Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Λαμπρή η εορτή του Προφήτου Ηλιού στην Ευρυτανία

Αναρίθμητα πλήθη πιστών συμμετείχαν και φέτος στην εορτή του Προφήτου Ηλία στην θεόσωστη επαρχία μας. Σε κάθε γωνιά της ευρυτανικής γης, όπου υπάρχει Ναός προς τιμήν του Προφήτου, κάτοικοι των περιοχών αυτών προσήλθαν στις εκκλησιές για να υμνήσουν τον πύρινο και Θεόσταλτο Προφήτη και να προσκυνήσουν την αγία εικόνα του ως ευλαβείς προσκυνητές της Ενορίας του Προφήτη Ηλία.

Με λαμπρότητα εορτάστηκε ο Προφήτης Ηλίας, στον Ξηριά, όπου το απόγευμα τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, χοροστατούντος του επιχωρίου Επισκόπου κ.κ. Νικολάου. Μάλιστα κατά την διάρκεια του Εσπερινού, οι ενορίτες του Ξηριά, εκτιμώντας το έργο και την προσφορά του π. Ιωάννου, προσέφερε στον εφημέριό τους μια ιερατική στολή και ένα επιστήθιο σταυρό, ως μικρό αντίδωρο της τριακονταετούς διακονίας του. 
Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Προφήτη πέριξ του ομωνύμου Ναού στον Ξηριά, στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης και πλήθος πιστών.
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και το απόγευμα ιερά παράκλησις στον Προφήτη Ηλία, ενώ το εορταστικό τριήμερο ολοκληρώθηκε με θεία Λειτουργία μετά μνημοσύνου υπέρ των ευεργετών που τελέστηκε το Σάββατο 21 Ιουλίου 2012.
Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε ο Προφήτης και στην Βαλαώρα. Το εόρτιο ξεκίνησε το απόγευμα με τον πανηγυρικό εσπερινό που τελέστηκε στον περικαλλή και πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία που δεσπόζει στον οικισμό «Κονδυλέικα». Την επομένη, αγιώνυμο ημέρα της εορτής του θεόσταλτου Προφήτου μας, τελέστηκε όρθρος και θεία Λειτουργία, μετ΄ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.
Σύμπασα η μικρή κοινωνία του χωριού, αλλά και πολλοί πιστοί από τα γύρω χωριά προσήλθαν με χαρά να εκκλησιαστούν σε ένα Ναό, ο οποίος όμως έχει γίνει προσκύνημα στην ευρύτερη περιοχή.
Ο πολιός και σεβαστός γέροντας π. Ανδρέας Θεολογίτης, που διαμένει στον εκεί διαμορφωμένο και πάντα φιλόξενο χώρο του προσκυνήματος, παραδίδοντας για μια ακόμη φορά δείγματα της αβραμιαίας φιλοξενίας που τον χαρακτηρίζει, υποδέχτηκε με περίσσια αγάπη τους ιερείς αλλά και τους πιστούς, στους οποίους μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της λιτάνευσης, προσέφερε κέρασμα και αγάπη στο παρακείμενο αρχονταρίκι του.
Διακρίναμε στα λεγόμενά του, την αγωνία του, το ωραίο αυτό παρεκκλήσι με των βοηθητικών του χώρων, να μην κλείσει, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, καθότι αυτός λόγω γήρατος, δεν θα μπορεί πλέον να προσφέρει περεταίρω διακονία. Το θέμα είναι ότι τόσο για το Ναό αυτό όσο και για τα πέριξ αυτού οικήματα, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα έτσι ώστε να διατηρηθούν όπως είναι και το προσκύνημα να συνεχίσει να υποδέχεται πιστούς από την περιοχή και όχι μόνο.
Με λαμπρότητα και μέσα στα πλαίσια της ελληνορθόδοξης παράδοσης, εορτάστηκε ο Προφήτης Ηλίας, στον Μάραθο, στο Παλαιοχώρι, στον Τριπόταμο, στο Κερασοχώρι και σε κάθε γωνιά της ευρυτανίας μας που υπάρχει εκκλησία στην μνήμη του.