Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Γλέντι, χορός και πλούσια τραπεζώματα στην Κόνισκα Αιτ/νιας


Είναι να χαίρεται κανείς και να καμαρώνει την πρωτοβουλία – προσφορά μερικών ανθρώπων σε κάποια χωριά που γίνονται παράδειγμα προς μίμηση, όπως ο Γιώργος Καρβούνης, στην Κόνισκα. Ο Γ.Κ. διατηρεί παντοπωλείο στην όμορφη μεγάλη Πλατεία της Κόνισκας και πάντοτε το καλοκαιρινά βράδια, είναι γεμάτη – η Πλατεία – απ’ τους κατοίκους του χωριού, αλλά και τους επισκέπτες.
Η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται απ’ τον ίδιο τον Γ.Κ., την πραγματικά άξια σύζυγό του Μαρία, τα τρία του παλικάρια, τον Αλέξανδρο, τον Σωτήρη και τον Κων/νο, καθώς και την όμορφη κόρη τους την Άννα. Βέβαια,  εδώ πρέπει να τονίσουμε, ότι ο Γ.Κ. διετέλεσε και πρόεδρος του χωριού του, Δημοτικός Σύμβουλος και τώρα υπάλληλος του Δήμου Θέρμου. Είναι ένας πανάξιος επαγγελματίας για όλες τις τεχνικές και γεωργικές εργασίες. Για υδραυλικές και γεωργικές εργασίες, αυτόν φωνάζουν που πρόθυμα ανταποκρίνεται και μάλιστα «εν πολλοίς» χωρίς ανταμοιβή.
Ας έρθουμε, όμως, στο γλέντι. Στις 30 Αυγούστου, γιορτή του Αγίου Αλεξάνδρου, γιορτάζει ο γιος του Αλέξανδρος. Αυτή την ημέρα, το βράδυ γίνεται στην Πλατεία, ένα πραγματικά «τρικούβερτο γλέντι», απ’ όλους τους χωριανούς – που θέλουν να παραβρεθούν στο γλέντι, αλλά και όλους τους επισκέπτες, χωρίς διάκριση και χωρίς πληρωμή! Φαγητά και ποτά στα τραπέζια, κάθε είδους σε αφθονία. Και στη συνέχεια τραγούδια και χορός. Τα τσάμικα και τα συρτά έρχονται, το ένα ύστερα από τ’ άλλο. Και όλοι μικροί – μεγάλοι, ποιος να μπει πρώτος στο χορό!
Καμάρωσα, όμως, και χειροκρότησα τον παππού Αλέξανδρο, 92 χρονών με τη λεβέντικη κορμοστασιά του και μια γιαγιά Αλεξάνδρα 97 χρονών (!) που δεν έλεγε να φύγει από το χορό.
Το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, που άρχισαν κουρασμένοι πια, να φεύγουν. Ο Γ. Καρβούνης με τη σύζυγό του Μαρία, ως φιλόξενοι, πήγαιναν από τραπέζι σε τραπέζι τσουγκρίζοντας τα ποτήρια και την τύχη: «Και του χρόνου πάλι εδώ, περισσότεροι» Στο τέλος, ευχαρίστησα τον Γ.Κ. και τη σύζυγό του και ρώτησα γιατί αυτό το γλέντι και το έξοδο κάθε χρόνο;
-Τέτοια μέρα γιορτάζει ο γιος μας Αλέξανδρος, είπε ο Γ.Κ. και βρίσκουμε την ευκαιρία ν’ ανταμωθούμε όλοι οι χωριανοί με τους επισκέπτες, να χαρούμε με αγάπη και καλή συνεργασία, να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Έμεινα σιωπηλός. Τι να πω περισσότερα απ’ αυτά, παρά ένα θερμό «εύγε» σ’ όλη την οικογένεια και μακάρι αυτό να γινόταν σε κάθε χωριό της πατρίδας μας.


Ρεπορτάζ:
Δημήτρης Ιωαν.Φαλλής–Καλλιεύς