Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΑΛΛΗΛΟΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ» ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΡΑΦΩΝ

Παρακολουθούμε εδώ και μήνες όλα όσα διαδραματίζονται στους δήμους της Ευρυτανίας και ιδιαίτερα στο δήμο Αγράφων, όπου έχει ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι αλληλοκατηγοριών και αντεγκλήσεων ανάμεσα στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και κυρίως ανάμεσα στους συμβούλους της πλειοψηφίας.
Παρακολουθώντας  το σήριαλ των επιστολών και όλα όσα  καταλογίζει ο ένας στον άλλον, διερωτάται  κανείς τι ακριβώς συνέβη και άνθρωποι που  για χρόνια   διαχειρίζονταν από κοινού τις δημοτικές υποθέσεις, έχουν επιδοθεί σε αγώνα αλληλοεξόντωσης, με ζητήματα και  αφορμές που κατά βάση  δεν αφορούν τους δημότες τους.  Αφήνεται η εντύπωση ότι ο Δήμος λειτουργεί με νομιμοφάνεια , ενώ στη ουσία λειτουργεί με αδιαφάνεια και έλλειψη νομιμότητας.

Τις παθογένειες  αυτές  συντηρούσαν οι πελατειακές λογικές και οι εξαρτήσεις  πολλών δημοτικών συμβούλων και όχι μόνο, από τα ταμεία του δήμου  με τις θέσεις των αντιδημάρχων, των προέδρων των  δημοτικών συμβουλίων και διάφορων άλλων ρόλων που αναλάμβανε  ο καθένας  και τις  εξαργύρωνε  με την ανοχή του  ή  και την συνένοχή του σε όλα όσα τώρα καταγγέλλει.
Δεν υποτιμούμε την ανάγκη του δημοκρατικού ελέγχου, της διαφάνειας και της τήρησης διαδικασιών στις λειτουργίες των  Δήμων, που είναι υποχρέωση  των  εκάστοτε δημάρχων ή των δημοτικών συμβούλων  να αποκαλύπτουν, να καταγγέλουν, εάν δεν τηρούνται αυτές οι υποχρεώσεις. Σήμερα  όμως η αντιπαράθεση    εξαντλείται με τόση οξύτητα, μόνο στα επίπεδα μιας καλύτερης λειτουργίας και δείχνει να μην έχουμε συνειδητοποιήσει το ενδεχόμενο να μην καν υπάρχουν  όρθιοι δήμοι  αλλά να έχουν καταρρεύσει.
Βεβαίως είναι αυτονόητο ότι εάν προκύπτουν παραβάσεις  στις λειτουργίες των προσώπων ή των οργάνων πρέπει να επιλαμβάνονται τα αρμόδια όργανα της πολιτείας.
Η  οικονομική κρίση διαλύει την κοινωνία μας και ο ισχυρότερος δημοκρατικός και κοινωνικός θεσμός, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, εγκαταλείπεται από την πολιτεία, αφού πρώτα φρόντισε, να της φορτώσει δυσβάσταχτες υποχρεώσεις έναντι των πολιτών της, χωρίς ουσιαστική οικονομική στήριξη και πόρους. Αντί να αναπτυχθεί ένα πλατύ ενωμένο  κίνημα αντίστασης από  τους αιρετούς ενάντια στις πολιτικές της καταστροφής,  επιλέγονται οι αλληλοκατηγορίες, έχοντας ο καθένας τα μάτια στραμμένα στις επόμενες δημοτικές εκλογές και προφανώς στην εκλογική του επιβίωση. Δείτε τις  επιστολές όλων!
Η κοινωνία γκρεμίζεται και δεν υπάρχει  ούτε  μία αναφορά σε όλα αυτά που βιώνουμε.
Έχουμε άραγε καταλάβει αν περάσουν τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα ότι οδηγούμαστε σε ένα άλλο εφιαλτικό κοινωνικό τοπίο, με μια κοινωνία διαλυμένη και τους δήμους σε ένα καθεστώς ανωνύμων εταιρειών να μην είναι παρά ένας ακόμη φορομπηχτικός μηχανισμός μαζί με το κράτος ενάντια στους δημότες τους???
Αυτό που θα έπρεπε να είναι  το πρώτιστο καθήκον κάθε δημοτικού συμβούλου, κάθε εκλεγμένου,  είναι η υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και της ζωής των δημοτών, και σε αυτό το στόχο θα έπρεπε να στρατεύεται ο καθένας  αυτή την ώρα.
Γκρεμίζεται η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική πρόνοια. Στραγγαλίζονται δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα, υποθηκεύεται το μέλλον των παιδιών μας και της ανεξαρτησίας της χώρας, οδηγούνται στην απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι  και στην αυτοκτονία  άνθρωποι  που μέχρι πριν τις πολιτικές των μνημονίων ήταν επιτυχημένοι επαγγελματίες και οικογενειάρχες. Για όλα αυτά δεν έχουν τίποτα να πουν οι δημοτικοί μας παράγοντες? Παρά μόνο να δείχνει ο ένας τον άλλον για προσωπικές τους υποθέσεις και στρατηγικές? Η περιμένουν και πάλι να πάρουν τα γνωστά χρίσματα από τα κόμματα της καταστροφής που μας έφτασαν εδώ, θεωρώντας ότι οι συμπολίτες μας  είναι έτσι η αλλιώς ελέγξιμοι ? Πιστεύουμε όμως ότι θα διαψευσθούν!
Καλούμε σε συστράτευση κάθε φωνή αντίδρασης και αντίστασης να μην περάσουν τα μέτρα, να σταματήσουμε σήμερα τους κάθε λογής μονόδρομους που μας οδηγούν στην εξόντωση και μας ρημάζουν τις ζωές και όταν θα υπάρχουν δήμοι όρθιοι, είναι απολύτως δημοκρατικό και θεμιτό να υπάρχουν υποψήφιοι και απόψεις για το ποιοι, πως και τι πρέπει να αλλάξει στις διοικήσεις τους.
Αυτή  όμως  την ώρα υπέρτατο καθήκον κάθε εκλεγμένου είναι να κάνει ό,τι απαιτείται να κρατηθεί η κοινωνία όρθια.