Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

ΔΟΣΙΘΕΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΛΙΤΖΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΑΦΩΝ (ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΗΣ) - Γράφει ο Θαν Γιαννακόπουλος, Καθηγητής ΑΠΘ

Ο κατά κόσμο Παναγιωτίδης , Δοσίθεος,  Επίσκοπος Λιτζάς και Αγράφων, γεννήθηκε στις Σοφάδες Καρδίτσας το 1762. Επίσκοπος έγινε το 1793. Με την έναρξη της Επανάστασης για την ανάσταση του γένους πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως στρατιωτικός υπό τον Γιαννάκη Γιολδάση , στη μάχη του Μεγάλου Χωριού, στη Μάχη της καλιακούδας , αλλά αργότερα υπό τον Καραϊσκάκη στη Μάχη της Κορομηλιάς προφανώς με το σώμα του Κωνσταντή Γιολδάση καθώς και στην πολιορκίας της Αθήνας. Μαζί με τον επίσκοπο  Παλαιών  Πατρών Γερμανό  έλαβε μέρος στην Α΄ Εθνική  Συνέλευση της Επιδαύρου ως πληρεξούσιος του Καρπενησίου,
εκλεγμένος από το στρατηγό Γιαννάκη Γιολδάση και τους προκρίτους. Πέθανε το 1842 ως Επίσκοπος Καλλιδρόμης  της «Επισκοπής Καλλιδρόμης» με έδρα το Καρπενήσι,  όπως μετονομάσθηκε το 1833 η επισκοπή «Λιτζάς και Αγράφων».  Ήταν ένας από τους τρείς ιεράρχες που έλαβαν μέρος σε εκείνη τη συνέλευση που αποτελεί και τη θεμελίωση του Ελληνικού Κράτους.  Η δράση του ως θρησκευτικού, πολιτικού και στρατιωτικού σε καμιά περίπτωση δεν φωτίζεται με το παρών δημοσίευμα. Όμως αποτελεί μια οφειλόμενη τιμή στον ιεράρχη που μαζί με τους Ευρυτάνες «μάτωνε» κόντρα στις συμβουλές των Φαναριωτών και τους αφορισμούς του Πατριάρχη. Ο βασιλιάς  ΟΘων του απένειμε το «αργυρούν»  αριστείο το 1838 με την ανάλογη  ταινία. Σχετική είναι η απάντησις, στην υπ. αριθ  20189 διαταγήν της Β. Γραμματείας που υπογράφει ο Διοικητής Ευρυτανίας  Ιερομνήνων και ο γραμματεύς  Χατζόπουλος. Το σχετικό ομοιότυπο από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους δίνεται παρακάτω.

Σχόλιο. Ο Δοσίθεος ήταν ο μόνος Δεσπότης της Δυτικής  Στερεάς που πολεμούσε τους Τούρκους με το Καρυοφύλλι και για ανταμοιβή παραμερίστηκε και εξακολουθεί να είναι παραμερισμένος. Από τη συμμετοχή του, ο αναγνώστης «αβίαστα» βγάζει τα συμπεράσματά του για την προσφορά της Εκκλησίας του τόπου μας, στον αγώνα. Χρειάζεται ο Επίσκοπος Λιτζάς και Αγράφων, Δοσίθεος, έστω και τώρα στο Νομό μας να αποκατασταθεί.