Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Στο πανηγύρι του χωριού

Το καλοκαίρι, δηλ. Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, γίνονται τα περισσότερα πανηγύρια στα χωριά μας. Σήμερα και στο ρεπορτάζ που ακολουθεί θα σας παρουσιάσουμε  κάποια από αυτά που έγιναν και μερικά από αυτά που αναμένεται να γίνουν στο επόμενο χρονικό διάστημα του καλοκαιριού. ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ
Με λαμπρότητα εορτάστηκαν φέτος στο Νεοχώρι οι Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος.
Μετά την Θεία Λειτουργία και την αρτοκλασία στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ναό, ακολούθησε το ξακουστό πανηγύρι του Νεοχωρίου στην πλατεία του χωριού κάτω από τον βαθύ ίσκιο των πλατανιών και δίπλα από την μεγάλη βρύση με τα παγωμένα νερά της. Και φέτος, τον ωραίο αυτό γιορτάσι τίμησε με την παρουσία του ο Διευθυντής του Συγκροτήματος της ΔΕΗ ΑΧΕΛΛΩΟΣ, κ. Ιωάννης Μπεθάνης, (φωτο) ένας παράγοντας με τεράστια προσφορά στον τόπο και δη στην διατήρηση του πολιτισμού της περιοχής. Τα φαγητά υπέροχα, η διακονία άψογη και το γιορτάσι ξεχωριστό να κρατά μέχρι αργά το απόγευμα υπό τον ήχο ζωντανής δημοτικής μουσικής.

ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, με τις καθιερωμένες τιμές γιορτάστηκαν οι πολιούχοι της Ανατ. Φραγκίστας Δώδεκα Απόστολοι. Η γιορτή ξεκίνησε την παραμονή με τον πανηγυρικό Εσπερινό και
συνεχίστηκε την επομένη με την Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας και Λιτάνευσης τις ιερής εικόνας.
Το βράδυ στην πανέμορφη πλατεία της ιστορικού αυτού χωριού, έλαβε χώρα το παραδοσιακό πανηγύρι, το οποίο κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η συμμετοχή του Συλλόγου Ανατολικοφραγκιστιανών και του Εκκλ. Συμβουλίου, υπήρξε καθοριστική στην επιτυχία του πανηγυριού αυτού, σε μια δύσκολη εποχή που και τα παραδοσιακά αυτά γλέντια διέρχονται την δική τους κρίση.

ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΣΤΟ Ν. ΑΡΓΥΡΙ
Με κάθε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε στο Νέο Αργύρι και στην Κρέντη η εορτή των Αγίων Αναργύρων την Κυριακή 1 Ιουλίου. Στο Νέο Αργύριο, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ανήμερα της εορτής, τελέστηκε πανηγυρικός όρθρος και Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ναό του χωριού και μετά το πέρας αυτής πραγματοποιήθηκε Λιτάνευση της ιερής εικόνας των Αγίων και αρτοκλασία στον αύλιο χώρο του Ναού, σε μια υπέροχη τοποθεσία κάτω από τον βαθύ ίσκιο υπεραιωνόβιων δένδρων.

Στη γιορτή των Αγίων Αναργύρων και δη στο συλλείτουργο, φέτος στο Νέο Αργύρι, που θεωρείτε πλέον προσκύνημα, καθότι ανήμερα προσέρχονται σ΄ αυτή εκατοντάδες πιστοί από τα γύρω χωριά, συμμετείχαν, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αγραίων π. Ευάγγελος Φεγγούλης, που εκπροσώπησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Καρπενησίου που βρίσκονταν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κοζάνη, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Απεραντίων και εφημέριος του χωριού π. Νικόλαος Ζαχαράκης, ιερείς των όμορων χωριών, ο πρώην Δήμαρχος Ασπροποτάμου Χρήστος Τριαντάφυλλος, ο Ταξίαρχος ε.α. Δημήτρης Μακρής που κατάγεται από το Ν. Αργύρι, ο Θεολόγος και συγγραφέας Θωμάς Τσέτσος και πλήθος κόσμου που προσήλθε να προσκυνήσει και να δοξάσει τους θαυματουργούς και προστάτες Αγίους Αναργύρους. 

ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΕΝΤΗ
Με ξεχωριστή λαμπρότητα και παραδοσιακό πανηγύρι του παλιού καλού καιρού γιορτάστηκαν οι Άγιοι Ανάργυροι και στην Κρέντη. Εκεί στην πανέμορφη περιοχή, ΣΚΑΜΝΙΑ, το πρωί της Κυριακής
τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας στο πανηγυρίζοντα ξωκλήσι και στη συνέχεια ακολούθησε γλέντι του παλιού καλού καιρού με μεγάλους πρωταγωνιστές στο γιορτάσι αυτό, τον γνωστό Δικηγόρο Λάμπρο Μάκκα, τον Χρήστο Λάππα, τον Χρυσόστομο Μάκκα, τον Θανάση Ντάλλα, τον Λάζαρο Λάππα, τον Θανάση Βούρτσα, τον Γ. Μάκκα, τον Β. Τσιγαρίδα, αλλά και αρκετούς ακόμη Κρεντιώτες, νέους και μεγαλύτερους. Παρά την κρίση, άπαντες οι συμμετέχοντες και σε αυτό το γιορτάσι, έστειλαν ένα μεγάλο μήνυμα προς όλους μας, ότι την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας οφείλουμε να την διατηρήσουμε ακέραια, με κάθε κόστος, γιατί έτσι θα μπορέσει στους δύσκολους αυτούς καιρούς να μείνει όρθια η πατρίδα μας.