Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 - Τα πήγαν καλά τα Ευρυτανόπουλα

Νίκη Μπακογεώργου Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου: “Στο σχολείο μας  σημειώθηκαν και φέτος μεγάλες βαθμολογίες”
Ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013 οι βαθμολογίες των υποψηφίων φοιτητών και σπουδαστών που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2013.

Οι βαθμολογίες ήταν πολύ χαμηλές έως και μέτριες στην καλύτερη περίπτωση, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία αναμένονται σημαντικές αλλαγές στις βάσεις εισαγωγής.

Χθες, ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, τα στατιστικά των επιδόσεων των μαθητών στις Πανελλήνιες εξετάσεις.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, παρατηρείται πτώση στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο με τις κακές επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Φυσική να αποτελούν το βαρόμετρο, αλλά και αύξηση στο 1ο και μικρή πτώση σε 3ο και 5ο εκτιμούν έμπειροι καθηγητές για τις φετινές βάσεις εισαγωγείς σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Το χαρακτηριστικό των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων είναι οι σαφώς λιγότεροι αριστούχοι.
1ο Επιστημονικό Πεδίο 
(Θεωρητικές Επιστήμες)
Αναμένεται αύξηση των βάσεων σε όλες τις σχολές με μικρότερη στις Νομικές, Στρατιωτικές και Σχολές Ψυχολογίας, ενώ για τα ΤΕΙ οι βάσεις θα κυμανθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Η άνοδος των βάσεων αναμένεται να εκφραστεί συνολικά σε όλες τις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές.
2ο Επιστημονικό Πεδίο 
(Θετικές Επιστήμες)
Η κακή επίδοση στα Μαθηματικά και στη Φυσική Κατεύθυνσης, αλλά και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, θα οδηγήσει σε πτώση των βάσεων. Μεγάλη θα είναι η πτώση στις βαθμολογίες 15 και πάνω, καθώς οι αριστούχοι φέτος θα είναι λίγοι.
Επειδή οι χαμηλές βαθμολογίες δεν επηρεάζονται τόσο πολύ η πτώση στα ΤΕΙ αναμένεται να είναι μικρότερη.
3ο Επιστημονικό Πεδίο 
(Επιστήµες Υγείας)
Μικρή θα είναι η πτώση στις Ιατρικές, ενώ στα ίδια με τα περσινά επίπεδα θα κινηθούν τα ΤΕΙ, καθώς η γενικότερη εικόνα δεν φαίνεται να διαφοροποιείται πολύ σε σχέση με πέρυσι. Οι επτά ιατρικές σχολές αναμένεται να κινηθούν από τα 18.450 (Ιατρική Θράκης) έως τα 19.150 (Ιατρική Αθήνας).
4ο Επιστημονικό Πεδίο 
(Τεχνολογικές Επιστήµες)
Ισχύει η ίδια εικόνα με το 2ο επιστημονικό πεδίο και για τα ΑΕΙ, αλλά και για τα ΤΕΙ. Πάντως η σημαντική μείωση των εισακτέων στα ΤΕΙ (29,28%) αναμένεται να σπρώξει τις βάσεις εισαγωγείς ανοδικά και αναμένεται να επηρεάσει και πολλά χαμηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα.
5o Επιστημονικό Πεδίο 
(Οικονοµικές Σχολές)
Η αύξηση των προσφερομένων θέσεων σε συνδυασμό με τη δυσκολία των Μαθηματικών και της Φυσικής θα συμπαρασύρει τις βάσεις προς τα κάτω, αλλά σε μικρότερο βαθμό από ό,τι στο 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Άλλωστε οι επιδόσεις στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ήταν πολύ καλές. Συγκεκριμένα δεν αποκλείεται να έχουμε άνοδο των βάσεων στα χαμηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα και στα περιφερειακά τμήματα και μικρή πτώση στα υψηλόβαθμα ΑΕΙ.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ 
ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
“Η επιτυχία είναι μια  πολύ σχετική έννοια.  Εάν κάποιος θέλει να εισαχθεί σε μια σχολή με λίγα μόρια,  επιτυχία είναι να πετύχει το στόχο του.  Στο σχολείο μας  σημειώθηκαν και φέτος μεγάλες βαθμολογίες, αλλά καλύτερη εικόνα θα έχουμε όταν θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ”, μας δήλωσε η Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου κ. Ν. Μπακογεώργου.
Πήραν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις εβδομήντα πέντε ( 75 )  μαθητές, εκ των οποίων οι Δέκα ( 10 ) ήταν απόφοιτοι παρελθόντων ετών  
Οι βαθμολογίες κυμάνθηκαν ως εξής:
16- 20 : 15 μαθητές και 1 απόφοιτος (18,82%)
13- 15,99 :  23  μαθητές  ( 27,06 % )
10 -12,99 : 16 μαθητές και 2 απόφοιτοι  (21,18 % )
Κάτω από τη βάση :  21 μαθητές και 7 απόφοιτοι    ( 32, 94% )
Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου που σημείωσαν τους υψηλότερους βαθμούς πρόσβασης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.
1.Νταής Αλέξανδρος-Χριστόφορος    18,97
2.Τάκη Βασιλική                                    18,72
3.Πέτρου Γεώργιος                                    18,53
4.Mπόνια Αρετή                                    18,43
5.Κοκοτίνης Γεώργιος                            17,78
6.Κουτσοκώστας Κλεάνθης                    17,72
7.Θεοδωράκη Μαρίνα                            17,66
8.Καρπερού Αλεξάνδρα                            17,53
9.Κότσαρη Θεοδώρα                            17,42
10.Σουλιώτης Φώτιος                            17,35
11.Νταλής Θωμάς                                    16,95
12.Πεταρούδη Μιχαέλα                          16,91
13.Θεοδωροπούλου Καλλιόπη-Ηλιάνα    16,87
14.Λούκα Αθανασία                            16,77
15.Σιακαπέτη Νίκη                                    16,72
16. Άννα                                                    16,35
Από τις Λυκειακές Τάξεις Φουρνάς, μέρος στις Πανελλαδικές πήρε μόνο μια μαθήτρια η Σοφία – Μαρία Τσιώκα, η οποία συγκέντρωσε 12.800 μόρια και να σημειωθεί χωρίς φροντιστήρια, παρά μόνο με τη βοήθεια των καθηγητών της.
Από τις Λυκειακές Τάξεις Ραπτοπούλου συμμετείχαν 4 μαθήτριες, μία από την οποία ήταν απόφοιτη. Ο βαθμός πρόσβασης που σημείωσαν είναι:
Οικονόμου Ξανθή   14,40
Τσέτσου Αμαλία       8,26
Καπούλα Γεωργία    7,63
Τσέτσου Αρετή       13,22
Ωστόσο όμως και οι υπόλοιποι υποψήφιοι, με μικρότερο βαθμό πρόσβασης, λόγω της μεγάλης πτώσης των βαθμολογιών που σημειώθηκαν, εισάγονται σε διάφορες Σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύμφωνα πάντα με τις τελικές βάσεις που θα ανακοινωθούν τον Αύγουστο.
Δυστυχώς από τα Λύκεια Κερασοχωρίου και Γρανίτσας, λόγω τις δυσκολίας να μας παραδώσουν τις επίσημες βαθμολογίες, θα δημοσιεύσουμε αναλυτικούς πίνακες καθώς και πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά από τις βαθμολογίες των υποψηφίων που έλαβαν φέτος μέρος στις Πανελλήνιες εξετάσεις απ΄ όλα τα ευρυτανικά Λύκεια στο επόμενο φύλλο μας.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν και οι βαθμολογίες των ΕΠΑΛ. Οι  υποψήφιοι στρέφονται πλέον στη συμπλήρωση και υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου.
Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα αυτής της εβδομάδας και να ολοκληρωθεί στις 12 Ιουλίου, ενώ τέλη Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα γίνει για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος ηλεκτρονικά. Για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού οι υποψήφιοι θα πρέπει να μπουν στην ειδική εφαρμογή που υπάρχει στην ηλεκτρονική δ/νση http://exams.minedu.gov.gr
Έξι βήματα για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού:
•Οι υποψήφιοι θα πρέπει να πάρουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) από το Λύκειο από το οποίο αποφοίτησαν.
•Από το Λύκειο θα πάρουν τον Γενικό Βαθμό Πρόσβασης στον οποίο αναγράφονται οι βαθμοί των πανελλαδικών μετά την προσαρμογή του προφορικού βαθμού στο γραπτό.
•Στη συνέχεια, θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το Μηχανογραφικό και να το υποβάλουν ηλεκτρονικά. Μετά την οριστικοποίηση δεν μπορούν να κάνουν καμία μεταβολή.
•Αν κάποιος από τους υποψηφίους ανήκει σε ειδική κατηγορία, θα πρέπει να έχει έτοιμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά με ημερομηνία όχι μεταγενέστερη από την ημερομηνία υποβολής του μηχανογραφικού. Τα δικαιολογητικά θα τα καταθέσουν στη σχολή επιτυχίας. Αν είναι ελλιπή ή ψευδή, οι υποψήφιοι θα διαγραφούν και θα τιμωρηθούν με αποκλεισμό από τις Πανελλαδικές για δύο χρόνια.
•Όταν οι απόφοιτοι εισέλθουν στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου, πρέπει να ακολουθήσουν τα αναλυτικά βήματα για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Μπορούν να κάνουν όσους συνδυασμούς θέλουν και να τους τροποποιήσουν, χωρίς όμως να κάνουν οριστικοποίηση.
•Όταν οι υποψήφιοι κάνουν οριστικοποίηση του μηχανογραφικού, δεν πρέπει να ξεχάσουν να κρατήσουν αντίγραφο.