Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Εκδήλωση ντροπής

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα  7  το βράδυ στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της πόλης μας, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Nικηφόρου Βρετάκου, παρουσιάζεται η ποιητική σύνθεσή του «Λειτουργία Κάτω από την Ακρόπολη», στην οπτικοακουστική δημιουργία του Σαραντάκου Σακελλάκου.

Παρευρισκόμενοι......ΔΕΚΑ ΟΧΤΩ  (18) άτομα!
΄Αγνοια,  Αδιαφορία,  Απαξίωση για τον ποιητή;
Αδιαφορία ή έλλειψη ενημέρωσης για την εκδήλωση;
΄
Εχω και στο παρελθόν σχολιάσει στον τοπικό τύπο το «ενδιαφέρον» και τη «συμμετοχή» των συμπολιτών  σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δεν θα μπορούσα να πω ότι είμαστε και  καλό παράδειγμα.
΄Ομως δεν είναι άμοιροι ευθυνών και οι διοργανωτές.
Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, η μόνη ενημέρωση που μπορούσε να έχει κάποιος ήταν από το πρόγραμμα των γιορτών του χειμώνα που κυκλοφόρησε ο Δήμος Καρπενησίου και αναπαρήγαγαν οι τοπικές εφημερίδες. Ούτε μία αφίσσα είδα πουθενά. Ούτε καν στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου. Προς στιγμή πίστεψα ότι έκανα λάθος στον χώρο ή τον χρόνο της εκδήλωσης. Ούτε μια πρόσκληση μοιράστηκε, ούτε μια επίσκεψη για ενημέρωση σε σχολεία, υπηρεσίες, φορείς κ.λ.π.
Ο Δήμος Καρπενησίου, συνδιοργανωτής με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καρπενησίου της παραπάνω εκδήλωσης, όπως βλέπω στην εφημερίδα με το  πρόγραμμα των εκδηλώσεων, έχει «Οργανισμό Περιβάλλοντος Πολιτισμού και Αθλητισμού» υπεύθυνο για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Και ερωτώ: οι αρμοδιότητες αυτού του οργανισμού εξαντλούνται στο να φτιάξει ένα πρόγραμμα (δεν θα εισέλθω στην ουσία του προγράμματος...άλλη ιστορία αυτή και δεν έχει να κάνει τόσο με την οικονομική κρίση όσο με την κρίση αξιών και την απαξίωση του πολιτισμού από τους υπεύθυνους) και να καλέσει κάποιον να το υλοποιήσει;
Και μάλιστα να το υλοποιήσει μόνος του χωρίς την παρουσία κάποιου εκπροσώπου του.
Παραβλέποντας, ακόμη και τους στοιχειώδεις κανόνες της ευγένειας και της φιλοξενείας, δεν ήταν κανένας δίπλα στον προσκεκλημένο κ. Σαραντάκο Σακελλάκο, ο οποίος έχει κάνει πράγματι μια πολύ καλή δουλειά, που φυσικά και έχει εκτιμηθεί από άλλο κοινό σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ναι! Στην παραπάνω εκδήλωση δεν ήταν ούτε ένας από τον υπεύθυνο για τον Πολιτισμό Οργανισμό, ούτε ένας από τους Δημοτικούς Συμβούλους, ούτε ένας από τους Συμβούλους του Δημάρχου (κάποιος θα έχει αρμοδιότητες για τα πολιτιστικά).
Θα ήταν απασχολημένοι να ανάβουν δέντρα στα τοπικά διαμερίσματα...καλύτερη επένδυση για το μέλλον.
Ο μόνος παρών από τους διοργανωτές ήταν ο υπεύθυνος και μοναδικός εργαζόμενος στη Βιβλιοθήκη.
Ο Βρετάκος και το έργο του έχουν καταξιωθεί. Δεν κρίνονται από την παρουσία ή την απουσία των δημοτών του Καρπενησίου. Εμείς έχουμε να κερδίσουμε από την ποίηση του Βρετάκου και από την παρουσίαση με διάφοπους τρόπους έργων του, καθώς και από άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις.
Μήπως αυτό θέλουν να αποφύγουν οι υπεύθυνοι του πολιτισμού και διοργανώνουν μόνο στα χαρτιά πολιτιστικές εκδηλώσεις ή οι ίδιοι δεν έχουν καμία σχέση με πολιτισμό, απλώς τοποθετήθηκαν εκεί  αμοιβώμενοι για τις ψήφους που κουβάλησαν στον Δήμαρχο;
Και εμείς δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών. Ας απαιτήσουμε και ας στηρίξουμε εκδηλώσεις πολιτισμού πέρα από παραδοσιακά εδέσματα και στολισμούς δέντρων.
Χωρίς τη δική μας διεκδίκηση και συμμετοχή δεν αλλάζει τίποτα.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Καλλιόπη Κανακάκη