Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Αναφορά Κοντογεώργου για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Ο Βουλευτής Ευρυτανίας Κώστας Κοντογεώργος, κατέθεσε  Αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, σχετικά με την διόρθωση του συστήματος προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών ακινήτων, που έχει επιβληθεί στο νομό Ευρυτανίας
και ιδιαίτερα  στη περιοχή του Καρπενησίου και των γύρω χωριών, με κύρια χαρακτηριστικά, την  αδικία, τη παραδοξότητα στην τεκμηρίωσή του και την εκτός πραγματικότητας αντίληψη της  αγοράς.

Εν όψη της κατάρτισης του νέου φορολογικού Νόμου και της αναμόρφωσης του συστήματος των αντικειμενικών αξιών της Χώρας, είναι επιβεβλημένη, η άρση της αδικίας και η αποδοχή των προτεινόμενων ρυθμίσεων που έχουν ως στόχο:
την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, ιδιαίτερα στον κλάδο των κατασκευών αλλά και της τουριστικής ανάπτυξης
την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου των πολιτών
και την προσαρμογή στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς

Το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής: 
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ  
Βουλευτής Ν. Ευρυτανίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα, 29 Μάιου 2013

ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς τον Υπουργό: Οικονομικών κ. Ιωάννη    Στουρνάρα
Θέμα: "Καθορισμός νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων"
Κύριε Υπουργέ Στο Νομό Ευρυτανίας και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα το Καρπενήσι και τα γύρω χωριά, έχει επιβληθεί από το Υπουργείο σας σύστημα προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών ακινήτων, τελείως άδικο, παράδοξο στην τεκμηρίωση του και χωρίς καμία σχέση με την πραγματικότητα και τις τιμές της αγοράς.
 Με την αιτιολογία ότι τα χωριά Κορυσχάδες, Άγιος Νικόλαος, Βουτύρο κλπ, παρουσιάζουν μεγάλη οικιστική ανάπτυξη με δεδομένο ότι βρίσκονται κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο και στην πόλη του Καρπενησίου.
Δηλαδή αποδέχεται το Υπουργείου ότι η πόλη του Καρπενησίου αποτελεί το μέτρο σύγκρισης και επειδή τα χωριά αυτά γειτνιάζουν με το Καρπενήσι πλεονεκτούν.
Στην ουσία αποδέχεται ότι η τιμή ζώνης στην πόλη του Καρπενησίου και ιδιαίτερα το κέντρο θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη τιμή από την τιμή ζώνης που ισχύει στα γειτνιάζοντα χωριά. Το παράδοξο είναι ότι στα χωριά για παράδειγμα Κορυσχάδες, Άγιο Νικόλαο και Βουτύρο, οι τιμές ζώνης των οικοπέδων είναι 1.500,1.300 και 1.300 ευρώ / τετραγωνικό μέτρο αντίστοιχα, ενώ στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου η τιμή ζώνης είναι 960 ευρώ/ τετραγωνικό μέτρο.
Με βάση τα παραπάνω και δεδομένου ότι :
1.Ο Νομός Ευρυτανίας είναι από  τους πλέον ορεινούς Νομούς της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινή του λειτουργία.
2.Η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας, έχει ως αποτέλεσμα την μείωση κάθε οικονομικής δραστηριότητας κατά 70% στο Νομό μας, την μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σε ποσοστά πάνω από 50% του ενεργού πληθυσμού αλλά και την δραματική πτώση των πραγματικών αξιών της περιοχής.
3.Η γεωγραφική απομόνωση, ο παρατεταμένος χειμώνας και η δύσκολη εσωτερική επικοινωνία, αποτελούν αντικίνητρα για την ανάπτυξη οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας.
4.Η πληθυσμιακή συρρίκνωση και η μεγάλη γεροντοποίηση του τοπικού πληθυσμού,
και ενόψει της κατάρτισης του νέου φορολογικού Νόμου και αναμόρφωσης του συστήματος των αντικειμενικών αξιών της χώρας, προτείνουμε τον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών στο Νομό Ευρυτανίας όπως παρακάτω:
1.Στην πόλη του Καρπενησίου μείωση των τιμών ζώνης κατά 20%.
2.Στα γειτνιάζοντα χωριά Κορυσχάδες, Άγιο Νικόλαο, Βουτύρο, Μικρό και Μεγάλο Χωριό, Κλαυσίο, Νέο Δερμάτι και Νόστιμο προσαρμογή των τιμών ζώνης στο 60% των τιμών της πόλης του Καρπενησίου.
3.Για όλες τις άλλες Κοινότητες του Νομού, προσαρμογή των τιμών ζώνης στο 40% των τιμών ζώνης της πόλης του Καρπενησίου.
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλέπεται:
α) η επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας, ιδιαίτερα στον τομέα των    κατασκευών με ευεργετικά αποτελέσματα στην απασχόληση, την παραγωγή εισοδήματος και την αύξηση των εσόδων του κράτους.
β) η αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου των πολιτών και η προσαρμογή στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς
 Ο Αναφέρων Βουλευτής - Κώστας Κοντογεώργος