Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

"Φερθήκαμε στους Έλληνες ρατσιστικά"


Την άποψη ότι "απορρίψαμε τους Έλληνες με έναν εντελώς ρατσιστικό τρόπο ως ένα μάτσο τεμπέληδες", διατύπωσαν οι Ολλανδοί οικονομολόγοι Arjo Klamer και Sylvester Eijffinger στην εφημερίδα "Financieele Dagblad".

"Η Ευρωζώνη σε δέκα χρόνια θα είναι παρελθόν". Τάδε έφη Arjo Klamer εν έτει 2001. Η άποψη του είχε διατυπωθεί μάλιστα, λίγες ημέρες πριν εκδοθούν τα πρώτα ευρώ από τις αυτόματες μηχανές ΑΤΜ. Αντίθετη γνώμη είχε από την άλλη διατυπώσει ο Sylvester Eijffinger, ο οποίος είχε και έχει εμπιστοσύνη στο ενιαίο νόμισμα.
Εντούτοις, η Ευρωζώνη, δεν διάγει και την καλύτερη περίοδο της, με αποτέλεσμα και οι δυο τους να επανατοποθετούνται σχετικά με το ζήτημα του ενιαίου νομίσματος αλλά και με τη διαχείριση της κρίσης του ελληνικού κράτους.
Klamer: Αυτό δεν μπορείς να το επιβάλεις. Η στάση μας απέναντι στην Ελλάδα είναι χαρακτηριστική από αυτήν την άποψη. Εάν η επαρχία Limburg απειλείται με πτώχευση από μία ομάδα διεφθαρμένων διοικητών, εμείς οι Ολλανδοί, χωρίς αμφιβολία, θα κάνουμε τα πάντα, έτσι ώστε οι κάτοικοι του Limburg να μην το καταλάβουν.
Τους Έλληνες τους απορρίψαμε αμέσως με έναν ρατσιστικό τρόπο ως ένα "μάτσο τεμπέληδες", ενώ είναι τόσο σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι, όπως εσύ και εγώ. Απλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε.
Eijffinger: Με τα μέτρα κρίσης των τελευταίων δύο ετών, η Ελλάδα ήταν διαχειρίσιμη, αλλά την παράτησαν γι’ αυτό έγινε αιτία μόλυνσης (μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες). Όλα έγιναν "πολύ λίγο, πολύ αργά".
Ακολουθεί η ερώτηση δημοσιογράφου για το τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του οικονομολόγου, ότι η Ευρωζώνη "μας έχει κάνει τεμπέληδες".
Ποία είναι η εναλλακτική λύση; Κύριε Klamer, πριν δώδεκα χρόνια, είχατε μία θεμιτή θέση. Τότε η επιστροφή ήταν δυνατή. Τώρα τα έξοδα μιας διάλυσης της Ευρωζώνης θα είναι τεράστια. Δανεικά χρήματα, για παράδειγμα εκατοντάδες για να μην πούμε και χιλιάδες δισεκατομμύρια δεν θα τα πάρουμε πίσω.
Μία διαφυγή είναι σχεδόν αδύνατη. Θα μπορούσαμε τώρα, ίσως, από οικονομικής απόψεως να αποχαιρετίσουμε τους Έλληνες. Αλλά μας πήρε δύο χρόνια για την Ελλάδα, η οποία αποτελεί μόνο το 2% της οικονομίας της Ευρωζώνης, να την κρατήσουμε (στην ευρωζώνη).
Εκτιμώ ότι μία κατάρρευση της νομισματικής ένωσης της Ευρώπης θα κοστίσει γύρω στα 10.000 δισεκατομμύρια σε απώλειες κεφαλαίων και απώλειες ευημερίας. Ως εκ τούτου, η τιμή ενός καλά εφοδιασμένου ταμείου έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα με 1.200 δισεκατομμύρια ευρώ, και μία διάσωση της Ελλάδας μας συμφέρει καλύτερα.
Klamer: Η Ευρωζώνη μας έχει κάνει τεμπέληδες. Επειδή τόσο εύκολα μπορούσαμε να εξάγουμε προς την Ιταλία και προς την Ελλάδα, κανένας δεν έκανε τον κόπο να επικεντρωθεί στις αναδυόμενες αγορές. Το εμπόριο με την Κίνα και με τη Βραζιλία το έχουμε παραμελήσει. Σε ό, τι αφορά στο μέλλον: Πιστεύω καλύτερα σε μικρές περιοχές. Όσο περισσότερα νομίσματα, τόσο καλύτερα.

Από News247.gr