Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΒΙΩΣΕΙ ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΕΘΙΜΟ - Του Ηλία Προβόπουλου


Η πιο λαμπρή ημέρα της χρονιάς για τη Νεράιδα (Σπινάσα) ήταν πάντα του Αϊ - Γιωργιού όπου όλο το χωριό μετά από τη λειτουργία μαζεύονταν στο χοροστάσι μπροστά από την εκκλησία και το έριχναν στο γλέντι και στο χορό, χορό που ξεκινούσαν πάντα οι γεροντότεροι και μετά ακολουθούσαν ο νέοι και τα γυναικόπαιδα. Εκεί διακρίνονταν και οι μουσικοί του χωριού που ποτέ δεν υστερούσε από τέτοιους και πολλοί έμειναν ονομαστοί.



Με τα χρόνια όμως που πέρασαν και σημάδεψαν την κοινωνία της Νεράιδας, το παλιό έθιμο ατόνησε και τα τελευταία χρόνια σχεδόν εγκαταλείφθηκε. Φέτος όμως, οι νέοι του χωριού πήραν την πρωτοβουλία να το αναβιώσουν και σε συνεργασία με τον εφημέριο του χωριού αιδεσιμώτατο Σωτήρη Μπαλτή οργάνωσαν μια ωραία εκδήλωση που λίγα είχε να ζηλέψει από τα παλιά χρόνια. Στην επιτυχία συνέβαλλαν οι μουσικοί: Ηλίας Γ. Καραμέτος ο μεγάλος, βιολί, ο Ηλίας Γ. Καραμέτος ο μικρός, κλαρίνο, ο Φραγκίσκος Καραμέτος και η Λυδία Καραμέτου τραγούδι και στην κιθάρα ο Στέφανος Γατσαπόπουλος, οι οποίοι έπαιξαν αφιλοκερδώς για να ενισχύσουν την προσπάθεια και να αναβιώσει για τα καλά το έθιμο.

Ευχή όλων των συγχωριανών που καταχάρηκαν τη γιορτή που έστησαν οι νέοι του χωριού είναι του χρόνου να γίνει μια γιορτή με όλο το χωριό και να είναι όπως τα παλιά και να ταιριάζει στην φήμη που είχε η μέρα του Αϊ Γιωργιού στην παλιά Μεγάλη Σπινάσα.