Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Τα είπε «έξω απ΄ τα δόντια» ο Λάμπρος Τσιτσάνης στο 1ο Τακτικό Συνέδριο της ένωσης Περιφερειών Ελλάδας


Πραγματοποιήθηκε την 14η  και 15η Φεβρουαρίου 2013, στην Αθήνα το 1ο Τακτικό Συνέδριο της ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με τη συμμετοχή των Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών και Συνέδρων από όλη την Ελλάδα (ένας Σύνεδρος από κάθε Περιφερειακή Ενότητα – Νομό).
Έγινε αναφορά στον «Καλλικράτη» μετά από δύο χρόνια λειτουργίας του, στα αρνητικά και θετικά καθώς επίσης στην επικοινωνία – συνεργασία Κεντρικού Κράτους και Περιφέρειας.
Τον Νομό Ευρυτανίας εκπροσώπησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, ο οποίος στην τοποθέτησή του που ακολουθεί,
μίλησε για απαξίωση του θεσμού του Περιφερειακού Συμβούλου και εν γένει της Περιφέρειας, τονίζοντας στο τέλος της ομιλίας του πως «Εάν δεν ληφθούν οικονομικά μέτρα και αν δεν αναβαθμιστεί ο ρόλος των Περιφερειακών Συμβούλων πολύ φοβάμαι ότι στις επόμενες εκλογές δεν θα υπάρχουν υποψήφιοι»              
(Η τοποθέτησή του Λάμπρου
Τσιτσάνη στο Συνέδριο)
Κύριοι Περιφερειάρχες,
Κυρίες και Κύριοι Αντιπεριφερειάρχες,
Συναδέλφισσες  και Συνάδελφοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι,
Γεια σας και από μένα στο 1ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, όπου φυσικά γίνεται με καθυστέρηση δυο ετών.
Αν ξεκινήσει κανείς από τον τίτλο που αναγράφεται εδώ στον πίνακα « Δημιουργούμε Ισχυρές Περιφέρειες», πολύ φοβάμαι πως αυτό δεν ισχύει και όχι βέβαια από την πλευρά τη δική μας, δηλαδή την Αυτοδιοίκηση Β’ βαθμού, αλλά από μέρους της Κεντρικής Διοίκησης – του Κεντρικού Κράτους – της Κεντρικής Εξουσίας.
Πέρασαν δύο και πλέον χρόνια και ακόμη εκκρεμούν τα διατάγματα με τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας που πολύ φοβάμαι ότι δεν θα δοθούν καθόλου. Αντιθέτως δόθηκαν αρμοδιότητες σχεδόν ρουτίνας, άνευ ουσίας και μερικές φορές μπαλάκι μία στους Δήμους και μία στις Περιφέρειες, π.χ., η μεταφορά μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Μετά από δύο χρόνια εφαρμογής του Καλλικράτη είναι ορατό πλέον σε όλους μας ότι η Κεντρική Διοίκηση, το Κεντρικό Κράτος θέλει να ελέγχει την κατάσταση, να έχει το πάνω χέρι όχι μόνο στην οικονομία αλλά και σε κάθε είδους εξουσία.
Αντιθέτως η Αιρετή Περιφέρεια που είναι κοντά στον πολίτη, που μοχθεί μαζί του και αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες πλάι του, παρακολουθεί τις εξελίξεις, χωρίς δυνατότητα παρέμβασης και επίλυσης προβλημάτων.
Ο ρόλος του Περιφερειακού Συμβούλου απαξιώνεται συνεχώς όχι μόνο θεσμικά αλλά και οικονομικά. Δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να κινηθεί στην Περιφέρειά του για να ενημερώσει και να ενημερωθεί από τους πολίτες για τα άμεσα προβλήματα της καθημερινότητας που τους απασχολούν και ιδίως στις μεγάλες Περιφέρειες Εύβοια, Φθιώτιδα, Βοιωτία αλλά και σε ορεινές όπως η Ευρυτανία.
Επιπλέον, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι είναι αναγκασμένοι πολλές φορές να μετακινούνται 80 και πλέον χιλιόμετρα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην έδρα του Νομού με δικά τους έξοδα. Ιδιαίτερα οι περιοχές Εύβοιας (Κάρυστος, Αλιβέρι, Ιστιαία), Φθιώτιδας (Αταλάντη) και Ευρυτανίας (Περιοχή Αγράφων).
Επίσης υποβαθμίστηκε η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, η οποία παρουσίασε σημαντικό έργο.
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης το 2011 και 2012 ασχολήθηκε με 362 περιπτώσεις (αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά, δρόμους, λατομεία κ.λπ.) που ήταν αδύνατον το Περιφερειακό Συμβούλιο να ασχοληθεί τόσο εμπεριστατωμένα και τόσο αποτελεσματικά.
 Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Είναι πλέον ολοφάνερο σε όλους μας ότι η  ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έρθει μέσα από την Περιφέρεια. Έτσι θα πρέπει  να βλέπει την Περιφέρεια η Κεντρική Διοίκηση -Εξουσία , ως μοχλό ανάπτυξης και όχι ως ανταγωνιστική.
Και όχι μόνο την Περιφέρεια αλλά και τους Δήμους θα πρέπει το Κεντρικό Κράτος να τους βλέπει από την ίδια οπτική γωνία και να τους δίνει τα οικονομικά που πρέπει και που τους αναλογούν και να μην τους βάλει σαν τους «φτωχούς συγγενείς» και με διακρίσεις, κρατώντας τους ανά πάσα στιγμή σε ομηρία.
Επειδή ο χρόνος είναι περιορισμένος θα ήθελα να τονίσω ότι η Περιφέρεια πρέπει να είναι οικονομικά αυτόνομη, να είναι καλυμμένη από Διοικητικό προσωπικό και όχι απολύσεις και διαθεσιμότητες καθώς επίσης και εξοπλισμένη με τεχνογνωσία.
Ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη η επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων και της Περιφέρειας και των Δήμων για καλύτερη λειτουργία του κράτους.
Τέλος, κύριε Πρόεδρε, κύριοι Περιφερειάρχες, κύριοι Αντιπεριφερειάρχες και αγαπητοί συνάδελφοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, σας μεταφέρω την αγωνία των συναδέλφων της Στερεάς Ελλάδας και σας βεβαιώ ότι εάν δεν ληφθούν οικονομικά μέτρα και αν δεν αναβαθμιστεί ο ρόλος των Περιφερειακών Συμβούλων πολύ φοβάμαι ότι στις επόμενες εκλογές δεν θα υπάρχουν υποψήφιοι.