Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Η ομάδα του ΓΕΛ Καρπενησίου έλαβε μέρος στον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Εργαστηριακό Διαγωνισμό Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών

Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών – ΠΑΝΕΚΦΕ (www.ekfe.gr) διοργάνωσε το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 στο ΕΚΦΕ Νέας Φιλαδέλφειας στην Αθήνα, για πέμπτη συνεχή χρονιά, τον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό
Εργαστηριακό Διαγωνισμό Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών για την επιλογή των μαθητών που θα συμμετάσχουν στην 11η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2013 .
Ο διαγωνισμός διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και απευθύνεται σε μαθητές Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ της Α΄ και Β΄ τάξης.
Είναι ο μοναδικός διαγωνισμός όπου οι μαθητές λειτουργούν ως τριμελείς ομάδες και όχι ως άτομα, εξετάζονται σε πειραματικές πρακτικές, τα δε θέματα του διαγωνισμού είναι πειραματικές εργασίες στη Φυσική ,τη Χημεία και τη Βιολογία.
Σκοπός του Διαγωνισμού είναι η προώθηση μέσα από τα Ε.Κ.Φ.Ε. της ένταξης του πειράματος στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών στη λειτουργία πειραματικών διατάξεων και λήψη μετρήσεων, καθώς και η χρήση της επιστημονικής μεθοδολογίας ως μέσο για την επίλυση αυθεντικών προβλημάτων της καθημερινής ζωής.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν, με δικά τους έξοδα, 61 τριμελείς ομάδες μαθητών από όλες τις περιοχές της χώρας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ρέθυμνο, από την Κέρκυρα μέχρι την Χίο, οι οποίες πρώτευσαν σε πρώτη φάση στους τοπικούς Μαθητικούς Διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν στα Ε.Κ.Φ.Ε. στις 8 Δεκεμβρίου 2012. Στους προκριματικούς τοπικούς διαγωνισμούς συμμετείχαν φέτος 328 Λύκεια με 351 ομάδες και 1053 μαθητές και μαθήτριες.
Στο τοπικό διαγωνισμό έλαβαν μέρος δύο ομάδες, μια από το 1ο ΕΠΑ.Λ. Καρπενησίου και μια από το Γενικό Λύκειο Καρπενησίου.
Σ την ομάδα του 1ου ΕΠΑ.Λ. Καρπενησίου συμμετείχαν οι μαθήτριες/ -της:
1. Καλάλουε Νουρ – Φώτης – Τάξη Β΄
2. Κολόκα Φωτεινή – Τάξη Β΄
3. Τσουκαλά Αικατερίνη – Τάξη Β΄
και με υπεύθυνες καθηγήτριες τις: κα Γεωργακοπούλου Αργυρώ (Βιολόγο) και κα Ροδίτη Αικατερίνη (Χημικό).
Στην ομάδα του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου συμμετείχαν οι μαθήτριες/ -της:
1. Παπακωνσταντίνου Αγαπούλα – Τάξη Β΄
2. Τσακνιά Σοφία – Τάξη Β΄
3. Τσιάλτας Αλέξανδρος – Τάξη Β΄
και με υπεύθυνους καθηγητές τους: κ. Ζαρμπούτη Δημήτριο (Φυσικό) και κ. Μπουλάκο Σπυρίδων (Φυσικό).
Την οργανωτική και την επιστημονική επιμέλεια του διαγωνισμού είχε ο υπεύθυνος του Ε.Κ.Φ.Ε. Ν. Ευρυτανίας κ. Καγιάρας Νικόλαος (Φυσικός).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τοπικού διαγωνισμού η ομάδα μαθητών που προκρίθηκε και τελικά εκπροσώπησε το νομό Ευρυτανίας στον πανελλαδικό διαγωνισμό ήταν εκείνη του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου.
Τέλος, την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου εκδήλωση κατά την οποία μεταξύ άλλων απονεμήθηκαν έπαινοι συμμετοχής και στους μαθητές του ΓΕΛ Καρπενησίου καθώς και ομιλία του Διονύσιου Σιμόπουλου, Διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου με θέμα: «Η Γένεσης του Σύμπαντος: Το καθιερωμένο πρότυπο και το σωματίδιο Higgs».