Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Σημαντική Πρωτοβουλία της Εκκλησίας για τον προσκυνηματικό Τουρισμό Προσκύνημα στην Κύπρο από στελέχη του Συνοδικού Γραφείου προσκυνηματικού Τουρισμού της Ιεράς Συνόδου και Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος


 Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία για τον προσκυνηματικό τουρισμό, προς τα ταξιδιωτικά γραφεία, ανέλαβε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δια του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων. Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο προς τα Τουριστικά και Ταξιδιωτικά, η Ελλάδα έχει να επιδείξει μεταξύ των άλλων πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων και παραδόσεων, εκτεταμένη θρησκευτική παράδοση και πλήθος προσκυνηματικών και θρησκευτικών ι. μνημείων και τόπων.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας ανάδειξης πόλων έλξης και επισκέψιμων περιοχών τουριστικού ενδιαφέροντος, το πλήθος των θρησκευτικών ι. μνημείων και τόπων δεν μπορεί να μην έχει μία σημαντική θέση, δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό των σημαντικών για την Ελλάδα τουριστικών αγορών, έχει θρησκευτικούς δεσμούς με την χώρα μας, και οι επισκέπτες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επίσκεψη αυτών των ι. μνημείων, και την άσκηση των λατρευτικών συνηθειών τους.
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δια του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, Πρόεδρος του οποίου είναι ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ.κ. Χρυσόστομος, έχει ενεργοποιηθεί δυναμικά στην ανάδειξη των Ελληνικών Ι. Προσκυνηματικών Τόπων, και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μία σοβαρή προσπάθεια συνεργασίας με άλλες Χριστιανικές Εκκλησίες σε άλλες χώρες, και με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στο Βατικανό, ενώ με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερωνύμου, και με την έγκριση της Ιεράς Συνόδου, έχει ήδη υπογραφεί το «Σύμφωνο Συνεργασίας» με την Εκκλησία της Ρωσίας, της Κύπρου καθώς και άλλων Εκκλησιών για την ανάπτυξη των προσκυνηματικών ταξιδίων.
Η πολύ σημαντική αυτή κίνηση συντονίζεται από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα του ως άνω Γραφείου, βαθύτατου γνώστη του εγχειρήματος αυτού και υποστηρίζεται επιστημονικά από τον Ειδικό Συνεργάτη του Συνοδικού Γραφείου, κ. Χρήστο Πετρέα, Οικονομολόγο - Εμπειρογνώμονα Τουριστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο οποίος θα εκπονήσει και θα παρουσιάσει την Έκθεση Επιστημονικής Αξιολόγησης των συλλεγόμενων στοιχείων.
Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας την περασμένη εβδομάδα, 24 στελέχη και ειδικοί τόσο του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος όσο και από 20 Ιερές Μητροπόλεις, πραγματοποίησαν 5μερη επίσκεψη - προσκύνημα στην Κύπρο, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν το σπουδαίο αυτό θέμα με παράγοντες της Κυπριακής Εκκλησίας και του κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού για την προώθηση του προσκυνηματικού τουρισμού σε Ελλάδα και Κύπρο.
Πιο συγκεκριμένα, τα στελέχη του Συνοδικού Γραφείου και των Ιερών Μητροπόλεων εκ των οποίων και ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης, που εκπροσώπησε την Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου ως Δ/ντης του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, κατά την παραμονή τους στην μαρτυρική νήσο, συναντήθηκαν, με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο, με τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιο, με τον Θεοφιλέστατο Μητροπολίτη Ταμασού κ.κ. Ησαΐα με τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου κ.κ. Νεόφυτο και φυσικά με τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ.κ Γρηγόριο, αρμόδιο του αντίστοιχοι Γραφείου Προσκυνηματικού Τουρισμού της Εκκλησίας της Κύπρου.
Στις συναντήσεις αυτές αναπτύχθηκε σε όλες του τις μορφές το σημαντικό αυτό θέμα και υπήρξαν τοποθετήσεις και προτάσεις από τους συμμετέχοντες για τον όσο το δυνατό καλύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση του προσκυνηματικού Τουρισμού στις δυο χώρες.
Από την πλευρά του ο π. Ε. Φεγγούλης αφού έκανε ιδιαίτερη μνεία στο σκεπτικό ιδρύσεως του Γραφείου, προσκυνηματικού Τουρισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου, ανέφερε συνοπτικά ότι, κύριος σκοπός του εν λόγω Γραφείου θα είναι η ενημέρωση, προβολή και προώθηση των ιερών προσκυνημάτων της Ευρυτανίας, καθώς και η διευκόλυνση όλων των ενδιαφερομένων μερών, δηλαδή των κληρικών, των μοναχών (Μοναστήρια, Προσκυνήματα και Εκκλησίες), υπευθύνων Μουσείων και Σκευοφυλακίων, των αρμοδίων του Τουρισμού, των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, των Ξεναγών, των Προσκυνητών (ντόπιων και ξένων) και εν γένει όλων όσων συμβάλουν ή εμπλέκονται στην όλη θεματική των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων.
Ακολούθως, ο π. Ευάγγελος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας με τις τοπικές αρχές, τους αρμοδίους για θέματα τουρισμού καθώς και με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες αλλά και στην έκδοση ενός  χάρτη με τα Μοναστήρια και τα ιερά Προσκυνήματα της Ευρυτανίας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την αξία των πληροφοριών και την εξυπηρέτηση που προσφέρει ο εν λόγω χάρτης στους προσκυνητές.
Κλείνοντας παρουσίασε τα 2 μεγάλα προσκυνήματα της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου, τις Ιερές Μονές Προυσού και Τατάρνης  καθώς και άλλα στοιχεία από την Ευρυτανία, που με τον ανάλογο στρατηγικό σχεδιασμό, μπορούν να δημιουργήσουν όλες εκείνες τις προοπτικές έτσι ώστε η Ευρυτανία να γίνει ένας διεθνής τόπος προσκυνηματικού προορισμού με πολλαπλά οφέλη για όλους.
Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο οι εκπρόσωποι της Ιεράς Συνόδου και των Ιερών Μητροπόλεων πραγματοποίησαν προσκύνημα στις ξακουστές Ιερές Μονές Κύκου και Σταυροβουνίου, όπου φυλάσσονται, η Ιερή εικόνα της Παναγίας, που αγιογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς όταν η Θεοτόκος ήταν ακόμη ζωντανή καθώς και Τμήμα του Τιμίου Σταυρού που μετέφερε στην Κύπρο η Αγία Ελένη, που θεωρείτε και ως η κτήτορας της Ι.Μ. Σταυροβουνίου. Επίσης τα μέλη της αποστολής αυτής προσκύνησαν ακόμη στο Μοναστήρι του Μαχαιρά, στην Ι.Μ. του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή, όπου και το ιερό λείψανο του Αγίου, στην Ι.Μ. της Αγίας Θέκλας, όπου βγαίνει το Αγίασμα που θεραπεύει τις δερματοπάθειες, στο Όμοδος, στον Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού όπου φυλάσσεται η Αγία Κάνναβις, το σχοινί που έδεσαν τον Χριστό στον Σταυρό, δωρεά της Αγίας Ελένης από το 327 μ.Χ., στον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου του τετραημέρου όπου και ο τάφος και η αγία κάρα του ενώ επισκέφτηκαν τον τάφο του Μακαρίου, όπου ετέλεσαν και τρισάγιο καθώς και  στον τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα φυλακισμένα μνήματα στην Λευκωσία.
Στην προσκυνηματική αυτή περιήγηση την οποία διοργάνωσε άψογα ο Ανδρέας Χριστοφόρου, εξαιρετικός ξεναγός, επικεφαλής του Τουριστικού Γραφείου TROODOS TRAVEL που εδρεύει στην Αθήνα ΦΑΝΟΜΑΧΟΥ 3, ΖΩΓΡΑΦΟΥ, συμμετείχαν, ο Αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδωνας Κατραμάδος, Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών περιηγήσεων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο κ. Χρήστος Πετρέας ειδ. Σύμβουλος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών περιηγήσεων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο π. Νήφων Καπογιάννης, Πρωτοσύγγελος της Ι.Μ. Πειραιώς, ο π. Χρυσόστομος Καράμπελας, Δ/ντης του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Πειρ. Εκκλησίας, ο π. Χρυσόστομος Γαβαλάς, Δ/ντης του Γραφείου Θρησκευτικού Τουρισμού και ο π. Σεραπείων Μιχαλάκης διοργανωτής προσκ. Εκδρομών της Ι.Μ. Μεγάρων, ο π. Ακίνδυνος Δαρδάνος Δ/ντης του Γραφείου Θρησκευτικού Τουρισμού της Ι.Μ. Ύδρας, ο π. Αθανάσιος Κοσμάς Δ/ντης του Γραφείου Θρησκευτικού Τουρισμού της Ι.Μ. Λευκάδος, ο π. Νικόλαος Λαγουμτζής, διοργανωτής προσκ. Εκδρομών της Ι.Μ. Θηβών και Λεβαδείας, ο π. Βασίλειος Λεβίρδα, διοργανωτής προσκ. Εκδρομών της Ι.Μ. Μεσογαίας, ο π. Θεότιμος Τσάλας – Κασόμπο, διοργανωτής προσκ. Εκδρομών του Ι.Ν. Αγίου Θωμά Κυψέλης της Αρχιεπισκοπής, ο π. Διόδωρος Δεγαϊτης διοργανωτής προσκ. Εκδρομών της Αρχιεπισκοπής και ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης από την Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου.
Θεωρούμε ότι η Ευρυτανία μπορεί και πρέπει να γίνει τόπος προορισμού  κάθε  μορφής  θεματικού  τουρισμού  και οπωσδήποτε  του θρησκευτικού γιατί έχει όλα εκείνα τα εχέγγυα για να αναπτυχθεί, με βάση έναν  σωστό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό προβολής και ανάδειξης των σπουδαίων εκκλησιαστικών και  θρησκευτικών  μνημείων του τόπου μας.
Για  τον  λόγο  αυτό χρειάζεται  να  λειτουργήσει άμεσα το Γραφείο Προσκυνηματικού Τουρισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου και μέσα από αυτό με την συνεργασία των τοπικών φορέων να οριοθετηθούν με πρόγραμμα οι στόχοι  του θρησκευτικού  τουρισμού,  προκειμένου να αναδειχθεί η  τεράστια και μοναδική θρησκευτική κληρονομιά του τόπου μας.