Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Παρέμβαση Κοντογεώργου για Αυτοδιοίκητο Γηροκομείο


Να εξαιρεθεί των συγχωνεύσεων το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας το οποίο παραμένει Αυτοδιοίκητο, για λόγους αποτελεσματικής λειτουργίας και παραδειγματισμού συνεισφοράς και συνεργασίας πολιτών, φορέων, κράτους και ομογενών, ζητά με τροπολογία- προσθήκη, ο Βουλευτής Ευρυτανίας. 

Ο Κώστας Κοντογεώργος κατέθεσε την τροπολογία αυτή προκειμένου να ληφθεί υπόψη στο υπό συζήτηση σχέδιο Νόμου σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η σύσταση (12) δώδεκα νέων Μονάδων Κοινωνικής φροντίδας στην έδρα κάθε περιφέρειας της χώρας στις οποίες εντάσσονται εφεξής ως αποκεντρωμένες υπηρεσίες οι υφισταμένες μονάδες κοινωνικής φροντίδας. 
Ο κ. Κοντογεώργος επίσης στην παρέμβασή του αναφέρει ότι οι ηλικιωμένοι και οι χρήζοντες βοήθεια και προστασία θα αναζητήσουν στέγη και θαλπωρή στο Ίδρυμα αυτό και ότι με τον Ν4052/1-3-2012 (αρθρο 2 παρ.11) το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου παραμένει αυτοδιοίκητο για παρεμφερείς λόγους.

Τροπολογία-Προσθήκη
Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης
«Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα – Σύσταση Γενικής Γραμματείας για τον συντονισμό του Κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις»
Αιτιολογική Έκθεση
Στο Άρθρο 10 του υπό συζήτηση σχεδίου Νόμου προβλέπεται η σύσταση (12) δώδεκα νέων Μονάδων Κοινωνικής φροντίδας στην έδρα κάθε περιφέρειας της χώρας στις οποίες εντάσσονται εφεξής ως αποκεντρωμένες υπηρεσίες οι υφισταμένες μονάδες κοινωνικής φροντίδας.
Όπως έχει γίνει κατανοητό η προτεινόμενη ρύθμιση γίνεται στα πλαίσια του Κοινωνικού κράτους και του κράτους Πρόνοιας, κυριότερη έκφανση του οποίου αποτελεί η υποχρέωση του να διασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία των πολιτών του, ιδιαίτερα των μειονεκτούντων.
Το θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας (ΝΠΔΔ) τέως Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας κατασκευάστηκε και άρχισε να λειτουργεί στις αρχές τις δεκαετίας του 1990 (Π.Δ 252/90 ΦΕΚ 103 Α/31-7-1990)Περιλαμβάνει άρτιες κτιριακές εγκαταστάσεις ενώ πανέτοιμη είναι και η νέα πτέρυγα του Ιδρύματος που αυξάνει τον αριθμό των περιθαλπόμενων από 80 σε 126.
Στο ίδρυμα υπηρετούν σήμερα 60 μόνιμοι υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων
Διοικείτε από επταμελές Δ.Σ το κόστος λειτουργίας του οποίου δεν υπερβαίνει τις 10.000,00 Ευρώ το χρόνο
Το ταμειακό του υπόλοιπο αγγίζει τα (2.000.000,00) δύο εκατομμύρια Ευρώ περίπου, ενώ σημειωτέων από το P.S.I (κούρεμα), αρπάχτηκαν στην κυριολεξία, χωρίς καμία ενημέρωση από τις καταθέσεις του Ιδρύματος 4.111.549,31 Ευρώ.
Το ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Ευρυτανίας (Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων) η  (Γηροκομείο) κατασκευάστηκε, μετά από μεγάλες προσπάθειες των πολιτών και φορέων της Ευρυτανίας, αλλά και των ομογενών  Ευρυτάνων της Αμερικής. Αποτελεί για όλους μας σύμβολο συνεργασίας, αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ευαισθησίας μεταξύ πολιτών, φορέων, κράτους και των ομογενών αδελφών μας.
Κατασκευάστηκε σε οικόπεδο το οποίο παραχώρησε ο φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Καρπενησίου με την συμβολή του κράτους αλλά και την γενναία οικονομική συνεισφορά των ομογενών Ευρυτάνων Αμερικής, ως ένδειξη υποχρέωσης απέναντι στους συγγενείς και τους ανήμπορους γέροντες γονείς των.
Αξιοσημείωτο είναι ότι συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια ακόμη και σήμερα και είναι πολυεπίπεδη, αφού το Ίδρυμα αποτελεί το καταφύγιο όλων των Ευρυτάνων και είναι καταξιωμένο στην συνείδηση των πολιτών.
Είναι γνωστό επίσης ότι η Ευρυτανία και το Καρπενήσι είναι Ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή με ιδιαίτερα γεωγραφικά και Κοινωνικά χαρακτηριστικά.
Βρίσκεται στην δίνη του κυκλώνα της ανεργίας, η οποία συνέβαλε και συμβάλει στα μέγιστα στην πληθυσμιακή συρρίκνωση  αλλά και στην πυραμίδα των ηλικιών.
Αυτονόητο είναι ότι οι ηλικιωμένοι και οι χρήζοντας βοήθεια και προστασία θα αναζητήσουν στέγη και θαλπωρή στο Ίδρυμα, το οποίο ουσιαστικά δεν μπορεί να καλύψει την συνεχώς αυξανόμενη τοπική ζήτηση.
Τέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο προβλέπεται θεσμικά η συμμετοχή ενός εκπροσώπου του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Καρπενησίου και ενός Εκπροσώπου της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ»
Επιπροσθέτως αναφέρουμε ότι με τον Ν4052/1-3-2012 (αρθρο 2 παρ.11) το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου παραμένει αυτοδιοίκητο για παρεμφερείς λόγους.
Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας (τέως ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας η Γηροκομείο) να παραμένει Αυτοδιοίκητο.
Ήτοι: Με την προτεινόμενη ρύθμιση προστίθεται σχετική:
Άρθρο 10
………………………
Τίθενται νέα παράγραφος
«Εξαιρούνται των συγχωνεύσεων το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας το οποίο παραμένει Αυτοδιοίκητο, για λόγους αποτελεσματικής λειτουργίας και παραδειγματισμού συνεισφοράς και συνεργασίας πολιτών, φορέων, κράτους και ομογενών αδελφών μας»
                                                                       Κώστας Κοντογεώργος                                                          Βουλευτής Ευρυτανίας