Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ Υποψ. Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ: «Στις εκλογές αυτές θα μας εμπιστευθούν οι Ευρυτάνες»

Έτοιμος να προσφέρει στην Ευρυτανία και από ένα άλλο μετερίζι, δηλώνει ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λάμπρος Τσιτσάνης, εξηγώντας στην Βάσω Φεγγούλη τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να διεκδικήσει για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμισι χρόνο την ψήφο των Ευρυτάνων, κατεβαίνοντας να αγωνιστεί στον πολιτικό στίβο, στην πιο κρίσιμη πολιτική συγκυρία.
Μεταξύ άλλων ο νυν Περιφερειακός Σύμβουλος του Νομού μας, χαρακτηρίζει καθοριστική και ιδιαίτερα τιμητική την προσωπική παρέμβαση του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ευάγγελου Βενιζέλου για να στελεχώσει το ψηφοδέλτιο του Κινήματος στην Ευρυτανία, τονίζει πως η Ελλάδα έχει ανάγκη από ανανέωση του πολιτικού της προσωπικού, ενώ εκτίμησε πώς μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένη πρόταση για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Τέλος στο ερώτημά μας «Ποιό πιστεύετε ότι θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό επίπεδο» απαντά με σιγουριά ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. διεκδικεί την πρωτιά σε Εθνικό επίπεδο αλλά και στην Ευρυτανία και θέλω να πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε» Αυτά και άλλα πολλά στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί.

Πόσο επηρέασε την απόφασή σας, το προσωπικό τηλεφώνημα του Βαγγέλη Βενιζέλου, να θέσετε υποψηφιότητα με το ΠΑΣΟΚ στην Ευρυτανία; 
Ήταν καθοριστική και ιδιαίτερα τιμητική η επικοινωνία του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ευάγγελου Βενιζέλου μαζί μου προκειμένου να στελεχώσω το ψηφοδέλτιο του Νομού μας.
Πιστεύω επίσης ότι ήταν τιμητικό το κάλεσμα αυτό και για τους συνεργάτες του Περιφερειακού ψηφοδελτίου αλλά και για τον ίδιο τον Περιφερειάρχη καθόσον αναγνωρίζετε για μία ακόμη φορά ότι στην αυτοδιοίκηση υπάρχουν στελέχη πρώτης γραμμής έτοιμα να δώσουν αγώνες για λογαριασμό των συμπατριωτών μας από όποιο μετερίζι κληθούν για να τους δώσουν.

Η μάχη των βουλευτικών εκλογών είναι νέα για εσάς και η προεκλογική περίοδος πολύ σύντομη. Ποια εικόνα έχετε διαμορφώσει μέχρι τώρα τόσο για σας όσο και για το κόμμα σας στην Ευρυτανία; 
Είναι γεγονός ότι υπάρχει σκεπτικισμός στο εκλογικό σώμα. Όσο όμως πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τα μηνύματα τόσο για μένα προσωπικά όσο και για το κόμμα μου είναι ελπιδοφόρα ότι και τώρα θα μας εμπιστευθούν οι Ευρυτάνες.

Ποια είναι η διαφορά να είσαι υποψήφιος σε αυτοδιοικητικές εκλογές με τις Βουλευτικές;
Τον άνθρωπο της αυτοδιοίκησης ο πολίτης τον δέχεται ως άνθρωπο της διπλανής πόρτας – ως άνθρωπο δικό του, ενώ για τον υποψήφιο για τις Εθνικές εκλογές εκφράζει μεγαλύτερες επιφυλάξεις. Είναι επομένως θέμα να αποδείξει ο κάθε υποψήφιος ότι τα οράματα, από όπου κι αν υπηρετεί παραμένουν ζωντανά και υλοποιήσιμα.

Από πού αντλείτε το πολιτικό θάρρος να είστε υποψήφιος βουλευτής σε μία τέτοια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, όταν οι τωρινοί βουλευτές αποδοκιμάζονται συνεχώς και σχεδόν δεν μπορούν να βγουν στο δρόμο και να ζητήσουν τη ψήφο του ελληνικού λαού; Ποιο είναι το βασικό σας προσόν που πρέπει να εκτιμήσουν οι ψηφοφόροι;
Κατά την άποψή μου οι εν δυνάμει ψηφοφόροι έχουν να εκτιμήσουν την καθαρότητα του πολιτικού μου λόγου, την ειλικρίνεια και την εντιμότητα που πιστεύω ότι είναι και τα κύρια χαρακτηριστικά μου τα οποία μου αναγνώρισαν πριν από περίπου ενάμισι χρόνο στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Για τους παραπάνω λόγους αντλώ το πολιτικό θάρρος να είμαι υποψήφιος βουλευτής, γνωρίζοντας επίσης ότι σε αυτές τις εκλογές τα κριτήρια της ψήφου θα εμπεριέχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προσώπων, τις μέχρι τώρα πολιτικές τους επιλογές και την μέχρι σήμερα συνεισφορά τους στον συνάνθρωπο.

Ο κόσμος στην πλειοψηφία του, όπως φυσικά και οι Ευρυτάνες έχουν απογοητευτεί από την πολιτική και τους πολιτικούς λέγοντας ότι όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι. Δικαιολογείτε τον κόσμο για την στάση του αυτή;
Είναι γεγονός ότι πήραν μεγάλες απογοητεύσεις οι Ευρυτάνες όπως και όλοι οι Έλληνες από τους πολιτικούς κι από τα κόμματα εξουσίας κι έχουν δίκιο να λένε ότι όλοι είναι ίδιοι. Αυτός είναι και ο λόγος που πιστεύω ότι στη Νέα Βουλή και σε ποσοστό 50% έως 60% θα εισέλθουν νέα πρόσωπα με άλλες αντιλήψεις και φρέσκιες ιδέες. Πιστεύω ότι μπορώ να δικαιώσω τους συμπατριώτες μου.

Η Ευρυτανία για πολλούς και διάφορους λόγους έχασε το τρένο της ανάπτυξης των προηγούμενων ετών. Πέρα από κάποια μικροέργα, κανένα σπουδαίο αναπτυξιακό έργο δεν έγινε στον τόπο μας που να δημιουργεί προϋποθέσεις να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο μας. Τι μπορεί να περιμένουν τώρα οι Ευρυτάνες τη στιγμή που η ύφεση έχει σκεπάσει όλη την ελληνική επικράτεια και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη; Με δεδομένη λοιπόν την οικονομική κρίση υπάρχουν δυνατότητες διεκδίκησης ώστε ο νομός μας να δει καλύτερες μέρες;
Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η Ευρυτανία έχασε το τραίνο της ανάπτυξης. Ας μη λησμονούμε ποια ήταν η Ευρυτανία στις αρχές της δεκαετίας του 80 και ποια είναι σήμερα.
Θεωρώ ότι υπήρξε ανάπτυξη στον Νομό μας, η οποία φυσικά δεν έγινε με αυτόματο πιλότο όπως θέλουν κάποιοι να ισχυρίζονται κι ότι η ανάπτυξη αυτή σε βασικά έργα υποδομών παράλληλα με τις ιδιωτικές επενδύσεις πρέπει να συνεχιστεί παρόλο που οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες. Με σοβαρότητα, με σωστό προγραμματισμό και με δουλειά μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία.
Ενδεικτικά μπορώ να σας αναφέρω δύο παραδείγματα όσον αφορά τα παραπάνω:
α) έργα 70.000.000 ευρώ και πλέον για τον Νομό μας επικυρωποιήθηκαν πριν λίγες μέρες στο Καρπενήσι από τον Περιφερειάρχη κ. Κλέαρχο Περγαντά.
β) στις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας αξιολογούνται ή και έχουν ενταχθεί ήδη δέκα (10) περίπου επενδύσεις από νέους ανθρώπους στον αγροκτηνοτροφικό τομέα με έμφαση στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Με λίγα λόγια τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα αλλά χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη.
Γι’ αυτό πιστεύω ότι η πατρίδα μας κι ο Νομός μας μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες.
   
Ποιό μήνυμα θέλετε να στείλετε στο εκλογικό σώμα;
.Στο εκλογικό σώμα των συμπατριωτών μου θέλω να στείλω ένα μήνυμα «αγαπητοί συμπατριώτες με γνωρίζετε τόσα χρόνια τώρα μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες και τους αγώνες για την αυτοδιοίκηση. Θεωρώ ότι έχω να προσφέρω πολλά ακόμη και γι’ αυτό ζητώ τη στήριξή σας, εφόσον θεωρείτε κι εσείς ότι την αξίζω».

Ποιό πιστεύετε ότι θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε τοπικό επίπεδο;
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όπως γνωρίζετε διεκδικεί την πρωτιά σε Εθνικό επίπεδο και όχι την αυτοδυναμία η οποία είναι αδύνατη και όσοι την επικαλούνται έχουν κατά την άποψή μου αλαζονικές απαιτήσεις από τους Έλληνες. Από ότι φαίνεται δεν πήραν τα μηνύματα των πολιτών και δεν θέλουν να δουν τις ευθύνες τους για το πώς κατάντησαν την πολιτική ζωή του τόπου μας και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων.
Βεβαίως την πρωτιά διεκδικούμε και στην Ευρυτανία και θέλω να πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε γιατί οι Ευρυτάνες ξέρουν να εκτιμούν πρόσωπα και καταστάσεις.