Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Δημοπρατείται η συντήρηση και η αποκατάσταση Του καθολικού της Ι.Μ. Σωτήρος στην Ανατ. Φραγκίστα



Μετά από μια μεγάλη προσπάθεια χρόνων από το Εκκλ. Συμβούλιο και την Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου, εγκρίθηκε και δημοπρατείται στους επόμενους μήνες η «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΑΝΑΤ. ΦΡΑΓΚΊΣΤΑΣ» συνολικού προϋπολογισμού 350.000,00 ευρώ.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο καθότι το καθολικό της πάλαι ποτέ Ιεράς Μονής του Σωτήρα, στην ομώνυμη τοποθεσία, είναι ένας μοναδικός διατηρητέος μεταβυζαντινός Ναός, με σπάνιας ομορφιάς και τέχνης αγιογραφικό διάκοσμο.
Για να φτάσουμε όμως ως το σημείο να είναι όλα έτοιμα για την δημοπράτηση, κύλησε πολύς χρόνος και χρειάστηκε μεγάλος αγώνας για να επιτευχθεί αυτός ο μεγάλος στόχος.

Η τοπική εκκλησία, με τις ευλογίες της Ιεράς Μητρόπολης, κατ΄ αρχάς, πέτυχε να εξασφαλιστεί το κονδύλι για την εκπόνηση των ειδικών Μελετών, τόσο για την αποκατάσταση και ανάδειξη της Ι. Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που αφορά το στατικό μέρος του κτίσματος όσο και για την συντήρηση και διατήρηση των τοιχογραφιών.
Το αίτημα τέθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, η οποία με συντονισμένες κινήσεις, χρηματοδότησε την μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου, που εκπόνησε το ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΖΗΜΑ ΕΛΕΝΗ και ΤΖΗΜΑ ΧΑΡΙΔΗΜΟΥ και εν συνεχεία την μελέτη Κατάστασης, διατήρησης και Παθολογίας των τοιχογραφιών του Ιερού Ναού, που εκπόνησε το ΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ «ΘΕΟΦΙΛΑΚΤΟΣ Π. & ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Γ. Ο.Ε.» ΚΑΛΟΠΗΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, που εδρεύει στον Πειραιά.
Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι τόσο ο Βασίλης Καραμπάς, όσο και ο Ταξιάρχης Σκλαπάνης κυρίως αλλά και ο Λάμπρος Τσιτσάνης, έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα και το διαχειρίστηκαν με πολύ σοβαρότητα. Ουδέποτε αντιμετωπίστηκε το πάγιο αυτό αίτημα με την ίδια ευαισθησία από κανένα φορέα.
Οι μελέτες λοιπόν που είχε στα χέρια της η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, υποβλήθηκαν αρμοδίως στο Υπουργείο Πολιτισμού, εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ, Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και εν συνεχεία το όλο έργο με τίτλο: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ» ως ώριμο πλέον έργο, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), 2012, στη ΣΑΕ – 440 με κωδικό
2009ΣΕ44000053.
Προκειμένου δε να επιλεγεί ο κατάλληλος και ο ειδικός για το έργο αυτό, η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και πιο συγκεκριμένα η Δ/νση Τεχνικών Έργων, που θα δημοπρατήσει το εν λόγω έργο, με έγγραφό της στις 18 Ιουλίου 2012, (Αριθμ. Πρωτ. 1588), προς τη Γ.Γ. και το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Δικτύων, ζητά την προσθήκη επί πλέον όρων στο άρθρο 23.3 «Δικαιολογητικά Τεχνική Ικανότητας», της Διακήρυξης δημοπράτησης του έργου αυτού, έτσι ώστε να μπορούν να λάβουν μέρος στην δημοπρασία, εργολήπτες που θα διαθέτουν οι ίδιοι εμπειρία σε έργα στερέωσης – αποκατάστασης – επισκευής – συντήρησης και ανάδειξης μνημείων Βυζαντινής – Μεταβυζαντινής περιόδου, εμπειρία που θα αποδεικνύεται από σχετικούς πίνακες εκτελεσθέντων έργων που έχει εκτελέσει ο διαγωνιζόμενος.
Στόχος του έργου είναι η αντιμετώπιση των παθολογιών του κτηρίου ώστε να διασωθεί και να καταστεί δυνατή χωρίς αντιξοότητες η χρήση του, όσο και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου με τεχνοτροπία αντάξια του Ναού, ώστε να αναδειχθεί το μνημείο, καθώς και η συντήρηση των σπάνιων τοιχογραφιών και του ξυλόγλυπτου τέμπλου, που είναι έργα του 17ου αι.
Επίσης στόχος της διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου είναι τόσο η αντιμετώπιση παθολογιών όπως η υγρασία που δρα καταστροφικά στο κτήριο, ώστε να διασωθεί και να καταστεί δυνατή χωρίς αντιξοότητες η χρήση του και η επίσκεψή του, όσο και η δημιουργία ενός αύλειου χώρου αντάξιου του Ναού, ώστε να αναδειχθεί το μνημείο. Επίσης απαραίτητη είναι και η παροχή διευκολύνσεων όπως η δημιουργία καλαίσθητων χώρων υγιεινής για τους επισκέπτες.
Με βάση όλα αυτά τα στοιχεία και τα επίσημα έγγραφα που υπάρχουν στα χέρια μας, θεωρούμε ότι το πολύ σπουδαίο αυτό έργο μπήκε σε σωστό δρόμο και πολύ σύντομα το μεγάλο όνειρο του εφημερίου του χωριού, του Εκκλ. Συμβουλίου και τη τοπικής κοινωνίας, να διασωθεί ένα από τα μεγαλύτερα Μεταβυζαντινά Μνημεία της Ευρυτανίας, θα πάρει σάρκα και οστά.