Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου Άξιος εργάτης του Ευαγγελίου ο π. Νικόλαος Ριζογιάννης


Σε κλίμα έντονης λατρευτικής κατάνυξης και συγκίνησης τελέσθηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας 24 Μαρτίου 2013, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαο η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Νικολάου Ριζογιάννη στον ιερό Ναό της Κοιμ. Θεοτόκου στην Επισκοπή.

Πλήθος κόσμου γέμισε την εκκλησία μεταξύ αυτών και πολλοί συντοπίτες του π. Νικολάου από το Χαλκιόπουλο Αιτ/νιας οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν τον αγαπητό συγχωριανό τους. Στην χειροτονία και την ευχαριστιακή σύναξη περιέβαλαν τον Σεβασμιώτατο, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αγραίων, ο Πνευματικός του νεοχειροτονηθέντα, π. Παναγιώτης Γρέντζελος, ο θείος του π. A.. Ριζογιάννης και άλλοι κληρικοί. Το παρών έδωσαν η Αντιδήμαρχος Αγράφων Β. Φεγγούλη, ο πρώην Δήμαρχος Ινάχου κ. Τορονίδη καθώς και ο Υπ/ντης της Αστυνομικής Δ/νσης Ευρυτανίας κ. Γιάννης Κατσαρός.

Ο Μητροπολίτης Καρπενησίου στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στην μεγάλη εορτή της Αναστύλωσης των Ιερών Εικόνων  κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον συνδυασμό Ορθοδοξίας και Ορθοπραξίας, απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν τον κάθε Χριστιανό και απευθυνόμενος στον νέο Πρεσβύτερο του ευχήθηκε να συνεχίσει τα νέα του καθήκοντα, με ταπείνωση, σεμνότητα, ιεροπρέπεια, υπακοή, υπενθυμίζοντάς του ότι οι δεσμεύσεις του νέου Πρεσβυτέρου στο πρόσωπο του Σεπτού Ποιμενάρχη μας, θα υλοποιηθούν στην πράξη.
Ο π. Νικόλαος Ριζογιάννης, θα τοποθετηθεί εφημέριος στην Ενορία της Κοιμήσεως Θεοτόκου Επισκοπής και θα εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες των πιστών των χωριών, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Νεοχώρι και όπου υπάρχει ανάγκη.

Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία του νέου Πρεσβυτέρου της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου. 
Έχοντας  βαθειά  μέσα μου  την  επίγνωση  του  ύψους,  της τιμής,  του  φόβου  αλλὰ  και  του  μεγέθους  της  ευθύνης, προσέρχομαι σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, στον  ιερὸ Ναὸ  της Παναγίας της Επισκοπής,  για  να  αξιωθώ δια των χειρών σας του  δευτέρου  βαθμού  της ιερωσύνης.  
Από την πρώτη στιγμή που αξιώθηκα της  καθοριστικής  γνωριμίας με  την  σεπτὴ Σεβασμιότητά Σας, μέχρι και σήμερα δὲν πάψατε νὰ με εμπνέετε, να με στηρίζετε  καὶ  νὰ  παραμένετε  για  εμένα  το  πρότυπο  του χαρισματικού  ποιμενάρχη.
Σεβασμιώτατε,  γνωρίζοντας  και  βιώνοντας  την  αγάπη  Σας  και την εν γένει ευεργεσία σας στο πρόσωπό μου, θα ήθελα τούτες τις συγκλονιστικές στιγμές της ζωής μου, να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνω τα πάντα, για να φανώ αντάξιος των προσδοκιών σας και κυρίως να γίνω εκείνος ο εφημέριος τούτης της ευλογημένης περιοχής, που ποτέ δεν θα σας απογοητεύσω. 
Έχοντας πλήρη επίγνωση της μεγάλης ευθύνης και αποστολής μου, θα ήθελα από τα βάθη της καρδίας μου να ευχαριστήσω εσάς Σεβασμιώτατε Μητροπoλίτα Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαε. Σας ευγνωμονώ που με αγκαλιάσατε και με αγαπήσατε από την πρώτη στιγμή,  και που δεχθήκατε να κατατάξετε την ελαχιστότητά μου στον ιερό κλήρο της   Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου υπό την θεοφιλή ποιμαντορία Σας.
Μέγιστες ευχαριστίες κατά χρέος οφείλω στον πνευματικό μου πατέρα, τον διακριτικό και διορατικό Γέροντά μου, π. Παναγιώτη Γρέντζελο για την πνευματική του καθοδήγηση.
Γνωρίζοντας το ύψος του Θεού και την ανθρωπίνη ασθένεια και μικρότητα, ευχηθείτε, Σεβασμιώτατε, σεβαστοί Πατέρες και αγαπητοί αδελφοί, να γεύομαι την Χάρη και την ευλογία της Ιερωσύνης και να νιώθω πάντοτε να με συντροφεύει αυτή η συναίσθηση, η χαρά και η συγκίνηση αυτής της ιερατικής κλήσεως και ιδιότητας, με την Χάρη της Αγίας Τριάδος, τις  πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου και πάντων των αγίων.
Ο Θεός ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ.
Πατέρες και αδελφοί συγχωρήσατέ μοι τω αμαρτωλώ.
Ιδού ο δούλος Κυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου.

Να ευχηθούμε κάθε επιτυχία στο έργο του νέου εφημερίου της ιστορικής Επισκοπής καθώς και των όμορων χωριών και ο Θεός να του δίνει την δύναμη που χρειάζεται, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που πορευόμαστε. Άξιος!