Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Τα σχόλια της εβδομάδας

Δυστυχώς για ακόμη μια φορά την τιμητική τους στα σχόλια έχουν ξανά τα Άγραφα.  Η λειτουργία του Δήμου βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση, που και ο πιο απαισιόδοξος θα μπορούσε να φανταστεί. Για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή δεν είχαμε απαρτία σε πρόσκληση Δ.Σ..
Αυτή την φορά  απουσίαζε ξανά ο Δήμαρχος, ένας σύμβουλος από την εναπομείναντα ομάδα της συμπολίτευσης που έρχεται όποτε θέλει και μπορεί, πέντε σύμβουλοι από τους λεγόμενους ανεξάρτητους και σύσσωμη η αντιπολίτευση. Λυπούμαστε ιδιαιτέρως για το θέαμα που αντικρίσαμε στην αίθουσα των συνεδριάσεων την Κυριακή το μεσημέρι.

Θα θέλαμε να ρωτήσουμε  καταρχήν τον Δήμαρχο γιατί αυτή η περιφρόνηση προς το ανώτερο θεσμικό όργανο του Δήμου? (Η δικαιολογία του προέδρου Δ.Σ για ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν πείθουν ούτε παιδιά του δημοτικού σχολείου όχι ενήλικες ανθρώπους) 
Γιατί δεν υπηρετεί το θεσμό που ορκίστηκε, όπως ο νόμος ορίζει  και αρκείται να είναι απλός παρατηρητής στην καταστροφή ενός ολόκληρου Δήμου, ενώ ο λαός τον έχει καταστήσει στρατηγό και μπροστάρη των μαχών? Εάν έτσι πράττουν οι στρατηγοί, τότε τι να κάνουν  οι λοχαγοί, οι δεκανείς και οι απλοί φαντάροι? Καλώς ή κακώς στις προηγούμενες εκλογές ο Αγραφιώτικος λαός τίμησε αυτόν και την ομάδα του. Εάν  δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτά τα καθήκοντα κανείς δεν τον πιέζει να μείνει με το ζόρι σε αυτή την θέση. Οι όποιες περιπέτειες με την δικαιοσύνη από τις καταγγελίες των Μιχόπουλου, Φουρλίγκα, Μπαμπαλή ώσπου να τελεσιδικίσουν δεν μπορεί να είναι δικαιολογία  για εξευτελισμό θεσμών και ταλαιπωρία αθώων ανθρώπων.  Εκτός και εάν με αυτόν τον τρόπο ο Δήμαρχος τιμωρεί τους πολίτες των Αγράφων και τους συνεργάτες του, επειδή τον εμπιστεύτηκαν στις προηγούμενες εκλογές.

Για τους Δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης που δεν τιμούν τον όρκο που έδωσαν  και με πρόσχημα την απόσταση δεν έρχονται στα συμβούλια καλό θα ήταν για λόγους ευθιξίας να παραιτηθούν ή ο πρόεδρος Δ.Σ. να εφαρμόσει τον κανονισμό και να πράξει τα δέοντα, ώστε να αντικατασταθούν  για  να λειτουργεί  το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. οι Αντιδήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που αν μη τι άλλο παραβρίσκονται στα συμβούλια θα πρέπει επιτέλους να αρχίσουν να γίνονται αρεστοί με τις πράξεις τους και στους απλούς πολίτες των Αγράφων, να ρίξουν γέφυρες επικοινωνίας με τους λεγόμενους ανεξάρτητους ακόμη και με την Αντιπολίτευση, ώστε να λειτουργεί το Δ.Σ. και ας μην παραβρίσκεται ο Δήμαρχος. Η λειτουργία του Δήμου μπορεί να γίνει και χωρίς αυτόν. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν τόσο το καλύτερο. Το μεγαλύτερο βάρος δε, πέφτει στον πρόεδρο  Δ.Σ. που δεν υπολείπεται εμπειρίας, αλλά και στους Αντιδημάρχους που καθημερινά εργάζονται  και δεν βρίσκουν την κατάλληλη στήριξη από τον αρχηγό τους. Είναι αυτοί που δεν ξέρουν τι να απαντήσουν στους Τοπικούς Προέδρους, αλλά και στους Δημότες για τα μικρά προβλήματα των χωριών.

Οι λεγόμενοι Ανεξάρτητοι θα πρέπει να παραβρίσκονται στα Δ.Σ. ώστε να λειτουργούν σαν σύμβουλοι και όχι σαν απλοί πολίτες . Μπορεί να διαφωνούν με τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής, αλλά ας φέρνουν τις δικές τους προτάσεις και κυρίως να μην απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τις συνεδριάσεις. Λόγια στα καφενεία και στις παρέες δεν παράγουν πολιτική και δεν επιλύουν προβλήματα. Η διαφωνία είναι αρχή πολιτισμού και οι αντιπροτάσεις παράγουν έργο. Στην αίθουσα του Δ.Σ.  όμως. Τις επόμενες φορές  ας φροντίσουν να μην λείπουν 5 από τους 6.. Κάποιες υποχρεώσεις  επαγγελματικές ή προσωπικές  μπορεί πιθανών να περιμένουν και να γίνουν μετά το συμβούλιο. Να θεωρηθεί τυχαίο γεγονός ότι την Κυριακή και οι 5 που απουσίαζαν  είχαν υποχρεώσεις που προηγούνταν;
Μάλλον δεν θα το πιστέψει κανείς.

Η Αντιπολίτευση είναι τόσο μπερδεμένη που ακροβατεί μη γνωρίζοντας τι πραγματικά πρέπει να πράξει. Οι όποιες επιτυχίες της (διαχειριστικός έλεγχος, καταγγελίες στην κ.  Γερακούδη  για σωρεία κακοδιαχείρισης του Δημάρχου που τώρα ελέγχονται ) χάνονται από την ανικανότητα της στα μικρά και εύκολα. Δεν μπορεί να εξηγηθεί σοβαρά η απουσία όλων των μελών από το προχθεσινό Δ.Σ. Δικαιολογίες ότι την προηγούμενη Κυριακή πήγαν 4 από αυτούς και απουσίαζαν της συμπολίτευσης, θυμίζουν πιτσιρίκια που παίζουν στην αλάνα και δεν δίνουν την μπάλα στον αντίπαλο γιατί και αυτός δεν την έδωσε ως όφειλε λίγο πριν. Η συνεδρίαση του Δ.Σ. είναι ο ανώτατος θεσμός του Δήμου και οι όποιες καταγγελίες, ενστάσεις, διαφωνίες αλλά και απόψεις κατατίθενται σε αυτή την αίθουσα.  Αν μένουν μακριά ας μην έθεταν υποψηφιότητα. Το να μην συμμετέχεις όμως και να χάνονται πόροι που θα ήθελες να χρησιμοποιήσεις, εάν αύριο σε εμπιστευτεί ο λαός, πως μπορεί να το εξηγήσεις? Κλείνοντας θα ήθελα να  θέσω μια ερώτηση προς τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης αλλά και προς τους Συμβούλους. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι σε λίγο χρονικό διάστημα γίνονται εκλογές και αναλαμβάνει την εξουσία του Δήμου και Αντιπολίτευση είναι η σημερινή Δημοτική Αρχή. Θα σας άρεσε ή ακόμη καλύτερα θα μπορούσατε να λειτουργήσετε εάν η Αντιπολίτευση απουσίαζε και δεν μπορούσατε να έχετε απαρτία? Οι διαφωνίες εντός του Δ.Σ. και ακόμη εφόσον μαζί με τους ανεξάρτητους είσαστε περισσότεροι, γιατί δεν φέρνετε τις προτάσεις σας να υπερψηφιστούν?  Μήπως δεν έχετε προτάσεις και καλύπτεστε δια της απουσίας δίνοντας άλλοθι και στον Δήμαρχο που δεν παρουσιάζετε πουθενά  να μιλήσει?

Κυρίες και κύριοι. Ο δήμος είναι πάνω από πρόσωπα και μικροσυμφέροντα και  όποιος θέλει να είναι Δημοτικός άρχοντας, σε όποια θέση τον κατατάξει ο λαός, να γνωρίζει ότι αυτό απαιτεί θυσίες. Απαιτεί χρόνο και χρήμα. Απαιτεί θυσίες από τις οικογένειες και από την εργασία. Εάν κάποιος δεν επιθυμεί ή εάν δεν μπορεί, οι υπόλοιποι είναι περισσότεροι και πρέπει να συνεννοηθούν. Ο δήμος έχει συνέχεια και δεν τελειώνει από ατυχείς επιλογές προσώπων σε καίριες θέσεις. Εάν οι σημερινοί αποδείχτηκαν μικρότεροι  της θέσεως που τους κατέταξε ο λαός αυτό μπορεί να αλλάξει αύριο. Ας μην απελπιζόμαστε. Υπομονή… μετά την Σταύρωση ακολουθεί  Ανάσταση.    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥ Σ .