Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

14 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας Δέκα λεπτά από το χρόνο μας ... μπορούν να σώσουν αμέτρητες ζωές! Έκκληση για αιμοδοσία στην Τράπεζα Αίματος Κρέντης

Στις 14 Ιουνίου είναι η παγκόσμια μέρα του εθελοντή αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος. Αφορμή για τον εορτασμό της ημέρας αυτής στάθηκαν τα γενέθλια του γερμανού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, τιμήθηκε δε, με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.


Ο εθελοντισμός συντελεί στην ομαλή και εύρωστη λειτουργία μιας κοινωνίας και προάγει τη ποιότητα ζωής των ανθρώπων! Ο αλτρουισμός και η ανιδιοτελής βοήθεια προς τον συνάνθρωπο πρέπει να αποτελεί στάση ζωής όλων γιατί έτσι μόνο υπάρχει εξέλιξη και αρμονία! Οι ανώνυμοι αιμοδότες, λοιπόν, αποδεικνύουν ότι: το να αφιερώσει κάποιος 10 λεπτά από τη ζωή του γνωρίζοντας ότι το αίμα που θα προσφέρει θα σώσει ζωές, δεν αποτελεί μεγάλη θυσία.
 Η ημέρα εορτάζεται με σκοπό να εξαλειφθούν ο φόβος και η προκατάληψη προς την αιμοδοσία και τον εθελοντισμό, καθώς και να αυξηθεί η γνώση επί των θεμάτων αυτών. Με αυτόν τον τρόπο θα ενεργοποιηθούν περισσότεροι πολίτες προς την μη αμειβόμενη αιμοδοσία. Στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες.
Τι πρέπει να γνωρίζει ένας αιμοδότης:
Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας. Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3-4 φορές το χρόνο. Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε ένα μήνα. Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγουμένη. Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς.
 Πριν και μετά την αιμοδοσία:
Ο αιμοδότης μπορεί να δίνει αίμα πρωινές ή απογευματινές ώρες με απαραίτητη προϋπόθεση να είναι ξεκούραστος. Πριν την αιμοδοσία πρέπει να έχει προηγηθεί ελαφρύ γεύμα (π.χ. πρωινό) ενώ μετά πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές του νοσηλευτικού προσωπικού.
Κάποιες από αυτές είναι: Να μην καπνίσει και να μην οδηγήσει για 1 ώρα, να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας. Να πάρει περισσότερα υγρά και καλό γεύμα την ημέρα της αιμοδοσίας και να αποφύγει οινοπνευματώδη τα ποτά.
Που;
Οι εθελοντές μπορούν να δώσουν αίμα σε οποιοδήποτε κρατικό νοσοκομείο. Μετά την άφιξη στο νοσοκομείο ο γιατρός της αιμοδοσίας παίρνει ένα σύντομο ιστορικό και συμπληρώνει το ειδικό ερωτηματολόγιο πάντα με τη συνεργασία του εθελοντή. Με μια σύντομη κλινική εξέταση εκτιμά τη γενική κατάσταση της υγείας του και κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος.
 Ποιοί δε μπορούν να δώσουν αίμα;
 1.Ασθενείς με AIDS και φορείς του ιού HIV, καθώς και άτομα με αυξημένο κίνδυνο για τη λοίμωξη αυτή.
2.Όσοι πάσχουν από Ηπατίτιδα Β και C.
3.Άτομα που πέρασαν ή πάσχουν από Ελονοσία.
4.Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως είναι οι διάφορες καρδιακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η χρόνια νεφροπάθεια, η ηπατοπάθεια, οι διάφορες αναιμίες ή άλλο σοβαρό νόσημα.
5.Άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών ή είναι αλκοολικοί
6.Άτομα με σοβαρές αλλεργίες
7.Γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και 6 μήνες μετά τον τοκετό.
Κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίμα, σε 1.000.000 κατοίκους και άρα στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες.
Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΡΕΝΤΗΣ 
Στα πλαίσια αυτής της ημέρας, η Τράπεζα αίματος της Ενορίας Κρέντης, καλεί τα μέλη και τους εθελοντές αιμοδότες, του Δήμου Αγράφων, να προσφέρουν 10 λεπτά από την ζωή τους, στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου, ή σε όποιο κέντρο αιμοδοσίας μπορούν, με την προϋπόθεση ότι το αίμα δίνεται για την Τράπεζα αίματος Κρέντης.