Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Επιδοτήσεις έως 60% σε νέους επιχειρηματίες στην Ευρυτανία από το πρόγραμμα LEADER

Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για το Leader στην Ευρυτανία και την Ναυπακτία και να επιδοτηθούν σε ποσοστό από 40% έως 60%.
Επιδοτούνται σχέδια που στηρίζουν την τοπική επιχειρηματικότητα, αναδεικνύουν τα τοπικά πολιτισμικά και περιβαλλοντικά στοιχεία, συντελούν στην αξιοποίηση της τοπικής αγροτικής παραγωγής και στη βελτίωση της τουριστικής ικανότητας της περιοχής.

Επισκέψιμα αγροκτήματα με μονάδα διανυκτέρευσης, καθώς και επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού στην Ευρυτανία και την Ναυπακτία μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Leader, που τρέχει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου
Η 3η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Τοπικού Προγράμματος «Εφαρμογή της Προσέγγισης LEADER» για την ένταξη ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων, αφορά τις εξής κατηγορίες:
•μεταποίηση - τυποποίηση αγροτικών προϊόντων
•επισκέψιμα αγροκτήματα με μονάδα διανυκτέρευσης
•μονάδες διανυκτέρευσης
•μονάδες εστίασης - αναψυχής
•επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού
Το πρόγραμμα όπως είναι γνωστό υλοποιείται στις ακόλουθες περιοχές:
α) Δημοτική ενότητα Δομνίστας (Δήμος Καρπενησίου): Κρίκελλο, Αμπλιανη, Δομνίτσα, Μεσοκώμη, Ροσκά, Στάβλοι, Ψιανά.
β) Δημοτική ενότητα Πλατάνου (Δήμος Ναυπακτίας): Πλάτανος, Δενδροχώρι, Κλεπά, Λιβαδάκι, Περδικόβρυση, Περίστα, Χόμορη
γ) Δημοτική ενότητα Πυλήνης (Δήμος Ναυπακτίας): Ανθόφυτο, Γάβρος, Ελευθέριανη, Μηλιά, Παλαιόπυργος, Ποκίστα
δ) Δημοτική ενότητα Αποδοτίας (Δήμος Ναυπακτίας): Ανω Χώρα, Αμπελακιώτισσα, Ελατού, Κάτω Χώρα, Κρυονέρια, Πόδος
ε) Δημοτική ενότητα Ναυπάκτου (Δήμος Ναυπακτίας): πλην της Δημοτικής Κοινότητας Ναυπάκτου, το πρόγραμμα τρέχει στα δημοτικά διαμερίσματα: Αφροξυλιά, Βελβίνα, Βλαχομάνδρα, Βομβοκού, Δάφνη, Λυγιά, Μαμουλάδα, Νεόκαστρο, Ξηροπήγαδο, Παλαιοχωράκι, Πιστιναίικα, Ριγάνι, Σκάλα.
στ) Δημοτική ενότητα Αντιρρίου (Δήμος Ναυπακτίας) Αντίρριο, Μακύνεια, Μολύκρειο.
ζ) Δημοτική ενότητα Χάλκειας (Δήμος Ναυπακτίας); Τρίκορφο, Ανω Βασιλική, Βασιλική, Γαβρολίμνη, Γαλατάς, Καλαβρούζα, Περιθώρι.
η) Δημοτική ενότητα Ι.Π. Μεσολογγίου (Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου): πλην της Δημοτικής Κοινότητας Ι.Π. Μεσολογγίου το πρόγραμμα τρέχει στα διαμερίσματα: Αγ. Γεώργιος, Αγιος Θωμάς, Α. Κουδούνι, Ελληνικά, Ευηνοχώρι, Μούσουρα, Ρέτσινα.
θ) Δημοτική ενότητα Οινιαδών (Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου) Νεοχώρι, Γουριά, Κατοχή, Λεσίνι, Μάστρο, Πεντάλοφο
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη της τοπικής αγροτικής οικονομίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής, μέσω δράσεων για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, την ανάδειξη των τοπικών πολιτισμικών και περιβαλλοντικών στοιχείων, την αξιοποίηση της τοπικής αγροτικής παραγωγής και τη βελτίωση της τουριστικής ικανότητας της περιοχής. «Εφαρμογή της Προσέγγισης LEADER»: Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Αιτωλική Αναπτυξιακή Α.Ε ΟΤΑ και αφορά ορεινές και μειονεκτικές περιοχές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας συμπεριλαμβανομένης και της Δημοτικής Ενότητας Δομνίστας.
Περίοδος Υποβολής Προτάσεων
Οι επενδυτικές προτάσεις υποβάλλονται στη γραμματεία της Ο.Τ.Δ., Εθνική Οδός Αντιρρίου - Ναυπάκτου, κόμβος περιφερειακού, 30020 Πλατανίτης Αντιρρίου, είτε ιδιοχείρως, είτε με συστημένη ταχυδρομική επιστολή ή ταχυμεταφορά, με απόδειξη παραλαβής, έως την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 14:00.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν συμπληρωμένο και σφραγισμένο φάκελο υποψηφιότητας, που θα συνοδεύεται από επιστολή - αίτηση του υποψηφίου.
Οι προτάσεις που δεν ακολουθούν το υπόδειγμα του φακέλου υποψηφιότητας και της αίτησης απορρίπτονται κατά τη διαδικασία αξιολόγησης. Ο φάκελος υποβάλλεται έντυπα σε 2 αντίγραφα -το ένα είναι το πρωτότυπο- καθώς και σε ηλεκτρονική μορφή cd.
Οι δράσεις που καλύπτει το πρόγραμμα
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επιδοτούνται δράσεις που αφορούν:
•Τη μεταποίηση-τυποποίηση προϊόντων γεωργικής παραγωγής (μέλι, γάλα, κρέας, οπωροκηπευτικά, άνθη, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, λάδι, οίνος κτλ.). Εντάσσονται στη συγκεκριμένη δράση, ίδρυση και εκσυγχρονισμός ελαιοτριβείων και οινοποιείων. Και ενισχύονται
δράσεις που αφορούν τη συλλογική γυναικεία επιχειρηματικότητα για την ίδρυση, τον εκσυγχρονισμό και τη μετεγκατάσταση μονάδων παραγωγής μαρμελάδων και γλυκών του κουταλιού. Το ύψος της επιδότησης είναι 50%.
•Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επισκέψιμων αγροκτημάτων. Μπορεί να ενταχθεί και ίδρυση τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών. Υψος επιδότησης 60%.
•Ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης. Yψος επιδότησης στο 60%.
•Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί χώρων εστίασης και αναψυχής, με το ύψος επιδότησης στο 60%.
•Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδειών, χώροι γευσιγνωσίας). Τα επενδυτικά σχέδια επιδοτούνται σε ποσοστό 60%.
Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και εταιρείες-νομικά πρόσωπα που θέλουν να επενδύσουν σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.
ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ
Για περισσότερες πληροφορίες: Αιτωλική Αναπτυξιακή ΑΕ Εθνική Οδός Αντιρρίου-Ναυπάκτου, κόμβος περιφερειακού Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου/Πλατανίτης Αντιρρίου. Τηλ: 26340-29926 και 38110 - fax: 26340-38552