Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ «Η ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ» Με επιτυχία η Ημερίδα για το ΠΑΝΤΑΒΡΕΧΕΙ στη Ρωσκά

Αν τα κριτήρια για το χαρακτηρισμό μίας ημερίδας ως επιτυχημένης είναι η συμμετοχή των αρμοδίων φορέων του νομού μας, η συμμετοχή του κόσμου, και η παρουσίαση προτάσεων, τότε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσκά το Σάββατο 4 Αυγούστου 2012, θεωρείται απόλυτα επιτυχημένη. 

Το θέμα της ημερίδας ήταν ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΙΚΕΛΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ ΠΑΝΤΑΒΡΕΧΕΙ και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του συλλόγου Η ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ και συνδιοργανωτές, εκτός από τον παραπάνω σύλλογο, την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, τον Δήμο Καρπενησίου και την Τοπική Κοινότητα Ρωσκάς. Στην ημερίδα παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος, ο οποίος νωρίτερα τέλεσε  την Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Ρωσκάς μαζί με τον ιερέα π. Ιωάννη Κολοβό και δύο Διακόνους, ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλειος Καραμπάς, ο Δήμαρχος Δήμου Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο αντιδήμαρχος κ. Παντελής Χαλκιάς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Ιωάννης Σταμάτης, τ. δήμαρχος Δ.Δομνίστας και Πολιτευτής, Χρήστος Σκαρμούτσος και Θεόδωρος Παναγιωτόπουλος, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης,  οι πρόεδροι των Τοπικών κοινοτήτων  Ρωσκάς κ. Λεωνίδας Μυζήθρας και  Κρικέλλου κ. Δημήτριος Πανάρας,  οι  καθηγητές Πανεπιστημίου κ.κ. Θεοχάρης Ζάγκας, Αθανάσιος Γιαννακόπουλος, Χρήστος Στρεμμένος, Ιωάννης  Ραυτογιάννης, ο Δασάρχης Καρπενησίου κ. Γ.Φάκας, το τοπικός Σύμβουλος Προυσού  κ. Ευθ.Τσίκνας   και πλήθος κόσμου ( κάτοικοι της Ρωσκάς και των γύρω χωριών).
Την διεξαγωγή της ημερίδας συντόνιζαν οι κ.κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Η ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ  και Χρήστος Κολοβός, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ρωσκάς Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ενώ στη Γραμματεία  ήταν ο Θόδωρος Αντωνόπουλος, μέλος του Δ.Σ του συλλόγου μας.
Η ημερίδα άρχισε με προσφώνηση του προέδρου του συλλόγου ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ κ. Χρήστου Γιαννακόπουλου, ο οποίος αφού καλωσόρισε  τους παρευρισκόμενους, ανέφερε τους λόγους για τους οποίους πραγματοποιείτε η ημερίδα.
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητοπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας. 
Μετά το λόγο πήραν οι ομιλητές: Χρήστος Κολοβός που έκανε μία σύντομη αναφορά στην ιστορία της  Ρωσκάς,  Θεοχάρης Ζάγκας, καθηγητής του Α.Π.Θ., υπεύθυνος της ομάδας σύνταξης της Ειδικής Περιβαλλοντικής μελέτης της ευρύτερης περιοχής του φαραγγιού Πανταβρέχει που συντάχθηκε το 2006, την οποία και παρουσίασε. Ο Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Γιαννακόπουλος που συμπλήρωσε την παραπάνω παρουσίαση. Ο Καθηγητής του ΤΕΙ Καρπενησίου κ. Ιωάννης Ραυτογιάννης , που μίλησε για την εφαρμοστική μελέτη που θα κάνει το ΤΕΙ Καρπενησίου για λογαριασμό της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας και αφορά την σύνταξη κυρίως οδηγού για τον  επισκέπτη του ΠΑΝΤΑΒΡΕΧΕΙ.
Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις του Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργου, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασ.Καραμπά, του Δημάρχου κ. Κ.Μπακογιάννη, του Δημ.Συμβ. κ.Γιάννη Σταμάτη, του Νομαρχιακού συμβούλου κ. Λ.Τσιτσάνη, και των:  Χρήστου Κολοβού, Δημητρίου Πανάρα, Νίκου Μπούρα, Χρήστου Σκαρμούτσου,  Νίκου Μουτογιάννη, Χρήστου Γιαννακόπουλου και Παντελή Χαλκιά. ( Οι ομιλίες και οι παρεμβάσεις θα δημοσιευθούν σε σχετικό τόμο που προγραμματίζει να εκδώσει ο Σύλλογος Καλλιακούδα ενώ περίληψή τους στο επόμενο τεύχος του περιοδικού ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ).
Τα κύρια συμπεράσματα που προέκυψαν είναι:
*Η μελέτη του 2006 είναι μία ολοκληρωμένη σπουδαία μελέτη και βάση για την αξιοποίηση της περιοχής.
*Ένας από τους κύριους λόγους που η ειδική περιβαλλοντική μελέτη του 2006 δεν έγινε νόμος του κράτους είναι και η γραφειοκρατία της Ελληνικής Πολιτείας.
*Τα έργα που προβλέπονται στη μελέτη καλύπτουν απόλυτα τις υποδομές που απαιτούνται για την ανάπτυξη της περιοχής.
*Τα έργα που πραγματοποιούνται σήμερα περιγράφονται στη μελέτη.
*Η μη ( ακόμα) έγκριση της μελέτης δεν εμποδίζει να κατασκευάζονται τα έργα που προβλέπονται, αν οι οικονομικές δυνατότητες το επιτρέπουν.
*Πρέπει να γίνει ιεράρχηση των έργων και κατά προτεραιότητα να κατασκευασθούν:
*Η ολοκλήρωση του δρόμου Ψιανά – Καστανούλα
*Η συντήρηση του μονοπατιού Καστανούλα – Κολογλέπης –Ρωσκά
*Η συντήρηση του μονοπατιού Ψιανά – Στουρνάρα –Κοντίβα
*Φροντίδα για να παραμένει η περιοχή Πανταβρέχει καθαρή από σκουπίδια και κατασκευή   
*Τουαλέτας στο χώρο και χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.
*Παροχή υπηρεσιών ασφάλειας στους επισκέπτες όπως η διάθεση κράνους.
*Ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωσης των δρόμων Σκοπιά –Ρωσκά- Πανταβρέχει και Καστανιά – Πρόδρομος Ρωσκά.
*Στα πλαίσια των γιορτών δάσους, οργάνωση από το Δήμο γιορτής ΝΕΟΛΑΙΑΣ   στο ποτάμι , ΤΑ ΠΑΝΤΑΒΡΕΧΕΙΑ
*Πριν εκδοθεί οποιοσδήποτε νόμος για τον χαρακτηρισμό της περιοχής πρέπει να γίνει διαβούλευση με τους κατοίκους σε λαϊκές συνελεύσεις και αυτοί να αποφασίσουν σχετικά.
*Αν οι κάτοικοι αποφασίσουν ότι θέλουν τη μελέτη ως έχει, η  Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας αναλαμβάνει την επικαιροποίηση της μελέτης και την έκδοση του σχετικού νόμου.
*Ο Δήμος Καρπενησίου  έχει εντάξει το φαράγγι  ΠΑΝΤΑΒΡΕΧΕΙ  στην πρότασή του για δημιουργία τεσσάρων οικολογικών πάρκων στον Δήμο Καρπενησίου.
Με  την ολοκλήρωση της ημερίδας ακολούθησε γεύμα για τους προσκεκλημένους στην πλατεία της Ρωσκάς, προσφορά του προέδρου της Τοπικής κοινότητας κ. Λεωνίδα Μυζήθρα.
Ο Σύλλογος Ευρυτάνων   «Η ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ» ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της ημερίδας: Την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας για την οικονομική συμμετοχή της στην έκδοση των πρακτικών της ημερίδας,  τον δήμο Καρπενησίου, την τοπική κοινότητα Ρωσκάς και τον πρόεδρό της κ. Λεωνίδα Μυζήθρα,  τους κατοίκους του χωριού και τον Κώστα Παναγιωτόπουλο, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου, που είχε τον συντονισμό της προετοιμασίας του χώρου.