Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Με τις δέουσες τιμές οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Εθνική Αντίσταση σε Βίνιανη και Κορυσχάδες

Με τις δέουσες τιμές πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις μνήμης για την Εθνική Αντίσταση σε Βίνιανη και Κορυσχάδες. 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ 
ΣΤΗΝ ΒΙΝΙΑΝΗ 
Με επιτυχία και παλμό, παρά την μικρή συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση Μνήμης για την Εθνική Αντίσταση στην παλιά Βίνιανη, με τη συμπλήρωση 69 χρόνων από την ίδρυση της Π.Ε.Ε.Α (Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης)


 Η γιορτή ξεκίνησε με το τρισάγιο, υπέρ ανάπαυσης των ψυχών των υπέρ της πίστεως και της πατρίδος ηρωικώς πεσόντων στο μνημείο που βρίσκεται στον αύλιο χώρο του Σχολείου και ακολούθησαν χαιρετισμοί και ο πανηγυρικός της ημέρας από Αιδεσιμολογιότατο Πρωτοπρεσβύτερο και Θεολόγος π. Γεώργιο Χρυσαφογεώργο.
Στον σύντομο χαιρετισμό της η αναπληρωτής Δήμαρχος Αγράφων κ. Βάσω Φεγγούλη και αφού καλωσόρισε τους επισήμους και τον λιγοστό κόσμο στην εκδήλωση έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προσφορά της (Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης) και στην πρώτη ελεύθερη κυβέρνηση που δημιουργήθηκε τότε στη ‘Κυβέρνηση του Βουνού’, η οποία σε κόντρα των κατακτητών κατάφερε να  θέσει τα θεμέλια για μια ελεύθερη Ελλάδα που θα έδινε σημασία, στην παιδεία, την υγεία και την κοινωνική αλληλεγγύη».
«69 χρόνια μετά» έκελισε τον χαιρετισμό της η νεαρή Αντιδήμαρχος, «σε μια δύσκολη ξανά εποχή για την πατρίδα αλλά και για τον Δήμο μας, καλούμαστε από αυτόν εδώ το ίδιο ιστορικό χώρο να κάνουμε σήμερα την δική μας αντίσταση απέναντι στη νέα τάξη πραγμάτων και στους σύγχρονους κατακτητές, που επιθυμούν με κάθε τρόπο την υποδούλωσή μας».
Στην συνέχεια κλήθηκε στο βήμα ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας. Ο κ. Καραμπάς αναφέρθηκε στην μικρή συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση και έθεσε «ως μονόδρομο την αναζήτηση ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο που μπορεί να επιτευχθεί με ανατροπή αρκεί να αναλογιστούμε τα λάθη μας»
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γεώργιος Καραγεώργος, τόνισε ότι ο λαός μας, ο λαός του καναπέ όπως είπε χαρακτηριστικά, χρειάζεται ελπίδα, όραμα, πάθος, αγωνιστικότητα και συνοχή για να ανατρέψει την σημερινή κατάσταση, μια κατάσταση με εντελώς κατεστραμμένες τις κοινωνικές του δομές»
Ο π. Γεώργιος Χρυσαφογεώργος, στην ομιλία του αναφέρθηκε με  ντοκουμέντα στην συμβολή της Εκκλησίας  κατά την διάρκεια της κατοχής και στη θυσία πολλών κληρικών στον αγώνα για την αποτίναξη του ζυγού. Ο Εφημέριος των Ευρυτάνων Αγίων, παρουσίασε ιστορικά στοιχεία από την δύσκολη εκείνη εποχή, όπου καταγράφεται η ενεργώς συμμετοχή κληρικών στον αγώνα και η καθοριστική τους συμβολή στην μεγάλη αυτή προσπάθεια των Ελλήνων.
Την εκδήλωση, που έκλεισε με τον Εθνικό ύμνο και παρουσίασε με επιτυχία η κ. Ελένη Αρωνιάδα, τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Βασίλης Καραμπάς, η οικοδεσπότης Αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Βάσω Φεγγούλη, ο πρώην Δήμαρχος Βίνιανης και Δ.Σ. Αγράφων Νίκος Γεωργίου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αγράφων κ.κ. Θύμιος Μιχόπουλος, Δημήτρης Βελαέτης και Κώστας Μάκκας, ο Αστυνομικός Δ/ντης κ. Γιάννης Κατσαρός, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Καραγεώργος, ο Διοικητής του Α.Τ. Κερασοχωρίου κ. Κώστας Μπίκας, ο Πρόεδρος του χωριού Π. Μαντές καθώς και εκπρόσωποι Αντιστασιακών Οργανώσεων αλλά και φορέων του τόπου.

ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ 14 ΜΑΗ 1944
Με τις δέουσες τιμές η 69η Επέτειος από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου
Με επιτυχία και άψογη οργάνωση, πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή 26 Μαΐου 2013 στις Κορυσχάδες οι εκδηλώσεις μνήμης για την 69η επέτειο από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.
Στον προαύλιο χώρο του ιστορικού σχολείου των Κορυσχάδων, για ακόμη μια χρονιά, αρκετός κόσμος προσήλθε για να τιμήσει με την παρουσία του όλους εκείνους που οραματίστηκαν μια ελεύθερη Ελλάδα, σε μια από τις πιο δύσκολες εποχές στην ιστορία του Ελληνισμού.
Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση Στεφάνων από τους επίσημους προσκεκλημένους, αλλά και από εκπροσώπους φορέων και Συλλόγων.
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι καθιερωμένοι χαιρετισμοί και η κεντρική ομιλία από τον εκπαιδευτικό Διονύσιο Παρούτσα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Βασίλης Καραμπάς, ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου Παντελής Χαλκιάς, ο πρώην Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Κρητικός, ο Αστυνομικός Δ/ντης Ευρυτανίας Γιάννης Κατσαρός, εκπρόσωποι Αντιστασιακών Οργανώσεων και αρκετοί δημότες του Δήμου Καρπενησίου.