Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ στην αίθουσα ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ, Κυριακή 11 Αυγούστου 2013, στις 11 π.μ. ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΓΙΟΛΔΑΣΑΙΩΝ του Καθηγητή του Α.Π.Θ. Θανάση Γιαννακόπουλου

Στην συγγραφή ενός ξεχωριστού βιβλίου, αφιερωμένο στους Γιολδασαίους, προχώρησε ο Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου κ. Αθανάσιος Γιαννακόπουλος, άξιος απόγονός τους. Στον σπουδαίο αυτό πόνημα, από τον συγγραφέα γίνεται αναφορά στην μεγάλη οικογένεια των Γιολδασαίων, στα πέντε αδέλφια- καπεταναίους, που συμμετείχαν  στον αγώνα του 21,και στα 8 πρωτοξάδελφα που έλαβαν μέρος στους αγώνες για την Πίστη και το Γένος. Στους Βαλκανικούς πολέμους  ο εγγονός του Μήτρου Γιολδάση από Μαρίνο, έπεσε μαχόμενος στη Μάχη Κιλκίς –Λαχανά, καθώς και ο Στρατιώτης Φώτης Γιολδάσης, απόγονος του Νκόλαου Γιολδάση, από το Λυκοχώρι Αιτωλ/νίας.
Και πριν λίγα χρόνια 1974 ο υποσμηναγός Νικόλαος Γιολδάσης από Κοζάνη, με καταγωγή από Καρπενήσι, έπεσε με το φάντομ σε συμπλοκή. Το όνομα του σήμερα είναι σε πλατεία της Κοζάνης και ο ανδριάντας του στην Τανάγρα. Και στη δημοσιογραφία η εφημερίδα Αστραπή, ήταν του  Κων/νου Ελευθερίου Γιολδάση, εγγονού του Κωνσταντή Γιολδάση ή Σερέτη που πάντα στα χρόνια που εκδίδονταν ήταν πατριωτική.
Ποτέ, καμία οικογένεια από τη Ρούμελη δεν έδωσε τόσους πολλούς στον αγώνα. Ίσως γι΄ αυτό δεν αξιώθηκε ούτε ένα σοκάκι στο όνομα τους  στο Καρπενήσι. Η εκδήλωση παρουσίασης του Βιβλίου με τίτλο: «ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΓΙΟΛΔΑΣΑΙΩΝ», θα γίνει την Κυριακή 11 Αυγούστου 2013, στις 11 π.μ. στην Αίθουσα ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ, στο Καρπενήσι.