Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Αντιφασιστικό – αντιρατσιστικό διήμερο εκδηλώσεων από την ΕΛΜΕ Ευρυτανίας την Τρίτη 26 και Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, στο Καρπενήσι


Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ με ομόφωνη απόφαση στην τελευταία συνεδρίασή του αποφάσισε να πραγματοποιήσει αντιφασιστικό – αντιρατσιστικό διήμερο εκδηλώσεων  την Τρίτη 26 και την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, στο Καρπενήσι με στόχο την ευαισθητοποίηση σύσσωμης της σχολικής κοινότητας ( μαθητές – εκπαιδευτικοί – γονείς ), αλλά και της τοπικής κοινωνίας. Για την απόφασή του αυτή το Δ.Σ. σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει:

“Πιστεύουμε ότι για τα επικίνδυνα φαινόμενα έξαρσης του νεοφασισμού, της ρατσιστικής βίας, της ξενοφοβίας και για όλα αυτά τα οποία οδηγούν την ελληνική κοινωνία στον  εκφασισμό και στην σύγκρουση, το δημόσιο σχολείο και ειδικά οι δάσκαλοι οφείλουν να μιλήσουν και να πάρουν θέση. Το πρόβλημα χτυπάει επικίνδυνα και την πόρτα της εκπαίδευσης αφού πληθαίνουν τα περιστατικά νεοφασιστικής και ρατσιστικής βίας μέσα στο χώρο του δημόσιου σχολείου. Μέσα σε ένα πλαίσιο πολύπλευρης κοινωνικής, οικονομικής και ηθικής κρίσης τα φαινόμενα αυτά μπορεί να γιγαντωθούν ακόμα περισσότερο και να οδηγήσουν τη χώρα μας και την κοινωνία σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή.  
Ο ρόλος και η στάση του εκπαιδευτικού σε αυτό το περιβάλλον, μπορεί να είναι καταλυτικός, γιατί μπορεί να φωτίσει το επικίνδυνο αυτό φαινόμενο με τέτοιο τρόπο, ώστε να φανεί ο αποκρουστικός, αντιλαϊκός και αντικοινωνικός του  χαρακτήρας. Το “αυγό του φιδιού” δεν πρέπει να εκκολαφθεί στην ελληνική κοινωνία  που έχει σαν παρακαταθήκη και παράδοση, την εποποιία της Εαμικής Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό. Πολύ δε περισσότερο, δεν πρέπει να εκκολαφθεί μέσα στο χώρο του σχολείου που εκτός των άλλων, οφείλει να διδάσκει  αξιοπρέπεια, ήθος, σεβασμό στον άνθρωπο, δημοκρατική συμπεριφορά και στάση.
Εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να μιλήσουμε την γλώσσα της ιστορικής  αλήθειας και να πάρουμε θέση έντιμη και καθαρή, απέναντι στο νεοφασιστικό φαινόμενο με τις πολλές του εκφάνσεις και απολήξεις του. Ένα φαινόμενο που έφερε ανείπωτη δυστυχία και ανυπολόγιστες καταστροφές στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο με 50 εκατομμύρια νεκρούς. Ένα φαινόμενο που άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του  και στη χώρα μας με τις μαζικές καταστροφές ,τις 350000 θύματα, τα ολοκαυτώματα όπως των Καλαβρύτων και του Διστόμου. Ένα φαινόμενο που και ο τόπος μας η Ευρυτανία, γεύθηκε καλά στο πετσί του με τις αλλεπάλληλες καταστροφές που υπέστη και τα πολλά θύματα που προσέφερε στον αντιφασιστικό αγώνα.
Ούτε αφωνία λοιπόν, ούτε ψευδεπίγραφη  ουδετερότητα. Καθαρή και έντιμη θέση απέναντί του. Καθαρή θέση απέναντι στην ιστορία, τους μαθητές μας , την κοινωνία”.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος  Μαστροκώστας Κώστας                                            

Η Γ. Γραμματέας Πανοπούλου Φωτεινή