Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Αποτελεσματική παρέμβαση Κοντογέωργου για το επίδομα θέρμανσης στην Ευρυτανία

Σε νέα δυναμική παρέμβαση, για ένα ακόμη μείζον ευρυτανικό θέμα, προέβη ο Κώστας Κοντογεώργος. Ο Ευρυτάνας Βουλευτής, προκειμένου η Ευρυτανία να ενταχθεί  στην πρώτη ζώνη ενίσχυσης επιδόματος Θέρμανσης(Ζώνη Α': 2,5-3 τόνους, από 1,6 που είναι για τη Β΄Ζώνη), πραγματοποίησε σειρά επαφών με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Μαυραγάνη.
Παράλληλα ενημέρωσε την διακομματική επιτροπή που εισηγείται το θέμα και αποτελείτε από τον Απόστολο Βεζυρόπουλο βουλευτή, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Μακρυπίδη, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και Σάκη Παπαθανασίου εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, με όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για το επίμαχο θέμα, γεγονός που συνέβαλε στην ομόφωνη πρότασή της για την ένταξη της Ευρυτανίας στην πρώτη ζώνη.
Ο Υφυπουργός Οικονομικών αποδέχθηκε την πρόταση ως απολύτως δίκαια και δεσμεύθηκε για την ολοκλήρωση του θέματος και την οριστική ένταξη της Ευρυτανίας στην πρώτη ζώνη.
Στην προσπάθεια αυτή, πολύτιμη ήταν η συμβολή τόσο του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ συμπατριώτη μας Αθανασίου Μπούρα, όσο και του καταγόμενου εξ Ευρυτανίας Υφυπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Καραγκούνη.Τέλος να σημειωθεί ότι τηλεφωνική επικοινωνία με το Υφυπουργό Οικονομικών για το ίδιο θέμα είχε και ο Δήμαρχος Καρπενησίου.     
Βάσει του νέου αυτού συστήματος οι πολίτες που θα αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης θα πρέπει στη συνέχεια να υποβάλλουν μία υπεύθυνη δήλωση -είτε απευθείας ηλεκτρονικά στο σύστημα Ηφαιστος είτε μέσω των ΚΕΠ- στην οποία θα αναγράφουν ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, τετραγωνικά, αλλά και τα στοιχεία του τιμολογίου αγοράς πετρελαίου.
Κριτήρια επιστροφής φόρου για πετρέλαιο θέρμανσης
Βασικός παράγοντας για να λάβει κάποιος την επιστροφή του φόρου θα είναι και οι Ζώνες, στις οποοίες θα χωρίζεται η χώρα προκειμένου να προσδιορίζοται η μέση κατανάλωση για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης με πετρέλαιο σε ετήσια βάση.
Ζώνη Α': 2,5-3 τόνους
Ζώνη Β': 1,6 τόνους
Ζώνη Γ': 1 τόνος
Ζώνη Δ': 600 λίτρα πετρέλαιο
Εισοδηματικά κριτήρια
Δικαιούχοι της επιστροφής φόρου θα είναι οικογένειες με εισόδημα έως 30.000 ευρώ ενώ στην περίπτωση ατομικού εισοδήματος το πλαφόν είναι 15.000 ευρώ.
Περιουσιακά κριτήρια.
Το όριο αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας προσδιορίζεται στα 150.000 ευρώ και όριο τετραγωνικών μέτρων πρώτης κατοικίας στα 120 τ.μ. για τετραμελή οικογένεια. Ωστόσο από την επιστροφή φόρου εξαιρούνται όσοι έχουν στην κατοχή τους πισίνες και σκάφη αναψυχής.
Ωστόσο αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως κανέναν νοικοκυριό δεν θα λάβει ενίσχυση στην περίπτωση που για τη θέρμανση του σπιτιού χρησιμοποιεί άλλα καύσιμα, όπως φυσικό αέριο ή ξύλα.