Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Προσφυγή στο Σ.τ.Ε για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης θα ασκήσει ο Δημήτρης Τάτσης

\
Προσφυγή κατά της υπ’ αριθμ. πρωτ. ΕΜΠ 26/24-5-2013, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θα καταθέσει σύμφωνα με πληροφορίες ο Δημήτρης Τάτσης.

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας με το υπ’ αριθμ. πρωτ. ΕΜΠ 26/24-5-2013 αποφάσισε να επιβάλλει στο Δημήτρη Τάτση την πειθαρχική ποινή της αργίας διάρκειας τεσσάρων (4) μηνών για το πειθαρχικό παράπτωμα της σοβαρής παράβασης καθήκοντος από δόλο που προβλέπεται και τιμωρείται από τις διατάξεις των άρθρων 142, 143

του Ν.3463/2006 και 233, 234 του Ν. 3852/2010, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του άρθρου 234 παρ. 2 του Ν.3852/2010, όπως αυτή διατυπώθηκε στο αριθμ. 5/15-04-2013 πρακτικό αυτού.
Η ποινή του Δημάρχου και το αποτέλεσμα της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου ήταν λίγο – πολύ γνωστή σε όλους. Αν και πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν λόγο για 6μηνη αργία του Δημάρχου ή ακόμα και για περισσότερο διάστημα, μπορεί να «έπεσαν έξω» στη διάρκεια της ποινής, αλλά όχι στην ποινή.
Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο κ. Τάτσης, έχει το δικαίωμα να προσφύγει κατά της απόφασης στο ΣτΕ, με βάση το άρθρο 234 παρ. 6 του Ν.3852/2010, να καταθέσει δηλ. αίτηση αναστολής της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την κοινοποίησή της.
Ο κ. Τάτσης, όπως έχουμε πληροφορηθεί, έχει έτοιμη την ένστασή του και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να κατατεθεί από τον δικηγόρο του.
Μέχρι όμως να κατατεθεί η αίτηση αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο κ. Τάτσης θα παραμείνει στη θέση του και θα τελεί κανονικά τα καθήκοντά του ως Δήμαρχος.
Αν το Συμβούλιο Επικρατείας κάνει δεκτή την αίτηση αναστολής, η υπόθεση θα οδηγηθεί σε τακτική δικάσιμο, η οποία μπορεί να εκδικαστεί μετά και από 1 χρόνο το λιγότερο ή και 2,5 χρόνια το περισσότερο.
Κατά πάσα πιθανότητα όμως, και επειδή το θέμα χρίζει τη μορφή κατεπείγοντος, το Συμβούλιο θα συζητήσει την ένσταση εντός 3 με 5 ημερών από την ώρα που θα κατατεθεί. Εάν το ΣτΕ απορρίψει την αίτηση αναστολής και δεν την κάνει δεκτή, αρχίζει αμέσως να ισχύει η ποινή του Δημάρχου.
Στην περίπτωση αυτή, η θέση του Δημάρχου θα καλυφθεί από έναν δημοτικό σύμβουλο του επιτυχόντος συνδυασμού, ο οποίος θα εκλεγεί μετά από μυστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με το άρθρο 60 του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, αν η θέση του Δημάρχου μείνει κενή για οποιονδήποτε λόγο, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών αφότου κενώθηκε η θέση, οι σύμβουλοι του επιτυχόντος συνδυασμού συνέρχονται σε ειδική συνεδρίαση, ύστερα από πρόσκληση του συμβούλου του συνδυασμού αυτού, που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες σταυρούς προτιμήσεως και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος, κατά σειρά, στην απόφαση του δικαστηρίου και εκλέγουν με μυστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των συμβούλων του συνδυασμού, έναν από αυτούς, ως δήμαρχο. Αυτό θα ισχύσει, στην περίπτωση που στις επόμενες μέρες επικυρωθεί επί της ουσίας η απόφαση, με την απόρριψη του αιτήματος της αναστολής. Σε κάθε άλλη ο Δήμαρχος θα παραμείνει στη θέση του μέχρι της τελικής απόφασης από το ΣτΕ.