Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΑ»

Γλέντι λεβέντικο υπόσχεται ο Σύλλογος
Ευρυτάνων Ναυπακτίας στον ετήσιο χορό του στις 29 Ιανουαρίου στη Λυγιά Ναυπάκτου

Ο Σύλλογος Ευρυτάνων Ναυπακτίας “ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΑ” προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας και στον ετήσιο χορό του που θα γίνει το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 8 μ.μ. στο κέντρο «Θωμόπουλος» στο Λυγιά Ναυπάκτου.
Ο ακούραστος και δυναμικός Πρόεδρος Χαρίλαος Χρήστου αλλά και όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, θα κάνουν τα πάντα έτσι ώστε αυτή η πολύ σημαντική εκδήλωση να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.
Οι διοργανωτές υπόσχονται σε όσους παραβρεθούν στο ωραίο αυτό γιορτάσι:
•Πλούσιο φαγητό-βαρελίσιο κρασί
•Μουσική- Κέφι-Χορό
•Λαχειοφόρο με αξιόλογα δώρα

Τιμή πρόσκλησης 20,00 €
Πληροφορίες: 6973344924

ΕΞΩ ΑΠ΄ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ 437

* Και όμως υπάρχουν κι εξαιρέσεις. Στις 11-1-2011 αλλοδαπός, μόνιμος κάτοικος Καρπενησίου, Αλβανικής καταγωγής, βρήκε έξω από SUPER MARKET της πόλης μας πεντακόσια ενενήντα (590)€ τα οποία και παρέδωσε αμέσως στο Τμήμα Ασφαλείας Καρπενησίου, δεχόμενος τα συγχαρητήρια των υπηρεσιακών παραγόντων για την ενέργειά του αυτή. Την επομένη το πρωί προσήλθε στην Ασφάλεια Καρπενησίου ημεδαπός, κάτοικος Καρπενησίου, για να δηλώσει την απώλεια των χρημάτων του και έκπληκτος ενημερώθηκε ότι τα χρήματά του είχαν βρεθεί και παραδοθεί.
Μετά την εξακρίβωση και τη διαδικασία που προβλέπεται του αποδόθηκαν τα χρήματα και ενημερώθηκε ο ευρέτης, ο οποίος προσήλθε στο Αστυνομικό Κατάστημα. Εδώ δέχθηκε τις ευχαριστίες του ανθρώπου που είχε χάσει τα χρήματα και αρνήθηκε, ευγενικά, να λάβει το δικαιούμενο ποσό που του προσέφερε, ως εύρετρα. Μια ευχάριστη και πάνω απ΄ όλα πολύ ανθρώπινη πράξη στις δύσκολες μέρες που ζούμε.

* Για πολλά χρέη που έχουν αφήσει πίσω τους οι προηγούμενες Δημοτικές αρχές σε αρκετούς Δήμους της χώρας αλλά και σε κάποιους δικούς μας, ακούμε το τελευταίο καιρό. Για να δούμε θα ενημερωθούμε εμείς οι απλοί θνητοί πολίτες τούτου του τόπου, αν υπάρχουν πραγματικά χρέη, από πού προήλθαν και πως θα ξεχρεωθούν;

* Το γράψαμε κι άλλη φορά ότι για να πάρεις μια απόφαση ως φορέας για ένα θέμα είναι μια εύκολη υπόθεση. Συγκαλείς Δ.Σ. λες στους δικούς σου ότι έτσι πρέπει να γίνει για το «καλό του τόπου» και προχωράς για τα περαιτέρω. Κάπως έτσι έγινε φαίνεται και με το θέμα του ΧΥΤΑ στο Νομό μας και τώρα τρέχουμε να βρούμε που θα πάμε τα σκουπίδια.

* Κακοφάνηκε σε κάποιους, που οι νέοι Δήμαρχοι Καρπενησίου και Αγράφων, ζήτησαν από τους υπαλλήλους να είναι από της 7,30 π.μ. στα γραφεία τους και φεύγοντας να «χτυπάνε» μάλιστα και κάρτα. Δυσκόλεψαν τα πράγματα, όμως χωρίς προγραμματισμό και δουλειά, προκοπή δεν υπάρχει.
* Αξίζουν πολλά μπράβο στον Ευρυτάνα Διοικητή της Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου κ. Παύλο Γιαννιώτη, που κατάγεται από το Νεοχώρι του Δήμου Φραγκίστας, για την μεγάλη επιτυχία του, να συλληφθεί από την ομάδα του ένας έμπορος ναρκωτικών, εν ενεργεία μάλιστα Δ/ντης ΔΟΥ.

* Πολύ κουβέντα γίνεται τελευταία για τα Αιολικά που πρόκειται να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν σύντομα στον τόπο μας. Μάλιστα αρκετοί είναι αυτοί που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, γιατί δεν αντιδρούν οι τοπικοί άρχοντες. Ρε παλικάρια που ήσασταν τόσο καιρό που οι κρατούντες υπέγραψαν τις αποφάσεις και τον εν γένει προγραμματισμό αυτών των έργων;

* Πάντως 3-4 απερχόμενοι Δήμαρχοι, στις περιοχές των οποίων πάρθηκαν αποφάσεις να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες ή άλλου είδους τέτοια «εργαλεία», ήξεραν τα πάντα, χωρίς όμως ποτέ να ενημερώσουν κανένα. Κακώς οι κύριοι αυτοί δεν ενημέρωσαν τις τοπικές κοινωνίες για όσα μαγείρεψαν. Τώρα που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν, κάποιες ήδη δρομολογημένες εργασίες σε συγκεκριμένες περιοχές, θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις που θα έχουν ως στόχο και τους κυρίους αυτούς.

* Σε αλλαγές προχώρησε στην Νέα Δημοκρατία ο Αντώνης Σαμαράς. Όπως έγινε γνωστό, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. μοίρασε νέους ρόλους σε νέα στελέχη ενώ προχώρησε και στον ορισμό Αναπληρωτών Γραμματέων της Γραμματείας Οργανωτικού και στην αναδιάρθρωση της Γραμματείας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πολλές και σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στην Ευρυτανία, όσον αφορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

* Σύμφωνα με μια άλλη επίσης πολύ καλή πηγή, η Ντόρα Μπακογιάννη, έχει ήδη επιλέξει από το Νομό μας, το πρόσωπο που θα κατεβάσει ως υποψήφιο Βουλευτή με τη ΔΗΣΥ, όταν θα γίνουν Εθνικές Εκλογές. Για να μην σας κρατάω σε αγωνία, πρόκειται για γυναίκα, φέρει το όνομα της Παναγιάς και ξέρει πολύ καλά τα πολιτικά κατατόπια του χώρου αυτού…

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Ν. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΑΛΚΥΟΝΗ

«Συμμετοχή εθελοντών στην υλοποίηση της Πανελλήνιας Έρευνας για την χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (έρευνα ESPAD 2011)».
Το Κέντρο Πρόληψης «Αλκυόνη» σε συνεργασία με το ΕΠΙΨΥ προτίθενται να υλοποιήσουν από τα μέσα Φεβρουαρίου 2011 έρευνα σε μαθητικό πληθυσμό, μέσω της χορήγησης ερωτηματολογίων, με στόχο την μελέτη της χρήσης ουσιών σε εφήβους.
Για την οργάνωση και την υλοποίηση της έρευνας απαιτείται η συνδρομή εξωτερικών συνεργατών (π.χ. απόφοιτοι ή φοιτητές Κοινωνικών Επιστημών). Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προσκομίσουν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2011 βιογραφικά στην γραμματεία του Κέντρου Πρόληψης.
Με το τέλος της έρευνας θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής στους συμμετέχοντες. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Κέντρο Πρόληψης στο τηλέφωνο 2237022904 από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-14:00. Το Κέντρο στεγάζεται στην οδό Αγγέλων 1 (έναντι Συνεδριακού Κέντρου Καρπενησίου).

Η Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου Πρόληψης

Δωρεάν Τεστ Παπ στo Νοσοκομείo Καρπενησίου από 24 μέχρι 31 Ιανουαρίου


Στο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικού ελέγχου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για όλες τις Ελληνίδες, στο πλαίσιο του συστήματος δημόσιας υγείας, που θα υλοποιηθεί το προσεχές διάστημα το υπουργείο Υγείας, συμμετέχουν μεταξύ άλλων Νοσοκομείων και το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου.
Ειδικότερα, με αφορμή την 5η ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, από τη Δευτέρα 24 έως και τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011, σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία, που διαθέτουν γυναικολογική κλινική, θα διενεργείται, δωρεάν και χωρίς ραντεβού, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προληπτική εξέταση (test Παπανικολάου) για όλες τις γυναίκες.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αν και μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με το τεστ Παπανικολάου, το οποίο είναι μία απλή, ανώδυνη και αποτελεσματική εξέταση, που δεν διαρκεί περισσότερο από δέκα λεπτά, εντούτοις συνεχίζει να αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν από και τα νοσοκομεία Λαμίας, Καρπενησίου, Άμφισσας και Λιβαδειάς.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου, ζητούν οι Βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Θ. Παφίλης. Για ένα ακόμη μείζον ζήτημα του τόπου μας ο κ. Μαρίνος, δηλώνει παρών στα προβλήματα του Νομού μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας, Διατροφής και Άθλησης

Θέμα: Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου.
Η πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα και υποβαθμίζει συνεχώς τις υπηρεσίες Υγείας για το λαό, εκδηλώνεται έντονα στο Νομό της Ευρυτανίας και στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου. Το Νοσοκομείο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις που είναι κρίσιμα για μια πολύ δύσβατη περιοχή όπου κάθε μετακίνηση και διακομιδή είναι ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες για τις σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές και σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι δε λειτούργησε ποτέ ο εγκατεστημένος αξονικός τομογράφος, δε λειτουργεί ο μαστογράφος, η μονάδα τεχνητού νεφρού λειτουργεί ανεπαρκέστατα με μόλις 1 νεφρολόγο και τη συνδρομή αγροτικών γιατρών, δεν υπάρχουν στοιχειώδεις συνθήκες για την εφημερία των ιατρών, ενώ υποχρεώνονται να διακομίζονται όλα τα δύσκολα περιστατικά (δεν υπάρχει μονάδα εμφραγμάτων, δεν αναλαμβάνονται τοκετοί κ.ά).
Παράλληλα η υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου έχει οδηγήσει σε σοβαρότατες ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και αντιδραστήρια, ακόμα και για τα στοιχειώδη.
Την κατάσταση επιδεινώνουν δραματικά πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν:
- Την έναρξη μετακίνησης προσωπικού όπως φαίνεται με την πρόσφατη μετακίνηση νεοδιορισμένης παιδιάτρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.
- Την άγρια περικοπή του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου κατά 41% (μόλις 2,7 εκατομμύρια από τα 4,6 που ζήτησε), γεγονός που θα οξύνει τις σοβαρότατες ελλείψεις και θα καταστήσει εντελώς προβληματική τη λειτουργία του.
- Την ένταξη του Νοσοκομείου στη Β’ ζώνη εφημεριών (από τη Γ’ που ήτανε), γεγονός που σε συνδυασμό με τα μεγάλα κενά ιατρικού προσωπικού οδηγεί σε αδιέξοδο την εφημέρευσή του και αφήνει ακάλυπτη για μεγάλο διάστημα κάθε μήνα μια εξαιρετικά δύσβατη περιοχή όπως η Ευρυτανία.
Η στάση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας υποδηλώνει ότι στόχο έχουν τη συγχώνευση του Νοσοκομείου με άλλο και την υποβάθμισή του στο ρόλο ενός δορυφορικού κέντρου υγείας, στα πλαίσια των αντιλαϊκών μέτρων που προωθούν τα οποία επιδεινώνουν παραπέρα την κατάσταση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:• Τι μέτρα θα πάρει ώστε να καλυφθούν άμεσα όλες οι κενές θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού ώστε να καλύπτονται ουσιαστικά οι ανάγκες του λαού της περιοχής.
• Προτίθεται να ανακαλέσει τη μετακίνηση της παιδιάτρου και να σταματήσει την απομάκρυνση προσωπικού.
• Τι μέτρα θα λάβει ώστε να διασφαλίσει την άμεση λειτουργία και συντήρηση του αξονικού τομογράφου, του μαστογράφου και γενικότερα του τεχνολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου.
• Σκοπεύει να χρηματοδοτήσει επαρκώς το Νοσοκομείο ώστε να μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα και να αναβαθμίσει τις υποδομές και τις υπηρεσίες του.
• Προτίθεται να καταργήσει την τροπολογία που τοποθετεί το νοσοκομείο στην Β’ ζώνη; Τι μέτρα θα λάβει ώστε να υπάρξει επαρκής και ουσιαστική κάλυψη της περιοχής από τις εφημερίες του Νοσοκομείου Καρπενησίου και του Κέντρου Υγείας Δυτικής Φραγκίστας;

Οι βουλευτές
Γιώργος Μαρίνος

Θανάσης Παφίλης

ΑΛΑΚ. Απόδραση στην Ανατολική Ευρυτανία


Μια υπέροχη μέρα πέρασαν οι φίλοι της ΑΛΑΚ που συμμετείχαν στην μονοήμερη εκδρομή που διοργάνωσαν οι υπεύθυνοι της Αγωνιστικής Λέσχης Αυτοκινήτου Καρπενησίου, στην Ανατολική Ευρυτανία.
Ο καλός καιρός ήταν σύμμαχος των 23 εκδρομέων, οι οποίοι απόλαυσαν τη διαδρομή και θαύμασαν τη φυσική ομορφιά του τόπου μας.
Παρά την οικονομική κρίση και τις συνεχείς αυξήσεις των καυσίμων, η πρόσκληση της ΑΛΑΚ για εκδρομή συγκέντρωσε ικανοποιητικό αριθμό ατόμων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της και παρόλο που η χιλιομετρική απόσταση ήταν μεγάλη (140χιλ.), και η διαδρομή σε πολλά σημεία ήταν δύσβατη και εκτός δρόμου κομμάτια έκανε για άλλη μια φορά περήφανους τους οδηγούς για τα αυτοκίνητα τους. Πραγματοποιήθηκε διαδρομή με 4Χ4 σε δασικούς δρόμους, οι οποίοι είχαν ελεγχθεί από την ΑΛΑΚ, ήταν η δεύτερη κατά σειρά εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Λέσχη μετά από την επίσκεψη των γιατρών του κόσμου στα χωριά των Αγράφων.
Η αναχώρηση έγινε από την Κεντρική Πλατεία Καρπενησίου στις 8.30 το πρωί της Κυριακής 16 Ιανουαρίου, όπου και μοιράστηκαν από τους υπεύθυνους road book με πληροφορίες σχετικά με τη διαδρομή, την ιστορία των χωριών που επισκέφθηκαν, καθώς και ιστορικό υλικό για την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Βράχα και την ιερά Μονή Παναγίας της Δομιατίτισσας.
Η πρώτη στάση έγινε στο δασικό χωριό «Λιβαδάκι», το οποίο ανήκει στο Νομό Φθιώτιδος και συγκεκριμένα στο Δήμο Αγίου Γεωργίου και βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του Βελουχιού, σε υψόμετρο 950μ. μέσα στη Φύση, στη θέση «Λιβαδάκι», απ’ όπου πήρε και το όνομά του. Εκεί οι εκδρομείς απόλαυσαν τον καφέ τους, θαυμάσανε το τοπίο και ενημερωθήκανε από τον υπεύθυνο του Δασικού Χωριού σχετικά για τις δραστηριότητες που παρέχει.

Στη συνέχεια η Λέσχη ακολούθησε το πρόγραμμά της περνώντας από τα χωριά Νεοχώρι, Φουρνά, Βράχα, Χόχλια, Πετράλωνα, Αγ. Τριάδα, Αγ. Παρασκευή, Δομιανοί, Παπαδιά, Παυλόπουλο, Στένωμα.
Στην Αγ. Τριάδα οι εκδρομείς γευμάτισαν σε ταβέρνα του χωριού, ενώ πραγματοποίησαν προσκύνημα στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Δομιανίτισσας, όπου και τους μίλησε ο ηγούμενος πατήρ Ηλίας για την ιστορία του Μοναστηριού.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής δόθηκε η ευκαιρία σε κάποιους από τους συμμετέχοντες να κάνουν ένα μίνι trial σε χωμάτινες και ανώμαλες πίστες, απροσπέλαστα ρέματα και λασπωμένα χαντάκια.
Οι εκδρομείς επέστρεψαν στο Καρπενήσι γύρω στις 7 το απόγευμα, όπου και αποχαιρετίστηκαν, ευχαρίστησαν τους υπευθύνους της ΑΛΑΚ και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη εκδρομή που θα διοργανώνει η Αυτοκινητιστική Λέσχη Καρπενησίου.

Γενικός ξεσηκωμός Γενικός ξεσηκωμός


Σύσσωμοι οι φορείς του τόπου, ζητούν την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο νομό και όχι την περαιτέρω αποδυνάμωσή τους

Δέσμευση του Υπουργού Υγείας, στο συνολικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση σήμερα στη Βουλή 19 Ιανουαρίου 2011, να επανέλθουν τα νοσοκομεία των άγονων και νησιωτικών περιοχών που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα στο καθεστώς εφημεριών της Ζώνης Γ΄ και μεταξύ αυτών και το Νοσοκομείο Καρπενησίου.



Έτοιμοι για περαιτέρω πιο δυναμικές αντιδράσεις, αλλά αν χρειαστεί και για κινητοποιήσεις, δηλώνουν φορείς και παράγοντες του Νομού Ευρυτανίας για το θέμα του Νοσοκομείου. Άπαντες είναι ανάστατοι, από την ημέρα που ανακοινώθηκε «ο χάρτης υγείας» που αφορά το Νομό μας, βάσει του οποίου με Νομοθετική ρύθμιση το Νοσοκομείο Καρπενησίου εντάσσεται στη Β’ ζώνη εφημεριών από τη Γ’ ζώνη, που ήταν μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο. Το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε μείωση του αριθμού των εφημεριών που είναι σε θέση να κάνουν οι γιατροί και σε συνδυασμό με την μετακίνηση της παιδιάτρου στο νοσοκομείο Λαμίας, αναμένεται να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στην λειτουργία του Νοσοκομείου, καθότι όπως υπολογίζεται μετά τις 15 με 20, κάθε μήνα το νοσοκομείο θα μένει χωρίς γιατρούς για τις εφημερίες, ενώ τα ίδια προβλήματα θα επηρεάσουν και το ήδη προβληματικό ΚΥ Δ. Φραγκίστας.
Σύσσωμοι λοιπόν οι φορείς του τόπου, δικαιολογημένα αιτούν την αναβάθμιση του Νοσοκομείου μας και την επαναφορά του στο καθεστώς εφημεριών της Ζώνης Γ΄.
Η ιδιαίτερη γεωγραφία της Ευρυτανίας με ορεινά και απομακρυσμένα χωριά, η ανεπάρκεια του οδικού δικτύου και το γεγονός ότι η περιοχή μας είναι ένας από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς της χώρας, είναι σημαντικοί λόγοι που δημιουργούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου να αναβαθμιστεί επί της ουσίας, όπως και το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας, το οποίο υπολειτουργεί.
Το πολύ σημαντικό αυτό θέμα, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ευρυτανίας Ηλία Καρανίκα, συζητήθηκε στην συνεδρίαση του ΚΤΕ Υγείας ΠΑΣΟΚ, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία τόσο του Υπουργού Α. Λοβέρδου, όσο και του Υφυπουργού Μ. Τιμοσίδη. Στην συνεδρία
αυτή διαπιστώθηκε η ανάγκη υπαγωγής των συγκεκριμένων νοσοκομείων στο καθεστώς εφημεριών της Γ΄ Ζώνης. Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο του κ. Καρανίκα, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δεσμεύτηκε, στο συνολικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή σήμερα Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, να επανέλθουν τα νοσοκομεία των άγονων και νησιωτικών περιοχών που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα στο καθεστώς εφημεριών της Ζώνης Γ΄ και μεταξύ αυτών και το Νοσοκομείο Καρπενησίου.
Όσον αφορά με την περίπτωση της νεοπροσληφθείσας παιδιάτρου και την απόσπασή της εκτός νομού, μετά από επικοινωνία του κ. Καρανίκα με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Καρπενησίου διαπιστώθηκε ότι δεν υφίσταται πλέον ζήτημα, καθώς από τα τέλη Ιανουαρίου, η εν λόγω Παιδίατρος, εντάσσεται κανονικά στο σύστημα εφημεριών του Νοσοκομείου και θα αποτελεί τακτικό μέλος του μόνιμου προσωπικού του.
Σας παραθέτουμε στη συνέχεια όλες τις κινήσεις των φορέων του Νομού μας για το μείζον αυτό θέμα.
Ηλίας Καρανίκας:
«Το θέμα του Νοσοκομείου Καρπενησίου απασχόλησε τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Υγείας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ»
Την Πέμπτη 13-1-2011 ο Bουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας στα πλαίσια της τακτικής συμμετοχής του στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Υγείας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε την ανάγκη αναπροσαρμογής του πλαφόν των εφημεριών των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, τέθηκε το ζήτημα που προέκυψε σε πολλά από τα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας, μετά την αναβάθμισή τους από την Γ΄ στην Β΄ Ζώνη. Επειδή στα αναβαθμισμένα νοσοκομεία ισχύει το πλαφόν των εφημεριών 5+2 ανά μήνα, παρουσιάστηκε το φαινόμενο σε ορισμένα από αυτά, όπου το υπάρχον προσωπικό είναι περιορισμένο, να μην επαρκεί για την κάλυψη των εφημεριών.
Ως αποτέλεσμα της συνεδρίασης του ΚΤΕ Υγείας, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία τόσο του Υπουργού Α. Λοβέρδου, όσο και του Υφυπουργού Μ. Τιμοσίδη, διαπιστώθηκε η ανάγκη υπαγωγής των συγκεκριμένων νοσοκομείων στο καθεστώς εφημεριών της Γ΄ Ζώνης. Κατά συνέπεια η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δεσμεύτηκε, στο συνολικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, να επανέλθουν τα νοσοκομεία των άγονων και νησιωτικών περιοχών που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα στο καθεστώς εφημεριών της Ζώνης Γ΄.
Επίσης ανακοινώνεται ότι σχετικά με την περίπτωση της νεοπροσληφθείσας παιδιάτρου και την απόσπασή της εκτός νομού, κατόπιν επικοινωνίας με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Καρπενησίου διαπιστώθηκε ότι δεν υφίσταται πλέον ζήτημα, καθώς από τα τέλη Ιανουαρίου εντάσσεται κανονικά στο σύστημα εφημεριών του Νοσοκομείου και θα αποτελεί τακτικό μέλος του μόνιμου προσωπικού του.

Κώστας Μπακογιάννης:
“Η νέα Δημοτική Αρχή είναι συμπαραστάτης στην προσπάθεια της Ένωσης Ιατρών προκειμένου να επιστρέψει το Νοσοκομείο Καρπενησίου στη Γ’ ζώνη εφημερίας”

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης, σε συνάντηση του με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κ. Υγείας Ευρυτανίας, κύριο Κ. Τσιρώνη και τον Γραμματέα κύριο Α.Γ. Σοφό, ενημερώθηκε για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Καρπενησίου. Συγκεκριμένα, έχουν προκύψει δύο σοβαρά ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Το πρώτο εκ των δύο ζητημάτων αφορά στον χαρακτηρισμό του Νοσοκομείου μας από Γ’ ζώνης εφημέρευσης σε Β’, σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, γεγονός που μειώνει αυτομάτως τον αριθμό εφημεριών που είναι σε θέση να κάνουν οι γιατροί. Το δεύτερο εξίσου σημαντικό ζήτημα σχετίζεται με την υποχρεωτική μετακίνηση της νεοδιορισθείσας στο Νοσοκομείο μας επιμελήτριας παιδιάτρου προς το νοσοκομείο Λαμίας. Η ενέργεια αυτή, σε συνδυασμό με τη σχετική νομοθεσία για τις εφημερίες, υπολογίζεται ότι θα αφήνει το νοσοκομείο Καρπενησίου χωρίς εφημερεύον παιδίατρο για περίπου 16 ημέρες κάθε μήνα. Ο Δήμαρχος δήλωσε: «Το Νοσοκομείο Καρπενησίου ανταποκρίνεται στις ανάγκες όχι μόνο του Δήμου μας αλλά και όλης της Ευρυτανίας, ενός ορεινού νομού εξαιρετικά δύσβατου και προβληματικού σε σχέση με τη διακομιδή των ασθενών αλλά και τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας του. Επιπρόσθετα, όντας η περιοχή μας ένας από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς, το Νοσοκομείο Καρπενησίου εξυπηρετεί καθημερινά και τους επισκέπτες του Νομού. Αντί λοιπόν για ενέργειες που υποβαθμίζουν το Νοσοκομείο, όπως οι προαναφερθείσες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης οφείλουν να μεριμνήσουν για την κατάλληλη στελέχωση του, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών και η επάρκεια του σε βασικά τμήματα. Η Νέα Δημοτική Αρχή είναι συμπαραστάτης στην προσπάθεια της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κ. Υγείας Ευρυτανίας προκειμένου να επιστρέψει το Νοσοκομείο Καρπενησίου στη Γ’ ζώνη εφημερίας, να επιστρέψει η παιδίατρος στην θέση που διορίστηκε αλλά και να συνεχιστεί η στελέχωση του Νοσοκομείου έτσι ώστε τόσο οι κάτοικοι της Ευρυτανίας όσο και οι επισκέπτες της να απολαμβάνουν το αυτονόητο δικαίωμα στην περίθαλψη». Το ζήτημα του Νοσοκομείου Καρπενησίου θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19/01/2011 και ώρα 6 μ.μ., όπου ο Δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης θα εισηγηθεί στο Συμβούλιο την έμπρακτη στήριξη της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κ. Υγείας Ευρυτανίας, με ψήφισμα, το οποίο και θα αποσταλεί στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου & Κ. Υγείας Ευρυτανίας (ΕΙΝΚΥΕ)
ΨΗΦΙΣΜΑ – ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
Πρόσφατες αποφάσεις της Κεντρικής και Περιφερειακής Διοίκησης που αφορούν άμεσα τη λειτουργία και την ύπαρξη των υγειονομικών δομών του ΕΣΥ στην ορεινή περιοχή μας (χαρακτηρισμένη ως άγονη και προβληματική περιοχή Α΄ κατηγορίας) μας ανάγκασαν να απευθυνθούμε στον Ευρυτανικό λαό και στις τοπικές αρχές και δομές, ζητώντας την έμπρακτη στήριξη του Νοσοκομείου και των υπόλοιπων υγειονομικών σχηματισμών.
Με το Ν.3896/2010 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου και τα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία που υπάγονται σ’ αυτό μετακινήθηκαν από τη Γ΄ Ζώνη Εφημέρευσης στην Β΄ ζώνη . Αυτό πρακτικά σημαίνει σε πρώτη φάση την άμεση μείωση των εφημεριών που εκτελούνται από τους επιμελητές ειδικούς γιατρούς από 11 μέρες το μήνα σε 7 (δηλαδή μείωση κατά 36%) . Το γεγονός αυτό οδηγεί σε έκπτωση της εφημεριακής κάλυψης του Νοσοκομείου και του Κ. Υγείας Δ. Φραγκίστας και κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή του πληθυσμού της προβληματικής περιοχής μας, στην οποία οι μετακινήσεις είναι πάντα δύσκολες και πολλές φορές εξαρτώνται και από τις καιρικές συνθήκες, ενώ οι αποστάσεις που πρέπει να καλύπτουν ασθενείς και ασθενοφόρα δεν είναι δυνατό να εκτιμώνται μόνο με τα χιλιόμετρα, αλλά κυρίως με το χρόνο που απαιτείται για τη διάνυσή τους.
Επί πλέον με απόφαση του Αναπληρωτή Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, μετακινήθηκε ήδη στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας η νεοπροσληφθείσα στο Νοσοκομείο μας Επιμελήτρια Β΄ Παιδιατρικής για την κάλυψη των εκεί αναγκών. Το γεγονός αυτό επιβαρύνει την ήδη προβληματική κάλυψη των εφημεριών του Νοσοκομείου με έλλειψη Παιδιάτρου για αρκετές μέρες το μήνα. Να σημειωθεί ότι, ενώ στην απόφαση μετακίνησης της ιατρού αναφέρεται ότι «τα έξοδα μετακίνησης, η ημερήσια αποζημίωση – διαμονή και οι εφημερίες της ανωτέρω ιατρού θα βαρύνουν το Γ.Ν. Λαμίας», σε επικοινωνία με την ενδιαφερόμενη μας αναφέρθηκε ότι, πλην των εφημεριών, αυτό δεν είναι δυνατό, γιατί το νοσοκομείο μετακίνησης (Λαμίας) και το νοσοκομείο προέλευσης (Καρπενησίου) απέχουν λιγότερο από 120 km! Αυτό εξαναγκάζει έναν άνθρωπο είτε να μετακινείται καθημερινά οδικώς σε διαδρομή κατά το 1/3 ορεινή 150 km (πήγαινε-έλα) είτε να πληρώνει διπλή διαμονή σε Λαμία – Καρπενήσι!
Η νομοθεσία επιτρέπει στην Κεντρική και Περιφερειακή Διοίκηση, τη συνένωση νοσοκομείων, μετακίνηση προσωπικού, κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων κλπ., με αποτέλεσμα να έχουμε βάσιμες υπόνοιες ότι στο προσεχές μέλλον με βάση και τα όσα αναγγέλλονται από τον Υπουργό Υγείας το Νοσοκομείο μας κινδυνεύει είτε να καταργηθεί υποβιβαζόμενο σε Αστικού Τύπου Κέντρο Υγείας είτε να συρρικνωθεί από πλευράς αριθμού εργαζομένων, ποσότητας και ποιότητας υπηρεσιών. Ο σχετικός διάλογος αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου και οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιούλιο 2011 . Ήδη ο Διοικητής του Νοσοκομείου, μας ενημέρωσε ότι, ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου μας μειώθηκε από το αίτημα των 4,6 εκ. € σε 2,7 εκ. (σχεδόν 50%) και παράλληλα ανακοίνωσε μειώσεις των αντιδραστηρίων για εξετάσεις αίματος πάνω από 60% και για ορθοπεδικά χειρουργικά υλικά πάνω από 70%. Αν αυτά δεν αποτελούν συρρίκνωση παροχής υπηρεσιών, τότε τι είναι;
Ήδη το Νοσοκομείο μας λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό χάρις την εθελοντική – και πέραν των υπηρεσιακών υποχρεώσεων – προσφορά γιατρών, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται με τις πρόσφατες αποφάσεις και ρυθμίσεις και πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την επακόλουθη συρρίκνωση – υποβάθμιση του Νοσοκομείου και των σχηματισμών που υπάγονται σ’ αυτό. Στους «διαδρόμους» έντονα κυκλοφορεί η φήμη ότι το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας «είναι τελειωμένο». Η άγονη και προβληματική περιοχή της Ευρυτανίας που ήδη έχει βιώσει και βιώνει την απώλεια της βιομηχανίας της, την υποβάθμιση και συρρίκνωση του ΤΕΙ της, τη συρρίκνωση των Δημόσιων Υπηρεσιών της χωρίς παράλληλη μείωση των προβλημάτων της (αντίθετα τα βλέπει να διογκώνονται) δεν θα αντέξει και την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.
Καλούμε όλους τους Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς της Ευρυτανίας να συνδράμουν και να δράσουν άμεσα και αποφασιστικά ώστε:
1)Το Νοσοκομείο και οι δορυφορικοί του υγειονομικοί σχηματισμοί να επιστρέψουν άμεσα στην Γ΄ ζώνη εφημερίας.
2)Η μετακινηθείσα Παιδίατρος να επιστρέψει άμεσα στη θέση που διορίστηκε στο Νοσοκομείο μας.
3)Να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι προσλήψεις του εγκριθέντος προσωπικού, ιατρικού και μη.
Και επί πλέον:
Να μη γίνει πράξη η συρρίκνωση του Νοσοκομείου και των Υπηρεσιών Υγείας στη ορεινή Ευρυτανία, γεγονός που θα έχει επίπτωση στη ζωή μας, στον τουρισμό μας και στον αριθμό του πληθυσμού μας!
•ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΜΑΣ!
•ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ!
•ΝΑΙ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ!
•ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ!
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΙΝΚΥΕ ΠΑΜΨΗΦΕΙ

Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία» ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ
ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

Με απόφαση του υπουργείου υγείας το νοσοκομείο Καρπενησίου και το κέντρο υγείας Δ. Φραγκίστας, από την κατηγορία Γ ζώνη εφημεριών μεταφέρθηκε στην κατηγορία Β ζώνη, με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση των εφημεριών των επιμελητών ειδικών γιατρών από 11 εφημερίες μηνιαίως σε 7 !!!
Παράλληλα η προσφάτως προσληφθείσα παιδίατρος αποσπάστηκε ταχύτατα στη Λαμία επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη προβληματική κάλυψη εφημεριών με αποτέλεσμα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο περιστατικά μικρών παιδιών να προωθούνται στο νοσοκομείο Λαμίας.
Η ανάγκη για μείωση δαπανών στο χώρο της υγείας, φαίνεται ότι επιχειρείται να καλυφθεί με δραστική υποβάθμιση των απολύτως απαραίτητων λειτουργιών και παροχών σε μια περιοχή όπως η δική μας στην οποία η μετακίνηση και η άμεση αντιμετώπιση δεν είναι ούτε δεδομένη ούτε εύκολη.
Είναι προφανές ότι οδηγούμαστε πλέον σε δείγμα συστήματος υγείας, δηλαδή θα απολαμβάνουμε ολίγη υγειονομική περίθαλψη, ολίγη αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών και μάλλον οι υπεύθυνοι θα ελπίζουν, σύμφωνα με τις επιλογές τους, να έχουμε και ολίγες ημέρες ζωής ώστε να μην επιβαρύνουμε τους οικονομικούς δείκτες με την παρουσία μας.
Κατανοούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως χώρα όμως δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε και να ανεχθούμε σχεδιασμούς που ανατρέπουν το αυτονόητο, δηλαδή να έχουμε την ελάχιστη ιατρική φροντίδα όταν υπάρξει ανάγκη.
Αναμένουμε την αντίδραση και τις πρωτοβουλίες του Βουλευτή, που τυγχάνει και ιατρός ώστε να εξασφαλισθεί η αποτελεσματική λειτουργία του νοσοκομείου Καρπενησίου.
Από την πλευρά μας θα θέσουμε το θέμα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Καρπενησίου ώστε να μεθοδευτεί από την πλευρά του δήμου η ενδεδειγμένη αντίδραση.
Η συναίσθηση των δυσκολιών και η ανοχή μας σε αποφάσεις που ανατρέπουν τη ζωή μας έχει όρια, καιρός να αντιδράσουμε ως πολίτες δυναμικά.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Ντίνος Μπομποτσιάρης
Θανάσης Καραγιαννοπουλος
Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τις
εξελίξεις στο Νοσοκομείο

Η ένταξη του Νοσοκομείου Καρπενησίου στη Β’ ζώνη εφημεριών, δίνει άλλο ένα σοβαρό χτύπημα στο δικαίωμα στην υγεία των κατοίκων της Ευρυτανίας αλλά και στο ίδιο το Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση που πέρασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον ν.3896/2010, έγινε με την θετική ψήφο όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ. Έγινε με κριτήριο την περικοπής των δημόσιων δαπανών. Αποτελεί μέρος της αντιλαϊκής πολιτικής του μνημονίου, και κινείται στα πλαίσια της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που ασκείται τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που οδηγούν σε συρρίκνωση και υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, τη λειτουργία του με επιχειρηματικά κριτήρια, τη μετατροπή της υγείας σε πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματιών. Σ ΄αυτή την κατεύθυνση είδη αποφασίστηκε το χαράτσι των 5 ευρώ για κάθε επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία και η πληρωμένη από τους ασθενείς, ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεις και την «αποκέντρωσή τους» μέσω του Καλλικράτη έχει σοβαρές επιπτώσεις στους ασθενείς και τις λαϊκές οικογένειες. Θα επιδεινώσει την ήδη προβληματική στελέχωση του νοσοκομείου. Θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του αριθμού των εφημεριών, αφήνοντας ακάλυπτη για μεγάλο διάστημα κάθε μήνα μια εξαιρετικά δύσβατη περιοχή όπως η Ευρυτανία. Ήδη το νοσοκομείο Καρπενησίου αδυνατεί πλέον να καλύψει ολόκληρο το μήνα με εφημερίες. Μετά τις 15 με 20 κάθε μήνα το νοσοκομείο θα μένει χωρίς γιατρούς για τις εφημερίες, ενώ ανάλογα προβλήματα δημιουργούνται και στο ΚΥ Δ. Φραγκίστας Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την δραστική περικοπή του προϋπολογισμού του πάνω από 40% (εγκρίθηκαν μόλις τα 2,7 από τα 4,6 εκ που ζήτησε!) επιδεινώνει τα ήδη σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο Νοσοκομείο με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ : - Σοβαρές ελλείψεις ιατρών κρίσιμων ειδικοτήτων. - Έλλειψη υποδομών και προσωπικού που υποχρεώνει να διακομίζονται όλα τα δύσκολα περιστατικά (λχ δεν υπάρχει μονάδα εμφραγμάτων, δεν αναλαμβάνονται τοκετοί κτλ). - Δεν λειτούργησε ποτέ ο αξονικός τομογράφος. - Δε λειτουργεί εδώ και χρόνια ο μαστογράφος. - Ο τεχνητός νεφρός λειτουργεί ανεπαρκέστατα με τη βοήθεια αγροτικών ιατρών. - Κάκιστες συνθήκες για τους εφημερεύοντες ιατρούς. - Το νοσηλευτικό προσωπικό κατά το ήμισυ αποτελείται από μαθητευόμενους νοσηλευτές που κάνουν την 6μηνη πρακτική τους και ουσιαστικά εργάζονται δωρεάν. - Ελλείψεις ιατροφαρμακευτικού υλικού από απλά πράγματα όπως σύριγγες έως κολάρα Φιλαδέλφεια για κακώσεις στο λαιμό, αντιδραστήρια κα Και βέβαια, οι εργαζόμενοι θα βάζουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη μετά την πρόσφατη αύξηση του απαράδεκτου χαρατσιού για τα εξωτερικά ιατρεία σε 5€, ενώ συνεχίζουν να πληρώνουν για εξετάσεις κτλ. Η κυβέρνηση – ΕΕ – κεφάλαιο κλιμακώνουν την επίθεσή τους: Με το υπο κατάθεση νομοσχέδιο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις» η κυβέρνηση δρομολογεί τον «οδοστρωτήρα» στους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας, που οδηγεί στη σύνθλιψη των υπηρεσιών, σε νέες περικοπές των παροχών αλλά και σε νέα χαράτσια. Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, υλικές, επιστημονικές και τεχνολογικές για την πρόληψη, προστασία και αποκατάσταση της υγείας του λαού. Λύση υπάρχει στο δρόμο πάλης, της σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική. Με κοινό αγώνα εργαζομένων –επαγγελματιών – αγροτοκτηνοτρόφων. Με αποδυνάμωση των κομμάτων του κεφαλαίου, που είναι υπεύθυνα για την κατάσταση και οι εκπρόσωποί τους (βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες) στηρίζουν αυτή την πολιτική. Με συστράτευση με το ΚΚΕ: Διεκδικούμε: - την άμεση αποκατάσταση των νέων σοβαρών προβλημάτων που η κυβερνητική πολιτική πρόσθεσε στις υπηρεσίες υγείας της Ευρυτανίας (επαναφορά στη Γ ζώνη του Νοσοκομείου και του ΚΥ Φραγκίστας, πλήρη χρηματοδότηση του νοσοκομείου – όχι στις περικοπές, κάλυψη όλων των κενών θέσεων του, άμεση στελέχωση του αγροτικού ιατρείου Φουρνάς.) - κατάργηση όλων των χαρατσιών, ιδιαίτερα του προκλητικού 5ευρου και δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους από τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. - Μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ στον τομέα Υγείας. - Να μην καταργηθεί καμία δομή υγείας στην περιοχή (νοσοκομείο, κέντρα υγείας, αγροτικά ιατρεία, ΕΚΑΒ κτλ). Πλήρης εξοπλισμός και στελέχωσή τους για εξασφάλιση πλήρους κάλυψης όλου του πληθυσμού - Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας, κεντρικά σχεδιασμένου, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης. Με κοινωνικοποίηση όσων επιχειρηματικών μονάδων της Υγείας πληρούν τις προϋποθέσεις.

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Εκκίνηση από την Ευρυτανία για τον Κλέαρχο Περγαντά



Η ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ η κατασκευή ΧΥΤΥ στο Νομό και πολλά σημαντικά θέματα στην συνάντηση που είχε με τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Καραμπά και τους Περιφερειακούς Συμβούλους


Από την Ευρυτανία ξεκίνησε τις επίσημες επισκέψεις του στους Νομούς της Περιφέρειας o Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς, δείχνοντας εμπράκτως τις προθέσεις του για ισόρροπη ανάπτυξη αλλά και επίλυση των προβλημάτων σε όλες τις περιοχές.
Ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης επισκέφτηκε το Καρπενήσι την περασμένη Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011, όπου συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Καραμπά, τους περιφερειακούς συμβούλους και τους φορείς που υπάγονται πλέον στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτής επίσημης σύσκεψης, πέραν της δρομολόγησης των έργων που πρέπει να γίνουν στο Νομό μέσα από το ΕΣΠΑ, αλλά και των ιδιοτήτων και αρμοδιοτήτων που θα έχουν από εδώ και μπρος οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, κύριο και σοβαρό θέμα συζήτησης ήταν η δημιουργία ΧΥΤΑ στην Ευρυτανία.
Μετά από πολύωρη συζήτηση και αφού αναπτύχθηκαν όλα τα ζητήματα που ήταν στην ατζέντα του, ο κ. Περγαντάς τόνισε πως θα στηρίξει τη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Νομό, έτσι ώστε να συνεχιστεί το έργο, αφού βρίσκεται σε ώριμο στάδιο και η μελέτη έχει ήδη ολοκληρωθεί. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι την επίλυση αυτού του πολύ σοβαρού προβλήματος είχε ζητήσει ο κ. Καραμπάς από τη απερχόμενη Γενική Γραμματέα την κ. Διαμαντοπούλου στη σύσκεψη της Θήβας και όπως γνωρίζουμε το αίτημά του είχε γίνει αποδεκτό.
Όσον αφορά τους ΧΑΔΑ, ο κ. Περγαντάς είπε πως οι Δήμαρχοι Αγράφων και Καρπενησίου θα πρέπει να δρομολογήσουν άμεσα τις επόμενες κινήσεις τους και να αποφασίσουν σε ποια σημεία, έναν ανατολικά και ένα δυτικά του Νομού, θα επιλέξουν να δημιουργήσουν τους νέους ΧΑΔΑ. Επ΄ αυτού θα πρέπει να επισημάνουμε ότι πριν απέλθει η κ. Διαμαντοπούλου με απόφασή της, ακύρωσε την απόφαση του Νομάρχη Ευρυτανίας κ. Κοντογεώργου να κλείσουν όλοι οι ΧΑΔΑ στο Νομό, επιτρέποντας έτσι τη συνέχιση της λειτουργίας τους, για σύντομο όμως χρονικό διάστημα, μέχρι να βρεθεί οριστική λύση στο ζήτημα δημιουργίας ΧΥΤΑ.
Στόχος όμως, τόσο του Περιφερειάρχη όσο και των φορέων του Νομού είναι η δημιουργία ΧΥΤΥ για να τελειώσει μια και καλή το τόσο σοβαρό ζήτημα των απορριμμάτων.
Πέραν αυτών των ζητημάτων, στην συνάντηση του κ. Περγαντά με τον Βασίλη Καραμπά, στην οποία συμμετείχαν εκτός των εκλεγμένων κ.κ. Ταξιάρχη Σκλαπάνη και Λάμπρου Τστιτσάνη και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, Χρήστος Χούπας, Τάκης Τσελεπής και Βασίλης Γούλας, έγινε συζήτηση για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις και δράσεις του Συνδυασμού στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ολοκληρώνοντας την συνάντηση αυτή, οι κ.κ. Περγαντάς και Καραμπάς έκαναν τις παρακάτω δηλώσεις:

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΠΕΡΓΑΝΤΑΣ:

«Δέκα μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, βρίσκομαι εδώ στην Ευρυτανία για την πρώτη σύσκεψη με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους περιφερειακούς συμβούλους. Το γεγονός αυτό έχει μια ιδιαίτερη σημασία πραγματική και συμβολική, και ουσιαστικά ξεκινάμε τη δουλειά μας και την παρουσία μας από τον μικρότερο πληθυσμιακά και χωρικά τέως νομό της Περιφέρειας. Αυτό για μένα έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα και θέλω να τονίσω ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι ενιαία και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε καλά τη δουλειά μας. συνεργάτες μου για δουλειά και τη σήμερα, θα δουλέψουμε θα βάλουμε τα πρώτα μεγάλα ζητήματα της Ευρυτανίας και θα δώσουμε τις πρώτες κατευθύνσεις μας. Το πρώτο μέλημα μας είναι η δημιουργία και η στήριξη του έργου του ΧΥΤΥ. Αφορά την Ευρυτανία σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι λύσεις διαχείρισης σκουπιδιών είναι άμεσης προτεραιότητας εκεί θα ρίξουμε το βάρος. Από εκεί και πέρα έχουμε πολλά θέματα, όλα θα τα συζητήσουμε, θα τα ιεραρχήσουμε και θα δρομολογήσουμε τις λύσεις».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΜΠΑΣ:
«Αρχίζουμε κατευθείαν τη δουλεία, προκειμένου να δώσουμε λύση στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν το νομό μας. Ιεραρχώντας αυτά τα προβλήματα θα δώσουμε βαρύτητα σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και ιδιαίτερα το μεγάλο ζήτμα για το τόπο μας που είναι η δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων αλλά και ο προγραμματισμός και η ένταξη και άλλων αναπτυξιακών έργων που αφορούν το Νομό μας.




ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΕΞΑΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ

Διορία μέχρι το καλοκαίρι να κλείσει τις εναπομείνασες χωματερές πήρε η χώρα μας κατά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη με τον αρμόδιο Επίτροπο Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr oι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι με βάση το επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης που παρουσίασε η ελληνική πλευρά οι ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) που πρέπει να κλείσουν μέχρι τον Ιούνιο είναι περίπου 156, εκ των οποίων πάνω από τις μισές (81) στην Πελοπόννησο.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών τέσσερις ήταν οι βασικοί λόγοι που η χώρα μας πήρε την παράταση και δεν παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήταν:
-Το γεγονός ότι εντός του 2010 έκλεισαν 95 ΧΑΔΑ
-Η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης ΕΣΔΝΑ - Περιφέρειας Αττικής για την κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική. Πάντως, κατά τη συνάντηση δεν προσδιορίστηκε το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν από την Ε.Ε., τα οποία σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα ανέρχονται σε 150 εκ. ευρώ. Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές ο κ. Πότοτσνικ ζήτησε από τους δύο υπουργούς να προχωρήσουν και, όπως, είπε οι Βρυξέλλες θα συνδράμουν την προσπάθεια.
-Το γεγονός ότι προχωρούν τα έργα σε Γραμματικό και Κερατέα για την κατασκευή ΧΥΤΑ που θα μετεξελιχθούν σε ΧΥΤΥ
-Ο «Καλλικράτης» που δημιουργεί ισχυρούς δήμους, οι οποίοι θεωρείται από την Κομισιόν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στο έργο του κλεισίματος των χωματερών
Ραγκούσης: Σημαντικός ο ρόλος του «Καλλικράτη»
Στο τελευταίο αυτό θέμα αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών: «Έχει μία ιδιαίτερη σημασία , τουλάχιστον για το δικό μας υπουργείο, το μεγάλο και πολύ σημαντικό κομμάτι της ευθύνης που αναλάβαμε αλλά και αποδέχθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει και εκείνη κατά ένα ποσοστό υπόψη της και έχει σχέση με τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, έχει σχέση με τις νέες δυνατότητες που δίνονται πια στους δήμους να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Κάτι που βεβαίως σημαίνει πάρα πολύ απλά ότι αυτή όλη η εθνική προσπάθεια, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011, αφορά σε απόλυτο βαθμό τους δήμους της χώρας και την ευθύνη που έχουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που απορρέουν για αυτούς από το σχέδιο δράσης για το κλείσιμο των χωματερών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Παράλληλα ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι «η συνάντηση πήγε πολύ καλά», προσθέτοντας ότι «στο βαθμό που προχωρούμε την υλοποίηση αυτού του σχεδίου δράσης, έχουμε τη συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία όσο προχωράει και υλοποιείται - όπως έχει ήδη συμβεί αυτό σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό κατά το 2010- το σχέδιο δράσης, δεν προτίθεται να κινήσει τη διαδικασία προστίμων εναντίον της χώρας».

Νέος Πρόεδρος του Πανευρυτανικού Συλλόγου Αιτ/νίας ο Υποστράτηγος εν αποστρατεία της ΕΛ.ΑΣ κ. Ευστράτιος Νταλλής


Σε σώμα συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ του Πανευρυτανικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας μετά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011 στο Αγρίνιο.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα των εκλογών οι 7 πρώτοι σε σταυρούς Κολοβάκη Μαρία με 156, Κουτσουπιάς Δημήτριος 113, Νταλλής Ευστράτιος 103, Καρράς Λάμπρος 97, Γερονίκου – Λάγιου Αικατερίνη 87, Πεσίνης Σωτήριος 76 και Αθανασόπουλος Σταύρος με 74 σταυρούς, συναντήθηκαν την περασμένη Κυριακή 16 Ιανουαρίου στα γραφεία του Συλλόγου προκειμένου να συγκροτηθούν σε σώμα.
Μετά την απαραίτητη ψηφοφορία το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου έχει ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Νταλλής Ευστράτιος.
ΑΝΤΙΡΠΟΕΔΡΟΣ: Καρράς Λάμπρος
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Γερονίκου – Λάγιου Αικατερίνη
ΤΑΜΙΑΣ: Αθανασόπουλος Σταύρος
ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ: Πεσίνης Σωτήριος
ΜΕΛΗ: Κουτσουπιάς Δημήτριος και Μαρία Κολοβάκη
Στη συνέχεια σας παραθέτουμε δήλωση του νέου Προέδρου κ. Νταλλή, αλλά και της πρώτης σε σταυρούς κ. Μαρίας Κολοβάκη.

Ευστράτιος Νταλλής: «Ο Πανευρυτανικός
είναι μεγάλος σύλλογος»

“Τόσο εγώ από την θέση του προέδρου όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να τον φέρουμε στην θέση που του αξίζει.
Για να επιτευχθεί ο στόχος μας αυτός δεν αρκεί ο ζήλος, η αγάπη και το ενδιαφέρον το δικό μας προς το σύλλογο, αλλά και η συμπαράσταση όλων των μελών του με την ενεργή συμμετοχή τους.
Τέλος θα ήθελα να ευχηθώ σ’ όλα τα μέλη του συλλόγου μας αλλά και σε όλους τους συμπατριώτες μας, χρόνια πολλά, υγεία ατομική και οικογενειακή και δημιουργικό το νέο έτος”.

Μαρία Κολοβάκη Μέλος Δ.Σ
“Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Ευρυτάνες που συμμετείχαν στις εκλογές της 9/1/2011 για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. του ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΣΙΑΣ και με εξέλεξαν πρώτη Σύμβουλο με 156 ψήφους.
Από τη θέση της απλής Συμβούλου του νέου Δ.Σ. που συγκροτήθηκε, θα συνεχίσω, όπως μέχρι σήμερα το έκανα, να προσφέρω ανιδιοτελώς
για το καλό του Συλλόγου”

Στους νέους άρχοντες των Δήμων και της Περιφερειακής Διοίκησης της Ευρυτανίας Αναπτυξιακές προτεραιότητες

Οι νέοι τοπικοί άρχοντες με τις αυξημένες αρμοδιότητες που θα έχουν, πρέπει να αναλάβουν τις αποτελεσματικές αναπτυξιακές πρακτικές και όχι εκείνες της απλής διαχείρισης των τοπικών προβλημάτων. Οδηγός των πρωτοβουλιών και του έργου τους η θεραπεία της αποκαλούμενης υπανάπτυξης και κοινωνικο-οικονομικής κατάρρευσης πολλών περιοχών του ευρυτανικού χώρου.
Να επιδιώξουν επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και κυρίως με τις υγιείς καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και τους προοδευτικούς εθελοντικούς πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς και όχι με τους καιροσκόπους τοπικούς παράγοντες, που επιδιώκουν την εξυπηρέτηση των προσωπικών τους συμφερόντων.
Η πλαισίωση των τοπικών αρχόντων από επαΐοντες, ειδήμονες όλων των σύγχρονων τεχνικο-οικονομικών γνώσεων, η εξάλειψη της χρονοβόρου γραφειοκρατίας και η επικράτηση των αρχών της καινοτομίας, της αποτελεσματικότητας και της χρηστής διαχείρισης, ελπίζουμε ότι θα επιτρέψουν να μελετήσουν, να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν με ιεράρχηση όσα πρέπει να γίνουν, για να περάσει η Ευρυτανία στη δικαιούμενη σύγχρονη ανάπτυξη.
Προτεραιότητα πρώτη, οι σύγχρονοι εθνικοί και επαρχιακοί οδικοί άξονες, που θα αποτελέσουν τις αρτηρίες αιμοδοσίας για την ανάπτυξη τουριστικών, παραγωγικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Άμεση ανάγκη η μελέτη και υλοποίηση τουριστικών υποδομών και οδικών αξόνων, που θα εξασφαλίσουν σύγχρονες και ασφαλείς τουριστικές διαδρομές.
Επιγραμματικά θα μνημονεύσουμε την ανάδειξη και προστασία των ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων καθώς και την αποπεράτωση του αρχαιολογικού μουσείου στο Καρπενήσι, την αξιοποίηση του υδατικού πλούτου της Ευρυτανίας και της γεωργοκτηνοτροφικής εκμετάλλευσης. Η μεγαλύτερη έκταση της Ευρυτανίας παρουσιάζει εικόνα ερημική. Τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων και την αμέριστη συνδρομή σε αυτούς για να παραμείνουν και να δραστηριοποιηθούν στον τόπο τους.
Επενδύουμε στην πείρα, στην πρόθεση, στο όραμα και στην επιστημονική συγκρότηση των νέων αρχόντων και τους ευχόμαστε καλή δύναμη.
kostasmitsios@yahoo.gr

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ από τον Βαγγέλη Καρφή


Αγαπητοί Δημότες,
Με την παρούσα επιστολή εγκαινιάζουμε ένα νέο τρόπο επικοινωνίας μαζί σας, μέσα από τις τρεις εβδομαδιαίες εφημερίδες της περιοχής μας, για τα πεπραγμένα του Δήμου, τηρώντας και μείς ως αντιπολίτευση τις επιταγές του «Καλλικράτη» για διαφάνεια και χρηστή διαχείριση.

17 Γενάρη 2011 και η νέα δημοτική αρχή άρχισε να δείχνει το πραγματικό πρόσωπό της, άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα σκοπιμότητας και άνισης μεταχείρισης των δημοτών και ιδιαίτερα των νέων Ευρυτάνων επιστημόνων που κυνηγούν το όνειρο εν μέσω οικονομικής κρίσης. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν στις εφημερίδες από τον κ. Δήμαρχο, τον κ. Μπακογιάννη, τα ονόματα τριών ειδικών συμβούλων που κατά το νόμο έχει το δικαίωμα να προσλάβει ο Δήμαρχος πέρα από την γνώμη της αντιπολίτευσης και ήδη τα παιδιά αυτά έχουν αναλάβει υπηρεσία στο Δήμο αφού καθημερινά εκεί τους συναντάμε. Μετά από αυτή την ουσιαστική πρόσληψη των τριών συμβούλων ο κ. Δήμαρχος είχε την απερισκεψία να υποβαθμίσει τη νοημοσύνη του μέσου Ευρυτάνα αφού επίσης δια του τύπου εξέδωσε προκήρυξη για κατάθεση δικαιολογητικών από υποψήφιους για τις τρεις θέσεις των συμβούλων στο Δήμο Καρπενησίου. Τώρα το ποιοι θα επιλεγούν τελικά για ειδικοί σύμβουλοι στο Δήμο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα αλλά το γνωρίζουν όσοι τουλάχιστον μπορούν να διαβάσουν Ελληνικά.
Το ζήτημα όμως έχει και συνέχεια, 17 Γενάρη 2011, ημέρα συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής και το τελευταίο θέμα συζήτησης ήταν : Θέμα 4. «Κατάρτιση όρων διακήρυξης πρόχειρου διαγωνισμού για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την άμεση και ορθή προσαρμογή του Δήμου Καρπενησίου στις διατάξεις του Καλλικράτη».
Πραγματικά αιφνιδιαστήκαμε όταν λάβαμε την πρόσκληση στα χέρια μας και σε διευκρινήσεις για το θέμα που εγώ προσωπικά ζήτησα σε επίσκεψή μου στο Δημαρχείο δεν έλαβα απάντηση από κανένα ούτε καν από το Δήμαρχο (άφησα στην γραμματέα του μήνυμα να με ενημερώσει για το θέμα).
Συνέχεια, 17 Γενάρη 2011, τέταρτο θέμα και ο Δήμαρχος μας ανακοινώνει ότι θα πρέπει να καταρτίσουμε τους όρους διακήρυξης ως Οικονομική Επιτροπή για να προσλάβουμε τεχνικοοικονομικό σύμβουλο για την υλοποίηση του Καλλικράτη με ετήσια οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο 60.000 ευρώ.
Στη συνέχεια τόσο εγώ όσο και ο κ. Παπαδόπουλος που συμμετέχουμε από τον συνδυασμό μας στην Επιτροπή, αναρωτηθήκαμε στην εισήγησή μας πόσους ακόμα συνεργάτες να προσλάβει ο Δήμος αφού ήδη ουσιαστικά έχει προσλάβει τρεις συμβούλους ένα γενικό γραμματέα και μια ιδιαιτέρα γραμματέα. Εξάλλου πολλές από τις υπηρεσίες που θα αναλάβει υποτίθεται ο νέος σύμβουλος – τεχνικοοικονομικό γραφείο, μπορούν να παρασχεθούν τόσο από το κατά την άποψή μας άψογα καταρτισμένο προσωπικό του Δήμου όσο θεωρούμε και από τον υπό πρόσληψη Γενικό Γραμματέα και τους τρεις ειδικούς συμβούλους που ήδη έχουν προσληφθεί.
Πέρα από την άρνησή μας στηρίξαμε την άποψη ότι το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει λόγω της σοβαρότητάς του να παραπεμθεί για απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο σύμφωνα με συγκεκριμένη διάταξη του Καλλικράτη (παρ. 4 άρθρο 72 Ν 3852/2010) αλλά και για να ενημερωθούν και να εκφράσουν άποψη όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Στη συνέχεια και μπροστά στον κίνδυνο να μεταφερθεί το θέμα στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου και να έχει παραπέρα δημοσιότητα, ο κ. Δήμαρχος και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής με μια πραγματικά ζηλευτή και αστραπιαία κίνηση έκλεισε το θέμα το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία αφού βέβαια μειοψηφήσαμε ως μέλη της αντιπολίτευσης.
Τα συμπεράσματα δικά σας, εμείς εκείνο που είμαστε υποχρεωμένοι και δεσμευόμαστε να κάνουμε με θρησκευτική ευλάβεια πέρα από το να ασκούμε με βάση τον ορθολογισμό τα καθήκοντά μας στα συλλογικά όργανα του Δήμου, είναι η ενημέρωση για τα πεπραγμένα στο Δήμο Καρπενησίου. Προς το παρόν αναμένουμε να κατακαθίσει ας μου επιτραπεί η έκφραση «ο κουρνιαχτός των προσλήψεων» και θα ζητήσουμε συγκεκριμένα στοιχεία σε ότι αφορά το συνολικό ετήσιο κόστος τους.

Ο επικεφαλής
της μείζονος αντιπολίτευσης
στο Δήμο Καρπενησίου.
Βαγγέλης Καρφής

ΕΛΜΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

ΕΛΜΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
mail: elme.eyr@gmail.com

Καρπενήσι 14/1/2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Συνάδελφοι
Σας ευχόμαστε ολόψυχα, το 2011 να σας φέρει ότι ποθείτε με υγεία και προπαντός με δύναμη, που χρειαζόμαστε όλοι ιδιαίτερα αυτή τη χρονιά, που πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αντισταθούμε στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή κυβερνητική επέλαση.
Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων οι εξελίξεις στο χώρο της Εκπαίδευσης αναμένονται ραγδαίες. Ήδη δρομολογείται η διαδικασία συγχώνευσης και κλεισίματος σχολείων και η αύξηση του ωραρίου μας μαζί βέβαια και με μια σειρά άλλες μεταρρυθμίσεις –απορυθμίσεις που δίνουν τη χαριστική βολή στο Δημόσιο Σχολείο.
Η ΟΛΜΕ προσπαθώντας να συντονίσει τη δράση των τοπικών ΕΛΜΕ καλεί όλους μας την Παρασκευή 14 Γενάρη να πραγματοποιήσουμε παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις για το θέμα της συγχώνευσης των σχολείων. Στο πλαίσιο αυτό οι ΕΛΜΕ της Στερεάς προγραμμάτισαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία την Παρασκευή και ώρα 10.00.
Επειδή όμως λόγω της απόστασης, της ώρας του Συλλαλητηρίου αλλά και των άλλων προβλημάτων που προκύπτουν για την μετάβασή μας στη Λαμία, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας προγραμματίζει για τα ίδια θέματα Παράσταση Διαμαρτυρίας στον Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας την Τρίτη 18 Γενάρη και ώρα 1 μ.μ. Καλούμε όσους συναδέλφους εκτός του Δ.Σ. μπορούν, να παραβρεθούν στην παράσταση αυτή.
Στην Ευρυτανία δεν πρέπει να κλείσει κανένα σχολείο και ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές όπου η προσφορά του σχολείου στην τοπική κοινωνία είναι αναντικατάστατη

Ο Πρόεδρος Μαστροκώστας Κώστας
Η Γ. Γραμματέας Πανοπούλου Φωτεινή

ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ Αλλαγές στην λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας και ΕΔΕ για συλλογή στοιχείων που αφορά ποσότητα πετρελαίου στη Φουρνά


ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Ο Δήμος Καρπενησίου στα πλαίσια της προσπάθειας για καλύτερη παροχή υπηρεσιών από τη Δημοτική Αστυνομία πραγματοποίησε μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας.
Πρώτον, η Δημοτική Αστυνομία θα είναι παρούσα τα απογεύματα, σε ώρες αιχμής.
Επιπρόσθετα, η Δημοτική Αστυνομία θα είναι παρούσα τα Σαββατοκύριακα και τις Αργίες.
Ο Δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε:
«Οι εν λόγω αλλαγές προσδιορίστηκαν με γνώμονα όχι την εισπρακτική λογική αλλά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών και των επισκεπτών μας καθώς επίσης και την καλύτερη και ορθότερη εξυπηρέτηση τους».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΡΤΑ ΝΕΩΝ
Η προώθηση θεσμών και δράσεων που αφορούν τη νεολαία είναι προτεραιότητα για το Δήμο Καρπενησίου. Ταυτόχρονα, η τόνωση της τοπικής αγοράς και η ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας αποτελούν για εμάς αναγκαία προϋπόθεση ανάπτυξης. Η δύσκολη οικονομική συγκυρία επιβάλλει όσο ποτέ άλλοτε τη συνεργασία όλων μας έτσι ώστε να καταστήσουμε την αγορά μας ανταγωνιστική και να βελτιώσουμε την ποιότητα των τουριστικών μας υπηρεσιών.
Ένας από τους θεσμούς που συνδυάζει τα παραπάνω είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων, η οποία προωθείται από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Ινστιτούτο Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση της Κάρτας Νέων (European Youth Card Association, EYCA).
Με την κάρτα αυτή κάθε νέος μπορεί να απολαμβάνει ειδικά προνόμια και αγαθά τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε 37 άλλες χώρες. Πάνω από 4.000.000 νέοι στην Ευρώπη χρησιμοποιούν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων και απολαμβάνουν περισσότερες από 100.000 προσφορές που του παρέχουν οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις-εταιρείες.
O κάτοχός επιδεικνύει την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων και έχει ειδική έκπτωση σε προϊόντα, εισιτήρια και υπηρεσίες όπως για παράδειγμα:
Πολιτισμός: κινηματογράφοι, θέατρα, μουσεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες.
Καταστήματα: ρούχων, οπτικά, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, γυμναστήρια, κοσμηματοπωλεία, βιβλιοπωλεία, ποδήλατα, είδη σπιτιού/δώρων.
Διασκέδαση/Φαγητό: εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, club.
Εκπαίδευση: φροντιστήρια ξένων γλωσσών, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, ΙΕΚ, σεμινάρια πληροφορικής.
Τουρισμός: ταξιδιωτικά πρακτορεία, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, ενοικιάσεις αυτοκινήτων.
Ο Δήμος Καρπενησίου καλεί όλους τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων καθώς επίσης και όλους τους ιδιοκτήτες γραφείων παροχής υπηρεσιών (φοροτεχνικοί, εναλλακτικός τουρισμός κτλ) να παραβρεθούν στην ενημερωτική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 19:00, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου.
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας ο Δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε : «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεση μας προκειμένου να ενισχύσουμε την τοπική αγορά. Επενδύουμε σε δράσεις που συμβάλουν στην αύξηση της κίνησης της αγοράς μας και ταυτόχρονα καθιστούν το Δήμο μας ελκυστικό προορισμό για όλους. Η Κάρτα Νέων εκτός αυτού, παρέχει προνόμια σε μια πολύ σημαντική πληθυσμιακή ομάδα, δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες όχι μόνο στους νέους που διαμένουν στο Δήμο μας αλλά και στους φοιτητές και επισκέπτες του Νομού μας. Για το λόγο αυτό, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να παραβρεθούν στην ενημερωτική συνάντηση της Δευτέρας. Η συμβολή τους στο εγχείρημα αυτό είναι σημαντική για όλους μας».

ΔΙΑΤΑΓΗ ΕΝΟΡΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου αποφάσισε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης προκειμένου να γίνει συλλογή στοιχείων για τη διαπίστωση της τέλεσης πειθαρχικού παραπτώματος που αφορά την ποσότητα πετρελαίου που βρέθηκε σε Δημοτική Δεξαμενή στον Φουρνά, σε σχέση με την προμήθεια, τα αποθέματα που υπήρχαν και τις σχετικές κινήσεις που καλύφθηκαν με την ποσότητα αυτή. Στα πλαίσια της ανωτέρω ΕΔΕ θα γίνει η διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες τελέσθηκε τυχόν παράπτωμα και προσδιορισμός των προσώπων που τυχόν ευθύνονται.

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Πυρκαγιά με μεγάλες ζημιές στην Αγία Βαρβάρα Βελωτάς


Μεγάλη είναι η ζημία που προκλήθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας Βελωτών Ευρυτανίας, από πυρκαγιά που ξέσπασε αμέσως μετά την θεία Λειτουργία, την περασμένη Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011. Ο ιστορικός Ναός του χωριού τυλίχθηκε στις φλόγες πιθανότατα από κάποιο αναμμένο κερί και στη συνέχεια επεκτάθηκε στα χαλιά και στον γυναικωνίτη, που είναι κατασκευασμένος με ξύλο. Οι κάτοικοι του χωριού μόλις είδαν τους καπνούς, ειδοποίησαν αμέσως την Πυροσβεστική και έτρεξαν στην εκκλησία προκειμένου με κάθε τρόπο να σβήσουν την φωτιά, πριν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Σε χρόνο ρεκόρ στο χωριό έφτασαν δυο οχήματα και 4 άνδρες της ΠΥ Καρπενησίου οι οποίοι αρχικώς έθεσαν την πυρκαγιά υπό πλήρη έλεγχο και λίγο αργότερα την κατέσβησαν οριστικά.
Σύμφωνα με τον εφημέριο του χωριού π. ….. η φωτιά προκάλεσε ζημιές στον ξύλινο γυναικωνίτη, στις τοιχογραφίες καθώς και σε έπιπλα του Ναού.
Για τα πραγματικά αίτια της φωτιάς διενεργείτε προανάκριση από το ανακριτικό τμήμα της ΠΥ Καρπενησίου.

ΑΓΡΑΦΑ – ΚΡΕΝΤΗ 3-4 Τεράστια νίκη για την Κρέντη με οδηγό τον πολύπειρο Δημήτρη Τσιγαρίδα


Ποδαρικό για το 2011, με σπουδαία εκτός νίκη, έκανε η Κρέντη επικρατώντας των Αγράφων με σκορ 4-3, σε ένα ματς με πολλά γκολ και αρκετές φάσεις.
Οι φιλοξενούμενοι, έχοντας στην σύνθεσή της τον Δημήτρη Τσιγαρίδα, ένα έμπειρο ποδοσφαιριστή, με τεράστιες δυνατότητες, που εμπνέει με την παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο, πήραν ένα μεγάλο τρίποντο, ιδιαίτερα σημαντικό στην προσπάθεια που καταβάλουν να ξεκολλήσουν από τις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.
Από την άλλη πλευρά οι γηπεδούχοι, μακριά από το γνώριμο καλό τους πρόσωπο, που μας είχαν συνηθίσει πριν την διακοπή του πρωταθλήματος, αιφνιδιάστηκαν από την καλά στημένη Κρέντη και έτσι γνώρισαν μια απροσδόκητη ήττα, που δεν φαίνεται όμως να δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στην ομάδα του Δημήτρη Αντωνίου, όσον αφορά την υπόθεση, πρόκριση στην τετράδα.
Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της αναμέτρησης, το πάθος των φιλοξενούμενων, που βγήκε στον αγωνιστικό χώρο και η διάθεση τους για καλό ποδόσφαιρο. Είναι γεγονός ότι η Κρέντη διαθέτει ικανότατους ποδοσφαιριστές, παρότι η ομάδα μέχρι τώρα δεν πήρε τα αποτελέσματα που θα ήθελε. Η προσθήκη του Δημήτρη Τσιγαρίδα θεωρείται σημαντική και η συνέχεια αναμένεται καλύτερη, αρκεί να υπάρξει διάρκεια.
Οι φιλοξενούμενοι λοιπόν μπήκαν πολύ δυνατά στον αγώνα και μόλις στο 7΄ πήραν κεφάλι στο σκορ με τον Βαγγέλη Μάκκα να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Καλύβα, μετά την ωραία ασιστ του Δημήτρη Τσιγαρίδα. Οι γηπεδούχοι άργησαν να αντιδράσουν, δημιουργώντας την πρώτη τους καλή ευκαιρία με την συμπλήρωση του ημιώρου με τον Κώστα Καλύβα να μην μπορεί να ισοφαρίσει. Ωστόσο όμως δυο λεπτά αργότερα με τον Μάρκη τα Άγραφα έφεραν το ματς στα ίσια δίνοντας νέο ενδιαφέρον στην αναμέτρηση. Δεν πρόλαβαν να χαρούν το γκολ της ισοφάρισης οι γηπεδούχοι και η Κρέντη στο 36΄ πήρε εκ νέου προβάδισμα στο σκορ με γκολ του Μπισμπίκη, ενός πολλά υποσχόμενου ποδοσφαιριστή, από τα καλύτερα ταλέντα του ευρυτανικού ποδοσφαίρου.
Το ημιχρόνιο ολοκληρώθηκε με δυο καλές στιγμές για τους γηπεδούχους χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα.
Με την έναρξη της επανάληψης οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν σε 2-2 με τον Ηλιάδη να εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο το λάθος του πορτιέρο των φιλοξενούμενων.
Στη συνέχεια ο ρυθμός του αγώνα έπεσε με τις δυο ομάδες να δίνουν περισσότερο βάση στην αμυντική τους γραμμή.
Από το 75΄ όμως και μετά το παιχνίδι πήρε άλλη μορφή. Στο 78΄ η Κρέντη με τον Κόκοτο πέτυχε το 3-2 για την ο μάδα του και κλείδωσε ουσιαστικά την νίκη στο 89΄ με το υπέροχο γκολ του Γ. Βούρτσα που μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμ ούς έγραψε το 4-2 για την ομάδα του. Οι γηπεδούχοι μείωσαν στις καθυστερήσεις σε 4-3, χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να ανατρέψουν της εις βάρος τους διαμορφωθείσα κατάσταση.
Γενικά θα λέγαμε ότι η νίκη της Κρέντης κρίνεται δίκαιη και η όλη της παρουσία θετικότατη για την συνέχεια του πρωταθλήματος.
Η παρουσία του Δημήτρη Τσιγαρίδα, θα δημιουργήσει άλλο κλίμα στην ομάδα που θα φανεί στα επόμενα παιχνίδια. Τα ‘Αγραφα, χωρίς τον Γουλέτα, θα πρέπει να κάνουν σημαντικές διορθωτικές κινήσεις, γιατί με τέτοιες εμφανίσεις, πολλά μπορούν να συμβούν.
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΚΟΛ
Α΄ Ημίχρονο
7΄ Ο Τσιγαρίδας πάσαρε στον Μάκκα Ε αυτός σούταρε μέσα από την περιοχή των γηπεδούχων στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα ανοίγοντας το σκορ για την ομάδα της Κρέντης 0-1
25΄ Ο Ζωχάκης εκτέλεσε φαουλ βρήκε τον Ηλιάδη και αυτός με κεφαλιά έστειλε την μπάλα άουτ
30΄ Ο Καλύβας Κ σούταρε μέσα από την περιοχή της Κρέντης μπλόκαρε Ντάλλας Α
31΄ Γυριστό σουτ του Ηλιάδη μέσα από την περιοχή άουτ
32΄ Σουτ του Μάρκη μέσα από την περιοχή των φιλοξενούμενων στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα 1-1
36΄ Ο Μπισμπίκης εκτέλεσε απευθείας φαουλ ασθενής απόκρουση του Καλύβα Γ με την μπάλα να πηγαίνει στον Μάκκα Ε ο οποίος σούταρε και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα κάνοντας έτσι το 1-2
40΄ Σουτ του Πατρώνη μέσα από την περιοχή των φιλοξενούμενων άουτ
43΄ Σέντρα του Καλύβα Κ βρήκε τον Θεοχάρη αυτός σούταρε και έστειλε την μπάλα άουτ
45΄ Ο Ζωχάκης εκτέλεσε κόρνερ βρήκε τον Ηλιάδη ο οποίος με κεφαλιά έστειλε την μπάλα άουτ
Β΄ Ημίχρονο
50΄ Ο Ηλιάδης εκμεταλλευόμενος το λάθος του Ντάλλα Α πήρε την μπάλα και σούταρε σε κενό τέρμα κάνοντας το 2-2
78΄ Από λάθος της άμυνας σουτ του Κόκοτου μέσα από την περιοχή των Αγράφων η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα κάνοντας το 2-3
79΄ Σέντρα του Βούρτσα στο Μάκκα σουτ μέσα από την περιοχή άουτ
82΄ Κεφαλιά μέσα από την περιοχή του Ντάλλα Ν με την μπάλα να περνάει λίγο άουτ
84΄ Σουτ του Κατή έξω από την περιοχή άουτ
89΄ Σέντρα του Ντάλλα Ν βρήκε τον Βούρτσα Γ και αυτός σούταρε μέσα από την περιοχή στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα κάνοντας έτσι 2-4
90΄ Σουτ του Γατή Β μέσα από την περιοχή 3-4
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
Άγραφα: Καλύβας Γ, Ζωχάκης, Πατρώνης, Γατής Δ (Μάκκας Β), Κατής, Μπουμπουρής, Μάρκης, Ηλιάδης, Γατής Β, Καλύβας Κ, Θεοχάρης (Τσιγαρίδας Ι)
Κρέντη: Ντάλλας Α, Μπύρος Ε, Μπύρος Σ, Περούλας, Κόκοτας, Καστάνης, Μπισμπίκης, Μάκκας Ε (Τσέτσος), Τσιαγαρίδας Δ, Βούρτσας Γ, Βούρτσας Ν (Μάκκας Κ).

ΠΟΤΑΜΙΑ - ΜΥΡΙΚΗ 1-0 Τρίποντο από την άσπρη βούλα


Μεγάλη νίκη σημείωσε η Ποταμιά στο ντέρμπι της αγωνιστικής, επικρατώντας στο γήπεδό της, αρκετά δύσκολα της Μυρίκης με σκορ 1-0. Το ματς κρίθηκε στο 32ο λεπτό της αναμέτρησης, σημείο στο οποίο οι γηπεδούχοι πέτυχαν το μοναδικό γκολ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι, του Τσουκαλά. Στη ίδια φάση οι φιλοξενούμενοι έμειναν με 10 παίχτες καθώς αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα ο Ζαχαράκης, που σταμάτησε την μπάλα με τα χέρια πριν αυτή καταλήξει στα δίχτυα του Μεριγκούνη.
Με το σκορ αυτό και χωρίς άλλες σημαντικές φάσεις ολοκληρώθηκε το πρώτο ημιχρόνιο. Με την έναρξη της επανάληψης, οι φιλοξενούμενοι παρότι έπαιζαν με παίχτη λιγότερο πίεσαν για την ισοφάριση, στην οποία έφτασαν πολύ κοντά στο 51΄, όμως στάθηκαν άτυχοι καθώς το καλοχτυπημένο φάουλ του Σταμούλη σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Χαντζόπουλου, ενώ το πλασέ που επιχειρήθηκε στη συνέχεια από τον Καρδαμπίκη, απέκρουσε εντυπωσιακά ο πορτιέρο των γηπεδούχων.
Με τους γηπεδούχους να προσέχουν την άμυνά τους και την Μυρίκη να προσπαθεί αλλά στο τέλος να μην μπορεί να φτάσει στην ισοφάριση ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση που βρήκε νικήτρια την Ποταμιά, που με το τρίποντο αυτό βάζει γερή υποθήκη για την τετράδα.
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΚΟΛ
Α΄ Ημίχρονο
30΄ Ο Γιαννακόπουλος επιχείρησε σουτ από πλάγια δεξιά με την μπάλα να καταλήγει άουτ δίπλα από το δεξί δοκάρι
32΄ Ο Γιαννακόπουλος εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά βρήκε τον Μαντζιούτα ο οποίος έκανε την κεφαλιά αλλά ο Ζαχαράκης απέκρουσε με τα χέρια με τον διαιτητή να δείχνει κόκκινη κάρτα στον παίχτη και στην συνέχεια έδειξε το σημείο του πέναλτι το οποίο ανέλαβε να εκτελέσει ο Τσουκαλάς ο οποίος έστειλε την μπάλα στην δεξιά γωνία του Μεριγκούνη ανοίγοντας έτσι το σκορ για τους γηπεδούχους 1-0
Β΄ Ημίχρονο
51΄ Σταμούλης απευθείας εκτέλεση φαουλ έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και στην επαναφορά ο Καρδαμπίκης σούταρε από κοντά με τον Χαντζόπουλο να αποκρούει με τα πόδια σώζοντας την ομάδα του από την ισοφάριση
62΄ Ο Σταμούλης εκτέλεσε απευθείας φαουλ με την μπάλα να καταλήγει άουτ λίγο δίπλα από το αριστερό παραθυράκι του Χαντζόπουλου
90+3΄ Αποβλήθηκε από τον αγώνα με δεύτερη κίτρινη κάρτα ο ποδοσφαιριστής της Ποταμιάς για έντονη διαμαρτυρία
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
Ποταμιά: Χαντζόπουλος, Γιαννακόπουλος, Μπούρας Α, Γκορόγιας Γ (Αζακάς Θ), Τσουκαλάς, Κατής, Νεοφύτου, Λαθύρης, Μαντζιούτας (Μαλάτος), Ζαγκότσης Γ(Αναγνωστόπουλος), Φλωράκης
Μυρίκη: Μεριγκούνης, Ζαχαράκης, Σταμούλης, Ζαραβέλης, Λέντζος, Τσιλιμέκης, Καρδαμπίκης (Παχής), Λιάγκας (Σιταράς), Τσιλίκας, Ράπτης, Γκορόγιας Δ

ΑΓ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ - ΒΕΛΟΥΧΙ 0-3 Πήγε το αυτογκολ σύννεφο


Εύκολο απόγευμα πέρασαν οι πρωτοπόροι του τοπικού μας πρωταθλήματος, το περασμένο Σάββατο 15 Ιανουαρίου, στην Παλαιοκατούνα, επικρατώντας του τοπικού Αστέρα Αγίου Προκοπίου με σκορ 3-0. Το συγκρότημα του Γιάννη Ελεφάντη, χωρίς να εντυπωσιάσει με την απόδοσή του, πήρε ένα ακόμη τρίποντο στην προσπάθεια που καταβάλει να παραμείνει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα μέχρι την λήξη του φετινού μαραθωνίου.
Βέβαια τα περισσότερα γκολ των νικητών τα πέτυχαν οι γηπεδούχοι, που φρόντισαν μάλιστα με δυο αυτογκολ να ξεκουράσουν τους επιθετικούς του Βελουχιού, που έτσι και αλλιώς δεν έδειξαν και πολύ ορεξάτοι στον αγώνα αυτό.
Το Βελούχι ξεκίνησε τον αγώνα με γκολ από τα αποδυτήρια. Μόλις στο 5ο λεπτό της αναμέτρησης σε μια φάση διαρκείας στα καρέ του Κολοκώτσιου, ο Αναστασόπουλος στην προσπάθειά του να αποκρούσει σουτ προς την εστία της ομάδας του, με κεφαλιά «κρέμασε» τον τερματοφύλακά του κάνοντας έτσι με αυτογκολ το 0-1 για τους φιλοξενούμενους. Το Βελούχι μετά το γκολ αυτό, πήρε για τα καλά τα ηνία του αγώνα χωρίς όμως να μπορεί να κάνει την μεγάλη φάση για ένα δεύτερο τέρμα. Ωστόσο όμως πάλι σε μια φάση που δεν μύριζε γκολ, οι φιλοξενούμενοι έφτασαν μια ανάσα από το 0-2, όμως η κεφαλιά του πολύπειρου Πάτρου σταμάτησε στο δοκάρι του Κολοκώτσιου. Οι γηπεδούχοι, προσπάθησαν να ισορροπήσουν τον αγώνα, όμως δεν μπορούσαν να φτάσουν με αξιώσεις μπροστά στα καρέ του Ρεσίτη, για την ισοφάριση.
Με την συμπλήρωση μισής ώρας παιχνιδιού, ο Πάτρου είχε ένα καλό σουτ που έφυγε άουτ και στο 44΄ η ατυχία για τους γηπεδούχους ξεπέρασε κάθε όριο, καθότι με νέο αυτογκολ του Νταλαφούρα, το Βελούχι βρέθηκε μπροστά στο σκορ με 2-0.
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και το 2ο ημίχρονο. Οι γηπεδούχοι, με το εις βάρος του 2-0, παρότι έκαναν φιλότιμες προσπάθειες να πετύχουν ένα γκολ και να ξαναμπούν έτσι στο παιχνίδι κάτι τέτοιο δεν μπόρεσαν να το πετύχουν. Από την άλλη πλευρά οι φιλοξενούμενοι, έχοντας την σιγουριά του υπέρ τους σκορ, έδωσαν περισσότερο βάρος στην αμυντική τους γραμμή και με σποραδικές επιθέσεις αναζητούσαν ένα τρίτο γκολ. Στο 49΄ ο τερματοφύλακας των γηπεδούχων είπε όχι στο δυνατό σουτ του Γαλανού, ενώ στο 57΄ ο Κολοκώτσιος έκανε μεγάλη απόκρουση σε εξ΄ επαφής σουτ του Μπόνια. Στις ευκαιρίες των φιλοξενούμενων μπορεί να καταγραφεί ακόμη και ένα καλό σουτ του Γενιτσαρόπουλου, που έφυγε άουτ. Τελικά οι φιλοξενούμενοι πέτυχαν και 3ο γκολ στο 90΄ με τον Κουτσουπιά, δίνοντας έτσι διαστάσεις θριάμβου στην νίκη τους μέσα σε μια πολύ δύσκολη έδρα.
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ: ΚΟΛΟΚΩΤΣΙΟΣ, ΚΟΥΡΛΟΣ, ΠΛΑΚΙΑΣ, ΤΣΑΚΝΗΣ, ΝΤΑΛΑΦΟΥΡΑΣ, ΚΟΥΤΣΟΘΑΝΑΣΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΡΑΣΙΑΣ, ΠΑΡΟΥΤΣΑΣ, ΚΩΣΤΗΣ, ΚΟΝΔΥΛΗΣ.
ΒΕΛΟΥΧΙ: Δ. ΡΕΣΙΤΗΣ, ΠΟΛΥΤΣΕΡΗΣ, ΣΥΓΚΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, Γ. ΚΡΑΣΙΑΣ, Κ. ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, Β. ΝΤΟΥΦΕΚΙΑΣ, Κ. ΜΠΟΝΙΑΣ, Χ. ΧΟΝΤΟΣ, Π. ΓΑΛΑΝΟΣ, Ρ. ΠΑΤΡΟΥ, Ι. ΦΛΩΡΑΚΗΣ. Διαιτητής ήταν ο Πέτρος Σκεπετάρης.

ΑΙΟΛΟΣ – ΔΟΞΑ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ 2-0 Σπουδαία νίκη με καλή εμφάνιση


Νίκη που δημιουργεί προοπτική τετράδας σημείωσε ο Αίολος, την περασμένη αγωνιστική, επικρατώντας της Δόξας στο Καρπενήσι με σκορ 2-0.
Με το τρίποντο αυτό ο Αίολος έπιασε τους 10 βαθμούς και βλέπει πιο αισιόδοξα την πορεία του στο πρωτάθλημα, αρκεί αυτή η νίκη να έχει και συνέχεια. Από την άλλη μεριά η Δόξα, κατώτερη του αναμενόμενου, δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις όποιες ευκαιρίες δημιούργησε και έτσι γνώρισε την ήττα, που δεν της στοίχισε όμως την 2η θέση της βαθμολογίας στην οποία και παρέμεινε.
Το συγκρότημα του Κώστα Πασσά, μπήκε αποφασισμένο στον αγωνιστικό χώρο για το τρίποντο και μόλις στο 11΄ πήρε προβάδισμα στο σκορ με άπιαστη κεφαλιά του Ράικου, που δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον πορτιέρο των φιλοξενούμενων. Το γκολ αυτό έδωσε αέρα στους γηπεδούχους που πίεσαν και για ένα δεύτερο τέρμα, όμως τόσο στο 16 ο Χ. Τραινταφυλλόπουλος με φάουλ, όσο και στο 26΄ο ίδιος παίχτης, δεν μπόρεσε να παραβιάσει την εστία του Ράπτη.
Μοναδική καλή στιγμή για την Δόξα στο πρώτο 45λεπτο, ένα σουτ του Σ. Γούλα μέσα από την περιοχή που πέρασε λίγο άουτ από τα γκολπόστ του Χρυσαφόπουλου.
Ακριβώς στο ίδιο λεπτό του Β΄ ημιχρόνου ο Αίολος με τον Τριανταφυλλόπουλου έκανε το 2-0 και κάπου εκεί η πλάστιγγα έγειρε για τα καλά υπέρ των γηπεδούχων. Στη συνέχεια ο Αίολος κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο, δημιουργώντας 2-3 καλές ευκαιρίες που δεν έγιναν όμως γκολ. Το ματς ολοκληρώθηκε με τον. Λ. Γούλα να χάνει μεγάλη ευκαιρία στο 90΄για να μειώσει το σκορ.
Τέλος να αναφέρουμε ότι στην Δόξα θα αγωνίζεται ο Άκης Ανδρεάκης, που στον αγώνα αυτό δεν έπαιξε λόγω τιμωρίας.
ΓΚΟΛ ΚΑΙ ΦΑΣΕΙΣ
Α΄ Ημίχρονο
11΄ Ο Ζαχαρόπουλος σέντραρε από δεξιά βρήκε τον Ράϊκο Ν. και αυτός με καρφωτή κεφαλιά άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους
16΄ Ο Τριανταφυλλόπουλος Χ εκτέλεσε απευθείας φαουλ με τον Ρεσίτη να διώχνει με υπερένταση σε κόρνερ
26΄ Ο ίδιος παίκτης πλάσαρε από το ύψος του πέναλτι μπλόκαρε όμως ο Ράπτης
42΄ Ο Γούλας Σ. σούταρε από κοντά με την μπάλα να περνάει άουτ λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Αίολου
Β΄ Ημίχρονο
56΄ Ο Τριανταφυλλόπουλος σούταρε από την περιοχή στην αριστερή γωνία του Ρεσίτη στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα κάνοντας έτσι το 2-0
66΄ Ο Κορέντζελος Ν. μπήκε στην περιοχή από αριστερά πάσαρε στον Νάσιο και αυτός σούταρε από κοντά αλλά απέκρουσε ο Ρεσίτης και στην συνέχεια έδιωξαν οι αμυντικοί της Δόξας
75΄ Ο Ράϊκος Ν. έβγαλε σέντρα από αριστερά βρήκε τον Καμαρέτσο αυτός σούταρε από κοντά με την μπάλα να περνάει άουτ λίγο δίπλα από το δεξί δοκάρι
83΄ Ο Ράϊκος Ν. πάσαρε στον Κορέντζελο Ν. αυτός επιχείρησε σουτ από το ημικύκλιο της περιοχής της Δόξας στέλνοντας την μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Ρεσίτη
90΄ Ο Γούλας Λ εκμεταλλευόμενος το λάθος της άμυνας του Αίολου πλάσαρε σε κενό τέρμα αλλά ο επερχόμενος Ζαχαρόπουλος έδιωξε σε κόρνερ πριν η μπάλα καταλήξει στα δίχτυα
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣΑίολος: Χρυσαφόπουλος, Ζαχαρόπουλος, Ράικος Γ, Σιταράς, ξαγάρας, Χαλκιάς, Σιαλμάς (Κορέντζελος Ν), Τριανταφυλλόπουλος Χ (Καμαρέτσος), Μπούκας, Ράϊκος Ν, Κατσαρής (Νάσιος).
Δόξα Ραπτοπούλου: Ρεσίτης, Μυρισιώτης, Παπαντζίμας (Σκεπεάρης), Κορέντζελος Γ, Καραντάλης, Γούλας Σ, Γούλας Λ, Ντζίμας Γ (Παπαδήμος), Παππάς, Τύμπας, Ντζίμας Θ (Τσιάμης)