Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Νέες προοπτικές αξιοποίησης της λίμνης Κρεμαστών Παρουσιάστηκε η μελέτη ανάδειξης της περιοχής λιμνών και των τεχνητών φραγμάτων

Βασίλης Καραμπάς: “Το business plane για την ανάπτυξη της λίμνης αρχίζει να υλοποιείται”

Παρουσιάστηκαν την περασμένη Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012 τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της μελέτης με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης και Ανάδειξης της περιοχής λιμνών και των τεχνητών φραγμάτων». Η περιοχή της μελέτης καλύπτει τη διαδρομή από ανάντη του φράγματος των Κρεμαστών έως τις εκβολές του Αχελώου.

Η παρουσίαση έγινε στο Διοικητήριο στο Μεσολόγγι εκ μέρους εκπροσώπων των μελετητών. Στην παρουσίαση, που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Αντωνόπουλος, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Υποδομών Νίκος Υφαντής, ο Δήμαρχος της Ι.Π. Μεσολογγίου Π. Κατσούλης, ο Δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, ο διευθυντής συγκροτήματος Αχελώου της ΔΕΗ, Γιάννης Μπεθάνης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Βασίλης Καραμπάς .
Ο κ. Αντωνόπουλος, στην εισήγησή του, τόνισε αρχικά ότι η περιοχή γύρω από την λίμνη των Κρεμαστών παρουσιάζει απίστευτη φυσική ομορφιά και ότι αποτελεί πραγματικά ένα μνημείο της Φύσης. Επισήμανε, επίσης, ότι οι δυνατότητες ανάδειξης και αξιοποίησης της συγκεκριμένης περιοχής είναι πολύ μεγάλες καθώς πρόκειται για σημαντικό αναπτυξιακό απόθεμα τόσο για την Αιτωλοακαρνανία όσο και για την Ευρυτανία.
Η μελέτη που παρουσιάστηκε από τους μελετητές, περιέχει προτάσεις για δράσεις αναψυχής και ανάπτυξης ήπιων μορφών τουρισμού, για την διαχείριση και ανάδειξη των λιμνών, για την τουριστική και περιβαλλοντική προβολή της περιοχής, για την δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης Επισκεπτών και Μουσείου νερού, για την αξιοποίηση τυχόν παλαιών υφιστάμενων κτιρίων των οικισμών που βρίσκονται στην περιοχή, όπως επίσης και προτάσεις ζωνών ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα όπως έγγειες βελτιώσεις, αποστραγγίσεις, βιολογικές καλλιέργειες, εμπλουτισμό – διατήρηση και παρακολούθηση ψαριών των λιμνών και ενσωμάτωση βάσης δεδομένων και παρακολούθησης ιχθυοπανίδας καθώς και προτάσεις τουριστικής, περιβαλλοντικής, τεχνολογικής και πολιτισμικής προβολής της περιοχής.
Ο κ. Αντωνόπουλος επισήμανε ακόμα ότι η λίμνη των Κρεμαστών αποτελεί και για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και κυρίως την Αιτωλοακαρνανία, αναπόσπαστο και οργανικό κομμάτι μιας συνολικής και ολοκληρωμένης προσπάθειας για την ανάδειξη και αξιοποίηση μιας διαδρομής η οποία ξεκινάει από τα Κρεμαστά, συνεχίζει στην λίμνη του Καστρακίου, περνάει από την λίμνη Στράτου και φτάνει μέχρι και τις εκβολές του Αχελώου, δυτικά της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου.
Σημειώνεται ότι οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί στους μελετητές, ενδεικτικά, αφορούν τους παρακάτω τομείς:
1.Προτάσεις ανάπτυξης ήπιων μορφών τουρισμού περιοχής ταμιευτήρων
1.1.Ερασιτεχνική αλιεία
1.2.Ναυταθλητισμός
1.3.Σκάφη αναψυχής
1.4. Ανάπτυξη δικτύου μονοπατιών και πεζοπορίας και σύνδεσης με οικισμούς
1.5. Ανάπτυξη δικτύου διαδρομών ορεινής ποδηλασίας, περιήγησης των λιμνών και διάσχισης ορεινών όγκων σε συνδυασμό με θέαση, αναψυχή και φιλοξενία σε καταφύγια και ξενώνες
1.6. Προτάσεις έργων και δράσεων για την ανάπτυξη των ανωτέρω: δημιουργία και αναβάθμιση υποδομών (εγκαταστάσεις φιλοξενίας, κρηπιδώματα ελλιμενισμού, σκαλωσιές, εγκαταστάσεις υποδοχής, αποθήκευσης και συντήρησης εξοπλισμού, δημιουργία παραλιμνίων θέσεων θέασης και αναψυχής κ.λπ.)
2. Εντοπισμός ειδικών περιοχών και ζωνών και προτάσεις για δράσεις ανάπτυξης καινοτόμας τεχνολογίας και αντιστοίχων παραγωγικών δραστηριοτήτων στη περιοχή μελέτης.
3. Προτάσεις ζωνών ανάπτυξης πρωτογενούς τομέα (Έγγειες βελτιώσεις, αποστραγγίσεις, νέα προϊόντα, βιολογικές καλλιέργειες, εμπλουτισμός – διατήρηση και παρακολούθησης ιχθύων ταμιευτήρων, ενσωμάτωση βάσης δεδομένων και παρακολούθησης ιχθυοπανίδας)
4. Προτάσεις τουριστικής, περιβαλλοντικής, τεχνολογικής και πολιτισμικής προβολής της περιοχής (αναψυχή, πολιτισμός – δίκτυα μνημείων, καινοτομία, περιβαλλοντική προστασία – ποιότητα νερού, αειφορία οικοσυστημάτων).
5. Τηλεπροβολή (διαδίκτυο, έντυπα, οπτικοακουστικά μέσα, κ.α.). Προκαταρκτική δομή ιστοσελίδας, CD κ.λπ.
6. Προτάσεις περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ενημέρωσης επισκεπτών.
7. Προτάσεις παρακολούθησης του χερσαίου και υδάτινου περιβάλλοντος συμβατές και σε συνέργια με το πρόγραμμα παρακολούθησης κατάστασης υγροτοπικών οικοσυστημάτων που εκπονείται από τη ∆ΕΗ.
Με τη σειρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Βασίλης Καραμπάς, στην τοποθέτησή του ζήτησε για ακόμη μια φορά οι ιθύνοντες να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις του τότε Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλου κατά την επίσκεψή του στη λίμνη Κρεμαστών, αλλά και όλα εκείνα που είχαν συζητηθεί και αποφασιστεί στην Επιτροπή Περιφερειών στη Βουλή.
Ο κ. Καραμπάς, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους και λέγοντάς τα με το όνομά τους, τόνισε στον εκπρόσωπο της ΔΕΗ κ. Γιάννη Μπεθάνη ότι η Επιχείρηση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και όσον αφορά τα ανταποδοτικά οφέλη, για τα οποία δεν έχει γίνει τίποτε μέχρι τώρα και να χρηματοδοτήσει έργα που πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη της λίμνης.
Ακόμη ο κ. Καραμπάς κατέθεσε δύο ώριμες μελέτες που αφορούν το δρόμο Φτερόλακα – Καρακάσι και για τη νέα γέφυρα της Τέμπλας.
Σε δηλώσεις του στον ΕΠ, ο κ. Καραμπάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ενέργειες που γίνονται, όπου το business plane για την ανάπτυξη της λίμνης αρχίζει να υλοποιείται. Οι μελέτες αυτές θα δείξουν ποια σημεία της λίμνης είναι για χρήση και τι είδους χρήσεις θα γίνουν, θα ανοίξουν οι δρόμοι για να ξεκινήσουν στην αρχή μικρές ιδιωτικές δραστηριότητες, οι οποίες στη συνέχεια θα μεγαλώσουν και θα «ξυπνήσουν» τον κοιμώμενο γίγαντα, δηλαδή την λίμνη των Κρεμαστών, όπως χαρακτηριστικά τονίζει πάντα ο κ. Καραμπάς, κάνοντας αναφορά στην λίμνη.