Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΕΝΩΣΗ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΣΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ Με άρωμα γυναίκας το ξεκίνημα της νέας χρονιάς


Την περασμένη Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 17.00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε η κοπή της   πρωτοχρονιάτικης πίτας της «ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΣΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ» με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού Ευρυτανισσών μετά των συζύγων τους.

Η εκδήλωση  φιλοξενήθηκε στο πολύ ζεστό  και οικείο περιβάλλον του γνωστού Ευρυτάνα, επιχειρηματία κ. Γιώργου Κουρτουλιά - «Palmie bistro», ο οποίος παρά τις δυσκολίες των καιρών, διέθεσε τον χώρο, τους καφέδες και τα αναψυκτικά αφιλοκερδώς και το Δ.Σ. τον ευχαριστεί θερμά για την προσφορά του.
Την πίτα ευλόγησε  ο Αιδεσιμότατος π. Δημήτρης Σκόνδρας (από την Γρανίτσα) και αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι πάντα παρών στις Ευρυτανικές εκδηλώσεις και τον ευχαριστούμε.
Στην εκδήλωση  απέστειλαν χαιρετισμό ο Βουλευτής Ευρυτανίας  κ Κοντογεώργος Κων/νος, Ο Δήμαρχος κ Μπακογάννης Κων/νος, Ο Αντιπερειφερειάρχης κ. Καραμπάς Κων/νος,  Ο πρόεδρος της Ενώσεως Ευρυτάνων Αμερικής  Το Βελούχι κ. Ιωάννης Πεσλής, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ.Απόστολος Κακλαμάνης και άλλοι πολλοί. 
Την εκδήλωση χαιρέτησε η Κα Όλγα Οικονόμου, Δρ.Φαρμακολογίας - Διοικήτρια των Νοσοκομείων Σισμανόγλειο, Αμαλία Φλέμιγκ και των Κέντρων Υγείας Ν. Μάκρης, Σπάτων και Ραφήνας, η οποία κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της, εξήρε το έργο της Ενωσης και ανακοίνωσε ότι μπορούν οι Ευρυτάνισσες στα παραπάνω Νοσοκομεία που είναι Διοικήτρια  να κάνουν εξέταση Μαστού και Τest-pap.
Η Πρόεδρος στην ομιλία της, αναφέρθηκε στους σκοπούς και τους στόχους της Ενωσης μεταφέροντας την αγωνία , ανασφάλεια , προβληματισμούς, σκέψεις για το μέλλον της Ευρυτανίας και ανησυχία για τη οικονομική κατάσταση της χώρας μας , και  σε μια σύντομη αναφορά των δράσεων κατά  το προηγούμενο έτος και συγκεκριμένα . 
Στη συνεργασία με κάθε γυναικείο σύλλογο, με κάθε συλλογικό όργανο,  με τους αρμόδιους  φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης ,τους πολιτικούς φορείς  του τόπου μας, και κάθε συναρμόδιο φορέα,  αλλά ιδιαίτερα με κάθε γυναίκα της Ευρυτανίας, σε οποίο  μέρος της υφηλίου και αν αυτή βρίσκεται , για την ανάπτυξη και την προβολή του τόπου μας, την προώθηση των δικών μας προϊόντων , την ανάπτυξη της παράδοσής μας που τείνει να εξαφανιστεί από το βομβαρδισμό στη κυριολεξία, ξένων συνηθειών και τρόπων ζωής, που έχουν ως σκοπό την αποξένωσή μεταξύ μας, την διάρρηξη του τοπικού κοινωνικού ιστού μας , που οδηγεί σε αφανισμό της συνοχής των Ευρυτάνων αλλά και του κάθε Έλληνα με την έκκληση να γίνουν μέλη μας και αρωγοί αλλά και συναγωνίστριες μας στις προσπάθειες αυτές .
Μέχρι τώρα με τις λίγες δυνατότητες μας, αλλά με πολύ επιμονή και υπομονή , προσπαθήσαμε να εκσυγχρονιστούμε και μείς, αλλά ανώδυνα προς τους στόχους μας, δημιουργώντας ιστοσελίδα ώστε να μπορούν όλοι και όλες να παρακολουθούν τις δράσεις μας και να είμαστε σε διαρκή επικοινωνία όλες μαζί και όλοι μαζί να επεξεργαστούμε όποια πρόταση και καινούργια ιδέα υπάρχει.  H διεύθυνση της ιστοσελίδας είναι: « EYRYTANISSON UNION FOR THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT OF EYRYTANIAS »  www.EN.A.EYR.A.A.
Στη παρουσίαση του καταστατικού της Ένωσης – Ιούνιος 2012 – στην αίθουσα εκδηλώσεων του ραδιοφωνικού Σταθμού 9,84. Δήμου  Αθηναίων.
 Στη συνδιοργάνωση Ημερίδας στο Καρπενήσι - Σεπτέμβριος του 2012 - με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας «Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας», με θέμα «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ –ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ- ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ» στο πνευματικό κέντρο, «Ευγένιος ο Αιτωλός», στη προσπάθειά της Ενωσης να αναδείξει αλλά και να συμβάλλει στην Αειφόρο Ανάπτυξη, μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα διαφύλαξης  των  φυσικών πόρων μας  που είναι η  σύγχρονη εναλλακτική πρόταση για ανάπτυξη, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και η βιωσιμότητα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και αυτό προκύπτει τόσο από την συμμετοχή και το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε όσο και από τα πρακτικά που θα εκδοθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου και το κόστος της έκδοσής τους ανέλαβε Περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας.
Στη διοργάνωση Παζαριού – το Δεκέμβριο 2012 -  με παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας , πολλά από τα οποία έφτιαξαν τα ίδια τα μέλη μας και φρόντισαν για τη διακίνησή τους . Μέρος των εσόδων διατέθηκε – Ιανουάριος 2013 - για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Ευρυτανίας.
Στη διαρκή επαφή για ενημέρωση, με την Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας και το Παρατηρητήριο της Κοινωνίας των Πολιτών, ώστε να είμαστε σε θέση να ενημερώσουμε κάθε ενδιαφερόμενο συντοπίτη και συντοπίτισσα μας,  για  τη δυνατότητα ίδρυσης κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στα πλαίσια του Νόμου της Κοινωνικής Οικονομίας, που ψηφίστηκε το 2011 και αποτελεί τον 3ο πυλώνα της Οικονομίας της χώρας μας.
Μέσα από αυτή τη σημαντική δυνατότητα ευελπιστούμε να βοηθήσουμε στην μείωση της ανεργίας ,στην ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, της γυναικείας αυτοαπασχόλησης και εκπαίδευσης αλλά και να μπορούν οι συμπατριώτες μας κάθε ηλικίας και φύλλου, να διεκδικήσουν επί ίσης όροις τα χρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά προγράμματα που δικαιούται η  χώρα μας όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Μάλιστα εδώ είναι ευκαιρία να σας ενημερώσουμε , ότι αυτές τις μέρες αρχίζει η υποβολή φακέλων για όσους ενδιαφέρονται, που αφορά την υποβολή προτάσεων για ερευνητικές δραστηριότητες , από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα όλης της χώρας , όλων των κλάδων της οικονομίας , από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και τεχνολογίας.
Για το 2013, ευελπιστούμε να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα πράγματα ανάλογα με τις ανάγκες που πλέον θα προκύψουν, ώστε να είμαστε αποτελεσματικές και χρήσιμες όπου οι συμπατριώτες μας έχουν ανάγκη. Ξέρουμε ότι περνάμε δύσκολα όλοι ,όμως ξέρουμε και ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Σας εύχομαι καλή Χρονιά με υγεία και αισιοδοξία και τη σιγουριά ότι όλα θα πάνε καλά φθάνει να είμαστε ενωμένοι . Άλλωστε εμείς οι Ευρυτάνες το έχουμε αποδείξει όπου και να ζούμε ότι άμα θέλουμε και πεισμώσουμε ,τα πάντα μπορούμε.
Ακολούθησαν οι ανταλλαγές ευχών για ένα καλύτερο και πιο δημιουργικό 2013 για τους όπου γης   Ευρυτάνισσες και Ευρυτάνες.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
κ. Λάμπρος Τσιτσάνης - Περιφερειακός Σύμβουλος και Πολιτευτής, πρώην Πρόεδρος ΟΕΣ, κ. Φούκας Κων/νος, της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών η κ Μαίρη Καλλιάνη Πρόεδρος των Μεγαλοχωριτών και πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου, κ. Γατής Λάμπρος, Πρόεδρος του Συλλόγου Αγραφιωτών  ο κ.Τσιμάκης Βασίλης Αντιπρόεδρος της Ο.Ε.Σ Ο Πρόεδρος  της Δαφνούλας κ Μώκας Κων/νος και η Δήμητρα Μώκα Αντιπρόεδρος , από το σύλλογο  Παλαιοκάτονο  Κ.Ράμμος Κων/νος και εκπρόσωποι διαφόρων Ευρυτανικών συλλόγων.
H Πρόεδρος
Αγγελική Σκοτίδα