Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Στο χείλος του γκρεμού Βενιζέλος και ΠΑΣΟΚ Οι λυκοσυμμαχίες, οι αντιδράσεις, οι πολιτικές κινήσεις και ο «επίμονος κηπουρός»

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν στο ΠΑΣΟΚ, με τους κορυφαίους να γυρνούν την πλάτη στον Ευάγγελο Βενιζέλο και την σχέση τους να οδηγείται σε οριστική ρήξη.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚαναμένεται να ανακοινώσει στην Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος τη δική του «σκιώδη κυβέρνηση» η οποία θα έχει όπως όλα δείχνουν ηχηρές απουσίες.

Η «αλαζονική» στάση του κ. Βενιζέλου και ο παραγκωνισμός των «δελφίνων» έχει προκαλέσει δυσφορία στους κορυφαίους με αποτέλεσμα να έχουν αποστασιοποιηθεί, ενώ ορισμένοι έχουν ελαχιστοποιήσει τις επισκέψεις τους στην Ιπποκράτους.
Πόρτα από Διαμαντοπούλου – Λοβέρδο
Δύο ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία στο παρελθόν έχουν στηρίξει τον Ευ. Βενιζέλο, έχουν εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή τους στις κινήσεις του προέδρου, με την αλλαγή πολιτικής και την «εμμονή» του στη μνημονιακή πολιτική.
Ο άλλοτε φίλος του κ. Βενιζέλου και θερμός υποστηριχτής του στη διαδικασία διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, αρνήθηκε την πρόταση του προέδρου για συμμετοχή στη νέα πολιτική γραμματεία του κόμματος, γκρεμίζοντας κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τον πρόεδρο του Κινήματος. Ο κ. Λοβέρδος άλλωστε είχε εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του στις επιλογές του προέδρου.

Βροντερό «όχι» έλαβε και από το λεγόμενο μπλοκ των «εκσυγχρονιστών». Η πρώην υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου που στήριζε με σθένος κάθε κίνηση του κ. Βενιζέλου, μετά τη 17η Ιουνίου και την μη εκλογή της, αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί και να αρνηθεί οποιοδήποτε πόστο και αν της πρότεινε ο πρόεδρος.
Προβληματισμένος εμφανίζεται και ο Δημήτρης Ρέππας, τον οποίο ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να οδηγήσει μαζί με άλλα στελέχη της «παλαιάς φρουράς» σε πολιτική αποστρατεία.
Ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις εξελίξεις εμφανίζεται και ο Χρήστος Παπουτσής, που εξετάζει εναλλακτικές… λύσεις, ενώ το τελευταίο διάστημα είχε κατ’ ιδίαν μυστικές συναντήσεις με άλλα κορυφαία στελέχη.
Ο Ευ. Βενιζέλος, πάντως, φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει, έστω και χωρίς τους κορυφαίους, βάζοντας στην πρώτη γραμμή της μάχης 30άρηδες.
Στην Οργανωτική οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επικεφαλής θα οριστεί ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος εκ των πραγμάτων θα αναδειχθεί ως ο ισχυρός άνδρας της Ιπποκράτους.

Στην Πολιτική Γραμματεία που θα συγκροτήσει ο Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να τοποθετήσει και νεότερα στελέχη όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Κάτι ετοιμάζουν Ραγκούσης και Μόσιαλος
Ο πρώην «κηπουρός» της αυλής Παπανδρέου κ. Ηλίας Μόσιαλος ετοιμάζει πολιτική κίνηση με στόχο να προσελκύσει τους δυσαρεστημένους από την πολιτική Βενιζέλου.
Η εναλλακτική πολιτική περσόνα της κυβέρνησης Παπανδρέου που ήρθε ως πρώην «αριστερός» αναζητεί εναγωνίως υποστηριχτές για να παραμείνει στην πολιτική σκηνή, μιας και οι πολίτες του έχουν γυρίσει την πλάτη.
Σήμερα το απόγευμα ο «επίμονος κηπουρός» θα πραγματοποιήσει την πρώτη συνάντηση γνωριμίας των φίλων της Κίνησης Πολιτών «Δημιουργική Ελλάδα».
Ο κ. Μόσιαλος επικαλείται μια Ελλάδα δημιουργική, αλλά μάλλον έχει διαγράψει από τη μνήμη του ότι ήταν μέλος του συστήματος και στέλεχος της κυβέρνησης Παπανδρέου, μέσω της οποίας αναδείχθηκε.
Το ευτύχημα είναι ότι μέχρι στιγμής κανείς δεν φαίνεται να τον ακολουθεί στην πολιτική του πρωτοβουλία.
Από την άλλη ο κ. Γιάννης Ραγκούσης προσπαθεί να επαναφέρει στα πολιτικά δρώμενα το «παλιό ΠΑΣΟΚ».
Η κίνηση Π-80 συνέρχεται σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) με θέμα την επανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς με ανοιχτές διαδικασίες και στο μέτρο που αυτό δεν υπάρξει, τη μετατροπή της Κίνησης σε κόμμα.