Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Την άρση της ασυλίας του Βουλευτή Ευρυτανίας αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής Κώστας Κοντογεώργος:“Ζήτησα ο ίδιος την άρση της ασυλίας μου για την πλήρη εκκαθάριση παλιάς δικαστικής διένεξης όταν ασκούσα τα καθήκοντα του Νομάρχη Ευρυτανίας”

Την άρση της ασυλίας τριών βουλευτών της ΝΔ αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής να εισηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, μεταξύ αυτών και του Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργου.

Ειδικότερα η Επιτροπή Δεοντολογίας, με πέντε ψήφους υπέρ και τέσσερις κατά, εισηγήθηκε την άρση ασυλίας του Αθανάσιου Νάκου, προέδρου της Επιτροπής Πόθεν Έσχες, για υπόθεση που αφορά εξύβριση πολίτη.
Ομόφωνη ήταν η απόφαση για την άρση ασυλίας του Θανάση Νταβλούρου για ηθική αυτουργία σε ψευδορκία και του Κώστα Κοντογεώργου βουλευτή Ευρυτανίας για παράβαση καθήκοντος το 2006, όταν ήταν νομάρχης Ευρυτανίας. Για την υπόθεση δεν υπήρξε τελεσίδικη απόφαση από τα ελληνικά δικαστήρια μέχρι την εκλογή του σε βουλευτή και διώκεται πλέον με αυτή την ιδιότητα.
Και οι τρεις υποθέσεις παραπέμφθηκαν στη Βουλή μετά από μηνύσεις πολιτών, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι και οι τρεις βουλευτές ζήτησαν οι ίδιοι την άρση της ασυλίας τους.
Το έτος 2006, όταν ο Κώστας Κοντογεώργος ήταν Νομάρχης Ευρυτανίας, ο Γ.Κ. κατέθεσε μήνυση κατηγορώντας τον τότε Νομάρχη για παράβαση καθήκοντος και συγκεκριμένα για παράβαση δασικής νομοθεσίας για λήψη αδρανών υλικών από ανενεργό λατομείο.
Η υπόθεση πήρε το δρόμο των δικαστηρίων και από τότε τρεις φορές έχει φτάσει στο ακροατήριο του Εφετείου Λαμίας, αλλά για διάφορους λόγους, η ακροαματική διαδικασία αναβαλλόταν. Στην ίδια υπόθεση συγκατηγορούμενοι ήταν και οι μηχανικοί της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι αθωώθηκαν.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο ίδιος ο κ. Κοντογεώργος ζήτησε από την Επιτροπή Δεοντολογίας να γίνει η άρση της ασυλίας του, προκειμένου σ’ αυτή την ιστορία να μπει ένα τέλος.
Μετά τα όσα έγιναν, ο Βουλευτής Ευρυτανίας έκανε τις παρακάτω δηλώσεις, ξεκαθαρίζοντας τα όποια σύννεφα δημιουργήθηκαν, μετά την γνωστοποίηση της άρσης της ασυλίας του:
«Με αφορμή τις τελευταίες φημολογίες σχετικά με την άρση της ασυλίας μου, που πρότεινε η αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής των Ελλήνων, την Τετάρτη 19/12/2012 και για πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών ανακοινώνω τα εξής:
Ζήτησα ο ίδιος την θετική εισήγηση για την άρση της ασυλίας μου από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, για την πλήρη εκκαθάριση παλιάς δικαστικής διένεξης από το έτος 2006 όταν ασκούσα τα καθήκοντα του Νομάρχη Ευρυτανίας.
Η υπόθεση αφορά τη μήνυση εις βάρος μου από ένα συμπολίτη μου για παράβαση καθήκοντος (παράβαση δασικής νομοθεσίας για λήψη αδρανών υλικών από ανενεργό λατομείο).
Η υπόθεση αυτή ήρθε μέχρι τώρα τρεις φορές στο ακροατήριο του Εφετείου Λαμίας αλλά αναβλήθηκε για διαφόρους λόγους (απεργίες δικηγόρων, έλλειψη χρόνου κλπ).
Στην ίδια υπόθεση συγκατηγορούμενοι ήταν και οι μηχανικοί της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης  Ευρυτανίας για τους οποίους διαχωρίστηκε η δίκη - λόγω της εκλογής μου ως Βουλευτή- και στην οποία αθωώθηκαν.
Για τους παραπάνω λόγους επιθυμώ την άρση της ασυλίας μου και την άμεση δικαστική εκκαθάριση της υπόθεσης. Άλλωστε, ήμουν και είμαι υποστηρικτής της ιδέας ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο ανεξαρτήτου ιδιότητας».