Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Μέχρι 21 Νοεμβρίου θα απέχουν οι δικαστές Συνεχίζουν και αυτή την εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους οι Δικηγόροι της χώρας

Μέχρι 21 Νοεμβρίου 2012 παρατάθηκε η αποχή των δικαστών τόσο του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσο και των Διοικητικών Δικαστών. Επιπλέον όλες οι δικαστικές Ενώσεις σε κοινή ανακοίνωσή τους εκφράζουν «τη βαθειά ανησυχία τους για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα σε επίπεδο θεσμών και την έντονη δυσαρέσκειά τους για την επιχειρούμενη από την κυβέρνηση οικονομική τους εξαθλίωση, που οδηγεί στη θεσμική απαξίωσή τους».

Επίσης, οι διοικητικοί δικαστές αποφάσισαν να προσφύγουν στο Μισθοδικείο για «την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών σε βάρος τους».
Την ίδια στιγμή, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, σε ψήφισμά της, τονίζει ότι με την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στήριξης, συντελείται μια «άνευ προηγουμένου λεηλασία του μοναδικού μέσου βιοπορισμού των δικαστικών λειτουργών, δια μέσου της κατάρτισης ενός οφθαλμοφανώς ανεπαρκούς και πέραν των συνταγματικών επιταγών μισθολογίου, με πενιχρό αποτέλεσμα για την επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας και χωρίς οι Ενώσεις να κληθούν έστω και για τυπικούς λόγους να εκθέσουν τις απόψεις τους επί ειδικών διατάξεων».
Παράλληλα, οι έξι Δικαστικές Ενώσεις υπογραμμίζουν ότι με την ψήφιση του νόμου για το «μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, η κυβερνητική πλειοψηφία εμφανίζεται να επιχειρεί εν επιγνώσει την πλήρη θεσμική απαξίωση του δικαστικού λειτουργήματος». Και όλα αυτά, συνεχίζουν οι Ενώσεις, «σε καιρό που η έγκυρη δικαστική κρίση θα έπρεπε κατ’ εξοχήν να διευκολύνεται ως έσχατη εγγύηση νηφαλιότητας, κοινωνικής ειρήνης και ανάπτυξης».
Οι περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών που έγιναν και ανέρχονται στο 60%, πλέον του ότι συνεπάγεται οικονομική εξαθλίωση, «υποσκάπτει τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις παραγωγής του δικαιοδοτικού έργου», αναφέρουν οι Ενώσεις. Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι «η ώρα αυτή της κρίσης στη χώρα μας, που, βέβαια, δεν είναι μόνον οικονομική, πρέπει να γίνει για όλους ώρα περισυλλογής αλλά και αναμέτρησης με τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων».
Τέλος, όλοι οι δικαστές δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση, ότι «θα προασπίσουν με κάθε μέσο την συνταγματικά κατοχυρωμένη προσωπική και λειτουργική τους ανεξαρτησία και ότι θα συνεχίσουν αγόγγυστα να επιτελούν τα καθήκοντά τους με όσα μέσα διαθέτουν, αναλώνοντας τις δυνάμεις τους για την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την πάταξη τής διαφθοράς και την κάθαρση τής πολιτικής ζωής τής χώρας, με μοναδικό στόχο την παροχή αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας και την εμπέδωση τού δοκιμαζόμενου κράτους δικαίου».
Την ανακοίνωση εξέδωσαν οι Ενώσεις: Δικαστών και Εισαγγελέων, Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου Επικρατείας, Διοικητικών Δικαστών, Εισαγγελέων Ελλάδος, Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και μελών Νομικού Συμβουλίου τού Κράτους.
Χωρίς δικηγόρους όλη την εβδομάδα
Συνεχίζουν και αυτή την εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους οι Δικηγόροι της χώρας.
Οι δικηγόροι προχωρούν από σήμερα σε πανελλαδική απεργία, έπειτα από ομόφωνη απόφαση της έκτατης Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Η απεργία θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου.