Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Ένας ξεχωριστός “μυστικός” δείπνος...

Στα γνωστά Ευρυτανικά λημέρια βρέθηκαν και πάλι δύο γνωστοί Ευρυτάνες, που πέρα από τα ήθη τους και πάνω από την πολιτική έχουν – όπως αποδεικνύεται – την αγάπη για τον τόπο καταγωγή τους, αφού δεν υπάρχει καμιά από τις τέσσερις εποχές που να μην τους συναντήσουμε σε κάποιο χωριό ή στους δρόμους του Καρπενησίου.
Μιλάμε για τον Σεραφείμ Λιάπη πολιτευτή της Ν.Δ. και τον πρώην πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ κ. Σπύρο Παπασπύρου, τους οποίους κατέγραψε ο φακός του Ε.Π. με μια ωραία παρέα, σε ένα πραγματικά ξεχωριστό “μυστικό” δείπνο,

Επίκαιρη Ερώτηση Καρανίκα για τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων - Να αρθεί η αδικία με χαρακτηρισμό της Ευρυτανίας ως Ειδικής Οικονομικής Ζώνης πρότεινε ο Βουλευτής. Υπάρχουν προοπτικές με την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ απάντησε ο Υπουργός

Την Πέμπτη 22-12-2011 συζητήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων υπό την προεδρία του Βύρωνα Πολύδωρα, η με αριθμό 336/19-12-2011 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Ευρυτανίας Ηλία Καρανίκα προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με την τροποποίηση του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων για τη Στερεά Ελλάδα.
Παίρνοντας το λόγο ο Βουλευτής Ευρυτανίας αναφέρθηκε στον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων λέγοντας τα εξής:
«Ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων που θεσμοθετήθηκε το 2006, όπως γνωρίζετε, αποτελεί έναν κεντρικό άξονα για τις κρατικές ενισχύσεις σε ορισμένες περιφέρειες, για την προώθηση ουσιαστικά της οικονομικής ανάπτυξης.

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012- Προκηρύχθηκε η παράκαμψη Μακρακώμης

Προκηρύχθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2011 το έργο «Παράκαμψη Μακρακώμης» του Οδικού Άξονα Λαμία-Καρπενήσι. Το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών θα γίνει στις 6 Μαρτίου 2012.
Το έργο έχει μήκος 9,5 χλμ και προϋπολογισμό κατασκευής 26.500.000 ευρώ (μαζί με τις απαλλοτριώσεις, Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 30.600.000 ευρώ) και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ Π.Σ. ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΣΚΛΑΠΑΝΗ - Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο ο ορεινός οδικός άξονας που ενώνει τις Περιφερειακές ενότητες Ευρυτανίας – Φθιώτιδας – Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδος

Την ανάγκη κατασκευής του έργου "Παλαιοχώρι – είσοδος σήραγγας Τυμφρηστού".
τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Κατσίκας, έχοντας ένθερμο υποστηρικτή τον Ταξιάρχη Σκλαπάνη περιφερειακό σύμβουλο Ευρυτανίας.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό δρόμο, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή και είναι αίτημα δεκαετιών των κατοίκων των ορεινών χωριών της Δ. Φθιώτιδας, Γαρδικίου – Παλαιοχωρίου – Πουγκακίων αλλά και της Ευρυτανίας.

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Η 1η ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΞΩ ΑΠ΄ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

*Ότι δεν κινήθηκε αμέσως ο μηχανισμός αποκατάστασης των δυσκολιών που προέκυψαν από την κακοκαιρία που επικράτησε στην Ευρυτανία λίγες μέρες προ των Χριστουγέννων, η οποία μάλιστα, είχε προβλεφθεί προ πολλών ημερών

ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΥΚΙΑ ΡΙΚΑΚΗ… Του Ηλία Προβόπουλου

Τη Λουκία την ήξερα από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80, τότε που επιχείρησε και έβγαλε το πρωτοποριακό περιοδικό για την εποχή “PHENOMENON”, από τις σελίδες του οποίου πολλές και πολλοί συνάδελφοι είδαν για πρώτη φορά τυπωμένη την υπογραφή τους κι απ’ εκεί ξεκίνησαν την καριέρα τους. Εγώ δεν συνεργάστηκα μαζί της και με λύπησε πολύ το γεγονός ότι ο βίος του περιοδικού ήταν πολύ σύντομος αλλά όπως διαπιστώθηκε αργότερα, η απόπειρα της Λουκίας είχε προλάβει να ανοίξει το δρόμο για τα επόμενα.

Βίλλα- μαντρί - Γράφει ο Δάσκαλος Δημήτρης Ι. Γκορόγιας

Είναι ν’ απορεί κανείς πως φτάσαμε σε μία απαράδεκτη κατάσταση απορυθμισμένη, ανερμήνευτη. Γίνονται πράξεις, που προκαλούν γέλωτα, απόρροια ανευθυνότητας, προχειρότητας και ωχαδερφισμού.
Ιδού το μαντρί, όπου βελάζουν πρόβατα σαν αγανακτισμένο σύνολο, πληρώνει περισσότερα (724€) από μία έπαυλη˙ πληρώνει  χαράτσι (αν και δε μου αρέσουν οι ξένες γλώσσες )

Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου Πυλώνας ανάπτυξης του χειμερινού και ορεινού τουρισμού στην Ευρυτανία

Τα γιορτινά του φόρεσε αυτές τις μέρες το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, καθώς εκατοντάδες ήταν αυτοί που προτίμησαν να περάσουν «λευκά» τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στην Ευρυτανία, συνδυάζοντας τα με τη διασκέδαση που το χιόνι προσφέρει.
Το φυσικό χιόνι, που σε πολλά σημεία του στο Βελούχι έχει φτάσει τα δυο μέτρα, αποτελεί δέλεαρ για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ. Σκι, snow boarding, παιχνίδια με το χιόνι για μικρούς και μεγάλους, βόλτες με τα snow mobile, είναι μόνο μερικά από αυτά που μπορεί κάποιος να κάνει στο πανέμορφο Βελούχι, όπου λειτουργεί ένα από τα καλύτερα Χιονοδρομικά Κέντρα της πατρίδας μας.

Βράβευση της Πανευρυτανικής Ένωσης από την Ακαδημία Αθηνών


Η πανελλήνια αναγνώριση και  εμβέλεια του πνευματικού, κοινωνικού και πολιτιστικού έργου της Πανευρυτανικής Ένωσης συνεχίζεται. Ήδη και το κορυφαίο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας μας, η Ακαδημία Αθηνών, στην πανηγυρική συνεδρία της επί τη λήξει του 2011  στις 29-12-2011  της απένειμε έπαινο: «ότι επί πέντε και πεντήκοντα έτη σπουδαίον πολιτιστικόν τε και κοινωνικόν έργον επιτελεί».
Σύμφωνα με το σχετικό απόσπασμα της  έκθεσης του Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών κ. Βασιλείου Χ. Πετράκου, που αναγνώσθηκε κατά την παραπάνω συνεδρία της Ακαδημίας, από την Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών του Ανωτάτου αυτού Πνευματικού μας Ιδρύματος