Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ


*Το ότι στο Δήμο Αγράφων δεν λειτουργεί τίποτα το γνωρίζαμε. Οι κάτοικοι έχουν  παραδοθεί στην  μοίρα τους  και κάνουν ότι μπορούν από μόνοι τους για να υπερασπίσουν το δικαίωμα στην ζωή. Η επιλογή τους να ζουν στα απόμακρα χωριά δεν χαίρει  της ανάλογης εκτίμησης από τους διοικούντες.
Όπως  πληροφορήθηκα  εκτός της μεγάλης καθίζησης του εδάφους στο δρόμο Πρασιάς – Ραπτοπούλου  υπάρχουν και αλλού καθιζήσεις , όπως  πριν  την είσοδο στην  Τσούκα,  αλλά και εντός  της κατοικημένης περιοχής  στο χωριό Λημέρι.  Στην περίπτωση του Λημερίου  τα πράγματα  σύμφωνα με τις πληροφορίες μας είναι επικίνδυνα με κίνδυνο να σημειωθούν ανεπανόρθωτες ζημιές σε κατοικίες. Σύμφωνα με τις προφορικές καταγγελίες, τόσο ο τοπικός πρόεδρος όσο και ο ίδιος ο Δήμαρχος,  έχουν ενημερωθεί, αλλά μέχρι στιγμής  δεν έχουν επιδείξει κανένα ενδιαφέρον. Φαίνεται  ότι  περιμένουν την προεκλογική περίοδο για να τάξουν όπως ξέρουν πολύ καλά να κάνουν χρόνια τώρα… Ο Ε.Π στο επόμενο τεύχος θα  επανέλθει στο θέμα  με πλήρες ρεπορτάζ και επιτόπια έρευνα, μπας  οι υπεύθυνοι κάνουν επιτέλους το καθήκον τους.

*Και μιας και μιλάμε για τον Δήμο Αγράφων ας αναφερθούμε σε ένα άλλο χωριό, στη Δημοτική  Ενότητα Βίνιανης,  όπου  αν και έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες  αποκατάστασης της αποχέτευσης,  δεν έχουν συνδεθεί ακόμη,  με αποτέλεσμα  να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσιας υγεία. Το καλοκαίρι πλησιάζει και αν το πρόβλημα δεν λυθεί σύντομα, η δυσοσμία θα είναι έντονη. Αληθεύουν οι πληροφορίες μας  ότι κακές συνεννοήσεις δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση και σύνδεση του αγωγού; Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Δήμαρχος είναι ενημερωμένος και είναι και ο μόνος που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Δεν ξέρω τι θα έκανε εάν  το πρόβλημα  ήταν στο χωριό του και 50 με 100 μέτρα από το σπίτι του, αλλά σίγουρα το συγκεκριμένο χωριό δεν αξίζει τέτοιας τύχης και μεταχείρισης. Εάν χρειαστεί θα δημοσιεύσουμε και φωτογραφίες σύντομα… Ακόμη στο συγκεκριμένο χωριό, (εν αγνοία του Δημάρχου;;;)  τοποθετήθηκαν  υδρομετρητές στα υπόγεια των κατοικιών,  εντός των βοηθητικών κουζινών στις αυλές  και όπου αλλού βόλευε τους εργολάβους –υδραυλικούς,  οι οποίοι στην συνέχεια ζητούσαν  70 ευρώ ανά οικογένεια . Αρκετές οικογένειες δεν πλήρωσαν - και σωστά έπραξαν καθότι  η πράξη αυτή ήταν πέρα για πέρα παράνομη - και δεν υπήρχε καν απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά το σίγουρο είναι ότι οι υδρομετρητές τοποθετούνται εκτός οικίας στο σημείο σύνδεσης της παροχής με την οικία. Η προχειρότητα της ενέργειας δε λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις,  εάν λάβουμε υπόψη  ότι  η προηγούμενη  Δημοτική  Αρχή φρόντισε να εκπονήσει μελέτη αντικατάστασης εσωτερικού  δικτύου ύδρευσης  και σύντομα  το έργο  θα ξεκινήσει.  Τι  πιο λογικό όταν θα γινόταν η καινούρια παροχή να γίνει   και η τοποθέτηση του υδρομετρητή ;  Αλλά βλέπετε, όπου  σταματάει  η λογική,  ξεκινάει  να λειτουργεί η Δημοτική Αρχή του Δήμου  Άγραφων.  

*Πληροφορούμε και ένα θετικό  από τα χωριά των Άγραφων. Αρκετοί νέοι που ζουν μόνιμα  στα χωριά δυσκολευόταν να ανοίξουν σπιτικό. Τώρα  τελευταία στο Δημαρχείο  έχουν τελεσθεί  αρκετοί γάμοι  και πρόκειται να τελεστούν και άλλοι. Όταν  οι νέοι αποφασίζουν να παντρευτούν και να παραμείνουν στα χωριά τους είναι ιδιαίτερα θετικό και δίνουν ζωή  και ελπίδα για ένα  καλύτερο αύριο. Κάτι μου λέει όμως, ότι μετά την γνωστή κόντρα  Εκκλησίας – Κράτους περί των θρησκευτικών γάμων, αναμένουμε σύντομα και ενδοοικογενειακή κόντρα περί του θέματος, καθότι η τελετάρχης τυγχάνει κόρη  ιερέα. Υπάρχει βεβαίως και το ενδεχόμενο του συμβιβασμού, εάν η νεαρά Αντιδήμαρχος  στην τελετή επικαλείται την ευλογία και  την βοήθεια του Θεού και ο Ιερέας όταν τελεί μυστήριο  επικαλείται και την έγκριση Δημάρχου…….

*Ημέρα απεργιών η σημερινή, αλλά στο Καρπενήσι δεν  απεργεί κανείς… Φαίνεται ότι δικαίως η κυβέρνηση  έχει  κόψει μισθούς συντάξεις  και έχει επιβάλει δυσβάσταχτους φόρους  περί δικαίων και αδίκων. Δεν εξηγείται διαφορετικά κατά την γνώμη μου αυτή η στάση απέναντι στα πιο άδικα μέτρα που μας  επιβλήθηκαν  από την ίδρυση του  κράτους μας… Οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν  και είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την μοίρα τους …