε σπουδαίος λαός και πάντα στα δύσκολα με την χάρη του Θεού τα καταφέρνουμε, πιστεύομε ότι και τούτη τη φορά θα σταθούμε όρθιοι.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΠΗ

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Το Χριστόψωμο στη Βελαώρα



"Χριστούγεννα, Πρωτούγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου.
Για βγήτε, δέτε, μάθετε, που ο Χριστός γεννάται.
Γεννιέται κι ανατρέφεται με μέλι και με γάλα.
Το γάλα τρών’ οι άρχοντες, το μέλι οι αφεντάδες.
Ανοιξ’ αφέντημ’ άνοιξε την αργυρή σακούλα,
κι αν έχει γρόσια, δώσ’ μου τα, φλουριά μη τα λυπάσαι."

"Τσιγαρίθρες", λουκάνικα, "μπουμπάρια", "χριστόψωμα" "βασιλόψωμα" "βασιλοκουλούρες", μπακλαβάδες και πολλά κάλαντα είναι γεμάτα τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά στην Ευρυτανία.


Από μέρες οι γυναίκες φτιάχνουν τα χριστόψωμα, ενώ με το σφάξιμο του γουρουνιού βάζουν σε αναμμένα κάρβουνα θυμίαμα για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Με τα έντερα του γουρουνιού θα κάνουν τα νόστιμα σπιτικά λουκάνικα. Για τη Πρωτοχρονιά φτιάχνουν την βασιλόπιτα με τυρί, γάλα, αυγά και βούτυρο, ενώ εκτός από το κέρμα μέσα βάζουν φύλλο από πουρνάρι και ένα κομμάτι άχυρο ή σπυρί καλαμποκιού. ( Αυτός που τύχαινε το κέρμα θα θησαύριζε, το φύλλο θα πρόκοβαν τα ζωντανά του και το άχυρο θα είχε καλή σοδειά). Τα Θεοφάνεια έπαιρναν από την εκκλησία αγίασμα και ράντιζαν όλους τους χώρους για ευλογία. Σε πολλές περιοχές μάλιστα μασκαρεύονταν ("Αράπηδες") και μάζευαν από τα σπίτια κρέας, λουκάνικα κ.α. φαγώσιμα που τα έτρωγαν στο γλέντι στην πλατεία του χωριού.
Στο Κλαυσί ανήμερα των Φώτων κάνουν, μέχρι σήμερα, το "τζαφέτι" με γλέντι μόνο των ανδρών και του Αη Γιαννιού μόνο των γυναικών.

Το Χριστόψωμο
Το ζύμωμα είναι μια ιεροτελεστία. Χρησιμοποιούν, ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι, ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα και γαρίφαλα. Πλάθουν το ζυμάρι και παίρνουν τη μισή ζύμη και φτιάχνουν μια κουλούρα. Με την υπόλοιπη φτιάχνουν σταυρό με λουρίδες από τη ζύμη. Στο κέντρο βάζουν ένα άσπαστο καρύδι. Στην υπόλοιπη επιφάνεια σχεδιάζουν σχήματα με το μαχαίρι ή με το πιρούνι, όπως λουλούδια, φύλλα, καρπούς, πουλάκια. Το κόβουν ανήμερα τα Χριστούγεννα, δίνοντας πολλές ευχές. Στην φωτογραφία, Χριστόψωμο, που έκανε με πολύ μεράκι η κυρία Αθηνά Δημητρακάκη από την Βελαώρα Ευρυτανίας και ευλογήθηκε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΠΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ * ΑΠΕΡΑΝΤΙΑΚΟΣ – ΠΟΤΑΜΙΑ 2-1 Στον τελικό για την κούπα


Στον τελικό του Κυπέλλου ΕΠΣ Ευρυτανίας προκρίθηκε ο Απεραντιακός, επικρατώντας στον 1ο ημιτελικό που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Στάδιο Καρπενησίου της μαχητικής Ποταμιάς με σκορ 2-1. Το παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο ήταν μοιρασμένο με τις δυο ομάδες να δίνουν περισσότερο βάρος στις άμυνες τους, με αποτέλεσμα στο χρονικό αυτό διάστημα να έχουν δημιουργηθεί ελάχιστες φάσεις μπροστά στις δυο εστίες και το ημιχρόνιο να ολοκληρωθεί με το στείρο 0-0.
Στην επανάληψη οι γηπεδούχοι, πιο δημιουργικοί και κυρίως πιο αποτελεσματικοί κατάφεραν να προηγηθούν στο σκορ στο 54΄ με αριστουργηματική εκτέλεση φάουλ του Β. Νταβαρίνου, που δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον Χαντζόπουλο. Μετά το γκολ του Απεραντιακού, οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να ισορροπήσουν τον αγώνα, διεκδικώντας την ισοφάριση., χωρίς ωστόσο να το καταφέρουν καθότι στο 82΄ ο Ζήσιμος με ένα εντυπωσιακό τέρμα, έδωσε τέλος στις όποιες ελπίδες των παιχτών της Ποταμιάς να ισοφαρίσουν και να ξαναμπούν έτσι στο παιχνίδι.
Ωστόσο στο τέλος πίεσαν για το γκολ, έχασαν μια πολύ καλή ευκαιρία με τον Γιαννακόπουλο στο 87΄ και στις καθυστερήσεις του αγώνα με ωραίο γκολ του Γ. Μπούρα μείωσαν σε 2-1, που ήταν και το τελικό σκορ της αναμέτρησης.
Στον τελικό της διοργάνωσης ο φιναλίστ Απεραντιακός θα αντιμετωπίσει τον νικητή του άλλου ημιτελικού που θα προκύψει μετά τον αγώνα Δόξας Ραπτοπούλου – Βελούχι που θα διεξαχθεί στις 8 Ιανουαρίου 2011 στο Ραπτόπουλο.

ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΚΟΛ Α΄ Ημίχρονο
5΄ Ο μαντζιούτας μπήκε από πλάγια δεξιά στην περιοχή των γηπεδούχων δοκίμασε σουτ το οποίο μπλόκαρε ο Καραβασίλης
29΄ Ο Φλωράκης πάσαρε ωραία στον Μαντζιούτα ο οποίος βρέθηκε τετ-α-τετ σούταρε με τον Καραβασίλη να μπλοκάρει την μπάλα
Β΄ Ημίχρονο
54΄ Ο Νταβαρίνος Β εκτέλεσε απευθείας φαουλ στέλνοντας την μπάλα στην δεξιά γωνία του Χαντζόπουλου ανοίγοντας το σκορ για τους γηπεδούχους 1-0
82΄ Ο Ζήσιμος δοκίμασε μακρινό σουτ από πλάγια αριστερά με την μπάλα να καταλήγει στην δεξιά γωνία του Χαντζόπουλου πετυχαίνοντας ενα εντυπωσιακό τέρμα κάνοντας έτσι το 2-0
87΄ Ο Γιαννακόπουλος επιχείρησε γυριστό σουτ από την γραμμή της περιοχής αλλά μπλόκαρε ο Καραβασίλης
90+5΄ Ο Μπούρα Γ με ωραία κεφαλιά έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία της εστίας του Απεραντιακού διαμορφώνοντας το τελικό 2-1
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
Απεραντιακός:
Καραβασίλης, Μπισμπίκης Δ (Σκοτίδας), Ζήσιμος, Μπισμπίκης Θ,Τ λούπας, Μπουμπουρής, Κωστής (Ντότσικας), Νταβαρίνος Α, Γιαννόπουλος, Κεφαλίδης (Οικονόμου), Νταβαρίνος Β
Ποταμιά: Χαντζόπουλος, Μπούρας Γ, Μπούρας Σ, Γκορόγιας, Τσουκαλάς, Κατής Δ, Ζαγκότσης Χ (Αζακάς Θ), Γιαννακόπουλος, Μαντζιούτας Κ (Μπούρας Κ), Φλωράκης, Ζαγκότσης Γ (Μαλάτος)

Ορκίστηκε ο Δημήτρης Τάτσης



Σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία της Προέδρου της ΔΗΣΥ Ντόρας Μπακογιάννη, του Βουλευτή Ευρυτανίας Ηλία Καρανίκα, του Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Καραμπά, του Νομάρχη Κώστα Κοντογεώργου, του Δημάρχου Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη, των απερχόμενων Δημάρχων, Αγράφων, Φραγκίστας, Βίνιανης και Ασπροποτάμου, του Διευθυντή της Αστυνομικής Δ/νσης Ευρυτανίας κ. Ν. Παυλέτση, εκπροσώπων αρχών και φορέων, των νεοεκλεγέντων Δημοτικών Συμβούλων και πλήθος κόσμου, την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010, ορκίστηκε ο Δήμαρχος Δημήτρης Τάτσης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του νέου Δήμου Αγράφων. Στην τελετή της ορκωμοσίας χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος, ο οποίος ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο της νέας Δημοτικής Αρχής. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τάτσης βαθύτατα συγκινημένος ευχαρίστησε όσους βρέθηκαν δίπλα του όλο το προηγούμενο διάστημα και δεσμεύτηκε ότι θα είναι κοντά στους δημότες 24 ώρες το 24ωρο προκειμένου να δίνονται λύσεις στα όποια προβλήματα τω ν δημοτών.
Να ευχηθούμε στον Δήμαρχο και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο καλή επιτυχία στο έργο τους.
Την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011, στο Κερασοχώρι θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου για την εκλογή του Προέδρου του Δ.Σ. και των Δημαρχιακών Επιτροπών.

Συναυλία με τον Λεωνίδα Μπαλάφα από το Σύλλογο Νέων για την Ευρυτανία


Για έκτη συνεχή χρονιά, πιστά στο ραντεβού τους με τα πολιτιστικά του τόπου μας, τα μέλη του Συλλόγου Νέων για την Ευρυτανία, διοργάνωσαν με πολύ μεράκι και αγάπη, την καθιερωμένη πλέον, μουσική συναυλία τους.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Καρπενησίου, φιλοξενήθηκε ένας γνωστός μουσικός – τραγουδιστής, που με τις μουσικές και τα τραγούδια του «ταξίδεψε» το κοινό, κάνοντάς το να ξεφύγει για λίγο από την σκληρή πραγματικότητα.
Φέτος, το έργο αυτό ανέλαβε να διεκπεραιώσει ο Λεωνίδας Μπαλάφας, ένας νέος καλλιτέχνης που τραγουδάει, γράφει μουσική και στίχους στους δίσκους του και στα Live του έχει μια αμεσότητα με τον κοινό, ξεσηκώνοντάς το και παρασύροντάς το στη διασκέδαση και στο κέφι. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου, όπως προείπαμε, και αρκετοί ήταν εκείνοι που βρέθηκαν κοντά στο Σύλλογο για να στηρίξουν την αξιέπαινη προσπάθειά τους.
Σήμερα, Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Γυμνασίου Καρπενησίου, θα γίνει η παρουσίαση του καταλόγου της έκθεσης Ευρυτάνων Καλλιτεχνών «What is Art?» , που παρουσιάστηκε πριν ένα χρόνο ακριβώς.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟΥ ΒΟΥΤΥΡΟΥ


Η πιο ωραία γιορτή του χρόνου.... Γιορτή αισιοδοξίας και ελπίδας...
Την παραμονή των Χριστουγέννων στο χωριό Βουτύρου, τα μέλη του Μικρού Μουσείου Εκπαίδευσης Βουτύρου, διοργάνωσαν με τη συμμετοχή λιλιπούτειων φίλων, χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες.
Η όμορφη και ζεστή αυτή εκδήλωση ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής στο ξενοδοχείο «Αμαδρυάδες», με τα παιδιά να λένε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα εκεί και ακολούθως σε όλο το χωριό. Στη συνέχεια έκαψαν το χριστόξυλο και αμέσως μετά ζύμωσαν το χριστόψωμο, όπως ορίζει η παράδοση.
Αφού ζύμωσαν το χριστόψωμο και το έβαλαν στο φούρνο για να ψήνεται, έφτιαξαν χριστουγεννιάτικες κάρτες και τις στόλισαν με χρυσόσκονες και αστεράκια. Στο τέλος έσπασαν το ρόδι στη πέτρινη βρύση του χωριού για να έχουν τύχη το 2011 και να διώξουν μακριά «το κακό μάτι».
Αξίζουν πολλά μπράβο στους υπευθύνους του Μικρού Μουσείου, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση και να μεταλαμπαδεύσουν στη νέα γενιά αυτά που τους δίδαξαν οι μανάδες και οι γιαγιάδες τους. ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΜΠΟΝΑΜΑΣ» 24 ΕΚ. ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ 64.732 ΕΥΡΩ στους ΟΤΑ της Ευρυτανίας

Πάνω από 24 εκ . ευρώ ήταν ο «Χριστουγεννιάτικος μποναμάς» του υπουργείου Εσωτερικών προς τους δήμους λίγες ημέρες πριν την εκκίνηση εφαρμογής του «Καλλικράτη». Συγκεκριμένα, με αποφάσεις είτε του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση είτε του υφυπουργού Γιώργου Ντόλιου μοιράστηκαν στους δήμους όλης της χώρας παραμονές των Χριστουγέννων, 24,34 εκ. ευρώ, που αφορούν: - Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ): 7,7 εκ. ευρώ, κονδύλια που διατίθενται υποχρεωτικά κατά ποσοστό 50% τουλάχιστον για την εκτέλεση έργων, καταβολή αποζημιώσεων ρυμοτομούμενων ή απαλλοτριωμένων ακινήτων και αγορά ακινήτων - Τις δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού μερικής απασχόλησης: 5,4 εκ. ευρώ - Το φόρο Ζύθου: 5,3 εκ. ευρώ: - Τη λειτουργία των ΚΕΠ: 696 χιλ. ευρώ - Τις ανειλημμένες οικονομικές υποχρεώσεις έτους 2008 και 2009 για την ίδρυση και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς: 609 χιλ ευρώ
Κατανομή ποσού 7.749.050 € από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π) στους ΟΤΑ α΄ βαθμού Στερεάς Ελλάδας εκ των οποίων 28.767,00 ΕΥΡΩ στους ΟΤΑ της Ευρυτανίας.
Κατανέμετε από το λογαριασμό του Υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τίτλο «Έσοδα υπέρ Δήμων & Κοινοτήτων από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας» (Νο 33-05-0154) ποσό 7.749.050 € σε Δήμους και Κοινότητες του Κράτους, σύμφωνα με τις καταστάσεις που είναι
προσαρτημένες στην παρούσα απόφαση, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής.
Τα ως άνω ποσά αποτελούν έσοδο της κατηγορίας «Έσοδα από λοιπά τέλη, δικαιώματα και παροχή υπηρεσιών» και του Κ.Α. 0441.01 με τίτλο «Τέλος Ακίνητης Περιουσίας – κατανομή του 15% (παρ. 19, άρθρο 24 ν. 2130/1993)» του προϋπολογισμού εσόδων οικονομικού έτους 2010 των δικαιούχων Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και διατίθενται υποχρεωτικά κατά ποσοστό 50% τουλάχιστον για την εκτέλεση έργων, καταβολή αποζημιώσεων ρυμοτομούμενων ή απαλλοτριωμένων ακινήτων και αγορά ακινήτων (παρ.20 άρθρου 24
ν.2130/1993).
Τα ποσά θα αποδοθούν στους δικαιούχους ΟΤΑ με χρηματική εντολή του Υπουργείου μας προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Οι Διευθύνσεις Αυτοδιοίκησης & Αποκέντρωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης & Διοίκησης Νομών των Περιφερειών του Κράτους, στις οποίες κοινοποιείται η απόφαση αυτή με τις οικείες καταστάσεις, παρακαλούνται να ενημερώσουν τους ΟΤΑ χωρικής αρμοδιότητάς τους αναφορικά με τα ποσά που
αποδίδονται σε αυτούς.
ΟΤΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
501 Δ ΑΠΕΡΑΝΤΙΩΝ 2.885,0
502 Δ ΑΓΡΑΦΩΝ 3.236,0
503 Δ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ 2.525,0
504 Δ ΒΙΝΙΑΝΗΣ 1.532,0
505 Δ ΔΟΜΝΙΣΤΑΣ 2.065,0
506 Δ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 7.241,0
507 Δ ΚΤΗΜΕΝΙΩΝ 1.279,0
508 Δ ΠΟΤΑΜΙΑΣ 1.881,0
509 Δ ΠΡΟΥΣΣΟΥ 2.141,0
Δ ΦΟΥΡΝΑ 1.609,0
511 Δ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ 2.373,0
Σύνολο -ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 28.767,00 Ε

Επιχορήγηση Ο.Τ.Α. με ποσό 5.469.147,00 € από μεταβιβασθείσες πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού, για τη μερική απασχόληση, εκ των οποίων 35.965,00 ΕΥΡΩ στους ΟΤΑ της Ευρυτανίας.

Εγκρίνετε, με χρέωση του λογαριασμού του Υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, υπό τον τίτλο «Κάλυψη των πάσης φύσεως αναγκών των ΟΤΑ κ.λπ.», τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης συνολικού ποσού 5.469.147,00 €, σε Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού της χώρας, αποκλειστικά και μόνο προς κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας προσωπικού μερικής απασχόλησης, που προσλαμβάνεται στα πλαίσια της υλοποίησης εγκεκριμένων επιχειρησιακών σχεδίων των ανωτέρω, για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα, στα πλαίσια του ν. 3250/04,
OTA Ευρυτανίας
315 Δ.ΑΓΡΑΦΩΝ 6.667,00
316 Δ. ΑΠΕΡΑΝΤΙΩΝ 6.665,00
317 Δ. ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ 4.000,00
318 Δ. ΒΙΝΙΑΝΗΣ 1.333,00
319 Δ. ΔΟΜΝΙΣΤΑΣ 1.333,00
320 Δ. ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 5.970,00
321 Δ. ΚΤΗΜΕΝΙΩΝ 2.666,00
322 Δ. ΠΟΤΑΜΙΑΣ 2.000,00
323 Δ. ΠΡΟΥΣΣΟΥ 4.000,00
324 Δ. ΦΟΥΡΝΑ 1.331,00
Σύνολο -ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 35.965,00 E

Φταίει τελικά η έδρα, που έχασε το ΠΑΣΟΚ το νέο Δήμο Αγράφων;

Η αιφνίδια και απροκάλυπτη μεταφορά της έδρας από τη Δυτική Φραγκίστα Ευρυτανίας που αρχικά είχε επιλεγεί από το Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο Κερασοχώρι, για την οποία δεν δόθηκαν ποτέ σαφείς και πειστικές απαντήσεις καθώς όλη η υπόθεση τυλίχθηκε με ένα πυκνό πέπλο μυστηρίου για αόρατες εντόπιες δυνάμεις και πανίσχυρους εξωτερικούς, ήταν ένα ζήτημα που βεβαίως και έβαλε σε σκέψεις τους ψηφοφόρους.
Στην ασάφεια λοιπόν των προθέσεων όλων των εμπλεκομένων πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες της κρίσης και πρώτα απ’ όλα στη στάση του βουλευτή Ευρυτανίας Ηλία Καρανίκα ο οποίος βεβαίως και δεν «πήρε θέση, ούτε καν παρενέβη» για τις συνέπειες που θα δημιουργούσε η ανατροπή της απόφασης για τη μεταφορά της έδρας. Εξίσου χλιαρές και άτονες ήταν και οι θέσεις που εξέφρασε και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας για το θέμα, που προσπάθησε να ισορροπήσει τα πράγματα, καθώς ήξερε εκ των προτέρων πως η ανατροπή θα δημιουργούσε προβλήματα και εμπλοκές.
«Ήξεις – αφίξεις» και η πολιτική του υποψηφίου δημάρχου με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Αγράφων Θεόδωρου Μπαμπαλή ο οποίος ούτε κι αυτός πήρε σαφή θέση προεκλογικά, πολιτική η οποία περισσότερο έμπλεξε τα πράγματα παρά βοήθησε στον αγώνα του αλλά και την γενικότερη στάση για την Φραγκίστα, καθότι δεν ξεκαθάρισε πως θα αξιοποιήσει το Δημαρχιακό Μέγαρο Φραγκίστας, κάτι για έδρα της Αναπτυξιακής εταιρίας που «ψέλλισε» δεν αντέχει σε κριτική . Όπως δήλωσε μετεκλογικά σε τοπική εφημερίδα είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της μεταφοράς της έδρας στο Κερασοχώρι, θέση την οποία κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας δεν στήριξε και κυρίως δεν αιτιολόγησε, μολονότι προσπάθησε να ανακαλέσει, μετά μιας εβδομάδας, επικαλούμενος λάθος κατά την απομαγνητοφώνηση. Κάτι δηλώσεις περί φυλλαδίων που ακούστηκε πως μοίραζε με θέσεις υπέρ της έδρας στο Κερασοχώρι, σκόρπισαν σαν χειμωνιάτικα φύλλα μετά τις εκλογές. Η διγλωσσία στο αποκορύφωμα της.
Όσο για τον Δημήτρη Τάτση , που κατέβηκε έχοντας και την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας και κέρδισε με μεγάλη διαφορά ψήφων, χωρίς κι αυτός να πάρει μια εμφανώς σαφή θέση για το θέμα της έδρας εκμεταλλευόμενος στο έπακρο το διχασμό της αντίπαλης παράταξης και ενεργώντας έξυπνα, πήρε εύκολα το Δήμο Αγράφων.
Τώρα λοιπόν που τέλειωσαν όλα και όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι λαλίστατοι, κατόπιν εορτής , η νέα δημοτική αρχή καλείται να αρχίσει το έργο της σε ένα εντελώς ακατάλληλο και μικρό κτίριο στο Κερασοχώρι και αναζητεί νέους χώρους, τέτοιους που διαθέτει ακόμα το Δημαρχείο της Δυτικής Φραγκίστας η οποία απαξιώθηκε ή μάλλον καλύτερα έχασε την έδρα γιατί «δεν έκανε καλές δημόσιες σχέσεις!» και «δεν είχε φίλους» . Αυτό ήταν δυστυχώς το μοναδικό κριτήριο.
Και ας είχε εκτός φυσικά του Δημαρχείου, να επιδείξει και καλύτερες προϋποθέσεις για την έδρα απ’ ότι το Κερασοχώρι. Όπως: αρκετό και ενεργό πληθυσμό, οικονομική δραστηριότητα, ζωντανά καφενεία, ταβέρνες, καφετέριες, super market,φαρμακείο, Κέντρο Υγείας, Υποδομές Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας ΔΕΗ-ΟΤΕ, Υποδομές Τουρισμού, επάρκεια κτιριακών υποδομών και το κυριότερο, ανοιχτό το διθέσιο Δημοτικό σχολείο γεγονός που χωρίς καμία αμφισβήτηση θεμελιώνει την ελπίδα για τη συνέχεια κάθε τοπικής κοινωνίας. Στο Κερασοχώρι αντιθέτως, το Δημοτικό Σχολείο φέτος με την έναρξη της σχολικής χρονιάς έκλεισε και όσοι μαθητές είχαν απομείνει μεταφέρονται στην Κρέντη. Ο Καλλικράτης για το Δήμο Αγράφων αρχίζει με τους χειρότερους οιωνούς.
Τέλος, καμιά σημασία δεν δόθηκε στο μεγαλύτερο χαρτί που είχε η Δυτική Φραγκίστα μαζί με την Ανατολική Φραγκίστα γενέτειρα του Γεώργιου Καφαντάρη , Πρωθυπουργού της Ελλάδος που η παρουσία του στην ελληνική πολιτική, έχει σημειωθεί με λαμπρά γράμματα. Η έδρα του Δήμου Αγράφων στη Φραγκίστα θα ήταν μια διαχρονική τιμή στους Ευρυτάνες πολιτικούς.
Θεωρώ ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του νέου Δήμου Αγράφων θα πρέπει άμεσα, να συζητήσει το θέμα μεταφοράς της έδρας του Δήμου στην Φραγκίστα και να αξιοποιήσει στο έπακρον το δημαρχιακό κατάστημα Φραγκίστας .

Φραγκίστα 28/12/2010
Κώστας Μπίκας
Πρόεδρος ΔΣ
Δήμου Φραγκίστας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΦΟΥΡΝΑΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Ο Σύλλογος Γυναικών Δήμου Φουρνάς Ευρυτανίας πραγματοποίησε με επιτυχία το Χριστουγεννιάτικο Bazzar Δώρων που διοργάνωσε στις 24 και 25 Δεκεμβρίου στη Φουρνά και στον Κλειστό αντίστοιχα. Δυναμική η παρουσία των μελών του Συλλόγου καθώς και των συγχωριανών. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος του Νέου Δήμου Καρπενησίου κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης με τη σύζυγό του, ο Δήμαρχος Φουρνάς κ. Παπουτσόπουλος Ηλίας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ευρυτανίας κ. Γκαρίλας Βασίλειος καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι. Ευχαριστούμε θερμά όλους για την παρουσία και τη συνεισφορά τους στο Σύλλογο.
Με τιμή το Δ.Σ.



Νέο Δ.Σ. στον Εξωραϊστικό Σύλλογο Βράχας
Ευρυτανίας «Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ»

Πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση την 8-8-2010, ημέρα Κυριακή και ώρα 18.00 μ.μ. στην πλατεία του χωριού για την εκλογή νέου Δ.Σ. Η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. για την συγκρότηση του σε σώμα πραγματοποιήθηκε την 20-8-2010, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18.00 μ.μ. στο κοινοτικό κατάστημα στη Βράχα.
Η σύνθεση του Δ.Σ. έχει ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΗΛΙΑΣ Β. ΝΤΖΙΩΡΑΣ ΤΗΛ. 2106917596-2103842760
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΛΙΑΣΟΣ 6972157895
Mail. Gchaliasos@hotmail.com
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ 6974777155
ΤΑΜΙΑΣ: ΣΚΟΤΙΔΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 6973053859
Mail. Skotida_aggeliki@hotmail.com
ΒΟΗΘΟΣ ΤΑΜΙΑ: ΝΙΚΟΒΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ (ΛΑΜΙΑ) 6972753988
Mail.nikovioti-m@hotmail.com
ΜΕΛΗ: ΗΛΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ 6982139548
ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΟΥΠΑΣ 6975720986
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ:
1.ΣΚΟΤΙΔΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ
2.ΑΝΑΠΛ. ΣΑΚΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Το νέο Δ.Σ. ευχαριστεί όλα τα μέλη του και όσους στάθηκαν κοντά στο σύλλογο και σας διαβεβαιώνει ότι η προσπάθεια για την υλοποίηση των στόχων του συλλόγου θα συνεχισθεί. Σας ευχαριστεί θερμά για την εμπιστοσύνη σας και σας υπόσχεται ότι θα καταβάλλει, μαζί με τη δική σας συμμετοχή και ηθική συμπαράσταση, κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση των στόχων του Συλλόγου μας.
Ευχόμαστε ολόψυχα το νέο έτος 2011 να είναι δημιουργικό με υγεία, δύναμη, ειρήνη και προκοπή σε όλους σας και τις οικογένειές σας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΗΛΙΑΣ Β. ΝΤΖΙΩΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ




Κοπή πίτας και εκλογές στον Σύλλογο Παλαιοχωρίου-Νεοχωρίου- Αγίου Γεωργίου και Μαυριά Ευρυτανίας «ΤΟ ΤΡΙΚΟΡΦΟ»

•Στις 23/01/2011 ημέρα Κυριακή και ώρα 10:30 π.μ. θα γίνει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην ταβέρνα “ΑΝΑΝΙΑΣ” που βρίσκεται στην οδό Δεκελείας 128 Νέα Φιλαδέλφεια τηλ. 2102512936 (πλησίον γήπεδο ΑΕΚ).
•Την ίδια ημέρα θα ακολουθήσουν Εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας. Παρακαλούμε όσα μέλη του Συλλόγου ενδιαφέρονται να υποβάλλουν υποψηφιότητα για τις Εκλογές να επικοινωνήσουν με τον Αντιπρόεδρο Κων/νο Γιολδάση στο τηλέφωνο 2103425785 ή με τον Γεν. Γραμματέα Δημήτρη Καπετανάκη στο τηλέφωνο 2102755463.
•Στο τέλος της εκδήλωσης όσοι επιθυμούν μπορούν να καθίσουν για φαγητό.
Με τη βεβαιότητα ότι θα δώσετε το παρόν σας στην εκδήλωση του Συλλόγου, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ευχόμαστε σε όλους εσάς και στις οικογένειές σας

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2011
ΥΓΕΙΑ & ΧΑΡΑ!

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Μπισμπίκης Κων/νος Καπετανάκης Δημήτρης

«Μικρός Πρωθυπουργός» ο Θύμιος Σώκος Υπερπεριφερειάρχης Μακεδονίας - Θράκης ο πρώην Νομάρχης Αιτ/νιας και Ευρυτανίας


Ο μέχρι σήμερα Νομάρχης Αιτ/νιας Ευρυτάνας Θύμιος Σώκος είναι ο νέος Γ.Γ Γραμματέας Θεσσαλίας-Στερεάς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, η οποία εκτείνεται στα όρια της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα την Θεσσαλονίκη,
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε ποιοι θα είναι οι 7 Υπερπεριφερειάρχες-Διοικητές της χώρας, οι αποκαλούμενοι και «μικροί Πρωθυπουργοί»
Η επιλογή των Διοικητών ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Υπήρξε φυσικά η εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού Γιάννη Ραγκούση, αλλά και έντονο παρασκήνιο, αφού μέχρι τελευταία στιγμή, πριν γίνουν οι τελικές επιλογές υπήρξαν πολλές αλλαγές στη λίστα των ονομάτων.
Σύμφωνα με τον Καλλικράτη συνιστώνται ως ενιαίες αποκεντρωμένες μονάδες διοίκησης του κράτους οι εξής Αποκεντρωμένες Διοικήσεις:


Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής,
η οποία εκτείνεται στα όρια της περιφέρειας Αττικής με έδρα την Αθήνα και Υπερπεριφερειάρχης διορίστηκε o μέχρι τώρα περιφερειάρχης Ηλίας Λιακόπουλος.

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας , η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με έδρα την Λάρισα και Υπερπεριφερειάρχης, ορίστηκε η Πόπη Γερακούδη.

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Ιωάννινα με Υπερπεριφερειάρχη την Δήμητρα Γεωργακοπούλου.

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με έδρα την Πάτρα, με Υπερπεριφερειάρχη τον Καθηγητή Τάσο Αποστολόπουλο, πρώην επικεφαλής του Οργανωτικού του ΠαΣοΚ.

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου με έδρα τον Πειραιά, με Υπερπεριφερειάρχη τον Λαρισαίο Φώτη Χατζημιχάλη

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η οποία εκτείνεται στα όρια της περιφέρειας Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο, με Υπερπεριφερειάρχη τον μέχρι τώρα Περιφερειάρχη Αθανάσιο Καρούντζο.

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης,
η οποία εκτείνεται στα όρια της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα την Θεσσαλονίκη, με Υπερπεριφερειάρχη τον Ευθύμιο Σιώκο.

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Σήμερα η ορκωμοσία του Δ. Τάτση και του Δ.Σ. Αγράφων στο Κερασοχώρι την Παρασκευή 31/12 του Κώστα Μπακογιάννη ο οποίος ανακοίνωσε τους Αντιδημάρχους


Σήμερα στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Κερασοχώρι και πιο συγκεκριμένα στο κτίριο του Γυμνασίου, η ορκωμοσία του νέου Δημάρχου Αγράφων κ. Δημήτρη Τάτση και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, όπως αυτό αναδείχτηκε από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010.
Στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Αγράφων, που αποτελείται από 27 μέλη, εκπροσωπούνται 16 μέλη από την παράταξη του νέου Δημάρχου και 11 από την παράταξη «Ανανέωση – Προοπτική»
Στον Συνδυασμό «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Αγράφων» (16 έδρες) του νέου Δημάρχου κ. Δημήτρη Τάτση εκλέχτηκαν κατά σειρά ψήφων ανά παλιό Δήμο οι: κ.κ. Θύμιος Μιχόπουλος, Ταξιάρχης Σβερώνης, Δημήτρης Τσιώλης, Δημήτρης Χαλιμούρδας, Κλεάνθη Φουρλίγκα, Θανάση Μπακούση, Αναστασία Κοφίνη, Δημήτρης Βελαέτης, Χρήστος Δημητρόπουλος, Πάνος Ζαχαράκης, Θωμάς Κακός, Πάνος Παπαδήμος, Δημήτρης Βούρτσας, Όλγα Διώτη, Νίκος Φούκας, Βάσω Φεγγούλη.
Με τον Συνδυασμό «Ανανέωση – Προοπτική» (11 έδρες) εκλέχτηκαν, ο επικεφαλής κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, και εν συνεχεία κατά σειρά ψήφων οι: κ.κ. Βαγγέλης Κατσιφός, Γιώργος Κίτσιος, Απόστολος Παπαθανάσης, Θεόδωρος Κατσιάδας, Θεόδωρος Τσιάμης, Γιώργος Τόλης, Νίκος Γεωργίου, Κώστας Μάκκας, Λεωνίδας Τελώνης και Πάνος Γκορόγιας.
Η εκλογή του νέου προεδρείου θα γίνει, σύμφωνα με την Εγκύκλιο 41/14.12.2010 του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Ραγκούση, στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του νέου ΔΣ την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2010, στο Δημοτικό Κατάστημα Κερασοχωρίου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Εν τω μεταξύ ο νέος Δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης, 2 μέρες πριν την ορκωμοσία που θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, παρουσία της προέδρου της ΔΗΣΥ και μητέρας του Ντόρας Μπακογιάννη, προέβη στην ανκοίνωση των Αντιδημάρχων καθώς και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Καρπενησίου.
Σε απόλυτη επιβεβαίωση προηγούμενου ρεπορτάζ του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ, ο κ. Μπακογιάννης, όρισε τους 5 στενούς συνεργάτες του για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του Δήμου που είναι:
1)Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας, Περιβάλλοντος & Πρασίνου, τον κ. Νικόλαο Σουλιώτη
2) Πολιτικής Προστασίας, Καθαριότητας, Συγκοινωνίας, τον κ. Αθανάσιο Φέγγο
3) Οικονομικών, Προγραμματισμού & Διαφάνειας, τον κ. Δημήτρη Σταμάτη
4) Προώθηση Επιχειρηματικότητας, Τουριστικής Ανάπτυξης & Αγροτικής Οικονομίας, τον κ. Χρήστο Γενιτσαρόπουλο
5) Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νέας Γενιάς, τον Κλεομένη Λάππα.
Γενικός Γραμματέας του Δήμου, ορίστηκε ο κ. Άρης Τασιός.

Μπροστά στο 2011

Βρισκόμαστε ως άτομα και ως Έθνος μπροστά σε πληθώρα προβλημάτων που περιμένουν τη λύση τους κατά τη διάρκεια του καινούργιου χρόνου. Προβλήματα προσωπικά ποικίλα, εθνικά ζέοντα, οικονομικά πιεστικά, ευρωπαϊκά και διεθνή δισεπίλυτα κυκλώνουν την πατρίδα μας και τους Έλληνες ειδικότερα, ώστε δικαίως να αναφωνούν: «Εκύκλωσαν αι του βίου μας ζάλαι ώσπερ μέλισσαι κηρίον...».
Απρογραμμάτιστες ενέργειες, προχειρότητες, παραλείψεις, ολιγωρία και ραθυμία δυσχεραίνουν αφάνταστα την πορεία προς τη λύση των προσωπικών και εθνικών μας θεμάτων. Μπροστά στο 2011 στέκεται περιδεής, διστακτικός και απαισιόδοξος ο σύγχρονος Έλληνας. Ίσως είναι καιρός με αυστηρή προσωπική αυτοκριτική να ανακαλύψουμε ότι έχουμε άφθονα υπεραναπτυγμένα μυαλά με υποαναπτυγμένες καρδιές. Έχουμε πολιτισμένους επιφανειακά ανθρώπους μα απολίτιστες εκδηλώσεις. Έχουμε άφθονα παραδείγματα επιφανειακής εντιμότητας με ανεντιμότητα ζωής, επιδερμικής αξιοπρέπειας με εσωτερική σήψη, επιφανειακής ευγένειας με βάρβαρες εκδηλώσεις.
Και με τη διαπίστωση αυτή στο κατώφλι του 2011 οδηγούμαστε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι απουσιάζει ο Θεός από τη ζωή μας. Απουσιάζει το οξυγόνο, γι’ αυτό οι πνεύμονες υποφέρουν. Απουσιάζει το νερό, γι’ αυτό υπάρχει δίψα. Απουσιάζει το φως του Ευαγγελίου, γι’ αυτό υπάρχει σκοτάδι. Απουσιάζει η αλήθεια του Χριστού, γι’ αυτό κυριαρχεί το ψέμα.
Με αυτούς τους προβληματισμούς στεκόμαστε μπροστά στο 2011 καθένας μας και με τη γενναία απόφαση να αποτινάξουμε τον επικίνδυνο εφησυχασμό μας, τη ραστώνη και τα προσωπικά μας συμφέροντα, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να αφυπνιστούμε, να αναγνωρίσουμε τα σφάλματά μας, να συνειδητοποιήσουμε την κρίση και ενωμένοι να πορευτούμε κατά το 2011 το δρόμο των πεπρωμένων της φυλής μας.
Είναι καιρός να αξιοποιήσουμε σήμερα τα τεράστια αποθέματά μας ως λαός και να σταθούμε με σύνεση, σοβαρότητα και περίσκεψη μπροστά στα μεγάλα εθνικά μας προβλήματα. Είναι ώρα να χαράξουμε έναν καινούργιο δρόμο «εξαγοράζοντας τον καιρό ως σοφοί», τώρα στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

kostasmitsios@yahoo.gr

Ένα ξεχωριστό γράμμα από ένα λεβέντη Μαραθιώτη που ζει στην Αμερική



Ο Γιάννης Πεσλής γράφει....

« Σαν πας πουλί μου στ’ Άγραφα, και στην παλιά πατρίδα...» λέει το τραγούδι του μπάρμπα Στέφανου Καλύβα. Αντηχεί στ’ αυτιά και στο μυαλό, στην καρδιά μου κάθε μέρα τώρα που κοντεύουν οι άγιες μέρες των Χριστουγέννων.

Σκέπτομαι τα τζάκια και τις σόμπες στο χωριό που άναψαν και κάπνισαναυτές τις όμορφες χειμωνιάτικες μέρες, τις όμορφες μυρωδιές από τα μεζέδια που ψήθηκαν ανήμερα των Χριστουγέννων αλλά και τις άλλες γιορτές, τις παραδοσιακές τσιγαρίδες και το τσίπουρο αλλά και την καλή καρδιά στις παρέες πάνω απ’ όλα σ’ όλα τα σπίτια και τα καφενεία του χωριού. Αναπολώ τα γεροντάκια που φύγανε από την ζωή και τους οποίους δεν θα ξαναδώ όταν ξαναγυρίσω στο χωριό και πάω να εκκλησιαστώ στον Άγιο Ταξιάρχη. Δακρύζουν τα μάτια μου όταν σκέπτομαι αυτούς που έμειναν πίσω και είναι σχεδόν καταδικασμένοι να περιμένουν την σειρά τους. Λυπούμαι και στενοχωριέμαι που τέτοιες μέρες θα ήθελα να ήμουν οικογενειακώς μαζί τους, γιατί αυτός ο Μάραθος είναι τόπος που με τραβάει σαν μαγνήτης. Για μένα είναι το λίκνο της οικογενείας μου και θεωρώ τιμή μου ότι λέω στον κόσμο ότι κατάγομαι απ’το χωριό του Κατσαντώνη. Μεγάλο βάρος και τιμή αυτό για όλους τους Μαραθιώτες, αλλά περισσότερο τόχουμε καμάρι μας εμείς που ζούμε στα ξένα. Παρόλο που έχω γεννηθεί στ’ Αγρίνιο, πάντοτε το είχα μέσα μου ν’ ανέβω στο χωριό και ήθελα να το κάνω με τον μακαρίτη τον πατέρα μου τον Γιώργο και τους δυο μπαρμπάδες μου τον Νίκο και τον Ηλία, όλοι γεννημένοι στον Μάραθο.
Ο Θεός δεν μου το επέτρεψε, αλλά αυτό δεν με άφησε να ξεχάσω αυτόν τον πόθο μου. Κάποτε, μετά από μερικές αναγκαίες επικοινωνίες ήρθα από την Αμερική, πήρα την μάννα μου από τ’ Αγρίνιο και με την γυναίκα και την κόρη μου, ανεβήκαμε στ’ άγια χώματα. Τα χώματα αυτά που κουβέντιαζαν οι γερόντοι και εγώ λες και με υπνώτιζαν όταν ήμουν μικρό παιδί, από την ευλάβεια με την οποία έλεγαν τον πόνο τους αυτές οι αγνές ψυχές. Μετά από μερική ταλαιπωρία στον δρόμο φράσαμε και σταματήσαμε από πάνω στο κοιμητήριο του χωριού και κοιτάξαμε απέναντι... Τα δάκρυα μου άρχισαν αμέσως γιατί αισθάνθηκα ότι ξύπνησαν και με καλωσόρισαν όλοι οι κοιμώμενοι συγχωριανοί μας που ξεκουράζονται εκεί αιώνια. Αφού σταμάτησα στον δρόμο πάνω απ’ το χωριό και κατεβήκαμε κάτω φτάσαμε στο καφενείο του θειου μου του Χρήστου Πεσλή. Εκεί μας περίμενε όλο στο Πεσλέϊκο σοι μας που με μεγάλη χαρά μας καλωσόρισε και μας έκανε να αισθανθούμε αυτό το γνήσιο Αγραφιώτικο αίσθημα της αγάπης μεταξύ συγγενών. Εδώ για να είμαι ακριβής και χωρίς να τα παραλέω, θέλω να εξομολογηθώ, ότι δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψω τα αισθήματα μου σε καμιά από τις τέσσερες γλώσσες που μιλώ. Θέλω όμως να ξέρετε ότι πήραν σάρκα και οστά όλες εκείνες οι ιστορίες που άκουγα για τον Αι-Ταξιάρχη και την εκκλησούλα στο κοιμητήριο που την έκτισε ο παππούς μου Ο Γιάννης του Σπύρου, με τα χέρια του. Αφού γνωρίσαμε το σοι και ταχτοποιηθήκαμε, μετά γνωρίσαμε και άλλους συγχωριανούς μας και εδώ είναι εκείνη η Αγραφιώτικη ψυχή που έκανε την παρουσία της και μας έκανε και αισθανθήκαμε λες και είχαμε γεννηθεί εκεί και είχαμε να ιδωθούμε χρόνια. Όλοι προσφέρθηκαν να κεράσουν η να μας εξυπηρετήσουν με οποιοδήποτε τρόπο και αυτό το συναίσθημα δεν αγοράζεται με τίποτα. Την επόμενη μέρα πήγαμε στο Άγιο Ταξιάρχη να εκκλησιαστούμε, και εδώ τι να πει κανείς. Το συναίσθημα που σε λούζει όταν μπαίνεις μέσα σ’ αυτόν τον ναό είναι σίγουρα ότι άδω είναι οίκος του Θεού. Η ευλάβεια που δείχνει όλος ο κόσμος αλλά ιδιαίτερα τα γεροντάκια, είναι κάτι που οι νεαροί μάλλον θα το νομίζουν σαν παραμυθένιο. Ο σεβασμός και η ειλικρίνεια που δείχνει ο ένας στον άλλον δεν περιγράφεται, είναι απλά γνήσια Αραιωτικά χαρακτηριστικά. Αυτά πονώ και ευελπιστώ να ξαναζήσω, στην δύση της ύπαρξης μου...δύσκολο μου φαίνεται το όνειρο. Η ελπίδα όμως πεθαίνει τελευταία, λένε αυτοί που δεν είναι Αγραφιώτες, εμείς απλά παραδίδουμε την σκυτάλη στα παιδία μας. Θέλω να ευχαριστήσω το απερχόμενο συμβούλιο των Απανταχού Μαραθιωτών για όλες τους τις ενέργειες και να ευχηθώ στους επόμενους να μπορέσουν να ξεπεράσουν τους προκάτοχους τους. Επίσης εύχομαι καλές γιορτές σε όλους τους Ευρύτατες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, με υγεία και χαρά το Νέο Έτος 2011. Και αν όχι κάτι περισσότερο, Καλή αντάμωση στην ιδιαίτερη μας πατρίδα.

ΜΝΗΜΗ ΠΑΥΛΟΥ ΔΡΑΚΟΥ, ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΗ



Γράφει ο
Ηλίας Γ. Προβόπουλος


Δεν είναι η πρώτη φορά που νοιώθω πως τα Χριστούγεννα είναι η εισαγωγή για το πιο θλιβερό κλίμα της Πρωτοχρονιάς, όπου η σούμα της χρονιάς που πέρασε και τα σχέδια για την επόμενη είναι πάντα μια οδυνηρή δοκιμασία …

Φέτος τα πράγματα είναι σαφώς χειρότερα, καθώς η σούμα δεν περιλαμβάνει μόνο τη χρονιά που πέρασε αλλά και πολλά χρόνια πίσω για να βρεθεί η αιτία του κακού – το πώς δηλαδή φτάσαμε σήμερα εδώ που φτάσαμε και πουθενά δεν βλέπουμε ένα φωτάκι ελπίδας να βγούμε και να σωθούμε από τη φουρτούνα που βρεθήκαμε.

Δεν θα σταθώ σε αυτά τα πράγματα τούτη τη στιγμή γιατί μας βλέπω όλους μπροστά στον καθρέφτη να κοιτάζουμε το είδωλό μας και δεν μπορούμε να πιστέψουμε τι κάναμε. Γι’ αυτό θα μεταφέρω τις σκέψεις μου με μια σύντομη αναφορά στο Παύλο Δράκο (1916 – 2010) που πέταξε προχθές στους ουρανούς της πατρίδας για την οποία πολέμησε και έπαθε κρυοπαγήματα στο Αλβανικό μέτωπο και τις συνέπειες των οποίων κουβαλούσε όλη του ζωή. Ο Παύλος Δράκος είχε γεννηθεί στην Ανατολική Φραγκίστα Ευρυτανίας κι εκεί σαν γύρισε με σακατεμένα πόδια έζησε όλα τα χρόνια δουλεύοντας τη γη του, βόσκοντας το κοπάδι του και κάνοντας τίποτα μεροκάματα σαν έβρισκε να ζήσει την οικογένειά του.

Δεν έβγαλε ποτέ ένα αχ για τη ζωή και ας τον πόναγαν τα ποδάρια και τα είχε χειμώνα – καλοκαίρι τυλιγμένα με χοντρές μάλλινες κάλτσες. Έφυγε όμως με ένα παράπονο από την πατρίδα γιατί, 70 ολόκληρα χρόνια από τον πόλεμο και δώθε, κανένας από τους εκπροσώπους της, δεν χτύπησε την πόρτα του να τον ρωτήσει αν έχει κάποια ανάγκη. Είχε στείλει κι αυτός κάποτε τα χαρτιά του να πάρει μια σύνταξη αναπήρου όπως άλλοι παθόντες και ουδέποτε έλαβα απάντηση αλλά η φιλοπατρία του δεν του επέτρεψε να ασχοληθεί περισσότερο με το ζήτημα γιατί έχανε πολύτιμο χρόνο από τον αληθινό αγώνα της ζωής που μοιράστηκε με την κυρά Νίκη που μόνη της τον φρόντισε όσο μπορούσε το τελευταίο καιρό που τον πλάκωσαν οι βαριές αρρώστιες. Όσο και να τον κρατούσε γερά να μη φύγει, ο Δράκος της έφυγε χωρίς να γυρίσει τα μάτια του πίσω σε μακρινό ταξίδι..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ


* Φεύγουν αφήνοντας πίσω τους “προίκα”
Συμβάσεις για τρία μεγάλα έργα προϋπολογισμού 24.000.000,00 ΕΥΡΩ υπέγραψε λίγο πριν παραδώσει τη Νομαρχία ο Κώστας Κοντογεώργος, στα 2.000.000,00 ΕΥΡΩ ανέρχεται το έργο «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης Πόλης Καρπενησίου», που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μετά από πρόταση του Βασίλη Καραμπά και του Δ.Σ. Καρπενησίου.

* Ανακοίνωσε τους Αντιδημάρχους ο Κώστας Μπακογιάννης
Νίκος Σουλιώτης, Θανάσης Φέγγος, Δημήτρης Σταμάτης, Κλεομένης Λάππας, Χρήστος Γενιτσαρόπουλος οι 5 Αντιδήμαρχοι και ο Άρης Τασιός, ο Γ.Γ. του νέου Δήμου
Καρπενησίου. Για τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ θα προταθεί η Επίτιμος Δικαστής κ. Ελευθερία Φραγκάκη

* ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τα παιδιά των Αστυνομικών

*Συγκίνηση στη τελευταία συνεδρίαση του Ν.Σ.

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

ΕΥΧΕΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ


Ετούτες τις μέρες τις λαμπρές, όπου στον ουρανό μας μεσουρανεί ο
ήλιος της αγαλλίασης, της τέρψης και της χαράς, ας στρέψουμε το βλέμμα μας
στην ταπεινή Σπηλιά, ας γονατίσουμε ευλαβικά μπροστά στο νεογέννητο Παιδάκι,
ας κοιτάξουμε κατάματα τον ελπιδοφόρο Ιησού, ας βάλουμε πυξίδα της καρδιάς
μας το χαμόγελό του το γλυκό, ας πάρουμε ψήγματα από την αγάπη του την
αστείρευτη, ας κυλήσει στα μάτια μας ένα δάκρυ συμπόνιας στους
κατατρεγμένους και συμπάθειας στους παραμελημένους κι ας δώσουμε έναν όρκο
δυνατό και μιαν υπόσχεση τρανή. Ας υποσχεθούμε στον εαυτό μας, ας
δεσμευτούμε σ’ ολόκληρο τον κόσμο, ότι τώρα, που γεννιέται το καινούργιο και
ξεπροβάλλει η ελπίδα θαλερά, θα οικοδομήσουμε μιαν άλλη κοινωνία. Μια
κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μια κοινωνία ψυχοπόνεσης,
συνδρομής και συμπαράστασης, μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις,
μια κοινωνία χωρίς παιδιά των φαναριών, μια κοινωνία χωρίς λαούς
λιμοκτονούντες, μια κοινωνία με κοινές αφετηρίες και ίσες ευκαιρίες, εν
τέλει, μια κοινωνία πλέρια από κύματα αγάπης, μια κοινωνία, που θα υμνεί την
ανθρωπιά και θα εξυψώνει τον άνθρωπο.

Καλές Γιορτές, Χρόνια Πολλά, Ευτυχισμένος ο Καινούργιο Χρόνος.

Ο Πρόεδρος
του Ιδρύματος Κοινωνικής
Πρόνοιας Ευρυτανίας

Γιώργος Στ. Αθανασιάς

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ


Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνας Διαμαντοπούλου εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013» και συγκεκριμένα στον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 05 – «ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», στον ΚΩΔΙΚΟ ΘΕΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 76 – ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ 1 έργο προϋπολογισμού 14.354.100,00 Ευρώ:

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ ΝΟΜΟΣ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩ
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΦΕΡΟΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ - ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΓΗΣ - ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
14.354.100,00

Το έργο «Ενίσχυση του φέροντος οργανισμού του υπάρχοντος κτιρίου – Διαρρυθμίσεις – Αντικατάσταση στέγης – κουφωμάτων και ένταξή του στο νέο συγκρότημα» αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας του Δήμου Λαμιέων αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Επίσης θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία του.

Συνοπτικά, περιλαμβάνει τις κάτωθι συνιστώσες:
Δυτικό κτίριο (ΚΤΙΡΙΟ Ι) (αριστερή πτέρυγα)
Υπάρχουσα κατάσταση: Όροφοι 2, Ισόγειο: Παθολογική κλινική 30 κλινών, Α’ όροφος: Παθολογική κλινική 30 κλινών.
Νέα διάταξη και λειτουργία: Στους 2 ορόφους της πτέρυγας που είναι διατεταγμένες κλινικές, γίνονται ελάχιστες μετατροπές εκτός των λουτρών που ανακατασκευάζονται πλήρως. Ισόγειο: Νοσηλευτική μονάδα 35 κλινών, Α’ όροφος: Νοσηλευτική μονάδα 35 κλινών.

Κεντρικό κτίριο (ΚΤΙΡΙΟ ΙΙ)
Υπάρχουσα κατάσταση: Όροφοι 3, Ημιυπόγειο: Μαγειρεία, πλυντήρια, λεβητοστάσιο, αποθήκες. Ισόγειο: Τεχνητό νεφρό, ακτινολογικό, φαρμακείο, Α’ όροφος: Γραφεία Διοίκησης
Νέα διάταξη και λειτουργία: Το ημιυπόγειο, κατεβάζοντας το επίπεδο του περιβάλλοντος χώρου στη στάθμη +98.10, διαμορφώνεται σε κάτω ισόγειο και οι χώροι και οι χώροι των μαγειρείων, πλυντηρίου κλπ, διαρρυθμίζονται σε τμήμα αιμοδοσίας και μονάδα μεσογειακής αναιμίας, με ανεξάρτητες εισόδους από τη στάθμη του περιβάλλοντος χώρου +98.10. Άνω ισόγειο (πρώην ισόγειο): Μονάδα τεχνητού νεφρού 20 κλινών, AIDS 2 κλινών, ηπατίτιδας 2 κλινών και περιτοναϊκής κάθαρσης 3 κλινών, Α’ όροφος: Γραφεία ιατρών, αίθουσα συμβουλίου κλπ.

Ανατολικό κτίριο (ΚΤΙΡΙΟ ΙΙΙ) (δεξιά πτέρυγα)
Υπάρχουσα κατάσταση: Όροφοι 3, Ισόγειο: Αποδυτήρια - φυσιοθεραπεία - ΩΡΛ, Α’ όροφος: Οφθαλμολογική και καρδιολογική κλινική, Β’ όροφος: Παιδιατρική κλινική 30 κλινών.
Νέα διάταξη και λειτουργία: Διαρρυθμίζονται και οι 3 όροφοι, ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές του Υπουργείου. Ισόγειο: Παιδιατρική κλινική 32 κλινών, Α’ όροφος: Παθολογική κλινική 32 κλινών, Β’ όροφος: Παθολογική κλινική 32 κλινών.

Σύνδεση υπάρχοντος και νέου κτιρίου
Η σύνδεση του παλαιού κτιρίου με το νέο θα γίνει στην κεντρική πτέρυγα και σε όλα τα επίπεδά της.
Στο επίπεδο του κάτω ισογείου γίνεται η επικοινωνία των κλινικών με τα μαγειρεία και το πλυντήριο. Στο επίπεδο του άνω ισογείου γίνεται η είσοδος προς το τεχνητό νεφρό, την αιμοδοσία κλπ. και τις πτέρυγες των κλινικών μέσω των ραμπών και στο επίπεδο του Α’ ορόφου γίνεται η επικοινωνία με τους χώρους διοίκησης και την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.


Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να προκύψουν σημαντικά και πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λαμιέων και το σύνολο του πληθυσμού της, όπως:
 Αναβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
 Εξοικονόμηση πόρων από την παραμονή των ασθενών στον τόπο διαμονής τους.
 Δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στην ποιότητα παροχής υγείας των μόνιμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών κατά τους θερινούς μήνες.
 Αντιμετώπιση του προβλήματος της γεωγραφικής απομόνωσης.
 Ολοκλήρωση των υποδομών του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Τα "πάθη" των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή

Οι χριστιανοί στη Μέση Ανατολή, poy γιόρτασαν τα Χριστούγεννα με το φόβο των επιθέσεων και των απειλών της Αλ Κάιντα, κυρίως στο Ιράκ, είναι χωρισμένοι σε πολλές κοινότητες, που συχνά μαστίζονται από ένα αυξανόμενο συναίσθημα ανασφάλειας και αποκλεισμού.

Κοιτίδα του Χριστιανισμού, η περιοχή αριθμεί 20 εκατομμύρια Χριστιανούς, από τους οποίους τα 5 είναι καθολικοί, σε περίπου 356 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στη διάρκεια μιας συνόδου για τη Μέση Ανατολή, τον Οκτώβριο στο Βατικανό.

Συγκρούσεις, πολιτική αστάθεια, οικονομικές δυσκολίες, διακρίσεις, διωγμοί ή πρόοδος του ριζοσπαστικού Ισλάμ, σπρώχνει έναν αυξανόμενο αριθμό από αυτούς στην αναχώρηση από την περιοχή, ειδικά στο Ιράκ.

Οι Κόπτες (οι χριστιανοί της Αιγύπτου), ως επί το πλείστον Ορθόδοξοι, είναι η μεγαλύτερη χριστιανική κοινότητα της Μέσης Ανατολής, και αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από 6% έως 10% των 80 εκατομμυρίων Αιγυπτίων.

Παρά το γεγονός ότι η κοινότητά τους διακρίνεται από τους σύρους καθολικούς του Ιράκ, οι Κόπτες είναι, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστοσελίδων (SITE), αυτοί που έχουν μπει στο στόχαστρο του ιρακινού σκέλους της Αλ Κάιντα που έχει αναλάβεί την ευθύνη για τη σφαγή, στις 31 Οκτωβρίου, σε μια εκκλησία στη Βαγδάτη.

Η περίπτωση δύο αιγύπτιων γυναικών, που παρουσιάστηκαν ως "φυλακισμένες σε μοναστήρια» επειδή εξέφρασαν τη βούληση να ασπαστούν το Ισλάμ, θα χρησιμοποιηθεί από το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ (ISI) για να δικαιολογήσει τις απειλές αυτές κατά των χριστιανών.

Στο Ιράκ, η κατάσταση των Χριστιανών κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική.

Στις 17 Δεκεμβρίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κατήγγειλε μια «έξοδο» χιλιάδων Χριστιανών από το Ιράκ από τις 31 Οκτωβρίου.

Ο αριθμός των Χριστιανών στο Ιράκ υπολογίζεται μεταξύ 450.000 και 500.000, ανάμεσα τους περίπου 300.000 Καθολικοί (σε σχέση με τις 378.000 που ήταν το 1980).

Το Ισραήλ φιλοξενεί μια κοινότητα 143.000 χριστιανών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα από τη στατιστική υπηρεσία της Ιερουσαλήμ. Αντιπροσώπευαν το 2,9% του πληθυσμού το 1948, το 2,3% το 1972, και το 2,1% το 2009.

Είναι περίπου 57.000 στα παλαιστινιακά εδάφη.

Οι χώρες του Κόλπου έχουν περίπου 3,5 εκατομμύρια Χριστιανούς διαφόρων εκκλησιών, κυρίως ασιάτες μετανάστες ή Δυτικούς καθολικούς.

Το δικαίωμα της λατρείας αναγνωρίζεται σε αυτές τις χώρες, με εξαίρεση τη Σαουδική Αραβία, που απαγορεύει όλες τις μορφές θρησκευτικής πρακτικής, εκτός από το Ισλάμ. Δώδεκα Φιλιππινέζοι και ένας ιερέας συνελήφθησαν για προσηλυτισμό στο βασίλειο στις αρχές Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια μιας λειτουργίας που γινόταν στα κρυφά.

Στη Συρία, επειδή δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές, οι αναλυτές λένε ότι οι Χριστιανοί αντιπροσωπεύουν το 5 έως το 10% ενός πληθυσμού που είναι 20 εκατομμύρια άτομα. Επίσης, δεν υπάρχουν απειλές από ισλαμικές ομάδες εναντίον των χριστιανών στη χώρα αυτή.

Στο Λίβανο, οι χριστιανοί - των οποίων σημαντική είναι η κοινότητα των Μαρωνιτών - αποτελούν περίπου το 34% του πληθυσμού, που υπολογίζεται σε 4 εκατομμύρια άτομα, το υψηλότερο ποσοστό για μια χώρα της Μέσης Ανατολής.

Οι επιθέσεις από εξτρεμιστικές ομάδες σε αυτή τη χώρα εν γένει συνδέονται με πολιτικά ζητήματα, και όχι με θρησκευτικά.

Τέλος στην Ιορδανία, η χριστιανική κοινότητα αριθμεί περίπου 200.000 άτομα.