Σάββατο 13 Απριλίου 2013

ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΦΥΛΑΣ, ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΛΑΡΙΣΑ Τα χρονογραφήματα, Έκδοση Πανευρυτανικής Ένωσης, Αθήνα 2013, σελ. 240


Ο Μιχάλης Σταφυλάς, ανεξάντλητος, όπως πάντα,  συνεχίζει να μας προσφέρει έργα πολύτιμα, έργα διαχρονικά. Αυτή τη φορά  οι πολυπληθείς αναγνώστες του θα τον απολαύσουν ως χρονογράφο διαβάζοντας το νέο βιβλίο του «Καλημέρα, Λάρισα», που έχει τη δική του ιστορία….  Ως χρονογράφος συνεργάστηκε επί σειράν ετών με τις καθημερινές εφημερίδες «Εθνικός Κήρυξ» Πατρών και «Ελευθερία» της Λάρισας, καθώς και με πολλές εβδομαδιαίες τοπικές εφημερίδες.
Αυτόν τον καιρό συνεργάζεται με την «Έρευνα» Καλλιθέας, ως τακτικός πολιτικός αρθρογράφος.  Κατά έναν υπολογισμό τα χρονογραφήματά του φτάνουν τα 4.500!.  Απ’  αυτά κάναμε μια επιλογή – με την έγκρισή του, φυσικά – που περιλαμβάνονται στον παρόντα τόμο.
Ο Μιχάλης Σταφυλάς εργαζόμενος στο Υπουργείο Μεταφορών κατά τη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας απολύθηκε και μετά από μια τριετία «ανάπαυσης» επανήλθε στην υπηρεσία και μετατέθηκε στη Λάρισα ως Επιθεωρητής Κεντρικής Ελλάδας, με αρμοδιότητα τους νομούς Γρεβενών, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας. Πολέμιος της γραφειοκρατίας, εκτός από τις επισκέψεις του στα Γραφεία των νομών κυκλοφόρησε τότε,  με δική του πρωτοβουλία, το περιοδικό «Κυκλοφοριακή Αγωγή» ως «όργανο της Επιθεώρησης Μεταφορών για την περιστολή των τροχαίων ατυχημάτων», μετάφρασε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στη δημοτική, για να είναι κατανοητός από όλους και οργάνωσε σεμινάρια με κυκλοφοριακά θέματα.
Παράλληλα, ως λογοτέχνης, ανέπτυξε πολλές και ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Ανάμεσα σ’ αυτές είναι και η συνεργασία του με την καθημερινή εφημερίδα της Λάρισας «Ελευθερία», της οποίας ήταν ο καθημερινός χρονογράφος της για αρκετά χρόνια και ο επιμελητής της φιλολογικής σελίδας του κυριακάτικου φύλλου της. Το πώς «ξαφνικά ανέκυψαν χρονογραφήματα», μας το λέει ο ίδιος  στις αρχές του βιβλίου του:
«….Όταν πήγαμε στη Λάρισα νοικιάσαμε ένα ωραίο σπίτι στην οδό Μουρούζη, μεταφέραμε ένα φορτηγό οικοσκευές και εγκατασταθήκαμε στην πόλη της εξορίας μας. Μια εξορία που έγινε παράδεισος.
Την πρώτη μέρα από τη βεράντα του 4ου ορόφου μας, βλέπω τη Λάρισα να ξαπλώνεται στον κάμπο νωχελικά κι ένας ήλιος να χρυσίζει τα πάντα και να δημιουργείται μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα που δεν έχει σχέση με την Αθήνα.  Έτσι αυθόρμητα φώναξα καθώς ήταν το πρώτο πρωινό μας «Καλημέρα Λάρισα». Αυτός ο αυθόρμητος χαιρετισμός της πόλης έγινε ένα χρονογράφημα που το έστειλα με το ψευδώνυμο Κλέαρχος στην «Ελευθερία» - μια καθημερινή εφημερίδα – η καλλίτερη και αρχαιότερη – αφού έβγαινε από το 1922.
Την άλλη μέρα το βλέπω δημοσιευμένο στην πρώτη σελίδα, ακριβώς όπως έβαζε το αθηναϊκό «Βήμα» το χρονογράφημα του Παύλου Παλαιολόγου. Αμέσως έγραψα άλλο και την άλλη μέρα το είδα στην ίδια θέση της πρώτης σελίδας….Η «Ελευθερία» με ήθελε καθημερινό χρονογράφο. Δεν έφερα αντίρρηση και τα συμφωνήσαμε. Από εκείνη την ώρα ήμουν με διπλή προσωπικότητα: Μιχάλης Σταφυλάς ως Επιθεωρητής Συγκοινωνιών Κεντρικής Ελλάδας και Κλέαρχος ως χρονογράφος…». Σύντομα  αποκαλύφθηκε το πραγματικό του όνομα. Κατά την εφτάχρονη παραμονή του στη Λάρισα έγραψε 1.800, περίπου, χρονογραφήματα, που δίνουν το κλίμα μιας εποχής.  Ο ίδιος εξομολογείται πως δίνουν «… δίνουν το κλίμα μιας εποχής. Δίνουν όσα γράφτηκαν, τα καρδιογραφήματα των ανθρώπων, ώσπου να πέσει η δικτατορία, που, αν και όλα τα πλάκωνε η σκλαβιά, βρίσκανε τρόπο και τη σκλαβιά να υπονοούν και την αισιοδοξία τους να μην την χάνουν…».
Τα χρονογραφήματά του αυτά άφησαν εποχή στη Λάρισα. Αρκετοί Λαρισαίοι ήταν  καθημερινά φανατικοί αναγνώστες του. Το λογοτεχνικό ύφος τους  θα το διαπιστώσουν οι ίδιοι οι  αναγνώστες, γιατί εκφράζει την καθημερινότητα των ανθρώπων κάτω από καλές ή άσχημες πλευρές.  Και μέσα από αυτά αναδύεται, στα περισσότερα, το μεγάλο πανανθρώπινο όραμα της ειρηνικής συμβίωσης των ανθρώπων και των λαών. Κάθε χρονογράφημα αγγίζει τη συνείδηση των πολιτών κι όπως είχε γράψει ο Μενέλαος Παλλάντιος στην εισήγησή του για τη βράβευση του Μιχάλη Σταφυλά από την Ακαδημία Αθηνών, για το σύνολο του έργου του «τα μικρά κείμενα του ευρυτάνα λογοτέχνη είναι μια φιλικήγ, εκ βάθους καρδίας χειραψία, στον κάθε άνθρωπο.
Η Πανευρυτανική Ένωση εκδίδει μια επιλογή από εκατοντάδες χρονογραφήματα του Μιχάλη Σταφυλά, με την πεποίθηση πως θα τα χαρούν οι αναγνώστες τους, ενώ θα οδοιπορήσουν στους δρόμους μιας άλλης εποχής, που σε πολλά διαφέρει από την τόσο δύσκολη σημερινή.