Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΤΟ 68ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ «ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ»

 Το 68ο Ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι» που πραγματοποιήθηκε και πάλι φέτος στην παραλιακή πόλη Myrtle Beach της Ν. Καρολίνας στις 29, 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου σημείωσε επιτυχία αφού προσήλκυσε εκατοντάδες Ευρυτάνες και φίλους απ’ όλη την Αμερική. Μετά τη λήξη των τριήμερων εκδηλώσεων του συνεδρίου, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Αθανάσιος Σκεντέρης δήλωσε τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους στήριξαν το φετινό μας συνέδριο και συμμετείχαν σε όλες του τις εκδηλώσεις. Αυτή τη χρονιά δεν είχαμε την αναμενόμενη προσέλευση.
Πιστεύω ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα της γενικότερης οικονομικής κρίσης καθώς επίσης και των διαφόρων άλλων κοινωνικών εκδηλώσεων στα κατά τα τόπους τμήματα της Ένωσης που έλαβαν μέρος το ίδιο χρονικό διάστημα, αλλά και του Συνεδρίου της  Κληρολαϊκής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, το οποίον στήριξαν και παρακολούθησαν πολλά από τα μέλη της Ενώσεώς μας.  Νομίζω ότι το επόμενο συνέδριό μας στο Ροανόκ της Βιργινίας θα αποτελέσει μια αλλαγή περιβάλλοντος, θα είναι πιο κοντά και σε άλλα Τμήματά μας και θα στεφθεί από πλήρη επιτυχία».
Το συνέδριο άρχισε την Παρασκευή το απόγευμα 28 Ιουνίου με την εγγραφή μελών και με μια ελληνική μουσικοχορευτική βραδιά για το καλωσόρισμα και τη γνωριμία των νέων και των φίλων της Ένωσης. Το πρωί του Σαββάτου συνεχίσθηκε η εγγραφή των μελών και στις 10.30 π.μ.  άρχισε η Γενική Συνέλευση, στην οποίαν πήραν μέρος πάνω από 50 ενεργά μέλη της Ένωσης μεταξύ των οποίων και ο π. Άγγελος Πάππας, ο ιερατικώς προϊστάμενος της τοπικής ελληνικής κοινότητας και εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ατλάντας κ. Αλεξίου. Οι σύνεδροι φέτος ένιωσαν ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση από την παρουσία του πολύ γνωστού, ταπεινού, αγαπητού και πολλά υποσχόμενου Δημάρχου Καρπενησίου κ. Κώστα Μπακογιάννη. Τιμητικές παρουσίες άλλων αξιωματούχων από την Ελλάδα δεν υπήρξαν φέτος, κι αυτό λόγω της οικονομικής κρίσης που περνάει η Ελλάδα και η οποία έχει επηρεάσει τα πάντα και τους πάντες. 
Θερμούς χαιρετισμούς στους συνέδρους και ολόθερμες ευχές για κάθε επιτυχία των εργασιών του συνεδρίου έστειλαν ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος, ο Συντονιστής του ΣΑΕ Αμερικής κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχος Περγαντάς, ο νεοεκλεγείς βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κων/νος Κοντογεώργος, ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Βασίλειος Καραμπάς, το καταξιωμένο μέλος και υποστηρικτής της Ένωσης από την Αυστραλία κ. Δημήτριος Ντανάς και πολλοί άλλοι. Στα μηνύματά τους εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς την Ένωση για την ιδιαίτερη αγάπη που τρέφουν τα μέλη της προς την γενέτειρα Ευρυτανία και την βοήθεια που εξακολουθούν να προσφέρουν στους Ευρυτάνες μέσω των φιλανθρωπικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που έχουν δημιουργήσει στην Ελλάδα και Αμερική, όπως το Πρόγραμμα για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, τα Προγράμματα Υποτροφιών στην Ελλάδα και Αμερική και το προσφάτως δημιουργηθέν Ταμείο Αρωγής που έχει αποκλειστικό σκοπό την οικονομική υποστήριξη δοκιμαζόμενων αδελφών στην Ευρυτανία. Κατά τη διάρκεια της τρίωρης Γενικής Συνελεύσεως του Σαββάτου, με παρόντα και τον Δήμαρχο κ. Μπακογιάννη, οι σύνεδροι επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα κοινά του συλλόγου, οι συζητήσεις έγιναν με αξιοπρεπή τρόπο και πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις για τη συνέχιση των φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων της Ένωσης και την, με κάθε δυνατό τρόπο, προσέλκυση και δραστηριοποίηση των νέων στην Ένωση. Στις συζητήσεις αυτές κυριάρχησαν και πάλι οι φωνές αγωνίας των συνέδρων για την εν γένει κρίσιμη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, την εξοικονόμηση χρηματικών πόρων για τη συνέχιση των φιλανθρωπικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ένωσης, την προσέλκυση και εγγραφή νέων μελών στο σύλλογο και ιδιαίτερα την προσέλκυση και την ανάλειψη ενεργού ρόλου στα κοινά της Ένωσης από τους νέους, οι οποίοι, ομολογουμένως, αποτελούν και το μέλλον του συλλόγου. Ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Γ. Πεσλής είχε υποσχεθεί ότι ο χρόνος των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης δεν πρέπει να ξεπεράσει τις τρεις ώρες. Τόπε και έγινε, κι ομολογουμένως αυτή η συνέλευση δεν είχε να ζηλέψει τίποτε από τις προηγούμενες. Τουναντίον μάλιστα, έδωσε για πρώτη φορά την ευκαιρία στους συνέδρους να διαθέσουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο με τις οικογένειές τους, συμπατριώτες και φίλους.
Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία και η Γενική Συνέλευση των Θυγατέρων Ευρυτανίας, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ένωσης με ιδιαίτερη φιλανθρωπική δράση και αξιόλογο έργο. Η συνεδρίασή τους που περιελάμβανε και επίσημο γεύμα πραγματοποιήθηκε πάνω σε μικρό τοπικό κρουαζερόπλοιο από τις 12.00-3.00 μ.μ.
Το ίδιο βράδυ ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Γ. Πεσλής και άλλα στελέχη της Ένωσης παρέθησαν δείπνο στο Rossi’s Restaurant προς τιμήν του Δημάρχου κ. Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια του οποίου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και σκέψεις και να συσφίξουν περισσότερο τις ήδη στενές σχέσεις τους. Θερμές ευχαριστίες αξίζουν στον Πρόεδρο του Τμήματος του Fayetteville, NC κ. Τάσο Χασάπη για τη γεναιοδωρία του να καλύψει όλα τα έξοδα του γευστικότατου αυτού δείπνου.  
Η βραδιά έκλεισε με τον επίσημο χορό των μελών και φίλων της Ένωσης και χωρίς την παρουσία του Δημάρχου λόγου του πένθους για το θάνατο της αγαπημένης του γιαγιάς, Μαρίκας Μητσοτάκη.
Το πρωί της Κυριακής οι σύνεδροι και οι επίσημοι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε και ειδικό μνημόσυνο στη μνήμη των μελών του συλλόγου που απεβίωσαν.
Την Κυριακή το βράδυ, από τις 6.00-9.00, πραγματοποιήθηκε το επίσημο δείπνο της Ένωσης. Το δείπνο τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Μπακογιάννης, ο οποίος ήταν επίσημα προσκεκλημένος από την Ένωση και τιμής ένεκεν ο κύριος ομιλιτής της επίσημης αυτής εκδήλωσης, συνοδευόμενος από τον εξάδελφό του Κώστα Κασβίκη από τη Νέα Υόρκη.  Παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Ευρυτάνων Αμερικής «Το Καρπενήσι» κ. Χριστόφορος Τριανταφύλλου, συνοδευόμενος από τον πατέρα του και καταξιωμένο μέλος της Ένωσης Θεόδωρο και άλλα 15 μέλη της οικογένειάς τους και μέλη του συλλόγου τους από τη Νέα Υόρκη.
Στη γλαφυρή και λίαν ενδιαφέρουσα ομιλία του, ο κ. Μπακογιάννης μεταξύ των άλλων είπε: «Σταθείτε δίπλα μας μεταφέροντάς μας νέες ιδέες, χρήσιμες γνώσεις και ωφέλιμες για τον τόπο μας εμπειρίες σε έργα που ήδη έχουμε ξεκινήσει, όπως είναι οι υποδομές, η ανάπλαση, οι αποχετεύσεις, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι κοινωνικές υποδομές και η δημιουργία μιας καλής εικόνας για την Ευρυτανία μας προς τα έξω. Ενισχύστε το θεάρεστο έργο σας στην Ευρυτανία συμμετέχοντας ενεργά στα κοινωνικά μας έργα, στα γεύματα αγάπης, στο κοινωνικό φροντιστήριο και μη διστάζετε να επενδύσετε ιδιωτικά ή συνεταιριστικά». Στο τέλος της ομιλίας του, ο κ. Μπακογιάννης πρότεινε όπως το συνέδριο της Ένωσης το 2015 να πραγματοποιηθεί στο Καρπενήσι. Όλοι οι σύνεδροι όρθιοι χειροκρότησαν παρατεταμένα την ομιλία του Δημάρχου αλλά και την εισήγησή του να γίνει το συνέδριο της Ένωσης το 2015 στο Καρπενήσι.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Ιωάννης Γ. Πεσλής απένειμε εκ μέρους της Ένωσης Τιμητική Πλακέτα στο κ. Μπακογιάννη «ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης, εκτίμησης και aναγνώρισης του ρόλου, της προσφοράς και της συμβολής του στην ανάδειξη και ανάπτυξη του Δήμου Καρπενησίου και της Ευρυτανίας γενικότερα και με τις εγκάρδιες ευχές όλων των μελών για κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει και ιδιαίτερα στην ανάπτυξη και σύσφιξη των σχέσεων αλλά και στη δημιουργία άρρηκτων δεσμών μεταξύ των νέων της Ευρυτανίας και των νέων της Ομογένειας Αμερικής». Επίσης, ο Δήμαρχος έλαβε από τον κ. Πεσλή και δυο εικόνες, των Αγίων Ευρυτάνων και της Παναγίας Προυσιώτισσας, προσφορά του Θεόδωρου Τριανταφύλλου από το Σύλλογο Ευρυτάνων «Το Καρπενήσι».
Στη συνέχεια, ο κ. Πεσλής είχε την ευκαιρία να επιβραβεύσει και 3 μέλη της ιστορικής Ένωσης, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης των ανιδιοτελώς προσφερθεισών και προσφερομένων εξαιρετικών υπηρεσιών τους και των ηγετικών ικανοτήτων που επέδειξαν για την επίτευξη των θεάρεστων σκοπών της Ένωσης. Τα μέλη που επιβραβεύθηκαν είναι:
•Η κυρία Φωτεινή Μπομποτσιάρη από το Τμήμα #3 -  Winston-Salem, NC
•Ο κ. Νικήτας Παπαγεωργίου από Τμήμα #18 –  Easton, PA και
•Ο κ. Δημήτριος Πούρλος από το Τμήμα #4 – Charlotte, NC
Η αγάπη τους, η αφοσίωσή τους και η αφιλοκερδή προσφορά τους προς την Ένωση αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση είπε ο κ. Πεσλής.
Ακολούθησε η απονομή των ετήσιων υποτροφιών της Ένωσης και των Θυγατέρων Ευρυτανίας σε 15 αριστούχους Ευρυτάνες φοιτητές αμερικανικών πανεπιστημίων αξίας 22.400 δολαρίων. Η απονομή έγινε από τον πρόεδρο του Βελουχιού και το Δήμαρχο παρουσία μελών της Επιτροπής Υποτροφιών Αμερικής και μελών των Διοικ. Συμβουλίων των δυο συλλόγων της Ένωσης και με την ευχή όλων οι βραβευθέντες να συνεχίσουν τις επιτυχίες στις σπουδές τους, να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις, να υπηρετούν με ζέση την Ένωση και να καταξιωθούν επαγγελματικά και κοινωνικά σε έναν κόσμο που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Οι βραβευθέντες, με αλφαβητική σειρά, είναι οι εξής: Roula Cardaras, James Nicholas Garilas, Valerie Garilas, Nicole Hatjioannou, Ioannis Haralambous, Nikolaos Haralambous, Costance Lazakis, Nicholas Paparoidamis, Sara Maria Pappas, Alexandra Politis,  Maria Politis, Lea Raptis, Nicholas A. Stratis, Stavros Stratis, Zoe Elaine Triantis.
Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε με κοσμοσυρροή και εξαιρετική επιτυχία η αποχαιρετιστήρια μουσικοχορευτική εκδήλωση του τριήμερου συνεδρίου. Μια ιδιαίτερα όμορφη ελληνική βραδυά με χορό και τραγούδια που θα μείνει αξέχαστη στους νέους και ενήλικες που κατέκλυσαν το CLUB 2001 της πόλης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής έγινε και η κλήρωση της ετήσιας λαχειοφόρου της Ένωσης, η οποία πρόσφερε στους τυχερούς το συνολικό ποσό των $25,000. Τυχεροί ήταν ο κ. Α. Τσάκαλος από το  Mills River, NC ($15,000- αρ. λαχείου 439), ο κ. Constantine Ledford από το Asheville, NC ($5,000 – αρ. λαχνού 456) και ο κ. Ιωάννης Πολίτης από το Charlotte, NC ($5,000 – αρ. Λαχείου 902). Η επιτυχία της φετινής λαχειοφόρου, λαμβανομένου υπόψη της επικρατούσης οικονομικής κρίσης, της προσπάθειας που καταβάλεται από την Ένωση για να συγκεντρωθούν χρήματα για το Ταμείο Αρωγής για την Ευρυτανία αλλά και για την παραγωγή του DVD της Ένωσης, ξεπέρασε κάθε προσδοκία και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους άοκνους συμπροέδρους της Επιτροπής Λαχειοφόρου 2012 Γεώργιο Κατεργάρη και Αθανάσιο Νικόπουλο, στον Ταμία της Ένωσης Δημήτριο Καστρίτση και στα μέλη της Επιτροπής και σε όλα τα Τμήματα της Ένωσης για τη συνεργασία τους στην προώθηση των λαχνών.
Μετά τη λήξη των εκδηλώσεων του συνεδρίου, ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Ιωάννης Γ. Πεσλής δήλωσε τα εξής: «Θέλω κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω το Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Κώστα Μπακογιάννη, τον Πρόεδρο του αδελφού σωματείου στη Νέα Υόρκη “Το Καρπενήσι” κ. Χριστόφορο Τριανταφύλλου, τον π. Άγγελο Πάππα αλλά κι όλα τα μέλη και φίλους της Ένωσής μας που τίμησαν με την παρουσία τους το φετινό μας συνέδριο. Προσπάθεια καταβάλαμε να σιγουρέψουμε ότι η Ένωσή μας θα παραμείνει δυνατή και έτοιμη ν’ αντιμετωπίσει, στα πλαίσια της φιλανθρωπικής της αποστολής, τις μεγάλες προκλήσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Μερίδιο στην προσπάθεια αυτή είχε φέτος και η νεολαία μας. Η συμμετοχή της στο συνέδριο και το ενδιαφέρον της για τα κοινά του συλλόγου μας ήταν δυο λίαν ενθαρρυντικά στοιχεία για το μέλλον της Ένωσης.   Από τις κυριότερες αποφάσεις που πήραν οι σύνεδροι ήταν η συνέχιση και η ενίσχυση του φιλανθρωπικού προγράμματος της Ένωσης στην Ευρυτανία “Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες”και η διατήρηση στα ίδια υψηλά επίπεδα των ετήσιων χρηματικών υποτροφιών σε Ευρυτάνες φοιτητές στην Αμερική και Ελλάδα. Προσβλέπουμε κι εμείς όπως και ο κ. Δήμαρχος,  στην αναβάθμιση της συνεργασίας μας και την περαταίρω σύσφιξη των σχέσεών μας και ιδιαίτερα μεταξύ των νέων μας.
Η Πρόεδρος των Θυγατέρων Ευρυτανίας μεταξύ άλλων είπε: «Οι Θυγατέρες Ευρυτανίας είχαν ένα εξαιρετικό συνέδριο. Αυτή τη χρονιά συνδυάσαμε με επιτυχία τις εργασίες της Γενικής μας Συνέλευσης με γεύμα και κοινωνικές επαφές πάνω σ’ ένα μικρό τοπικό κρουαζερόπλοιο. Είχαμε μια λίαν παραγωγική συνεδρίαση και με καλές αποφάσεις και δόθηκε η ευκαιρία σε όλες μας να γνωριστούμε καλύτερα αλλά και να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές μας και φίλους. Επίσης, οι συνομιλίες που είχαμε με το Δήμαρχο κ. Μπακογιάννη ανοίγουν νέους δρόμους για δημιουργική συνεργασία και αποτελεσματικότητα στα κοινωνικά μας προγράμματα και τις προσπάθειες που κάνουμε όλοι μαζί για μια καλύτερη Ευρυτανία.»
Ο κ. Μπακογιάννης, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, από τις ΗΠΑ, δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που είδα τα αδέλφια μας τους Ευρυτάνες στην Αμερική. Η θερμή τους φιλοξενία με έχει αγγίξει. Αισθάνομαι κομμάτι της ομογένειάς μας. Θα κάνω ό,τι μπορώ και ό,τι περνάει από το χέρι μου για να ενισχύσω ακόμη περισσότερο τους ήδη στενούς μας δεσμούς»
Το 69ο Ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης θα πραγματοποπιηθεί του χρόνου στο Roanoke, VA και το 2014 θα πραγματοποιηθεί στο Knoxville, TN. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία!
Το Βελούχι έχει πολλές φορές τιμηθεί για το αξιόλογο και θεάρεστο έργο που επιτελεί επί 68 τώρα χρόνια. Ανάμεσα στις διακρίσεις αυτές εξέχουσα θέση κατέχουν το πρόσφατο Μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου που απονεμήθηκε στην Ένωση από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής,   ο Μεγαλόσταυρος του Σωτήρος, το Βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών, το Δίπλωμα από την Ελληνική Κοινωνική Πρόνοια και η εκ μέρους της Ρώμης αναγνώριση της εφημερίδας «Το Βελούχι», του σημερινού περιοδικού της Ένωσης, ως ένα από τα καλύτερα έντυπα που εκδίδουν φιλανθρωπικοί οργανισμοί.
Το Βελούχι με τα 18 Τμήματά του σε όλη την Αμερική, με ειδική Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα και 2.000 περίπου μέλη, έχει αναπτύξει αξιόλογα προγράμματα μεταξύ των οποίων ιδιαιτέρας μνείας χρείζουν τα Προγράμματα Υποτροφιών στην Ελλάδα και Αμερική, μέσω των οποίων προσφέρονται κάθε χρόνο υποτροφίες σε Ευρυτάνες και Ομογενείς φοιτητές και μαθητές άνω των 50.000 δολαρίων, το Πρόγραμμα για Ευρυτανόπουλα με Ειδικές Ανάγκες με ετήσια βοήθεια 20.000 δολαρίων ετησίως καθώς και τα προγράμματα για σπουδές στην Ελλάδα, τα οποία πραγματοποιούνται με την συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας «Παιδεία», Πρόεδρος της οποίας είναι ο άοκνος καθηγητής Δρ. Ηλίας Τομάζος.
Επίσης η Ένωση, με πρωτοβουλία μελών του Τμήματος του Άσβιλ της Β. Καρολίνας, συνέβαλε έτσι ώστε το ορεινό και ιστορικό Άσβιλ να αδελφοποιηθεί με το Καρπενήσι Ευρ/νίας με κύρια αποστολή των αδελφών πόλεων την προαγωγή της ειρήνης μέσω αμοιβαίου σεβασμού, της κατανόηση και τη συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο των ατόμων και των κοινοτήτων, της κατανόησης των πολιτισμών και της κληρονομιάς των αδελφών πόλεων και της τόνωσης της οικονομικής τους ανάπτυξης.