Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Έξω απ' τα δόντια - ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

* Ένα μεγάλο μπράβο να πω κι εγώ με την σειρά μου σε όλα τα ευρυτανόπουλα που για μια χρονιά ακόμη μας έκαναν περήφανους με τις επιτυχίες τους στις πανελλήνιες εξετάσεις. Ιδιαίτερα δε συγχαρητήρια αξίζουν και στους πρώτους αυτών που κατάφεραν να μπουν σε μεγάλες Σχολές ΑΕΙ, όπως είναι η Νομική Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το ΜΠΕ, τα Παιδαγωγικά Τμήματα.
Ένα μεγάλο όμως μπράβο αξίζει και στους γονείς αυτών των μαθητών, που και αυτοί έδωσαν τον δικό τους ξεχωριστό αγώνα σε αυτή την προσπάθεια των παιδιών τους. Καλές σπουδές σε όλους τους νέους φοιτητές και καλή επιτυχία στα ευρυτανόπουλα που διαγωνιστούν την επόμενη χρονιά.

* Βέβαια καθοριστικό ρόλο σε αυτή την επιτυχία απ΄ ότι γνωρίζω έπαιξαν και τα φροντιστήρια του τόπου μας με πρώτο και κορυφαίο το «λέξη» που κάθε χρόνο παραδίδει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση λαμπρούς νέους, γεμάτους γνώσεις και λεβεντιά.

* Πέρα από τα ευρυτανόπουλα που ζουν στην Ευρυτανία, είχαμε και μια ακόμη σημαντική διάκριση στις Πανελλήνιες από ένας ακόμη ευρυτανόπουλο που κατάγεται από την ΔΦυτ. Φραγκίστα. Ο μαθητής λοιπόν Τουμαράς Νίκος του Κωνσταντίνου Τουμαρά και της Κωνσταντίας Κουτσιπιά με καταγωγή από τη Δυτική Φραγκίστα Ευρυτανίας με 18.666 μόρια κατάφερε να περάσει στη σχολή Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρώτους, καθώς ήταν 14ος σε 171 επιτυχόντες. Μάλιστα στην Έκθεση, μάθημα Γενικής Παιδείας στο οποίο διαγωνίστηκαν περίπου 80.000 είχε βαθμό 19,4 (97/100) και,  είναι μεταξύ των πρώτων, αν όχι πρώτος, πανελληνίως σε αυτό το μάθημα!

* Ας αλλάξω λίγο τη θεματολογία γιατί εδώ συμβαίνουν και περίεργα πράγματα όπως θα ξέρετε. Λοιπόν αδέλφια προ καιρού είχαμε διαβάσει και εδώ στον ΠΑΛΜΟ, ότι δύο οικονομικοί επιθεωρητές, ήλθαν στο Καρπενήσι για να κάνουν φύλλο και φτερό τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε. και να ελέγξουν που πήγε εκείνο το τεράστιο δάνειο που πήρε η εταιρεία, και είχε εγγυητή την νομαρχία και τι έχει γίνει με το τεράστιο χρέος των 4.750.654,97 ευρώ. Δεν ξέρω αν αργούν τόσο πολύ αυτές οι διαδικασίες, όμως ήθελα να μάθω όπως άλλωστε και όλοι οι Ευρυτάνες, τι τέλος πάντων έχει συμβεί σε αυτή την περίπτωση.

* Τη ερχόμενη Τρίτη στις 11 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι για το έτος 2012-2013. Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, Ηλία Αργυρόπουλο τα βιβλία έχουν εκδοθεί και έχουν παραδοθεί στις περισσότερες διευθύνσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις κενές θέσεις των εκπαιδευτικών, οι οποίες σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας αναμένεται να καλυφθούν από τους αναπληρωτές που θα οριστούν. Ας ελπίσουμε ότι στην Ευρυτανία φέτος δεν θα έχουμε προβλήματα, ευχόμενοι από τώρα καλή σχολική χρονιά σε όλους. 

* Πολλά και διάφορα άκουσα και διάβασα τις προηγούμενες μέρες με την περιβόητη ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ του Αντιδημάρχου Αγράφων Θύμιου Μιχόπουλου. Επειδή γνωρίζω πολύ καλά τον Αντιδήμαρχο, σας καταθέτω ότι έμεινα έκπληκτος από την κίνησή του. Σίγουρα για να φτάσει σε αυτό το σημείο ο Θύμιος κάτι θα στράβωσε πολύ όμως όταν κάτι δεν πάει καλά μέσα στο σπίτι σου, προσπαθείς να το διορθώσεις μέσα εκεί και με οποιοδήποτε κόστος. Γι΄ αυτό λέει ο θυμόσοφος λαός μας, τα εν οίκω μη εν δήμω…

* Ωστόσο όμως ως μέλος του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ που μου προσφέρει αυτό το βήμα, ενοχλήθηκα όταν διάβασα ότι ο Αντιδήμαρχος τα έβαλε με την εφημερίδα, δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν μπορεί να καταλάβει το ρόλο του ΠΑΛΜΟΥ, που δεν δημοσίευσε αμέσως την Γνωστοποίηση του κ. Μιχόπουλου. Ο ρόλος μιας τοπικής εφημερίδας αγαπητέ και φίλτατε Αντιδήμαρχε είναι να αναδεικνύει και να συνδράμει στην επίλυση των προβλημάτων του τόπου μας και όχι να φιλοξενεί αντιδράσεις και πικρίες. Ο ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ, όπως και στην περίπτωση της κ. Φουρλίγκα, απ΄ ότι θα θυμάσαι, λειτουργώντας πάντα στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, προχώρησε στην δημοσίευση της καταγγελίας, αφού πρώτα ερεύνησε το θέμα. Τι ίδια στάση τήρησε και τώρα με την διαφορά ότι τα τωρινά καταγγελλόμενα, όπως πληροφορήθηκαν ουδέποτε έφτασαν σε αρμόδια γραφεία. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν άπαντες ότι δια της ενημερώσεως, σε τόσο σημαντικά θέματα δεν βρίσκονται λύσεις. Αυτές δίνονται μόνο από τα αρμόδια όργανα, όταν προκύψουν επώνυμες καταγγελίες σε αυτά. Όσον αφορά για εκείνους που έγραψαν ότι «φιμώθηκε», η γνωστοποίησή σας, διαπιστώνω ότι σήμερα στον Ε.Π. έχει πέσει πολύ μελάνι για το θέμα αυτό.  

* Βέβαια από τα συμβαίνοντα στον Δήμο Αγράφων, κάποιοι χαίρονται και τρίβουν τα χέρια τους. Ας μην πολυχαίρονται γιατί σε λίγο καιρό έρχονται νέα που θα κάνουν πάταγο, τέτοιο που δεν θα βρίσκουν τόπο ούτε για να κρυφτούν.

* Εάν δεν δοθούν άμεσα οι οφειλές από τα μαθητικά δρομολόγια στο ΚΤΕΛ Ευρυτανίας, δεν θα είναι σε θέση ούτε τα απλά δρομολόγια να εκτελεί, πολύ δε περισσότερο να συμμετέχει και φέτος στα μαθητικά δρομολόγια.
"Τα διαθέσιμα επαρκούν μετά δυσκολίας μέχρι τον Οκτώβριο" δήλωσε στο lamiastar.gr ο πρόεδρος του οργανισμού Σπύρος Σταμούλης και αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα τα λεωφορεία θα τραβήξουν χειρόφρενο για πολύ καιρό. Επειδή το πακέτο των μεταφορών των μαθητών έχει πάει πλέον στην Περιφέρεια, ας κινηθούν πιο δυναμικού οι εμπλεκόμενοι έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που θα προκαλέσει τριγμούς και ζημία σε όλους.

*Προς επίλυση οδηγείτε το πρόβλημα με το ιντερνέτ που προέκυψε στην Κρέντη. Με καλή θέληση όλα λύνονται και του σπανού τα γένια γίνονται.

* Τον περασμένο χειμώνα πέρασε από το Καρπενήσι ο νυν Υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας  Καραγκούνης και κατά την παραμονή του είχε διαδοχικές συναντήσεις με φορείς του τόπου καθώς και με τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου. Στην συνάντηση αυτή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο κ. Γκαρίλας, μεταξύ άλλων έθεσε στον κ. Καραγκούνη και το θέμα των Ειρηνοδικείων Απεραντίων και Αγράφων, για τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση, είχε αποφασίσει να κλείσει, ζητώντας από τον Βουλευτή να παρέμβει. Μάλιστα την επομένη έστειλε και επιστολή στον κ. Καραγκούνη, στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρονταν και στα Ειρηνοδικεία τονίζοντας ότι «Πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί τουλάχιστον το Ειρηνοδικείο Αγραίων με έδρα το Κερασοχώρι, πρωτεύουσα του Δήμου Αγράφων, στο οποίο θα λειτουργεί ως μεταβατική έδρα Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, ότι «υπάρχει σύγχρονο δικαστικό μέγαρο προσφάτως ανακαινισθέν στο Κερασοχώρι» και ότι «η έδρα του Ειρηνοδικείου στο Κερασοχώρι εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους της Δυτικής Ευρυτανίας, οι οποίοι μπορούν να εξυπηρετηθούν αυθημερόν, σε αντίθεση με το Καρπενήσι που απαιτούνται τρείς ημέρες (δύο διανυκτερεύσεις) για να τύχουν δικαστικής προστασίας» κ.α.  Δυστυχώς από τον Φλεβάρη του 2012 μέχρι τώρα πέρασε πολύς καιρός και παρότι ο κ. Καραγκούνης έγινε και αρμόδιος Υφυπουργός, το σχέδιο διατάγματος που κατατέθηκε προβλέπει 150 Ειρηνοδικεία από τα 301 των 17 εφετειακών περιφερειών της χώρας να συγχωνευτούν και μεταξύ αυτών τα Ειρηνοδικεία Αγραίων και Απεραντίων στο Ειρηνοδικείο Ευρυτανίας με έδρα το Καρπενήσι.  Κ. Καραγκούνη, έστω και τώρα ξαναδιαβάστε την επιστολή του Προέδρου του Δ.Σ. και δείτε το θέμα αυτό από άλλη σκοπιά. Θυμηθείτε τι είχατε πει σε Καρπενήσι και Κερασοχώρι κατά την περιοδεία σας και πράξτε ανάλογα. Εμείς θα σας στείλουμε με email, όλα αυτά και θα περιμένουμε την τοποθέτησή σας. Ως αρμόδιος υφυπουργός αυτό το ζήτημα μπορείτε να το λύσετε και εσείς γνωρίζετε από οποιοδήποτε άλλο πως.

* Και κάτι τελευταίο. Κοντά στη Γέφυρα Επισκοπής, κάτω από τον οικισμό, δίπλα ακριβώς από τον εθνικό δρόμο Καρπενήσι - Αγρίνιο, έχει σπάσει το δίκτυο ύδρευσης και παρά τις οχλήσεις των κατοίκων προς τον Πρόεδρο του χωριού και προς τον Δήμο, το νερό συνεχίζει να «δροσίζει» την άσφαλτο και οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού να μην έχουν νερό ούτε για το πλύσιμο των ρούχων. Ας επιληφθούν του θέματος οι αρμόδιοι γιατί το διόρθωμα της βλάβης στην ουσία δεν στοιχίζει τίποτε και είναι κρίμα να ταλαιπωρείται ο κόσμος μέσα στο κατακαλόκαιρο.