Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΜΟΥΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ



Άργησε λίγα χρόνια αλλά έγινε προχθές και με μεγάλη μάλιστα επιτυχία, η πρώτη «Γιορτή μούρου» στο Καλεσμένο και έτσι, ένα από τα πιο σπουδαία και ποιοτικά προϊόντα της ευρυτανικής γης πήρε το εισιτήριο να γίνει πιο γνωστό και γιατί όχι, να εμπνεύσει και άλλους ώστε να ασχοληθούν με την παραγωγή του και να βελτιώσουν τα εισοδήματά τους.

Την πρωτοβουλία είχαν η κοινότητα Καλεσμένου και συγκεκριμένα ο δραστήριος πρόεδρος Παναγιώτης Κοντοβράκης με τον Σύλλογο των Απανταχού Παπαρουσιωτών και η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια των εορτών Δάσους που γίνονται κάθε χρόνο στην Ευρυτανία και φυσικά με την υποστήριξη του Δήμου Καρπενησίου. Την ωραία εορτή λάμπρυνε η παρουσία του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Καρπενησίου  κ.κ. Νικολάου ο οποίος χοροστάτησε στον εσπερινό και παρέμεινε αρκετή ώρα στην πλατεία πριν αποχωρήσει και ξεκινήσει το γλέντι.
Τους προσκεκλημένους και όσους βρέθηκαν στην ωραία πλατεία του Καλεσμένου, μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και το παλιό πέτρινο σχολείο που αποκτά καινούργιο ρόλο χάρη στη φροντίδα των Καλεσμενιωτών που αγαπάνε ιδιαίτερα και φροντίζουν το χωριό τους, με ένα μικρό ποτηράκι μούρο για να δοκιμάσουν το «νέκταρ» της Ευρυτανίας. Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο που παρουσίαζε τις ομορφιές της Ευρυτανίας, ακούστηκαν οι χαιρετισμοί από τον πρόεδρο της Κοινότητας Καλεσμένου Παναγιώτη Γυφτοβράκη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου των Απανταχού Παπαρουσιωτών Παναγιώτη Βλασσόπουλου καθώς και από το δημοτικό Σύμβουλο Νίκο Σουλιώτη που αναφέρθηκαν στο πολύτιμο μούρο και τη σημασία που έχει για το Καλεσμένο και όλη την περιοχή.
Ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό συγκρότημα του πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου και μετά άρχισε το γλέντι με τους ήχους της καλής ορχήστρας «Κωνσταντίνου Ζιάγκα» και κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες με μόνο διάλειμμα την ολιγόλεπτη κλήρωση των δώρων και για να πάρουν μια ανάσα και οι μουσικοί.
Πέρα από την πρώτη όπως προαναφέρθηκε παρουσίαση του μούρο στην εκδήλωση, για το οποίο μίλησε η Αμαλία Παπαγεωργίου και προβλήθηκε ειδικό βίντεο με σχετικές εικόνες, ενδιαφέρον είχε στη γιορτή η παρουσία πολλών νέων παιδιών που βοήθησαν και καταχάρηκαν την εκδήλωση χορεύοντας ασταμάτητα καθώς επίσης και το παρόν που έδωσαν στο προαύλιο του Άι - Γιάννη πολλοί Καλεσμενιώτες και φίλοι από τα διπλανά χωριά και ιδιαίτερα το Παπαρούσι που μαζί μοιράζονται την παραγωγή του μούρου. Του χρόνου ευχήθηκαν όλοι θα είναι καλύτερα και το μούρο θα ρεύσει πιο άφθονο για να το γνωρίσουν περισσότεροι και να εκτιμήσουν όλοι την αξία του.