Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Έντονες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία - Καταργούνται οι Υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας στο Νομό

Τη «χαριστική βολή» στα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση μέσω της κατάργησης-συγχώνευσης των υπηρεσιών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε μια σειρά από περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, μέσω του νέου οργανογράμματος του Υπουργείου Εργασίας, που αφορά τις υπηρεσίες του Υπουργείου και τους εργαζόμενους,
προωθείται η κατάργηση-συγχώνευση υπηρεσιών και τμημάτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) στο Αγρίνιο, στη Λευκάδα, στην Άρτα, στο Καρπενήσι, στη Λιβαδειά, στην Ηλεία, στη Δάφνη και στην Αγία Παρασκευή στην Αθήνα, στο Ναύπλιο, στη Δράμα, στην Ημαθία, στην Πέλλα, στη Φωκίδα, κ.α.
Τα αποτελέσματα αυτού του απαράδεκτου σχεδιασμού οδηγούν από τη μια πλευρά στην κατάργηση, επί της ουσίας, οποιουδήποτε ελέγχου σε σχέση με την παραβίαση των ήδη ισοπεδωμένων –ελέω μνημονίων- εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και των κανόνων και μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους και από την άλλη πλευρά σπρώχνουν σε οικονομικό και οικογενειακό αδιέξοδο τους υπαλλήλους των εν λόγω υπηρεσιών, οι οποίοι είτε θα πρέπει να μετακομίσουν σε άλλες πόλεις είτε να διανύουν καθημερινά τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις, επωμιζόμενοι δυσβάσταχτο κόστος, είτε να τεθούν ακόμα και σε διαθεσιμότητα για να μεταταχθούν.
Για την κατάργηση του Τμήματος Ασφάλειας και Υγείας και του Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, πήρε το λόγο και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ευρυτανίας, όπου με επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Εργασίας ζητά να μην καταργηθεί το Τμήμα της Ευρυτανίας και εξηγεί τους λόγους που δεν πρέπει να μπει «λουκέτο» στην υπηρεσία. 
Εάν αυτό που σκέφτεται η ηγεσία του Υπουργείου, τότε θα εξαναγκαστούν χιλιάδες εργαζόμενοι, για οποιοδήποτε θέμα τους να μεταβαίνουν στη Λαμία και στη χειρότερη των περιπτώσεων στη Λάρισα, καθώς η Διεύθυνση του ΣΕΠΕ θα μεταφερθεί εκεί.

Το μέρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου παίρνουν τόσο ο Βουλευτής και Αντιπεριφερειάρχης, όσο και οι Δήμαρχοι του Νομού, ενώ δήλωσαν στο ΕΠ πως θα προχωρήσουν και σε κινητοποιήσεις προκειμένου να μην καταργηθούν τα Τμήματα του ΣΕΠΕ στην Ευρυτανία.
Όλη η επιστολή έχει ως εξής:

ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΕΔΡΑ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
Ν. Τσιαμπούλα 9 – ΤΚ 36100
ΕΡΓΑΤΟΠΫΠΑΛΛΑΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΝΟΜΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Αρ. πρωτ. 1424
Καρπενήσι 21/1/2013

Προς
κ. Βούρτση Ιωάννη
Υπουργός Εργασίας
κ. Παναγιωτόπουλο Νικόλαο
Υφυπουργό Εργασίας
κ. Στρατηγάκη Άννα
Γ. Γραμματέας
κ. Καρδαράκη Μιχάλη
Ειδ. Γραμματέας ΣΕΠΕ

Η Επιθεώρηση Εργασίας στο Νομό Ευρυτανίας τα τελευταία χρόνια είναι υποστελεχωμένη.
Αντί λοιπόν να προχωρήσει άμεσα η στελέχωση των υπηρεσιών, ικανοποιώντας το πάγιο αίτημά μας, με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε την εκπόνηση σχεδίου κατάργησης του Τμήματος Ασφάλειας και Υγείας και του Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.
Σκοπός και στόχος του Τμήματος Ασφάλειας και Υγείας είναι η προαγωγή της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς
Σκοπός και στόχος του Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης είναι ο έλεγχος εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και η επίλυση εργατικών διαφόρων.
Σύμφωνα με το Ν. 3996/2011, προβλέφθηκαν οι οργανικές θέσεις και οι μονάδες του ΣΕΠΕ κατόπιν εκτίμησης και αξιολόγησης των πραγματικών αναγκών και δεν προβλεπόταν κατάργηση του Τμήματος Ασφάλειας και Υγείας Ευρυτανίας και του Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης Ευρυτανίας.
Πιστεύουμε απόλυτα, ότι οι ανωτέρω Υπηρεσίες θα πρέπει να μην συγχωνευθούν με το Νομό Φθιώτιδας, για λόγους ουσιαστικούς και πραγματικούς, αλλά αντίθετα θα πρέπει να λειτουργούν ως ανεξάρτητες Υπηρεσίες με έδρα το Καρπενήσι.
Οι πραγματικοί λόγοι που επιβάλουν τη συνέχιση λειτουργίας των Υπηρεσιών είναι:
Η μεγάλη απόσταση από τη Λαμία, (περίπου 80 χιλιόμετρα από την έδρα του Νομού και 160 χλμ από το Δήμο Αγράφων, σε ένα δύσκολο οδικό δίκτυο.
Θα καθίσταται αδύνατη η πραγματοποίηση τακτικών και έκτακτων ελέγχων στους χώρους δουλειάς με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η μη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων θα έχει αποτέλεσμα τη μη διερεύνηση των εργατικών ατυχημάτων και την αύξηση αυτών αλλά και τη μετακίνηση εργοδοτών και εργαζομένων στη Λαμία για την επίλυση εργατικών διαφορών.
Το κόστος λειτουργίας των συγκεκριμένων υπηρεσιών είναι μηδαμινό διότι οι Υπηρεσίες στεγάζονται σε δημόσιο κτήριο που τους παραχωρήθηκε προς χρήση από τον ΟΑΕΔ.
Ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο, τασσόμαστε υπέρ της διατήρησης των δυο αυτόνομων Τμημάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και της πλήρους στελέχωσής τους και σας παρακαλούμε την ανωτέρω θέση μας να τη λάβετε σοβαρά υπόψη σας πριν προχωρήσετε στην υλοποίηση του σχεδίου σας για τις οργανικές μονάδες του ΣΕΠΕ.

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος
Χούπας Κων/νος