Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

SOS εκπέμπει ο Δήμος Αγράφων

Δημήτρης Τάτσης σε Ευριπίδη Στυλιανίδη: “Υπουργέ μου, τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα του Δήμου Αγράφων, τείνουν να γίνουν ανυπέρβλητα”
 Την εξαιρετικά άσχημη κατάσταση των οικονομικών στον δήμο έθεσε υπόψη του Υπουργού Εσωτερικών, ο Δημήτρης Τάτσης, εκπέμποντας sos, για το παρόν και το μέλλον του Δήμου.
Ο Δήμαρχος Αγράφων σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τόσο την περασμένη Παρασκευή, όσο και την Δευτέρα που μας πέρασε, με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό, η νέα κυβέρνηση να θέσει στις προτεραιότητές της τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σύνολό τους οι δήμοι της χώρας και κυρίως ο Δήμος Αγράφων, λόγω της μείωσης των πόρων που κατευθύνονται στην αυτοδιοίκηση και της αδυναμίας του κράτους να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. «Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα του Δήμου Αγράφων, τείνουν να γίνουν ανυπέρβλητα», τόνισε στον κ. Στυλιανίδη ο Δημήτρης Τάτσης στην πρώτη τηλεφωνική του επικοινωνία ξεκαθαρίζοντας στον Υπουργό ότι «ο Δήμος Αγράφων, εκπέμπει σήμα κινδύνου, προκειμένου να μην καταρρεύσει και ο μοναδικός θεσμός, που –παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει– κρατά ακόμη τα χωριά και τις τοπικές κοινωνίες σε λειτουργία»
Ακόμη ο κ. Τάτσης, στην κουβέντα που είχε και τις δυο φορές, ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να δρομολογηθεί άμεσα η υπουργική απόφαση για τα προγράμματα αυτεπιστασίας στους δήμους, να προγραμματισθούν οι προσλήψεις των συμβασιούχων ώστε να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο οι κοινωνικές δομές του δήμου και να διευθετηθεί το θέμα της μεταφοράς των μαθητών και κυρίως να αποσταλούν οι προβλεπόμενοι πόροι, προκειμένου να ανταπεξέλθει ο Δήμος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ακόμη ενημέρωσε τον Υπουργό για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Δήμο με τις συνεχείς κατασχέσεις μεγάλων ποσών, που προκύπτουν μετά από δικαστικές αποφάσεις υπέρ τρίτων, για παλιά χρέη των προηγούμενων Δήμων. Μάλιστα για το θέμα αυτό ο κ. Τάτσης ζήτησε από τον κ. Στυλιανίδη να προχωρήσει σε ειδική ρύθμιση προκειμένου να βρεθεί λύση.

Ο υπουργός Εσωτερικών άκουσε με πολύ προσοχή τον Δημήτρη Τάστη με τον οποίο συνδέεται φιλικά και με την σειρά του ζήτησε απ΄ αυτόν να καταγραφούν τα σοβαρά και έκτακτα θέματα που απασχολούν τον δήμο και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης καθώς και τα θέματα εκείνα στα οποία εμπλέκονται και άλλα υπουργεία, ώστε να αναληφθεί κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους.

Αυτά και άλλα πολλά αναμένεται να συζητήσουν οι δυο άνδρες στην συνάντησή τους που θα γίνει μέσα στον Αύγουστο είτε στο Υπουργείο ή κατά την επίσκεψη του κ. Στυλιανίδη στην Περιφέρεια Στερεάς στην Λαμία.

Είναι γεγονός ότι τα προβλήματα στον Δήμο Αγράφων είναι πολλά και ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα δυσβάσταχτα. Η κίνηση του Δημάρχου να θέσει υπόψη του Υπουργού όλα τα σοβαρά προβλήματα του Δήμου και το sos που εξέπεμψε, θεωρούμε ότι θα αντιμετωπιστεί με την ανάλογη σοβαρότητα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και θα δρομολογηθούν όλες εκείνες οι ενέργειες έτσι ώστε ο Δήμο να ανασάνει επί της ουσίας και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.