Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

π. Ιωάννης Λιάπης Αρχιερατικός Επίτροπος Καρπενησίων: “Η εκκλησία είναι πάντα δίπλα στους μη έχοντες και πάσχοντες, νοιάζεται γι΄ αυτούς και τους στηρίζει όταν χρειάζεται”

Στα πλαίσια της συχνής μας επικοινωνίας με ανθρώπους της εκκλησίας μας, σήμερα έχουμε την μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε στον Ε.Π., τον Αρχιερατικό Επίτροπο Καρπενησίων, έναν έμπειρο κληρικό με τεράστιο έργο στην τοπική μας εκκλησία και κοινωνία. Ο π. Ιωάννης Λιάπης, πατέρας 4 τέκνων εκ των οποίων οι δυο είναι κληρικοί, με περίσσια ευγένεια μας μιλάει για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία μας, για το φιλάνθρωπο έργο της Ενορίας του, για την παύση χειροτονίας νέων κληρικών και για πολύ άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα στην συνέντευξη που ακολουθεί.




Ως Εφημέριος σε μια από τις μεγαλύτερες Ενορίες του Καρπενησίου αλλά και ως έμπειρος κληρικός που έρχεστε σε επαφή με τις καθημερινές δυσκολίες των ανθρώπων, ποια διαπιστώνετε ότι είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ενορίτες σας;
Φτώχια και των γονέων. Η κατάσταση και στην Ενορία μου είναι από δύσκολη εως και τραγική. Το λέω αυτό γιατί καθημερινά γίνομαι αποδέκτης αιτημάτων από ενορίτες μου να τους στηρίξει η εκκλησία να πληρώσουν την ΔΕΗ, τα φροντιστήρια των παιδιών και το χειρότερο, υπάρχουν ενορίτες μας που δεν έχουν τα βασικά για την διατροφή της. Εδώ η εκκλησία επιτελεί έργο και μάλιστα σημαντικό, τόσο με την οικονομική ενίσχυση πολλών ενοριτών μας προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αντιξοότητες αυτές όσο και με το εν γένει υποστηρικτικό της, πνευματικό ρόλο, που πάντα επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα.

Πως δηλ. αντιμετωπίζετε εδώ στην ενορία σας αυτή την διαμορφωμένη πλέον κατάσταση;

Αθόρυβα με υπομονή και αγάπη, τηρώντας την ευαγγελική ρύση, «Τον ερχόμενον προς με ου μη εκβάλω έξω». Όποιος έρχεται και μας ζητά βοήθεια προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στο αίτημά του, δίνοντας πάντα προτεραιότητα στους πάσχοντες και μη έχοντες συνανθρώπους μας, έτσι ώστε να τους ανακουφίσουμε σε μια εποχή πολύ δύσκολη, γεμάτη δοκιμασίες και προβλήματα.

Τι περιλαμβάνει το «πακέτο» βοήθειας προς τους Ενορίτες σας και ποιο είναι το γενικότερο φιλανθρωπικό σας έργο;

τα πλαίσια του φιλανθρωπικού μας έργου, έχουμε προγραμματίσει να προσφέρουμε τρόφιμα, όπως έγινε τόσο τα Χριστούγεννα και το ΠΑΣΧΑ, όσο και προ ημερών όπου μοιράσαμε τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη ένδυσης, υπόδησης αλλά και γραφική ύλη για τα παιδία των Σχολείων. Οι κινήσεις μας αυτές που θα έχουν και συνέχεια στοχεύουν στην στήριξη των ενοριτών μας, που πλέον αισθάνονται ότι η εκκλησία είναι δίπλα τους, νοιάζεται γι΄ αυτούς και τους στηρίζει όταν χρειάζεται.
Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Μητροπολίτη μας, που ενισχύει αυτή μας την προσπάθεια, συντοπίτες μας που διαμένουν στην Αθήνα και είναι αρωγοί στο έργο μας αλλά και τους συντελεστές του προγράμματος ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, για την συνεισφορά τους στην διανομή τροφίμων και άλλων ειδών το ΠΑΣΧΑ που μας πέρασε.
Είναι ελπιδοφόρο ότι το φιλανθρωπικό μας έργο βρίσκει στηρίγματα και αυτό μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε.

Το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως γίνεται πράξη η απόφαση της πολιτείας να σταματήσει η χειροτονία νέων κληρικών. Πως έχει το θέμα αυτό;
Είναι γεγονός ότι η πολιτεία αργά αλλά σταθερά έχει προχωρήσει στην εφαρμογή αυτού τους σχεδιασμού της και τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά και στην Μητρόπολή μας. Δεν θα σταθώ στην απόφαση αυτή, αλλά στα αποτελέσματα της που θα είναι οδυνηρά για την πατρίδα μας.
Το 2012 στην Μητρόπολη Καρπενησίου είχαμε μια μόνο χειροτονία διακόνου ενώ αρκετές ήταν οι αποχωρήσεις κληρικών λόγω συνταξιοδότησης η θανάτου. Αν εφαρμοστεί και το 1 προς 10, τότε σε μια 5ετία στην Ευρυτανία από τους σημερινούς 43 Ιερείς, θα απομείνουν οι 30 και σε μια 10ετία οι 23. Σκεφτείτε λοιπόν τι προβλήματα θα δημιουργηθούν στα χωριά μας με την έλλειψη τόσων ιερέων την στιγμή που και σήμερα τα περισσότερα χωριά της Ευρυτανίας είναι χωρίς παπά.
Κακά τα ψέματα ο ρόλος του εφημερίου στο χωριό και όχι μόνο είναι καθοριστικός. Κάποτε λέγαμε ότι το χωριό που είχε Παπά, Πρόεδρο και δάσκαλο, ήταν πλήρες και δεν του έλειπε τίποτε. Σήμερα και πολύ χειρότερα σε λίγα χρόνια ελάχιστα θα είναι τα χωριά της Επαρχίας μας που θα μπορούν να έχουν έστω και τον παπά τους.
Θέλω να πιστεύω ότι τα θεσμικά όργανα της Εκκλησίας, θα βρουν την χρυσή τομή με την πολιτεία και θα ενσκήψουν στον μείζον αυτό ζήτημα έτσι ώστε να βρεθεί λύση.

Πως σχολιάζεται τις κλοπές στους Ιερούς Ναούς;
Είναι ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός, το οποίο έχουμε αντιμετωπίσει και στο νομό μας. Έχουμε γίνει αποδέκτες τέτοιων καταστάσεων. Είναι πολύ τραγική η κατάσταση. Είναι τραγικό άνθρωποι να απλώνουν τα χέρια τους στα εικονίσματα και να παίρνουν τα τιμαλφή τα οποία είναι δωρεές των ευλαβών χριστιανών προς εκπλήρωσης κάποιου τάματος το οποίο είχαν ζητήσει. Είναι πολύ αισχρό και βέβηλο κάποιος να πραγματοποιεί κάτι τέτοιο. Όπως επίσης έχουμε αντιμετωπίσει και την κατάσταση, οι ιερείς μας να πέσουν θύματα απάτης από ανθρώπους που τους μιλούν για τη μισθοδοσία τους ή για το εφάπαξ, τους ζητούν να τους βάλουν χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό ή τους λένε ότι θα περάσει κάποιο δικό τους πρόσωπο να τα πάρει και αυτοί θα βοηθήσουν να προχωρήσει ο φάκελος τους στις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν πρέπει να προχωρούν σε τίποτα απολύτως χωρίς να υπάρξει συνεννόηση με τη Μητρόπολη.

Να κλείσουμε π. Ιωάννη την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα μας με την εορτή του Πολιούχου της Ενορίας σας Προφήτη Ηλία. Πέστε μας τι έχετε προγραμματίσει για φέτος, τι περιλαμβάνει το εόρτιο πρόγραμμα;
Πριν απαντήσω στο ερώτημά σας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα που μου δώσατε να κουβεντιάσουμε διάφορα σημαντικά θέματα αλλά και να συγχαρώ την εφημερίδα σας για την ποιότητά της και ιδιαίτερα για το γεγονός ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα καλύπτει με άψογο τρόπο το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ σε τοπικό αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο.
Αγαπητέ αδελφέ, η εορτή του Προφήτη Ηλία τα τελευταία χρόνια στην Ενορία έχει ανακηρυχθεί ως ένα εκ των κορυφαίων θρησκευτικών γεγονότων του τόπου μας. Οι Ενορίτες αλλά και εκατοντάδες πιστοί από κάθε γωνιά του Καρπενησίου, τόσο την παραμονή όσο και κατά την αγιώνυμον ημέρα της εορτής, γεμίζουν τον Ναό μας, αλλά και συμμετέχουν με κατάνυξη στο λατρευτικό μας Πρόγραμμα με κατάνυξη, δίνοντας έτσι με την παρουσία τους, ξεχωριστή διάσταση στην μεγάλη μας αυτή γιορτή.
Φέτος δε, που συμπληρώνονται 15 χρόνια από των εγκαινίων του καθεδρικού μας Ναού, έχουμε προγραμματίσει ένα ξεχωριστό εορταστικό τριήμερο, στο οποίο καλώ, μέσα από την εφημερίδα σας, να συμμετάσχουν όλοι οι συμπολίτες και αδελφοί μας.