Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Αυτοί πάνε στα υπουργεία Οι αλλαγές, οι συγχωνεύσεις και οι μεγάλες καραμπόλες

Σε πολύ λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να ξεκινήσει τις τηλεφωνικές επαφές, με τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης. Όπως, αναφέρουν αξιόπιστες πηγές του parapolitika.gr, την ενημέρωση στους υπουργούς, θα την κάνει προσωπικά ο πρωθυπουργός. Από κει και πέρα ενεργό ρόλο στην όλη διαδικασία, θα έχουν ο φερόμενος ως υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Κώστας Μπούρας.

Η σύνθεση της κυβέρνησης, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αφού μένουν, κάποιες λεπτομέρειες για να ολοκληρωθεί το σχήμα. Οι ανατροπές της τελευταίας στιγμής είναι αρκετές, όπως και οι αλλαγές στην διάρθρωση των υπουργείων. Ο Σαμαράς, όπως είχε δεσμευτεί από το Ζάππειο 1, προχωρά από την πρώτη στιγμή στην επανασύσταση των υπουργείων Ναυτιλίας, Τουρισμού και Μακεδονίας Θράκης, ενώ όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, αλλάζει την ονομασία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Επίσης, μέχρι αργά χθες το βράδυ, υπήρχε η πληροφορία ότι συνενώνει τα υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Σε κάθε περίπτωση αξίζει να δούμε τα ονόματα που θα στελεχώνουν την πρώτη κυβέρνηση Σαμαρά. Πέραν του νέου υπουργού Οικονομικών Βασίλη Ράπανου, ο οποίος υπήρξε, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, επιλογή του νέου πρωθυπουργού, φαίνεται πως έχουν κλειδώσει, η θέση του προέδρου της Βουλής, για την οποία η Ν.Δ., θα προτείνει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όπως και οι θέσεις στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, που θα καταλάβουν οι Σταύρος Δήμας και Δημήτρης Αβραμόπουλος, αντίστοιχα.
Σε ότι αφορά το υπουργείο Οικονομικών, εκτός από τον κ. Ράπανο, θέση αναπληρωτή υπουργού, αναμένεται να έχει ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς, ενώ για τις θέσεις των υφυπουργών «παίζουν» τα ονόματα των Χρήστου Σταϊκούρα και Νότη Μηταράκη. Ο κ. Σταικούρας, αναμένεται να επιφορτιστεί το νευραλγικό τομέα των εσόδων.
Ποιοι αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα υπουργεία
  • Φαβορί για το υπουργείο Ανάπτυξης θεωρείται ο Γιάννης Στουρνάρας ενώ πιθανότητες υπάρχουν και για τον κ. Κωστή Χατζηδάκη.
  • Για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρείται πιθανό να παραμείνει ο Ναπολέων Μαραβέγιας που είναι και πρόταση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικός φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου.
  • Για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαβορί είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
  • Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Σαμαράς θέλει τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπο Αθανασίου, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του, Κώστα Τζαβάρα.
  • Για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι επικρατέστερος ο καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης πρόταση της ΔΗΜΑΡ.
  • Στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως αμετακίνητος παραμένει ο νυν υπουργός Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος αναμένεται να συγκατοικήσει είτε με τον Νίκο Δένδια, είτε με τον Κώστα Τζαβάρα.
  • Για το υπουργείο Ναυτιλίας που θα επανασυσταθεί πιθανό είναι το όνομα του Μανώλη Κεφαλογιάννη, ωστόσο, από χθες βράδυ ακούγεται έντονα και το όνομα του επί σειρά ετών τομεάρχη Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη.
  • Για το υπουργείο Εργασίας ακούγεται το όνομα του Τάσου Γιαννίτση ως πρόταση του ΠΑΣΟΚ και εναλλακτικά το όνομα του κ. Στυλιανίδη.
  • Για το υπουργείο Εξωτερικών επικρατέστεροι θεωρούνται οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ κ.κ. Σταύρος Δήμας και Δημήτρης Αβραμόπουλος οι οποίοι δεν αποκλείεται να παραμείνουν ως αντιπρόεδροι της νέας κυβέρνησης.
  • Για το υπουργείο Αμύνης πιθανότερος θεωρείται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αν και υπάρχουν ισχυρές εισηγήσεις να το κρατήσει ο υπηρεσιακός υπουργός Φραγκούλης Φράγκος.
  • Το υπουργείο Παιδείας το οποίο αναμένεται να ενοποιηθεί με το υπουργείο Πολιτισμού είναι φαβορί ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ενώ για τις θέσεις υφυπουργών ακούγονται τα ονόματα των Κώστα Καρτάλη και της Λίνας Μενδώνη..
  • Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του καθηγητή Χριστόδουλου Στεφανάδη, με υφυπουργό τον βουλευτή της Ν.Δ., Μάριο Σαλμά.
  • Για το υπουργείο Τουρισμού, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η τοποθέτηση της Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία χειρίστηκε τον συγκεκριμένο τομέα, ως τομεάρχης της Ν.Δ., τα τελευταία δύο χρόνια.
     
Εκπρόσωπος Τύπου ο Μιχελάκης

Παρά το γεγονός ότι μέχρι και αργά χθες το απόγευμα δεν είχε ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της νέας κυβέρνησης, φαβορί, παρουσιάζεται ο Γιάννης Μιχελάκη, πρόσωπο στο οποίο δείχνουν να συμφωνούν και οι Βενιζέλος και Κουβέλης.
Μεϊμαράκης στην Προεδρία της Βουλής
Για το τρίτο πολιτειακό αξίωμα που είναι η θέση του προέδρου της Βουλής έχει σχεδόν κλειδώσει το όνομα του Βαγγέλη Μειμαράκη ο οποίος συμμετείχε στην διαπραγμάτευση για την προγραμματική συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων. Την θέση διεκδικούσε και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Βύρων Πολύδωρας που εξελέγη πρόεδρος Βουλής μεταξύ των δυο εκλογικών γύρων..