Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

«Φύλλο και φτερό»τα πόθεν έσχες αιρετών της τελευταίας 10ετίας


ME ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ 
ΑΠΟ ΤΟ ΣΔΟΕ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ - ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Θα ελεγχθούν και 
οι Δήμοι της Ευρυτανίας 


Στο «μικροσκόπιο» του ΣΔΟΕ μπαίνουν με εντολή των οικονομικών εισαγγελέων, οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες, πρώην νομάρχες και επιθεωρητές συγκεκριμένων υπουργείων της τελευταίας δεκαετίας. Στόχος να ελεγχθούν πρόσωπα που είχαν την ευθύνη διαχείρισης δημόσιου χρήματος.
Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) ξεκινά μια μεγάλη έρευνα σε όλη τη χώρα που θα εκταθεί σε βάθος δεκαετίας και... στο πλαίσιό της θα διενεργηθούν εξονυχιστικοί φορολογικοί έλεγχοι σε αιρετούς άρχοντες της Τοπικής αυτοδιοίκησης και σε άτομα αρμόδια για τη διαχείριση των οικονομικών δήμων, περιφερειών και πρώην νομαρχιών, καθώς και σε επιθεωρητές συγκεκριμένων υπουργείων.
Την παραγγελία για τη διενέργεια της έρευνας από το ΣΔΟΕ έδωσαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, οι οποίοι ζήτησαν να ελεγχθούν εκτενώς τα φορολογικά και τραπεζικά στοιχεία προσώπων που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα. 
Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στο "στόχαστρο" θα μπουν οι υπεύθυνοι της τοπικής αυτοδιοίκησης από το 2003 και μετά. Επίσης, για την ίδια χρονική περίοδο, θα διενεργηθούν ανάλογοι έλεγχοι σε όλους τους επιθεωρητές μεταφορών, υγείας, εργασίας και περιβάλλοντος.  
Αναλυτικότερα, η  παραγγελία των εισαγγελέων αφορά τον πλήρη φορολογικό έλεγχο των υπό διερεύνηση προσώπων και την άρση όλων των περιοριστικών απορρήτων (τραπεζικών κ.λπ.).
Στην περίπτωση που θα εντοπιστούν ενδείξεις για αδικαιολόγητο πλουτισμό ή διασπάθιση χρημάτων, η έρευνα θα επεκταθεί και για τυχόν διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).
Ειδικότερα, με βάση την εισαγγελική παραγγελία, θα ελεγχθούν από το ΣΔΟΕ:
*Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι οικονομικών υπηρεσιών, μέλη οικονομικών υπηρεσιών και ταμίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το 2003 και μετά.
*Περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και οικονομικές επιτροπές των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων καθώς και πρώην νομάρχες των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.
* Επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Ελέγχου Υπουργείου Μεταφορών, της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, Επιθεωρητών Υγείας Πρόνοιας και Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν ήδη στείλει στους αρμόδιους ελεγκτές του ΣΔΟΕ και CD με τα προσωπικά στοιχεία των περισσοτέρων από τα υπό έλεγχο πρόσωπα, ενώ, η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει πρώτα από τους μεγάλους δήμους και περιφέρειες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ανάλογος έλεγχος θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα και στους Δήμους της Ευρυτανίας, αλλά και στην πρώην Νομαρχία από το 2003 μέχρι και σήμερα.